Popular Post napadaj Posted August 24, 2021 Popular Post Posted August 24, 2021 (edited) Ipak se nismo spustili do Trajanove table, ali sam sve zapamtio za sledeći put, posebno tu kafanu. Za vikend sam bio na potezu Viminacijum - NP Đerdap. Viminacijum me je oduševio. Za posetioce su otvoreni mauzolej, tj. grobnica, amfiteatar, terme, mamut park, zanatski centar za proizvodnju grnčarije, palata i severna kapija (koja je sada bila zatvorena zbog toga što se ulazno stepenište obrušilo zbog kiše). Svi objekti su obeleženi tablama sa informacijama ispisanim na srpskom i engleskom. Jedina mana ture je bio vodič, pošto čovek nije arheolog ili istoričar, već filolog, tako da nije stručan za to o čemu priča, niti može da raširi priču ili odgovori na pitanja posetilaca koji su upoznati sa istorijom Rima i samog Viminacijuma. Kod glavnog šatora nalazi se odlična suvenirnica sa mnogo zanimljivih predmeta, knjiga i brošura, a tu može i da se popije piće. U okviru arheološkog parka postoji avantura park za klince (takođe zatvoren trenutno) i Limes park u kojem se nalaze smeštaj, konferencijske sale i restoran sa iznenađujuće dobrom hranom. Limes park je izgrađen u stilu rimskog vojničkog logora, tako da su pojedinačni objekti sa po 6 ili 7 soba obeleženi natpisima Leg III Gallica, Leg I Italica itd, sjajna ideja. Nekoliko fotki iz Viminacijuma: U subotu smo najpre otišli do Ramske tvrđave. Tvrđava je pre nekoliko godina obnovljena zahvaljujući Turskoj, koja je uložila oko 2 miliona evra u njenu obnovu. Tvrđava sada izgleda odlično - obnovljene su kule i bedemi, urađena je rasveta, do tvrđave se stiže ili sa gornje strane, ulicama sela Ram, ili sa obale Dunava novim stepeništem, unutar tvrđave su postavljene table sa informacijama, natpisi na pločniku, napravljena su nova stepeništa sa gelenderima i rukohvatima... Stvarno odlično izgleda. Nedaleko od Rama se nalaze rimska nekropola i Lederata - rimski kastel iznad Dunava. Međutim, one su gotovo nevidljive. Imali smo sreću da je čovek kojeg smo slučajno pitali za smernice sin arheologa koji je nekada istraživao kraj, pa nam je rekao da je nekropola zarasla u šiblje i da je praktično uništena neprestanim čerupanjem i prevrtanjem kamenja i zemlje kojim se bave tragači za artefaktima koji ih posle švercuju na zapad i tamo prodaju, tako da nju nismo ni videli. Lederata se nalazi kod jednog dalekovoda postavljenog protivno uslovima koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika, a i ona se jedva vidi, pošto se radi o kamenim ostacima u ravni terena. Nema bilo kakve table ili oznake, iako tu postoje dve kule. Dečko nam reče da se tu ne radi ništa već godinama, odnosno da se niko njom ne bavi. Ona se nalazi kod crveno-belog dalekovoda slici ispod. Blizu Lederate je fudbalski teren FK Ram sa fenomenalnim pogledom na Dunav iza jednog gola. Ako idete do Viminacijuma i dalje do Rama, savetujem da imate keš kod sebe, pošto bankomat ne postoji nigde između Kostolca i Rama. Istog dana smo otišli i do Golubačkog grada. Znam da je pre izvesnog vremena bilo priče o tome da je rekonstrukcija loše urađena, da su korišćeni pogrešni materijali, da palata nije trebalo da bude zastakljena itd, ali uživo grad/tvrđava izgleda sjajno. Ulaznice koštaju 600/800/1200 dinara i u tu cenu je uračunat i parking (na koji zbog gužve morate da čekate dok neko ode, ako dođete od podneva i kasnije). Cena zavisi od toga kojim stazama želite da idete - najjeftinija se odnosi na zelenu zonu, kojom se kreću svi sa decom, u papučama, sandalama, suknjama, haljinama i sličnoj garderobi i odeći. Plava staza/zona je srednje teška i karte za nju mogu da kupe samo oni koji su u patikama ili obući za penjanje i pantalonama/šorcevima, dok najskuplje karte prodaju samo onima koji žele da se penju i delovima tvrđave na kojima nema stepenica, gde se ide uz stenu i hvata za lance. Mi smo išli plavom, nije strašna, ali ima nekoliko mesta na kojima treba biti pažljiv. U povratku smo svatili na Srebrno jezero - gužva, gomila, rulja, voda s obale podseća na Adu, nismo se mnogo zadržavali tu. U nedelju predivni Lepenski vir koji em izgleda impozantno, em je očigledno veoma dobro vođen - čisto, uredno, dobra suvenirnica, veliki broj turista dolazi (sa našim dolaskom se poklopila i poseta Amerikanaca sa kruzera koji krstari Dunavom), a sve to zbog neverovatnog otkrića Srejovića i društva. Mesto koje obavezno treba posetiti. Na parkingu se nalazi kafana sa odličnom hranom, niskim cenama i mačićima koji se igraju između stolova. Nas dvojica smo 800gr mešanog mesa, jedno pivo, dve lepinje, dve salate i porciju sira sa roštilja platili 1600 dinara. 2km od Lepenskog vira, putem koji ide pored i ispod glavnog puta, stiže se do kanjona Boljetinske reke, gde smo sreli jednu mladu šarku. Odatle smo produžili do najbliže staže za pešačenje, odnosno vidikovca u NP Đerdap, vidikovca Kovilovo. Do vidikovca se stiže nakon skretanja sa glavnog puta i 5-6 km vožnje uzbrdo i ne može da se promaši, pošto se pored puta nalazi kućica u kojoj se prodaju karte i suveniri. Staza do tog vidikovca je najlakša, duga je samo 1.2 km, a pogled koji se pruža sa njega je fantastičan. I NP je čist i održavan (interesantno je da imam potrebu da naglasim takve stvari, iako su u normalnom svetu potpuno uobičajene). U NP postoji ukupno 9 staza za pešačenje različitih nivoa težine, tako da je plan za sledeći put da ih obiđemo sve. Devojka koja radi na početku ove na kojoj smo bili nam je rekla da je vidikovac Ploče ubedljivo najlepši. U ponedeljak, u povratku kući, svratili smo do Smederevske tvrđave, a bolje da nismo. Neodržavano, zapušteno, grafiti po zidovima, unutar zidina ne može ni magnet za frižider da se kupi, nema nikakvih vodiča, u Malom gradu je na zidine naslonjen nekakav objekat izgrađen od siporeksa, na pojedinim mestima su zidine izbušene da bi bili provučeni kablovi... Baš razočaranje. Same zidine su odlično očuvane, imaju razne natpise i reljefe, postoje i ostaci sakralnog objekta koji je bio i pravoslavna crkva i džamija i katolička crkva, da bi na kraju ostali samo temelji. Još nisam načisto da li mi je odluka da su unutar zidina napravi atletska staza sumanuta ili smislena. Edited August 24, 2021 by napadaj 15 1 1
Ras Posted August 24, 2021 Posted August 24, 2021 5 hours ago, napadaj said: U nedelju predivni Lepenski vir koji em izgleda impozantno, em je očigledno veoma dobro vođen - čisto, uredno, dobra suvenirnica, veliki broj turista dolazi (sa našim dolaskom se poklopila i poseta Amerikanaca sa kruzera koji krstari Dunavom), a sve to zbog neverovatnog otkrića Srejovića i društva. Za te posete Amera koji krstare Dunavom sam čuo od domaćina u Kovačici, koja je takođe u ponudi kao mesto za jednodnevni izlet. Galerije, ili druge lokacije iz Kovačice koje su uključene u ovaj program dobijaju godišnji raspored poseta prema kojem se rukovode i (prema njihovim rečima) angažovani su vikendima tokom čitave sezone proleće - jesen.
napadaj Posted August 24, 2021 Posted August 24, 2021 Blizu Kovačice je Idvor, pretpostavljam da svraćaju i do rodne kuće Mihaila Pupina i muzeja koji se tamo nalazi, iako sam čuo da to baš i nije reprezentativno.
Taihoskopija Posted August 24, 2021 Posted August 24, 2021 (edited) Pa nije sređeno da umreš, ali je lepo i sačuvana je suština, gotovo sve su radili volonterski i zahvaljući ličnom entuzijazmu, tu su kuća i dom kulture posvećen Pupinu, a tu je i stari seoski učitelj, koji je posvetio život toj priči, odličan pripovedač i baš zanimljivo biće, tako da je sve to ukupno lepo. (bila sam pre nekoliko godina, možda se nešto promenilo) Edit: Jeste se promenilo, ima Ružić i Godfri, ima ženski, ima sve https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/u-idvoru-potpisan-protokol-o-nastavku-naucno-tehnoloske-saradnje-srbije-i-sad_1214553.html Edited August 24, 2021 by Taihoskopija 2
napadaj Posted August 24, 2021 Posted August 24, 2021 Hahhahah E lepo, onda ću i tamo uskoro, svakako često idem putem BG - ZR. 1
bradilko Posted August 31, 2021 Posted August 31, 2021 zna li ko sta mi treba za ulazak u srbiju iz mne? mislim potvrda o vakcinaciji ili nekakav test? mora li papir ili qr kod koji imam u telefonu (valda ovi mogu da ga ocitaju na granici)?
bradilko Posted August 31, 2021 Posted August 31, 2021 6 minutes ago, ultra plasticni said: Samo lk hvala @ultra plasticni
panta rhei Posted September 19, 2021 Posted September 19, 2021 bih da odemo na divcibare sledece subote pa jedno nedelju dana. u idealnoj situaciji: sto isturenija/izolovanija kuca/vikendica, do koje moze da se dodje kolima, sa ogradjenim dvoristem zbog psa, i da moze da se iznajmi bez sa fleksibilnim brojem osoba, u smislu da smo nas dvoje ali da nam fleksibilno dolazi poseta. da li je tako nesto moguce i imate li nekih preporuka. generalno, neke preporuke za smestaj koje ispunjavaju min. kuca/vikendica relativno izdvojena/usamljena sa obaveznim pristupom kolima.
pacey defender Posted September 19, 2021 Posted September 19, 2021 (edited) Hm, taj uslov da plac bude ograđen ograničava izbor/ponudu. Čini mi se da je tamo urbanistički rešeno da se ne postavljaju ograde između parcela (barem je na jednom delu tako - kad od pijace pređeš potok). Edited September 19, 2021 by pacey defender
panta rhei Posted September 19, 2021 Posted September 19, 2021 20 minutes ago, pacey defender said: Hm, taj uslov da plac bude ograđen ograničava izbor/ponudu. Čini mi se da je tamo urbanistički rešeno da se ne postavljaju ograde između parcela (barem je na jednom delu tako - kad od pijace pređeš potok). jasno mi je. to bi bilo idealno, ali nije uslov. mnogo je vaznije da nema guzve i da je malo "usamljeno". ja bih malo da provetrim glavu a i zbog psa da se malo opusti bez guzvi a sa sto vise slobodnog prostora. 1
Milosh76 Posted January 18, 2022 Posted January 18, 2022 (edited) Vlada Srbije je na sastanku zaključila da se prihvata Dokument dosije "Nominacioni predeo Bača" za upis na Uneskovu listu. "Nominacioni predeo Bača" biće predložen za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, saopšteno je iz Ministarstva kulture. Ovaj predlog je od velikog značaja za Srbiju, posebno jer se prvi put nominuje za novu kategoriju kulturnog dobra, kulturni predeo. Kada ovaj proces bude uspešno završen, "Kulturni predeo Bača" će biti prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, prenosi eKapija. Mnogo lepa tvrdjava, ocajno postavljene oznake, ali uz malo truda se moze naci. https://srbija-projektieu.rs/бач/ Edited January 18, 2022 by Milosh76
radisa Posted January 19, 2022 Posted January 19, 2022 Jel' bio neko skoro u Vrdniku u Fruškim termama?
Recommended Posts