casperbgd Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 najbednije je isprazno filozofiranje i kvaziintelektualno analiziranje. nedostatak humora je znak potpunog odsustva duha. plitke ironije su pak znak odsustva inteligencije. a za sistemom vrednosti sasvim sigurno ne moze kukati onaj koji ni ne zna sta je to.Samim tim, analogno onome sto ti govoris, oni koji ne znaju sa sistem vrednosti ni ne mogu biti optuzeni za nepostovanje istog. A to se svakako prepisuje "gnevnim generacijama". Zapravo, previdja se upravo situacija da se gnevne generacije mnogo jace ispoljavaju npr. u Italiji, gde su studenti pre nekoliko dana "zarili i palili" nekoliko gradova, poprilicno neartikulisano i spontano. Mora da je i tamo propao sistem vrednosti. Mada , iskreno, od tebe nisam nikad ni ocekivao nista vise od tog arogantnog, elitistickog izbegavanja diskusije uz omalovazanje sagovornika. Bas me interesuje da li imas isti pristup prema gnevnim generacijama i u govoru uzivo.
assück Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Ajde sad ozbiljno, definisite sta znaci "drustvo je otislo u kurac"? Jel otisao onaj sloj koji pripada visim klasama ili odlazi u kurac nizi sloj, koji bismo mogli svrstati radnickoj klasi iako nije klasican blue collar workers(ili cak uopste nisu radnici na trzistu rada, vec neki sitni dileri, redje lopovi ili nezaposlena izdrzavana lica od strane roditelja), ili su otisli u kurac svi kao totalitet?Najbednije je moralisanje i kukanje za sistemom vrednosti.ajd, posto sam ja taj bedni moralizator (moju si tvrdnju da je drustvo otislo u kurac iskoristio) da probam da objasnim, mada ne vidim sta tu nije jasno - drustvo koje sebi dozvoli da se ovakve stvari desavaju (iznosenje ovog ogavnog transparenta) uz minimalnu do nikakvu osudu (izvinjavam se ako je neko glasilo reklo nesto povodom ovog gnusnog dogadjaja) je otislo u kurac. naravno da nisam delio drustvo na slojeve niti rekao da su stini dileri i blue collar workeri otisli u kurac, kao ni neka kvazi elita, nego celo drustvo - u nas se godinama tolerisalo kojekakvo odvratno ispoljavanje mrznje, nacionalne i heteroseksualne histerije da je doslo do tacke bez povratka - ova slika je samo manifestacija kraja. otisli smo u kurac jer, potpisujem, u SFRJ toga ne bi bilo - a ove babe koje drze ovu krpu bi koliko sutra glacale podove zatvora, kao sto i treba.
pacey defender Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Izgubljen sistem vrednosti ne znači ništa, ili ako je pojam ikada imao značenje, u međuvremenu se ofucao. Veroučitelj će vam reći da smo izgubili sistem vrednosti jer smo se obezbožili. Ateista će vam reći da smo izgubili sistem vrednosti jer je religija ušla u škole. Političar koji namešta tender će vam reći da smo izgubili sistem vrednosti. Kulturolozi će vam reći da smo izgubili sistem vrednosti jer smo moralno zapušteno društvo. Sociolozi će lamentirati nad izgubljenim sistemom vrednosti jer su društveni odnosi doživeli devastaciju. Fudbaler će reći da smo izgubili sistem vrednosti i da je lopta okrugla i da danas svi igraju fudbal.Svi dakle misle da je prso sistem vrednosti ali međusobno imaju različito shvatanje poželjnog sistema vrednosti.Ovi mentoli što su razvili transparent sa likom nesrećnog Tatona samo prate sistem vrednosti naše vrhuške koja misli da je dovoljno da se sudski proces medijski tretira pa da to bude dovoljan način zadovoljenja pravde. Hapšenje na ulaznim vratima gajbe pred kamerama, transparent na ulici, sve je to Boris Malagurski sistem vrednosti. Porodice tatonovih ubica su nanjušile da mediji više nisu u fazonu "kakvu sliku šaljemo u svet" i našle su prostor za plasiranje ovakvog sistema vrednosti.Mene zato mnogo više zabrinjava nepostojanje institucija. I ako hoćete, to što ne nema kažnjavanja kršenja zakona. Samo to ako uspemo nekako da popravimo, da kada prekršiš zakon pravosnažno snosiš posledice srazmerno sranju koje si počinio, sve tirade o poremećenom sistemu vrednosti postaće jednostavno deplasirane. Edited November 28, 2012 by pacey defender
casperbgd Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 ajd, posto sam ja taj bedni moralizator (moju si tvrdnju da je drustvo otislo u kurac iskoristio) da probam da objasnim, mada ne vidim sta tu nije jasno - drustvo koje sebi dozvoli da se ovakve stvari desavaju (iznosenje ovog ogavnog transparenta) uz minimalnu do nikakvu osudu (izvinjavam se ako je neko glasilo reklo nesto povodom ovog gnusnog dogadjaja) je otislo u kurac. naravno da nisam delio drustvo na slojeve niti rekao da su stini dileri i blue collar workeri otisli u kurac, kao ni neka kvazi elita, nego celo drustvo - u nas se godinama tolerisalo kojekakvo odvratno ispoljavanje mrznje, nacionalne i heteroseksualne histerije da je doslo do tacke bez povratka - ova slika je samo manifestacija kraja. otisli smo u kurac jer, potpisujem, u SFRJ toga ne bi bilo - a ove babe koje drze ovu krpu bi koliko sutra glacale podove zatvora, kao sto i treba.Ma okej, nisam ja rekao da si ti bedni moralizator, nego da je moralisanje verovatno najbednije u ovom trenutku i da ne nudi nikakvo resenje vec pruza konkretne realne odnose kroz tu vrednosnu prizmu koja odvaja dobro od loseg.Za mene zatvori nikada nece biti resenje, kao sto to nece biti ni kazne koje je Teacher spominjao u vidu izbacivanja iz skoli onih koji ne postuju pravila, kakva god i kako god ta pravila bila odredjena. Represivni aparati imaju vrlo ogranicenu ulogu, a ta uloga je ocigledno vrlo umanjena trenutno u Srbiji (ako smo mi dosli u situaciju da se zatvorenici amnestiraju to onda znaci da nije problem u nehapsenju), prosto ce se ovakvim tempom resavanja problema putem zatvaranja doci u situaciju da vise ljudi imamo u zatvorima nego na "slobodi". Iz poprilicno pouzdanih informacija znam da npr. u CZ-u po nekoliko ljudi biva zatvoreno u samice, tako da je pretrpanost zatvora ipak istina. S druge strane, pripadajuci gnevnoj generaciji vrlo dobro mogu da primetim motive, ciljeve ili bolje da kazem demotivisanost i besciljnost, gde moji "vrsnjaci" idu na fakultete znajuci da ih nakon diplomiranja ceka biro za nezaposlene i vrlo neizvesna buducnost, a oni koji se nisu odlucili na studiranje ili zive od roditeljskih plata ili se bave sitnim dilovanjima koji takodje nemaju neki jasan cilj niti napredak u krupan ilegalan posao niti prelazak u legalne tokove, jer tamo prosto nema posla. Cak i da se nadje neki posao na gradjevini, magacinu, zasto bi to iko radio ako moze ilegalnim putevima doci do mnogo vece love? U takvoj situaciji imamo omladinu koja prolazi kroz potpuno drugacije tokove nego kroz koje su prolazili ovde odredjeni forumasi koji se pozivaju na stanje i sistem vrednosti u SFRJ, pre svega kakva god SFRJ bila, propagirala je bratsvo, jedinstvo, jednakost, koliko god te stvari ocito u realnosti nisu bile onakve kakvim su se prikazivale, dok se danas u Srbiji susrecemo sa nacionalizmom kao vladajucom ideologijom i mnogo vecom stopom nezaposlenosti. Pored nacionalizma mislim da i ne treba nabrajati ostale stvari, to je poprilicno jasno, koje u odredjenoj meri idu u "paketu" sa netpreljivostima prema drugim verama, nacijama, seksualnim orijentacijama, pa isto tako i odnos prema svojim konkurentima i onima kojima se tek treba dokazati. Ne bih previse duzio dalje u ovom komentaru, ali cu dati primer da u mom kraju gde je od godista 87, vecina trenirala fudbal i kosarku do osnovne skole i pocetka srednje, polako presla put od aktivnog sporta ka aktivnom dilovanju, odlazenju na stadione ulaskom u navijacke grupe usput zanemarujuci one stigne gluposti poput tuca u osnovnoj skoli itd. Ja znam da oni nisu imali alternativu, ne mogu ni da zamislim kako je tek onima koji ne zive u Beogradu...Kad neko kaze, "drustvo je otislo u kurac", ono sto je meni prva asocijacija jeste da drzavni ideoloski aparati, poput skole, sudstva, policije vise ne vrse onu funkciju koja im je zadata. Medjutim, zanemaruju se oni uslovi, koji se mozda moraju nazvati nuznim, ili mozda ne uslovima nego preduslovima, kao sto su to neke osnovne egzistencijalne potrebe poput radnog mesta, nenasilne porodice itd. Nepotrebno se prica uproscava i svodi na moralisanje, ja ne vidim u toj kritici nikakvu bitnu razliku od one koje vidim iz smera Pravoslavne crkve npr. Puno morala, nimalo resenja i jos gore, poprilicno odustvo identifikovanja problema.Uzgred, mogu da potpisem da nijedan od tih huligana ili kako god ih nazvali ni najmanje nije zadovoljan svojim zivotom i da ce itekako da se prikloni nekoj desnicarskoj, profasistickoj partiji koja mu nudi bolje uslove u buducnosti, jer liberalna ponuda ne da nije uspela da ispuni obecanja, nego nas je toliko pogurala udesno da je ovde vrlo upitno da ce ikada doci do "vracanja stapa" (ona Lenjinova metafora o sili koja mora reagovati u suprotnom smeru da bi se stap ispravio).
radisa Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Zašto bi se priklonili nekoj deničarskoj partiji? Zašto ne bi postali levičari?Ne činili ti se i da je to jedan od pokazatelja "odlaska u kurac" ovog društva? Zašto je nacionalizam Dveri prihvatljiviji mladom čoveku od nekog levičarenja?
casperbgd Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Zašto bi se priklonili nekoj deničarskoj partiji? Zašto ne bi postali levičari?Ne činili ti se i da je to jedan od pokazatelja "odlaska u kurac" ovog društva? Zašto je nacionalizam Dveri prihvatljiviji mladom čoveku od nekog levičarenja?Zato sto levica prakticno ne postoji. Ja sam sticajem raznih okolnosti, ali pre svega upisivanjem fakulteta usao u taj neki krug ljudi koji "levicare" i dobio mogucnost, uz vec svoju zelju koja me je vukla ka "politickoj spoznaji", da vidim neku alternativu koju nisam imao priliku da vidim citajuci novine, gledajuci TV sa sve pracenjem politickih emisija. U poslednje vreme reakcionarna jugonostalgija dolazi od onih koji su ziveli u njoj, za nas koji smo imali tu istorijsku kontingenciju da se rodimo kad je ona pocinjala ili se vec raspala, se ona cini kao uzrok krvoprolica, ona sadrzi sve one lose strane koje danas prepoznaje i "cetnik i ustasa i balija". Prosto, pojam Jugoslavije je ideoloski pretrpan nacionalistickim tumacenjima(ovo takodje treba i Djindjicu pripisati, kao i uvodjenje veronauke), a nacionalizam je ono sto je stupilo na scenu padom SFRJ kroz ratove, privatizacije koje su dovele do otpustanja radnika sirom Juge, a nama u Srbiji lezi i problem bombardovanja 1999. i taj dodatni rat na Kosovu kao slag na tortu koji ce pospesiti mrznju prema EU i NATO (sto vrlo stidljivo vodi zagrljaju ka Rusiji, ali ce verovatno ostati prazna mastarija svakog razocaranog desnicara koji vise voli ruski kapital od evropskog). Obican mladji covek nije previse zainteresovan za citanje, usvaja one vrednosti koje su u tom trenutku dominantne i previse je slab da se odupre drzavnoj masineriji koja suvereno vozi desnim smerom. U takvoj situaciji levicu cini mali broj ljudi razlicitih misljenja, interesa ili kako Bata Trlaja kaze za kriminalnu scenu isto vazi danas i za levicu, "mala bara puna krokodila". Ja zaista ne vidim u ovom trenutku bilo kakvu perspektivu levice dok god terminoloski tu poziciju zauzima SPS ili jebeni Vulin. Dosta smo mi daleko od Grcke Sirize npr., ali je kod njih situacija za nastanak bila znatno povoljnija, kod nas je nastanak Zlatne Zore znatno vidljiviji nego Sirize ako se nastavi ovim tempom.
nautilus Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Zašto bi se priklonili nekoj deničarskoj partiji? Zašto ne bi postali levičari?Ne činili ti se i da je to jedan od pokazatelja "odlaska u kurac" ovog društva? Zašto je nacionalizam Dveri prihvatljiviji mladom čoveku od nekog levičarenja?Nece se prikloniti ni ljevici ni desnici. Klinci nemaju ideala. Njihovo priklanjanje nije odraz ovog ili onog politickog uvjerenja vec stvar konformizma. Taj konformizam u svemu je nedostatak sistema vrednosti. Jedini ideal koji je zajednicki svima je krajnje malogradjanski - kinta. Edited November 28, 2012 by nautilus
radisa Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Tačno, i zato društvo i jeste otišlo u kurac, jer je otišlo predominantno desno... Običan čovek je već uveliko desno na toj nekoj skali, a da nije ni svestan...Naše društvo je jedna (na svu sreću) slabašna kopija nemačkog društva iz s kraja 20ih godina prošlog veka... Nema perspektive nizakoga, pogotovo ne za mlade, izgubljeni ratovi, teritorije, osećaj nepravde koji se prožima kroz siromašniji sloj i nepostojanje odgovornosti neke elite prema narodu... Svaki zločin koji je učinjen "s desna" se lako opravdava, ali i najmanji zločin učinjen "s leva" izaziva najgore zgražavanje i osude (setimo se grčke ambasade i Ratibora )...Tačno je da klinci nemaju alternativu, ali je ni ne traže... Lenji su duhom, uglavnom, jer im se dopušta sve i svašta... Ne interesuje ih previše stvari, a niko ni ne želi da ih zainteresuje... I to je pokazatelj društva koje je otišlo u kurac... Uostalom društvo koje više vodi računa o penzionerima, nego o mladima, definitivno je otišlo u tri lepe pizde materine i nema šansu za oporavak...Jel' to sad jasno zašto svi mi malo stariji mislimo da je društvo otišlo u kurac i da će tek da ide... Videli smo nekada nešto što je ličilo na organizovanu državu, i sećamo se toga... Neki stvarno, neki možda slično deci iz MadMax3, imaju samo neka izmešana sećanja ne nešto uređeno, dobro, gde se znao neki red, neki poredak, bilo nekog morala, prava i pravde, barem za običan narod...Sad toga nema, a da bude najgore, nema nikoga ni na vidiku, ko bi mogao da doprinese oporavku društva... Edited November 28, 2012 by radisa
MancMellow Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Mene zato mnogo više zabrinjava nepostojanje institucija. I ako hoćete, to što ne nema kažnjavanja kršenja zakona. Samo to ako uspemo nekako da popravimo, da kada prekršiš zakon pravosnažno snosiš posledice srazmerno sranju koje si počinio, sve tirade o poremećenom sistemu vrednosti postaće jednostavno deplasirane.Slažem se. Problem je jedino što poštovanje i sprovođenje zakona ne možeš da postigneš tako što ćeš da doneseš zakon o tome.
radisa Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 (edited) Nece se prikloniti ni ljevici ni desnici. Klinci nemaju ideala. Njihovo priklanjanje nije odraz ovog ili onog politickog uvjerenja vec stvar konformizma. Taj konformizam u svemu je nedostatak sistema vrednosti. Jedini ideal koji je zajednicki svima je krajnje malogradjanski - kinta.Oni će se prikloniti onome što je društveno prihvatljivo(a tu obično i ima više kinte, nisam siguran da je kinta sama po sebi baš uvek motiv), bez previše razmišljanja... Da je dominantni model levica, bili bi komunisti veći od Kima i MPa... :) Edited November 28, 2012 by radisa
MancMellow Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Uzgred, mogu da potpisem da nijedan od tih huligana ili kako god ih nazvali ni najmanje nije zadovoljan svojim zivotom i da ce itekako da se prikloni nekoj desnicarskoj, profasistickoj partiji koja mu nudi bolje uslove u buducnosti, jer liberalna ponuda ne da nije uspela da ispuni obecanja, nego nas je toliko pogurala udesno da je ovde vrlo upitno da ce ikada doci do "vracanja stapa" (ona Lenjinova metafora o sili koja mora reagovati u suprotnom smeru da bi se stap ispravio).mene samo zanima - koaj liberalna ponuda, kad si sam napisao gore u tekstu da je "nacionalizam" vladajuća ideologija? Nije to, nego naše sve (osim donekle Đinđićeve) vlasti, kako bi održale vlast nad što više stvari u zemlji, samo pričaju o nekoj liberalizaciji, a u stvarnosti su duplirale broj ljudi na budžetu u odnosu na ono što su zatekle. Mi smo klijentska država par ekselans. A onda kada nešto se nešto nepopularno uradi kažu, svi odreda - moramo tako jer nas pritiskaju iz inostranstva, majku im njihovu, ali mi ipak moramo sa njima jer nam daju pare. Pa ko ne bi poludeo? Ovde se svesno ugrađuje infantilnost u mozgove ljudi i to država radi sistematski. Huliganstvo je jedan vid infantilnosti, samo što je to vid koji je opasan po nečije živote.
MancMellow Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Uostalom društvo koje više vodi računa o penzionerima, nego o mladima, definitivno je otišlo u tri lepe pizde materine i nema šansu za oporavak...100% tačno. Para nema. Jednostavno - nema. Koga ćemo prvo da žrtvujemo? Mlade. Ludački odgovor države.
casperbgd Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=14-YsqYw6ogMeni je ovaj deo iz The Wire mnogo dobar, mislim da i oni koji nisu gledali seriju mogu da shvate o cemu je rec (ovde je usko vezano za odredjenu grupu "ucenika" koji diluju i prosto ne mogu da se adaptiraju skolskom sistemu, ali ni zivotu srednje klase).Meni je ovo problematicno "Tačno je da klinci nemaju alternativu, ali je ni ne traže...", nisu klinci ti koji ce traziti nesto sto trenutno ne postoji. Citava istorija od 1990. je u velikoj meri onemogucila stvaranje alternative starijima, najteze je od klinaca traziti da je nadju, a pritom trenutno jedino klinci na levici i rade, a da pritom uopste nemaju jasne politicke pozicije, vec se vise nekako igraju politike svesni svoje preteske pozicije koja se izmedju ostalog olicava i u nedostatku znanja, pre svega ekonomskog. Bas je primer Trivunca dobar kao prikaz potpune dezorijentacije levice u Srbiji, a verujem da o ovome Kim moze puno vise da govori ako zeli i ako prati ovaj topic. Eto, ja bas i kod MP-a tek od skora primecujem neke naznake koraka ulevo, dok se kod Filipenka ni toliko ne moze primetiti, a to je upravo ono sto je formirano putem vladajuce ideologije koja se "prelomila" na liberalizam i nacionalizam, s tim sto se ovo drugo dopunjuje na ono prvo sa onim viskom nasilja, netrpeljivosti itd.
Аврам Гојић Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Uostalom društvo koje više vodi računa o penzionerima, nego o mladima, definitivno je otišlo u tri lepe pizde materine i nema šansu za oporavak...ne mogu da se slozim sa ovim. drustvo treba da vodi racuna o svim svojim clanovima i uopste ne sme da postoji mogucnost izbora kakav ti pominjes.
radisa Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 (edited) ne mogu da se slozim sa ovim. drustvo treba da vodi racuna o svim svojim clanovima i uopste ne sme da postoji mogucnost izbora kakav ti pominjes.Ni nisam nigde rekao da treba da vodi više o mladima... Samo da vodi više o penzionerima... Čitaš dijagonalno i učitavaš podsvesno... :) Edited November 29, 2012 by radisa
Recommended Posts