Jump to content
IGNORED

Ljaptop

Musharaf

Recommended Posts

Posted
Dajte laptop za autocad izmedju 35k i 40k. Mora da se uzme u winwinu jbg ako moze neka preporuka sto pre.
Moćo, za te pare je laptop apsolutni minimalac, tako da u definiciji svog zahteva možeš komotno da izbaciš ono "za autocad". Isti je minimalni i za cad i word i excel i notepad.
Posted
Dajte laptop za autocad izmedju 35k i 40k. Mora da se uzme u winwinu jbg ako moze neka preporuka sto pre.
Nema preporuka za tu cenu... 50k (autlet, diskont, net nabavka, 45k), i3-2330, ne isplati se ispod pošto su dole B9x0 a amd još uvek nije dovoljno dobar...U suprotnom bilo koji koji ima 2 ili 3 godine garancije, torbu, eventualno mišonju, 500gb hdd, 15,6 inča monitor, 4 gb ddr3 rama i neki procesor od 2-2.2 ghz.Mada lično ne volim fuđicua i ejsera a cenim asusa, lenovo i donekle hp i tošibu. Ali to sev od serije do serije zavisi tako da...P.S. samsungovi su privlačni i umeju biti jeftini a na papiru dobri ali ne znam kakvi su stvarno.
Posted (edited)
Ako se baviš renderingom, zašto ne kupiš neki sa Quadro NVS karticama, gdje ti je sav taj kuracpalac uredno podržan. Plus, strpi se malo, Intel vadi van novu generaciju za 2 tjedna, nvidia je neki dan, sve bi ovo prijašnje moglo završit na.....popustu. :lol:
Jebiga Rodjo, ne mogu više da čekam, dva meseca prošlo, cene iste. Dakle, pomagajte drugovi: za nas 3d modelare, autocadere i photoshoppere velikih pikselaža spremio sam oko 700jura i sveo izbor na dve makine:1. Već pomenuti DELLInspiron N7110 Intel-Core i7-2670QM 2.2GHz 8192MB 640GB 5400 obrt./min. DVDRW 17.3'' LED HD NVIDIA GeForce Go GT525M

gt525m.jpgdellinspironn7110.jpg

2. ASUS K73SM-TY026 Intel-Core i5-2450M 2.5GHz 6144MB 750GB 7200 obrt./min. DVDRW 17.3'' NVIDIA GeForce Go GT630

gt630m.jpgasusk73sm.jpg

Hvala unapred.

Edited by April
Posted

Uf, asus ima brži hdd, a to se oseti.No, ako je za 3d modelare autokedere i fotošopere, mislim da je i7 sa 8gb rama bolje rešenje.

Posted
Uf, asus ima brži hdd, a to se oseti.No, ako je za 3d modelare autokedere i fotošopere, mislim da je i7 sa 8gb rama bolje rešenje.
Da, to je i moja dilema koju sam pokušao da rešim kroz analizu koju sam postovao u prilogu, ali ja pola od tih performansi jednostavno ne razumem.Da li bi na ASUS brzina HDD od 7200rpm mogla da bude potencijalni problem za hlađenje?p.s. Primetio sam iz prethodnih odgovora da ASUS preferiraš u odnosu na DELL, da li to ima veze sa stabilnošću ili nekim drugim faktorima?
Posted

Asus cini mi se ima najmanje prijavljenih kvarova, meni se za po kuci pokazao skroz OK. Uglavnom njega sada preporucujem. Ovako napamet, mislim da ce ti za spomenute poslove vise znaciti 7200 rpm nego i7 umesto i5... Mada moguce da gresim.

Posted (edited)
Da, to je i moja dilema koju sam pokušao da rešim kroz analizu koju sam postovao u prilogu, ali ja pola od tih performansi jednostavno ne razumem.Da li bi na ASUS brzina HDD od 7200rpm mogla da bude potencijalni problem za hlađenje?p.s. Primetio sam iz prethodnih odgovora da ASUS preferiraš u odnosu na DELL, da li to ima veze sa stabilnošću ili nekim drugim faktorima?
Asus preferiram zbog konzistentnog kvaliteta, jako malo vraćenih, umeju da stave aluminijum tamo gde neki i dalje guraju plastiku i generalno se trude, naravno ima loših serija, loše smišljenih konfiguracija itd. uzgred oni često umeju da daju torbu i mišonju a i to stvarno znači. Dell nije po sebi loš, no se povlači sa tržišta, a ja ne volem kada se neko povlači sa tržišta.Nego, nema rotacija veze sa hlađenjem no sa brzinom čitanja. HDD ume da uguši računar... No i7 je prosto mnogo jači, a 2gb rama je primetno više i mislim da se oseti. Osam na 16 je još uvek ne opravdano ali bilo šta na osam je opravdano, posebno zato što gotovo redovno govorimo o dva slota za memoriju, ako imaš 6 to je 2+4, pa ako želiš da dodaš izbacuješ 2 (pa ga valjaj negde sam) i ubacuješ 4, a 8 nećeš dirati, verovatnije je da ćeš menjati komp ili čak hdd kada im iduće godine ponovo padne cena no da ćeš dodavati memoriju na to. Grafika je ok i na jednom i na drugom, imaju isti broj pipelinesa, 96, i slične frekfencije, u stvari mislim da su prilično slične osim imena, možda jedina prednost što samo 630 ima i optimus mada nisam siguran da 525 nema, a i nije presudno u većini tih stvari koje spominješ (a i 525 troši manje struje, a nisi rekao kakve su baterije 6-cell?), mislim da ćeš pre osetiti 4 jezgra naspram 2 tj. 8 tredova naspram 4 sa 8gb rama no bilo šta drugo. To stvarno, ako je slična cena, vredi, to je duplo jači procesor, možda neće biti dvostruko brži ali hoće biti brži, mislim čak i primetno brži, sigurno. jedino me brine koliko je sporiji hdd u svakodnevnom radu, to ne mogu da ti kažem tačno... mada, možda taj dell ima mesta za još jedan hdd, kako umeju neki imati, pa da ubaciš jedan sdd od 120gb za sistem i programe i da stvarno poleti. Zaključak, ako im je ista/slična cena dell nudi mnogo, mnogo, više. Edited by Vapad
Posted
Asus preferiram zbog konzistentog kvaliteta, jako malo vraćenih, umeju da stave aluminijum tamo gde neki i dalje guraju plastiku i generalno se trude, naravno ima loših serija, loše smišljenih konfiguracija itd. uzgred oni često umeju da daju torbu i mišonju a i to stvarno znači. Dell nije po sebi loš, no se povlači sa tržišta, a ja ne volem kada se neko povlači sa tržišta.Nego, nema rotacija veze sa hlađenjem no sa brzinom čitanja. HDD ume da uguši računar... No i7 je prosto mnogo jači, a 2gb rama je primetno više i mislim da se oseti. Osam na 16 je još uvek ne opravdano ali bilo šta na osam je opravdano, posebno zato što gotovo redovno govorimo o dva slota za memoriju, ako imaš 6 to je 2+4, pa ako želiš da dodaš izbacuješ 2 (pa ga valjaj negde sam) i ubacuješ 4, a 8 nećeš dirati, verovatnije je da ćeš menjati komp ili čak hdd kada im iduće godine ponovo padne cena no da ćeš dodavati memoriju na to. Grafika je ok i na jednom i na drugom, imaju isti broj pipelinesa, 96, i slične frekfencije, u stvari mislim da su prilično slične osim imena, možda jedina prednost što samo 630 ima i optimus mada nisam siguran da 525 nema, a i nije presudno u većini tih stvari koje spominješ (a i 525 troši manje struje, a nisi rekao kakve su baterije 6-cell?), mislim da ćeš pre osetiti 4 jezgra naspram 2 tj. 8 tredova naspram 4 sa 8gb rama no bilo šta drugo. To stvarno, ako je slična cena, vredi, to je duplo jači procesor, možda neće biti dvostruko brži ali hoće biti brži, mislim čak i primetno brži, sigurno. jedino me brine koliko je sporiji hdd u svakodnevnom radu, to ne mogu da ti kažem tačno... mada, možda taj dell ima mesta za još jedan hdd, kako umeju neki imati, pa da ubaciš jedan sdd od 120gb za sistem i programe i da stvarno poleti. Zaključak, ako im je ista/slična cena dell nudi mnogo, mnogo, više.
Ovo je vrlo, vrlo konkretno. Mnogo ti hvala, prvo ću isprobati Dell ove nedelje, i javljam rezultate!
Posted

Uf ja sam mislio da je dilema i7 i 5400 ili i5 i 7200 rpm... A da je ostalo isto. Sad vidim da nije...

Posted
Uf ja sam mislio da je dilema i7 i 5400 ili i5 i 7200 rpm... A da je ostalo isto. Sad vidim da nije...
Da, ali mi je tvoje razmisljanje na temu i njegova sugestija o kombinovanju hdd i ssd stvarno otvorila oči...dakle, pokušaću da pronađem kućište u koje mogu da utrpam ssd a da mi garancija ostane 36 meseci i da na njemu držim sistemske stvari(ssd 128gb je taman dovoljno za to, a poskupljuje celu stvar za malo vise od stotinak eura), po cenu da klasican hdd dodam uz fioku, ako kuciste ne bude imalo mesta za njega. Možda malo kabasto i nepraktično, ali verovatno best bye.Inače, postojeći portovi su eSATA, D-sub out, HDMI out, RJ-45, a baterije Li-Ion 6 cells.
Posted
Da, ali mi je tvoje razmisljanje na temu i njegova sugestija o kombinovanju hdd i ssd stvarno otvorila oči...dakle, pokušaću da pronađem kućište u koje mogu da utrpam ssd a da mi garancija ostane 36 meseci i da na njemu držim sistemske stvari(ssd 128gb je taman dovoljno za to, a poskupljuje celu stvar za malo vise od stotinak eura), po cenu da klasican hdd dodam uz fioku, ako kuciste ne bude imalo mesta za njega. Možda malo kabasto i nepraktično, ali verovatno best bye.
A da zameniš DVD sa SSDom? Ja ne pamtim kad sam koristio DVD, osim da ćeri pustim crtani (a i to sam već većinom prebacio na HD)? Manje je rogobatno od externog harda, a DVD ti je najmanje potrebna stvar na mašini...
Posted
Da, ali mi je tvoje razmisljanje na temu i njegova sugestija o kombinovanju hdd i ssd stvarno otvorila oči...dakle, pokušaću da pronađem kućište u koje mogu da utrpam ssd a da mi garancija ostane 36 meseci i da na njemu držim sistemske stvari(ssd 128gb je taman dovoljno za to, a poskupljuje celu stvar za malo vise od stotinak eura), po cenu da klasican hdd dodam uz fioku, ako kuciste ne bude imalo mesta za njega. Možda malo kabasto i nepraktično, ali verovatno best bye.Inače, postojeći portovi su eSATA, D-sub out, HDMI out, RJ-45, a baterije Li-Ion 6 cells.
Vapadov predlog je odlican. Jeste da trazi veci budzet ali bolje ne moze.Radisa ga usavrsio tako da... Spremi kes. :D
Posted
Vapadov predlog je odlican. Jeste da trazi veci budzet ali bolje ne moze.Radisa ga usavrsio tako da... Spremi kes. :D
Već bio u PCPractic da se raspitam o problemu garancije(ne priznaju ako zameniš hdd) - može da se reši. Naime, ako nešto krene loše, jednostavno vratiš hdd originalne Dell konfiguracije i oni će priznati garanciju, pri tome se slažu da bi ta makina mogla da poleti.Dobio sam od njih i nekakvu ponudu koju trenutno proveravam. Predlog je da uz spomenuti Dell 7110 uzmem Kingston SH103S3B 120G Upgrade Kit, košta oko 20k, lično nemam predstavu da li je ta ponuda ok, pa molim laptop mastere za komentar...
Posted

Nisam previše radio sa ssdovima, kolega je kupio isto kingstona, starija generacija od ove, i zadovoljan je, a ovaj važi za dobar. Ali i samsung 830 važi za jednako dobar a mislim da je ovde spominjano da je plaćen manje, ili mi se čini....a i euro je bio niži. Nakon malo guglanja došao do zaključka da su jednako brzi a da je samsung pouzdaniji glede reliability recorda. Nadam se da će naići forumski kolega koji ga ima da potvrdi...

Posted

Ono sto znam kod ssd diskova jeste, backup pod obavezno.Ako se kojim slucajem na njemu nalazi nesto drugo osim aplikacija.Ne da su skloniji otkazima vise nego hdd nego kada otkazu ode sve.Nema bad sectora, nema "nesto me zeza hard". Ili bar tako bilo kod susjeda. :blink: