hazard Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 E, tako. Dakle, F-16 blok 50/52(pretposlednji upgrade) kompletno refurbished i sa punim resursima, 12 aviona za manje od 200 miliona. OK, ajde da stavimo na stvari na mesto - smesno je uopste porediti nas sa Rumunima. Srbija ce biti u poziciji da dobije dil kakav je dobila Rumunija kada bude bila clan NATO koji se pokazao kao pouzdani americki saveznik koji je na svojoj teritoriji dozvolio postavljanje instalacija koji su deo anti-raketnog stita. Takva pozicija se gradi decenijama, a ima i svoju cenu izvan tih 203 miliona dolara npr. sankcije prema Rusiji (i bilo kome drugom) kada Amerika kaze da tako treba. Srbija jednostavno nije u poziciji Rumunije, i tacka. Rumunska nabavka F-16 je samo jedan mali deo velike slagalice. Takodje, da Srbija ima odnos sa Rusijom kakva Rumunija ima sa Amerikom, i Srbija bi za MiGove dobila dil slican rumunskom za F-16. Nabavka oruzija od velikih sila je 95% politika i 5% sve ostalo.
Tresko Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 A gde sam ja poredio Srbiju i Rumuniju? Ili bilo koga drugog? Ja sam samo opisao i sažeo šta radi Psiho koji je na vlasti u Srbiji i kakve "poslove" pravi i koliko će to da košta gradjane u Srbiji, teoretski, jer u praksi nema teorije da se da 200 i kusur miliona samo za dovodjenje tih aviona u upotrebljivo stanje. Da je moglo drugačije da se uradi, naravno da može drugačije da se obezbedi nešto aviona za air policing može, ali to bi uključivalo posedovanje zdravog razuma i barem prosečnu inteligenciju, što je kod spodoba na vlasti deficitarna roba.
Tribun_Populi Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Takodje, da Srbija ima odnos sa Rusijom kakva Rumunija ima sa Amerikom, i Srbija bi za MiGove dobila dil slican rumunskom za F-16. Nabavka oruzija od velikih sila je 95% politika i 5% sve ostalo. Dobila bi novi MiG-35 za 50 miliona $ po komadu. Drugo, F-16 MLU nije Blok 50, blizu je ali nije. I mi takvu cenu kao Rumuni nikad dobili ne bismo, a sve i da bismo dodatno bi nas naoružavanje, delovi i obuka pilota i mehaničara koštali još toliko. Ovo jeste dobar posao, očigledno, koliko da nam RV preživi do nekih boljih vremena i da te pare što bismo dali Rumunima za air policing ostanu u zemlji, a piloti na svojim radnim mestima. via CZ-M53 TT
hazard Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 (edited) A gde sam ja poredio Srbiju i Rumuniju? Ili bilo koga drugog? Pa...ovde: :D E, tako. Dakle, F-16 blok 50/52(pretposlednji upgrade) kompletno refurbished i sa punim resursima, 12 aviona za manje od 200 miliona. Srbija dobija 6 MIG--29, najstariji paket, sa prepotopskom opremom, ne zna se koliko će se to platiti, ne zna se koliko još imaju(ako imaju) resursa, i predvidja se da će se upgrade i remont(odmah remont?!?!) platiti 180-200 miliona. Kad se na to doda ono što će se sam poklon platiti, to ide na preko 200 miliona. Pri tome se nije računalo na arsenal municije koji će morati da se kupuje za to(ako se radi upgrade). Koliko će to da košta. Kao i obično ruski pokloni koštaju više nego da se kupi 10 korišćenih F-16 sa pretposlednjim blokom opreme. Mislim OK, znam da je Vucica zbog svog lupetanja povodom svega ovoga lako kritikovati, i da postoji verovatnoca da ce biti nekakvog muljanja, postoji, skoro je pa i izvesna. Ali ne mislim da je mogao u ovom trenutku negde da se nadje bolji dil od ovoga. Uostalom, niko drugi nam nije ni nudio nista Edited December 24, 2016 by hazard
Tribun_Populi Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Da ponovim, u 180-230 miliona evra koji se pominju ulaze: -remont i prenaoružavanje 10 (4 postojeća i 6 novopristiglih) MiG-29, -kupovina Buk M2 PVO sistema srednjeg dometa, -kupovina 2K22 Tunguska PVO sistema kratkog dometa, -kupovina 4 Airbus H145 helikoptera (od Francuza i Nemaca, ne od Rusa). via CZ-M53 TT
hazard Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Za 181 milion € su Rumuni dobili od Portugalaca 9 njihovih F-16 A MLU i 3 B MLU. Dakle solidni višenamenski lovac. Uz to su dobili i standardizaciju softvera, obuku dela mehaničara i 9 pilota i tehničku podršku/održavanje na licu mesta za dve godine. Nisu dobili: -rezervne delove -naoružanje. Dobili su valjda i remont motora (engine overhaul) sto nije isto sto i kompletan remont (sto kaze Tresko da budu potpuno "refurbished"), ali je svakako znacajno. Naravno tu ima i jos troskova, tipa prilagodjavanje hangara i sl. (ako je potrebno, ne znam, zvuci banalno mada nekad nesto pravljeno pre 50 god. nije dovoljne velicine/oblika da primi novi avion itd.). Sto se nas tice, licitiranje sa "lump" sumama je nezahvalno dok ne budemo znali svaku stavku na koje ce ici pare (ako to ikada saznamo).
Redoran Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Da li su nas Rusi zavrnuli ili nisu, to ćemo znati kada tj, ako budemo videli tačnu cifru i tačne specifikacije nabavke (verovatno nikad). Ajde da uzmemo da su nas zavrnuli, ostaje nam makar vojno vazduhoplovstvo na aparatima za održavanje života, umesto da ga sledeće godine najzad ugasimo i zakatančimo. To bi bila šteta po više osnova. Em je šteta da zemlja u kojoj se leti duže od sto godina ostane bez avijacije, em je šteta da sa liste aktivnih zanimanja u Srbiji precrtamo još jedan sofisticiran i tehnološki profil koji je malkice kompleksniji od pletenja čarapa ili izvlačenja kablova (dva glavna radna profila srpske budućnosti). Što se tiče Rumuna, ja bih samo napomenuo da je cena njihovih 16-ica ona cena koju su dobili posle indirektnih troškova za te avione. U te indiretkne troškove njihove nabavke spada najpre članstvo u NATO koje ih debelo košta, a zatim dolaze još neki troškovi koji se čak ne mogu direktno valorizovati. Na primer, stacioniranje raketnog štita na svoju teritoriju čime su sebe iskusno ucrtali na sve ruske karte mogućih ICBM dejstava. Pa ako je to sve trebalo da urade kako bi dobili super povoljnu cenu za polovne 16-ice onda nek im je alal.
Tribun_Populi Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Sto se nas tice, licitiranje sa "lump" sumama je nezahvalno dok ne budemo znali svaku stavku na koje ce ici pare (ako to ikada saznamo). Pa ja se rukovodim onim što sam do sad imao prilike da pročitam, eno u postu gore. Cifra koja se vrti uopšte nije namenjena (samo) Migovima, već svemu što se namerava nabaviti za RViPVO i to do 2020. 200 miliona za 10 aviona je 20 miliona € po komadu, za te pare ćeš napraviti aždaju. Zato mi i bilo sumnjivo, ispostavilo se da je to ukupno ulaganje. via CZ-M53 TT
Tribun_Populi Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 (edited) Ipak ne, zeznuo sam se, 185 miliona $ je isključivo za remont 10 aviona, kao i njihovo opremanje novim naoružanjem. Dakle 18,5 miliona $ po avionu. Sad me već kopka šta dobijamo za te pare. via CZ-M53 TT Edited December 24, 2016 by Tribun_Populi
Redoran Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Bemliga, jedan R-77 košta oko miliončeta. Ako uzmemo da ovim novim makinama na duži rok treba 5-6 komada po letelici to je 30-ak milki samo za raketle. Zato mislim da apsolutno treba sačekati specifikaciju nabavke.
nautilus Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Da ponovim, u 180-230 miliona evra koji se pominju ulaze: -remont i prenaoružavanje 10 (4 postojeća i 6 novopristiglih) MiG-29, -kupovina Buk M2 PVO sistema srednjeg dometa, -kupovina 2K22 Tunguska PVO sistema kratkog dometa, -kupovina 4 Airbus H145 helikoptera (od Francuza i Nemaca, ne od Rusa). via CZ-M53 TT ako je ovo tacno, onda je cena posla razumnija BUK, zavisi od verzije koju cemo dobiti i broja baterija. novije varijante su jos uvek odlicna oruzja i krpe nam ozbiljnu rupu koju imamo u PVOu. Slicna stvar je i sa tunguskom, ono sto imamo je uzasno zastarelo i neefikasno. Samo sto mislim i da je tunguska visak u nekakvom konceptu u kom bi VS trebalo da ide. Ovi helikopteri su nam cak i potrebniji nego Mil 17. Manji helikopteri, laksi za odrzavanje, jeftiniji za upotrebu, prvenstveno namenjeni hitnom prenosu bolesnih i povredjenih. Potrebno nam je mnogo vise od 4 ovakva helikoptera. edit> nisam provalio post za ispravku :D
nautilus Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Bemliga, jedan R-77 košta oko miliončeta. Ako uzmemo da ovim novim makinama na duži rok treba 5-6 komada po letelici to je 30-ak milki samo za raketle. Zato mislim da apsolutno treba sačekati specifikaciju nabavke. rekao je da smo kupili 30 komada
Prospero Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 (edited) u paket ulaze nove "šasije" (2x 9.51, 1x 9.12, 3x 9.13), remont svih na isti standard (ne zna se koji), novo naoružanje, i troškovi remonta i održavanja za narednih 14 godina http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2569058/sta-migovi-znace-za-srpsko-vazduhoplovstvo.html Intervju Nenada Miloradovića za RTS Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je za RTS da Srbija posle 25 godina ponovo dobija lovce. "Ono što je značajnije od samih aviona je mogućnost da na jedan trajan, temeljan i efikasan način rešimo sposobnost zaštite vazdušnog prostora, što je gorući problem ne samo srpskog ratnog vazduhoplovstva nego i svih zemalja u regionu", rekao je Miloradović. Prema njegovim rečima, paket koji dobijamo zahvaljujući dogovoru između Putina i Vučića jeste nešto što nam omogućava da za pet do deset puta jeftinije dobijemo dovoljan broj lovaca koji je potreban za te misije, sa peketom održavanja – produženje njihovih resursa, generalnih remonta, dobijanja rezervnih delova i dobijamo takav nivo modernizacije koji te avione podiže na jedan sasvim visok nivo u odnosu na sve lovce i svu opremu u regionu. U planu je da se "migovi" pojave u Srbiji do kraja marta, rekao je Miloradović. "Zatim ćemo imati prvu fazu radova na njima kao što ćemo imati prvu fazu radova na našim prostorima (četiri 'migova 29'), tako da ćemo imati ukupno deset lovaca, očekuje se da oni budu sa završenom prvom fazom modernizacije do kraja 2017. godine", objasnio je Miloradović. Govoreći o tome koliko dugo nam paket od šest "migova" omogućava da imamo spremne lovce, Miloradović kaže da je reč o 14 godina. "To je ono što donosi jednu kvalitetnu novu promenu, jer je održavanje letne sposobnosti veliki problem kod svih zemalja u regionu. Obično se to radi godišnjim budžetiranjem, a mi ćemo odjedanput rešiti sva pitanja remonta, obezbeđenje odgovarajućih delova, tako da je to potreban nalet naše lovačke avijacije da bi se izvršile te misije osiguranja", rekao je Miloradović. Govoreći o pozicija srpskog vazduhoplovstva, Srbija je na samom vrhu zemalja u regionu sa tim paketom. Mađarska se nedavno opremila lovcima četvrte generacije – "gripen". "Naši 'migovi' će biti otprilike na tom nivou, iznad ostalih zemalja u regionu u ovom trenutku", rekao je Miloradović. Edited December 24, 2016 by Prospero
Tribun_Populi Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 u paket ulaze nove "šasije" (2x 9.51, 1x 9.12, 3x 9.13), remont svih na isti standard (ne zna se koji), novo naoružanje, i troškovi remonta i održavanja za narednih 14 godina Videh da se pominje i novi radar i integracija V-Z raketa, dakle podižu ih na nešto nalik na M standard tj. na multirole. Otprilike onda (sa uključenim održavanjem) to jeste sasvim korektan posao da nas zakrpi do daljnjeg. via CZ-M53 TT
vathra Posted December 24, 2016 Posted December 24, 2016 Опет ти Милорадовићи нешто петљају са Русима.
Recommended Posts