Jump to content
IGNORED

Apple Macintosh

henrik larsson

Recommended Posts

Posted

moji savet i iskustvo su ako windows nisu preko potrebni, najbolje je zaboraviti na njih od prvog dana koristenja apple kompjutera. OS i jeste najbolji deo u vezi sa koristenjem mbp. cekam putnika u hongkong da mu uvalim papiric sa spiskom za kupovinu u apple store, posto je u kini 10-15% skuplje

Posted
moji savet i iskustvo su ako windows nisu preko potrebni, najbolje je zaboraviti na njih od prvog dana koristenja apple kompjutera...
Treba imati u vidu da ako se jos uvek (masovno?) koriste piratizovani programi, Njindonjs nema alternativu. Recimo, koliko (od prilicno mnogobrojnih) korisnika na ovom 4umu je actually kupilo PS? cool.gif
Posted

vidju naivka, on misli da appleovci u srbiji stoje u redu u apple storeu u knezu da kupe software.... :lol:

Posted (edited)

A jesam lupio :isuse:EDIT. Nisam nikad video nista piratizovano za Maca, pa sam se zaneo i pomislio da to ne postoji.

Edited by Indy
Posted

Naletao sam na Microsoftov softver (MS Expression Media mislim 2.0) koji je pre piratizovan za Mac-a nego za Win.

Posted
EDIT. Nisam nikad video nista piratizovano za Maca, pa sam se zaneo i pomislio da to ne postoji.
Ima manje-vise sve, kao i kod Win.Cak i specijalizovani programi. Mi u ofisu koristimo Vectorworks koji je legalno kupljen, ali videh kod nekih [work experience] studenata da imaju i to.
Posted

Imama jedan, ne mogu da kažem problem, već slučaj koji me povremeno iznervira. Kada želim da izvadim usb nema šanse da ga sklonim sa desktopa iz prve - bez obzira da li idem na desni klik-eject ili odvučem ka korpi. Uvek mi javi da je neki proces u toku, ja onda udarim enter za ok, uradim suprotno od prvog puta i onda nestane. Proverila sam sa nekoliko usb-ova i kod svih je isto. A koliko mogu da se setim, nije tako bilo uvek.

Posted

desni klik? :blink: Finder -> file -> ejectili ga prevuci u Trash

Posted
desni klik? :blink:
Sto te to cudi?
ili ga prevuci u Trash
Rece da je probala to...
odvučem ka korpi.
@kiki: koji OS imas?
Posted

Ctrl click je desni klik, ili ako imas misa, desni klik je desni klik.Glup predlog, ali moguce da je usb (flash drive pretpostavljam) jos u zivotu tj nesto radi, pa se zato ne da ubit'. To se meni cesto desava na Winu. Mislim i da devojka ima slican problem na svom Macbooku - ponekad. (Ja je onda pitam: kako to jebote, mislio sam da u Macbook samo ubodes i ne mislis, ona me podseti da sam rekao da cu da operem sudove... i tako u krug.)

Posted (edited)
Imama jedan, ne mogu da kažem problem, već slučaj koji me povremeno iznervira. Kada želim da izvadim usb nema šanse da ga sklonim sa desktopa iz prve - bez obzira da li idem na desni klik-eject ili odvučem ka korpi. Uvek mi javi da je neki proces u toku, ja onda udarim enter za ok, uradim suprotno od prvog puta i onda nestane. Proverila sam sa nekoliko usb-ova i kod svih je isto. A koliko mogu da se setim, nije tako bilo uvek.
kad ti se to desi, otvori terminal i otkucaj lsof, to je komanda koja ti prikazuje sve otvorene fajlove, pa ces videti koji je proces u tokuedit : komanda je
lsof /Volumes/<ime USB diska>

najbolje otkucaj lsof + razmak, pa odvuci ikonu diska u Terminal

Edited by braca
Posted
@kiki: koji OS imas?
Leoparda 10.5.8 - mislim da je to i najnoviji Leo.I ja cenim da je nešto od procesa još u toku, ali ja bre sve programe poisključujem koje sam koristila i on mi opet isto javlja.Imam ja program "what's keeping me", ali moram da priznam da ga počesto i ne pokrenem jer me mrzi i oduzima vreme. Ali poslednji put baš jesam i ništa mi nije pokazao (a ranije se dešavalo da mi pokaže da je nešto zaostalo od procesa). Evo, sad sam samo ubacila usb fleš u tastaturu - ništa nisam radila - i pokušala odmah da ga izbacim. Ćorak.Uradih i ovo sa Terminalom - treba li da se lupi enter nakon što ukucam komandu, razmak i prevučem disk? Ono, ništa mi se ne dešava nakon entera :D. Odnosno, samo mi se ponovo pojavi isto što i nakon pokretanja Terminala (cable-89-216...)
Posted
Uradih i ovo sa Terminalom - treba li da se lupi enter nakon što ukucam komandu, razmak i prevučem disk? Ono, ništa mi se ne dešava nakon entera :D. Odnosno, samo mi se ponovo pojavi isto što i nakon pokretanja Terminala (cable-89-216...)
Da, treba enter, a ako je prazan rezultat znaci da nema otvorenih fajlova, bar si to eliminisala.Da li moze da ga izbaci iz Disk Utilities? (Applications/Utilities/Disk Utilities, selektujes drajv i kliknes na Eject)
Posted

Iz prvog pokušaja ga ne izbacuje i obaveštava me da sam idiot i da proverim da li su neki programi otvoreni :isuse:. Naravno, ja sam samo ubacila fleš.Uspela sam da ga izbacim iz trećeg pokušaja <_<.

Posted
Iz prvog pokušaja ga ne izbacuje i obaveštava me da sam idiot i da proverim da li su neki programi otvoreni :isuse:. Naravno, ja sam samo ubacila fleš.Uspela sam da ga izbacim iz trećeg pokušaja <_<.
Hm. Jesi skoro praznila korpu, da nema nesto sto je izbrisano, a jos u korpi sa drajva?