hazard Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Ovo je clanak od 24.12.2010.http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/U-januaru-uzi-izbor-za-novi-borbeni-avion.lt.html INTERVJU: Brigadni general Ranko Živak, komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbraneU januaru uži izbor za novi borbeni avionSa naše liste želja jedino Šveđani nisu predstavili „gripen” iako smo ih zvali, ne želim da spekulišem zaštoNovi borbeni avion?Do kraja januara 2011. na Glavnom vojnotehničkom savetu suzićemo broj kandidata za naš novi borbeni avion na tri ili četiri letelice. Imali smo prezentacije stranih proizvođača, odazvali su se Amerikanci sa „f-16” i „f-18”, Rusi sa avionima „mig-29m” i „su-30”, Francuzi sa „rafalom”, Kinezi sa „jf-17” i „j-10”, evrokonzorcijum sa „jurofajterom“. Jedino nisu došli Šveđani sa „gripenom“, a zvali smo ih. Ne želim da spekulišem zašto nisu došli. Dakle, naš posao je skoro završen našom listom želja, mi to prezentujemo Ministarstvu odbrane i vladi, država procenjuje načine i modele finansiranja, a tu su, naravno, i politički interesi naše zemlje. Uporedo sa izborom novog borbenog aviona, radimo i analize taktičko-tehničkih karakteristika savremenih radara za sistem vazdušnog osmatranja i javljanja i raketnih sistema PVO različitog dometa.Svedjani nezainteresovani dakle za neki buduci tender.Je l' bilo nekakvih vest u januaru, da li je neko primetio? Putin je btw najavio "paket" od 10 mlrd $ za srpsku ekonomiju, od kojih je 3,5 mlrd za vojsku (predpostavljam kredit da kupujemo njihovu opremu). Dakle, koji je uzi izbor?Iz ovog clanka:F-16E Block 60F/A-18E Super HornetMiG-29M (a.k.a. MiG-33)Su-30RafaleJF-17 (a.k.a. FC-1)J-10 (a.k.a F-10)Eurofighter Typhoon
barrcode Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 pošto je to i (pre svega) politička odluka - onda Tajfun. (jer je Rafal preskup)
hazard Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Rekli su da ce u uzem izboru biti 3-4 aviona. Oni ce biti lepo rasporedjeni politicki da nikog ne uvredimo...Sad, odokativne cene na osnovu slobodno dostupnih podatakaF-16 - 18-25 mil$F/A-18E/F Super Hornet - 55 mil$MiG-29M - ? oko 20 mil$Su-30 - 33-45 mil$Rafal - 82 mil$JF-17 - 15 mil$J-10 - 28 mil$Tajfun - 130 mil$ (90 miliona evra! - Nemacka 2009. narucila 31 aviona za 2,8 mlrd EUR)Rafal kao sto si rekao odma otpada jer je preskup. Otpada iz istog razloga i Super Hornet, a i realno je prevelik za nase uslove (to je avion dosta veci od originalnog Horneta, u klasi F-15 skoro). Iz istih razloga ispada i Suhoj iz igre. Ali pogledaj, Tajfun je najskuplji! jeste, to bi bilo fino uvlacenje EU u dupe, ali mi za to para nemamo uopste. Preko 100 miliona dolara po avionu, jbt! Ovaj JF-17 je dzaba ali mi se cini da je neka krdza (to kinezi radi zajedno sa Pakistanom).Dakle, mislim da ce uzi izbor biti F-16, MiG-29M, J-10 i - Tajfun, koji ce tu da figurira samo da bi rekli Evropljanima da ih nismo odjebali odma. Al' nema sanse da prodje po toj ceni.
Tresko Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Od ovih navedenih, najbolje bi bilo F-16, još ako za te pare može da se dobije blok 60, mada to sumnjam, pre će biti za te pare blok 50, ili jedan niže.MIG-ove bih izbegao, jer ako se uzimaju polovni, potrošiće se gomila para da bi se doveli na NATO-ICAO standard, što je jedino izvodljivo u EBIT-u, a košta ne pitaj.Rafale je preskup, a tehnološki već zastareo.SU30 bih izbegao isto kao i MIG.Eurofighter je izvanredan, perfektan, samo preskup, čak i za bogate zemlje. A uzimati neku crippled varijantu je bez veze.Kineze ne bih uopšte uzimao u razmatranje.Moj favorit je baš onaj koji nije ni došao da se predstavi. JAS Grippen. Nova poboljšana verzija je fantastična. Relativno jeftin avion, odličnih performansi. Plus je evropski, ne zavisiš od zajebavanja amera ili nedaj bože Rusa za delove.Nadam se da će na kraju da ipak izvrte Grippene, ako uopšte bude nešto od kupovine.Ako ne onda F-16.
hazard Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Pitanje je bil nam Ameri uopste prodali F-16 iz politickih razloga? Mislim, neke polovne bi nam uvalili sigurno, ali nove?Sto se tice 29ke, ako se prave nove, prave se vec sa NATO standardima, ako se kupuju polovne, onda se radi modernizacija pa se svejedno menja pola stvari, tako da mozda i jeftinije izadje.MiG-29M je logicno resenje, em nam je poznat avion, em moze ovih 5 sto imamo da se modernizuje na taj standard, realno to bi bila najjeftinija varijanta.A ove Kineze ne bi tek tako otpisivao. Ovaj FC-1 da, cini mi se kao neka krdza za Pakistan, ali ovaj J-10 ne, to je zapravo nastalo na onom izraelskom Laviju koji je bio odlican avion i koji su Izraelci otkazali pod pritiskom Amera (jer su se ovi bojali da ce biti prejak konkurent F-16ici).
Utvara Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Najbolje bi bilo da višenamenske lovce uopšte ne kupujemo, pričali smo o tome pre koju stranu. Nove ideje: HAL Tejas.Indijsko vazduhoplovstvo traži laki i jeftin višenamenski avion, naslednik Folland Gnata i MiG 21, koji su bili kičma Indijskog RV. Njihov ljuti neprijatelj Pakistan odlučio se za saradnju sa kinezima - JF-17/FC-1, a indijci su hteli da uposle svoje projektante. Indijci su hteli da kupe Gripen, ali su odustali zbog američkog motora i što je trećina avionike američka.HAL Tejas je preslikani(ukradeni) Mirage 2000 uz neke nove i naprednije tehnologije izrade, avionike i komunikacionih sistema. Deltakrilac kao i JAS Gripen, ali umesto kanara koristi neke promenljive strejkove. Motor - američki GE F414 isto kao i Gripen.Koristi zapadno-kompatibilnu avioniku i može da kači sve napredne rakete koje NATO i Rusi prave.Dal' je bolji od Gripena- verovatno i nije... Ali je dovoljno dobar i dovoljno jeftin.
yolo Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 sta fali da otkupimo galebe od gadafija pa da ih malo natvikujemo? vidim da izlaze bez frke francuzima na crtu
twisted Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 ima li negde uopšte info o tome koliko je gadafi aviona izgubio, koliko je pobio i sl
hazard Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 (edited) HAL Tejas? M'daj, Indijci su se namucili, jedva ce ga uvesti i u sopstveno vazduhoplovstvo, i jos organizuju medj. tender za avion slicni klase, jer je jasno da Tejas ne ispunjava sve sto treba, sad ce jos i da ga izvoze? Sumnjam. Btw, i taj Tejas ce navodno da kosta 30 mil$ po komadu, ispada da je F-16 jeftiniji. A i bolji sigurno.Ako treba da kupujemo tako nesto "egzoticno", radije bi pazario od Tajvanaca F-CK-1: Edited March 25, 2011 by hazard
djeneralche Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Jel iko ima ideju za šta bi trebalo da služe tih 10-ak aviona ovoj državi, osim za určenje. I nemojte da mi prosipate priču o čuvanju neba i glupim konvencijama. Kome treba da se izvrši lobotomija pa da ego manijaci prestanu više da megalomanišu tuđim parama.
Muwan Posted March 25, 2011 Author Posted March 25, 2011 Jel iko ima ideju za šta bi trebalo da služe tih 10-ak aviona ovoj državi, osim za určenje. Za očuvanje RV kao roda vojske. Srbija još uvek nije sazrela da može da počne da raspušta vojsku. To jest, nisu sazreli uslovi oko Srbije.S tim da su u ovom trenutku novi helikopteri možda i bitnija stavka od mlazne avijacije.Bilo kako bilo, nemojte se oslanjati previše na intervjue i te priče o tenderima. Šanse su mizerne, a sve i da se ostvare, bojim se da ne padne neki dil od 150 milijuna po komadu, kao što u Beogradu gradimo most koji košta isto koliko i onaj najveći na svetu, u Francuskoj, koji ima 7 pilona. Tako bismo i ovde jednu 16-icu platili 6-7 puta skuplje nego bilo koja normalna zemlja.Hrvatska je dobila ponudu (ne znam da li zvaničnu ali veoma je aktuelna tema) od Nemačke, da na poklon dobiju 20 F-4 koje nemačko RV povlači iz upotrebe. Ostalo im resursa za još oko 1000 sati naleta, to bi moglo da ih zakrpi na 2-3 godine, mada teško da će i nakon toga imati pare.Ova (i bilo koja) vlada će bukvalno izvršiti harakiri ako upuca par milijardi na avione u ovakvoj ekonomskoj situaciji, besparici i besposlici. Mada, Srbi su čudan narod. Ako se ta mutljavina bude odradila sa Rusima, možda padne i koji procenat više na izborima. Srbi se nenormalno lože na demonstracije sile i servilnost Rusiji. Tu bi prešli i preko zaduživanja od 20 milijardi ako im se isporuči nešto moćno i bučno.
nbg4ever Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Ma, od kupovine novih aviona u dogledno vreme, nema nista.I bogatije zemlje su odustale od modernizacije.Nego, kad vec teoretisemo, ako bi kupovali borbene helikoptere, sta bi bilo u opticaju?
Tresko Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Pitanje je bil nam Ameri uopste prodali F-16 iz politickih razloga? Mislim, neke polovne bi nam uvalili sigurno, ali nove?Sto se tice 29ke, ako se prave nove, prave se vec sa NATO standardima, ako se kupuju polovne, onda se radi modernizacija pa se svejedno menja pola stvari, tako da mozda i jeftinije izadje.MiG-29M je logicno resenje, em nam je poznat avion, em moze ovih 5 sto imamo da se modernizuje na taj standard, realno to bi bila najjeftinija varijanta.A ove Kineze ne bi tek tako otpisivao. Ovaj FC-1 da, cini mi se kao neka krdza za Pakistan, ali ovaj J-10 ne, to je zapravo nastalo na onom izraelskom Laviju koji je bio odlican avion i koji su Izraelci otkazali pod pritiskom Amera (jer su se ovi bojali da ce biti prejak konkurent F-16ici).Nove nam neće prodati, to je 100% sigurno.Možemo da kupimo samo potpuno obnovljene aparate, kojih u EBIT-u imaju gomile, raznih blokova. Italija leti na bloku 40, i vidim ništa im ne fali.
nautilus Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 (edited) Nego, kad vec teoretisemo, ako bi kupovali borbene helikoptere, sta bi bilo u opticaju Nama je prvenstveno potrebana zamjena za Mi 8. Moj favorit je Ka 60.Sto se tice borbenih helikoptera mislim da bi bilo mnogo bolje kupiti ili cak razviti neki turboprop COIN avion ala super tucano mada nam trenutno to nije prioritet.Necemo mi kupiti ozbiljnog lovca prije ulaska u EU. Edited March 25, 2011 by nautilus
Recommended Posts