March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 16:42, MarlaSinger said: A da uzmes teglu i popnes se na obliznje drvo ? Just kidding ;)Meni je jede alva ili halva mmmm - ali nemamУффф, сад бих отперјао код Тоше на ћоше - посластичарница преко пута Дома омладине, па распалио по гемишту, то јест алви и суџуку, а то бих залио криглетином бозе. Још једно место за одличну бозу је и посластичарница на Булевару, код Лиона.
March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 17:13, MarlaSinger said: Nikada u zivotu nisam probala bozu Је ли могуће? Својевремено мајку мог одличног друга није мрзело да за његов рођендан направи десетак литара, попије се док кажеш кекс. Максимално здраво пиће, а може да се направи и гемишт, пола боза, пола права лимунада. За прављење није потребна никаква велика мудрост, вода, кукурузно брашно и шећер, рецепт постоји и у Патином кувару :)
March 12, 201015 yr Patin kuvar je imala moja baka. Ja ga nemam.Da li ima negde da se kupi?Kako se sprema boza ? Edited March 12, 201015 yr by MarlaSinger
March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 18:16, MarlaSinger said: Patin kuvar je imala moja baka. Ja ga nemam.Da li ima negde da se kupi?Kako se sprema boza ?ja pravio po ovom recepisu, uspelo miStaviti u sud 1kg neprosejana kukuruzna brašna pa ga preliti sa 10 litara mlake vode.To raditi uveče.Sutradan ovu tečnost staviti na kraj štednjaka da polako vri otprilike 2 sata.Za vreme kuvanja češće mešati drvenom varjačom.Tako skuvano brašno ostaviti da postoji do predveče.U međuvremenu razmutiti u mlakoj vodi 10 grama kvasca.Kada je kvasac uskisao izručiti ga u skuvano brašno i ostaviti ga da stoji do sutradan.Izjutra bozu procediti kroz gusto sito i dobro iscediti.Bozu zasladiti prema ukusu staviti je na hladno mesto da se rashladi.Boza nesme dugo da stoji,jer će prokisnuti.
March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 18:16, MarlaSinger said: Patin kuvar je imala moja baka. Ja ga nemam.Da li ima negde da se kupi?Kako se sprema boza ?Патин кувар (изворна списатељица је била Спасенија - Пата Марковић) се последњих неколико деценија доштампава под именом "Велики народни кувар", издаје га "Народна књига". Основни текст је претежно неизмењен, дакле и даље у рецептима постоји казанче за лупање снега од беланаца, али то значи и да велики број рецепата за класична јела, срећом, остаје неизмењен. Верујем да се у књижарама и даље може наћи без превише муке. Преписаћу бар рецепт за бозу :) Edited March 12, 201015 yr by ajgor
March 12, 201015 yr Svi recepti u Patinom kuvaru pocinju sa "Izdinstati industrijsku i u XXI veku neverovatnu kolicinu crnog luka"
March 12, 201015 yr Ali morate priznati da nema lepseg mirisa od tog kada krene da se dinsta crni luk :)U vezi boze prvo - moram da nadjem negde to pravo neprosejano kukuruzno brasno , ovde i proju pravim od negod kobajagi italijanskog kukuruznog brasna sto lici na nase i dodam malo palente posto je to kukuruzno brasno vrlo sitno. Sve to pretpostavljam ne bi licili ni na sta za bozu. drugo- ne znam da li moja najveca serpa ima zapreminu od 10 l , ali i tu moze da se prepolovi meratrece- gde se drzi boza do uvece ? u frizideru ? u kuci mi je vruce ako stavim u garazu plasim se doci ce rakun, imam jednog pametnog ovde koji se popne i shapicom otvori vrata na garazi, bez zezanja.cetvrto- kako se pravi ta boza sa limunadom mixJaooooooo!!!!! Znate cega sam se setila. Evo sad cu da poludim koliko mi se pije to. Sok od zove . Jaoo sto je to dobro To sam stalno pila kad sam bila mala.
March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 18:34, vasudeva418 said: ja pravio po ovom recepisu, uspelo miStaviti u sud 1kg neprosejana kukuruzna brašna pa ga preliti sa 10 litara mlake vode.To raditi uveče.Sutradan ovu tečnost staviti na kraj štednjaka da polako vri otprilike 2 sata.Za vreme kuvanja češće mešati drvenom varjačom.Tako skuvano brašno ostaviti da postoji do predveče.U međuvremenu razmutiti u mlakoj vodi 10 grama kvasca.Kada je kvasac uskisao izručiti ga u skuvano brašno i ostaviti ga da stoji do sutradan.Izjutra bozu procediti kroz gusto sito i dobro iscediti.Bozu zasladiti prema ukusu staviti je na hladno mesto da se rashladi.Boza nesme dugo da stoji,jer će prokisnuti.То је то :) Алал вера на брзини!
March 12, 201015 yr Je l mora da bude svez kvasac ili moze instant? Pretpostavljam svez. To ist nije bas lako naci.
March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 15:28, vasudeva418 said: ima vrlo kvalitetnih smrznutih bamija u Veru, u dve varijante, klot i sa nekim dodacimaHvala! Otišla sam u Vero u Ruzveltovoj i kupila mešavinu od 1 kg (50% bamije, crni luk 18%, krompir i paradajz po 15%, peršun 2%), 382 dinara. Imale su i klot bamije 450 g, oko 180 dinara. To je isplativije, ali ovaj put sam uzela miks. Pravim sutra.
March 12, 201015 yr On 12. 3. 2010. at 19:27, halloween said: Hvala! Otišla sam u Vero u Ruzveltovoj i kupila mešavinu od 1 kg (50% bamije, crni luk 18%, krompir i paradajz po 15%, peršun 2%), 382 dinara. Imale su i klot bamije 450 g, oko 180 dinara. To je isplativije, ali ovaj put sam uzela miks. Pravim sutra.ako si udata gospodja, narani time i muza. kazu da su bamije prirodni khm....stimulans.