February 24Feb 24 4 hours ago, Kampokei said:Evo me u Palermu, dosli preksinoc na par dana. Dosta je poseban grad, treba doci i videti taj kombo lepote i raspada (neka zdanja koja bi bez po muke bila medju najlepsim zgrada u nekim drugim zemljama se raspadaju, i to decenijama, bar tako izgleda). Ove glavne znametitosti su tek poseban trip, dakle ono sto se zove arapsko-normanska arhitektura (a zapravo sa jakim vizantijskim pecatom). Uglavnom su to, ali ne samo, katolicke crkve koje jako lice na pravoslavne ili na dzamije.Nego. ima neko neke preporuke bilo kog tipa, a da se ticu samog grada? Vec smo obisli neke pijace (Capo i Ballaro) i vecinu glavnih znamenitosti. Dakle, nesto off the beaten track ili neka antikvarnica, ili sta znam, neki restoran. Mislili smo da pravimo neke izlete, makar do Cefalua, ali zapravo mrzi nas, mala deca, let tamo i nazad je vec sasvim dovoljan izazov.Kaneloni u poslasticarnici u manastiru koji je bas u centru grada. Izuvaju kako su dobri.
February 24Feb 24 https://www.italyformovies.com/film-serie-tv-games/detail/35/palermo-shootingprobaj kod venders vima
February 27Feb 27 Evo n-ti post (tj. vise postova, da ne pisem carsave) o Palermu, ali da malo osvezimo utiske. Neko vec rece, veoma cudan grad, a ja bih dodao svakako jedinstven, sa potencijalom da se prilicno uvuce pod kozu. Mi smo bili 4 dana i nismo ni mrdnuli iz grada, tako da smo ga upoznavali prilicno laganim ritmom. Dobio sam neke preporuke od poznanika Italijana pre puta, ali niko od njih nije Sicilijanac i imao sam utisak da i oni Palermo dozivljavaju kao nesto egzoticno, i sa pomalo distance cak. Smestili smo se u centru centra, na 100-200m od Quattro Canti, u nekoj prilicno sredjenoj ulici i lepom pansionu.Prvog jutra prve destinacije su crkve Martorana i San Cataldo. One su mi mozda ostavile i najjaci utisak, mozda i zato sto su prvi. Ali, ja zaista nisam video puno lepsih crkava od Martorane. Apsolutno prelep kombo pravoslavne i katolicke estetike, koji se ostalom i vidi na ova dva svoda na slici dole. Stubovi malo bacaju na arapski uticaj, mada je to moguce izvorno zapravo takodje Vizantija. Moram da ispravim Lo Zingarov post, crkva danas nije pravoslavna (sto je bila na svom pocetku), ali ni rimokatolicka, nego istocno-katolicka. Dakle, pravoslavni obred i estetika, sve ostalo je katolicizam. San Cataldo je odmah pored nje, na 20-30 metara, tako da ih covek lako moze doziveti i kao jedinstven objekat. Ali, ovo je rimokatolicka crkva, sa vrlo jakim arapskim/islamskim uplivom (druga slika). Dve su mi stvari bile zanimljive, iako su oni dobrim poznavaocima Sicilije verovatno opste znanje. Prvo, ta cuvena arapsko-normanska arhitektura je uglavnom ogranicena na Palermo i okolinu. Nije da ih drugde nije bilo, ali nije drugde toliko sacuvana (delom i zbog vise sile, npr. zemljotresa). Drugo, to jesu ponekad objekti koji su nastali na temeljima ili adaptacijom nekadasnjih vizantijskih ili arapskih bogomolja, ali vecinom su crkve gradjene ispocetka posle normanskih osvajanja. A pridev "arapsko-normanski" su stekle jer su normanski vladari iz prakticnih razloga koristili znanje umnih glava koje su zatekli na ostrvu, a koji su mahom bili Arapi i Heleni (zasto su potonji izvisili za deo prideva, nemam pojma). I uopste, taj normanski period je bilo vreme prilicne verske tolerancije, i dalje je tu bilo puno muslimana, Jevreja i pravoslavnih, ali to dugorocno nije bilo odrzivo (ako nista zbog aragonske i spanske vladavine koja ce nastupiti krajem 13. veka). Edited February 27Feb 27 by Kampokei
February 27Feb 27 Nastavljamo ka Quattro Canti i dalje prema katedrali. Vreme je savrseno, a tako ce biti i narednih dana - niti jednog trenutka nije bilo ni oblacka na nebu. U tom smislu, ovo je savrsena destinacija za zimski city break. Katedrala je apsolutno impozantna spolja. Ona jeste na mestu starijih bogomolja, i krajnji levi stub na glavnom ulazu je nesto drugaciji od ostalih i ima natpis na arapskom iz - Kurana. Palazzo dei Normanni i kapela na prvom spratu su apsolutno carobni, ali o tome se vec pisalo. Posle sightseeinga idemo u sporedne ulice iza katedrale ka pijaci Capo, jer jedna od preporuka glasi da su tamo najbolji morski plodovi. Sedamo u neko no name mesto koje vise lici na kiosk sa jednim stolom, i narucujemo lignje i ribu na zaru. Prilicno jeftino, a jako lepo spremljeno. U samom sredistu pijace ima i pravih restorana, ali tu vas vec vuku za rukav da sednete, a kod mene to izaziva kontraefekat, makar ono sto vidim da ljudi jedu izgleda zapravo odlicno. U svakom slucaju, da li zato sto je prva koju smo posetili, ili zato sto volim morske plodove i ribu, ova mi pijaca ostavlja najbolji utisak. Ali, dobro smo jeli i na pijaci Ballaro, a kroz Vucciriu smo samo prosli, doduse nekoliko puta. Da nastavim sa hranom, opet po nekoj italijanskoj preporuci smo isli i u malkice bizarno uredjen restoran "Trattoria Al Vecchio Club Rosanero", koji je sav u znaku Palermo FC (dresovi vise sa svodova). Opet uglavnom morski plodovi, vrlo pristojno spremljeno, pristupacno, ogromne porcije i sasvim solidan broj lokalaca. Sto se tice ostalih lokalnih specijaliteta, nisam neki fan arancina, ali odvalio sam se od njih. Kao sto je vec pisano na topicu, oni su sada neki next level na Siciliji, pogotovo oni sa hobotnicom. E sad, jbg, one iznutrice i slezine na zaru nisam probao. Kao hteo sam, ali nije se desilo, a nisam imao ni moralnu podrsku (zena je pravila zgadjene face hehe).
February 27Feb 27 Onako en general, iako sam bio prvi put te nisam neki veliki poznavalac, cini mi se da je grad na jednoj zanimljivoj tacki tranzicije. Ono staro i raspalo je jos uvek i te kako tu. I dalje u centru postoje ulice ili cele cetvrti koje izgledaju mracno i pretece, i dalje su tu cuvene rusevine iz Drugog svetskog rata. U krajnjoj liniji, i dalje je tu veliko siromastvo (brojke su gore nego i u Napulju), pa i mafija. Doduse, reketi (tzv. pizzo) su manje cesti nego pre 30ak godina, kada ih je navodno 80 posto malih biznisa placalo. Ti problemi su strukturni i trajace jos dugo. I dalje covek ugleda neke prizore koji su kao iz nekih stereotipnih predstava severnih Italijana. Tipa na putu do aerodroma vidimo na motoru tinejdzerku, a ispred nje sedi druga devojcica od 7-8 godina koja drzi dete od cirka 2 godine! Netom posle toga, opet na motoru, neki matoriji lik koji izgleda kao neki meksicki filmski villain i sa njim na motoru neko puno mladje zensko celjade i odvrnuli do daske Battiatovu "Voglio vederti danzare", ali neki remiks, skoro kao tehno verzija.Ali, nekako se cini da grad ide na bolje, i da nema nazad. To covek pomisli i svaki put kad vidi jedan od nekoliko manjih ili vecih murala posvecenih Falconeu i Borsellinu. Da, ima raspada, ali ogroman broj zgrada u centru je pod skelama, narocito one silne male palate u cetvrti Kalsa. I ti kontrasti izmedju dve susedne zgrade, podjednako lepe ili raskosne, od kojih je jedna potpuno obnovljena, a druga razvaljena vec ko zna koliko decenija (sto je vrlo cest prizor) ostavljaju bas snazan utisak. Osim toga , vec se u gradu ustaljuju i prvi expati (pricali smo sa nekima), nicu gomile sjajnih barova, prodavnice ploca, a tu su i coffee shopovi skandinavskih imena. Ovo ce uvek biti sjajno mesto za posetiti, ali, kao sto ljudi trce na Kubu da je vide "dok nije pao komunizam", tako mozda treba i u Palermo treba ici bez previse odlaganja, dok ne postane malcice manje jedinstven nego sto jeste. Edited February 27Feb 27 by Kampokei
March 23Mar 23 Eto i mene na Siciliji kraj juna do sredine jula. Palermo 8 dana i Katanija 8 dana. Sve sam pročitao i hvala svima na iscrpnim informacijama posebno @Lo Zingaro Dajte neki apdejt za nevozača, dakle Planes, Trains without Automobiles
March 23Mar 23 5 hours ago, arheolog1981 said:Eto i mene na Siciliji kraj juna do sredine jula. Palermo 8 dana i Katanija 8 dana. Sve sam pročitao i hvala svima na iscrpnim informacijama posebno @Lo ZingaroDajte neki apdejt za nevozača, dakle Planes, Trains without AutomobilesNe mogu ti puno pomoci jer sam svaki put iznajmio auto zbog poslovicno nefunkcionalnog javnog prevoza. Bas nemas dozvolu ili ti se ne da da vozis?
March 23Mar 23 Sicilija, kasna 2025. ali sa rent-a-car.@arheolog1981 u jednom trenutku, pre no što smo se odlučili za auto gledao sam razne opcije, jako mi se svidela ideja Rim-Catania, gde voz pakuju na trajekt, spavaća kola, ali 12 sati, i zajednički toalet po vagonu nas je predomislio.U tom paketu smo gledali razne opcije i bilo je nešto ovako.Iz Katanije možeš laganoTaorminu - interbusom bolje no vozom, satak vremena po pravcu, desetak eura.Sirakuza/Ortega - preporuka - trenitalijom, isto preko satak, oko 15-20e.Etna, ima neki bus, ali mislim da se isplati platiti turu gde te kupe na željenoj lokaciji iskreno.Noto, interbusMesina, mislim da su i bus i voz validne opcije. Iz PalermaCefalu, trenitaliomAgrigento, trenitalia (par sati!)Monreale, Mondello, San Pellegrino (bus ide do manastira pa još malo peške gore), busevi lokalniSa kolima, uslovno, lakše. Sleteli u Katanju, i čekali auto tri sata, gužva na pikapu neverovatna. Onda vožnja do Palerma i dalje do Torrete gde smo smešteni. Autoput besplatan, ali više od 50% se popravlja. Motorciklisti najavljuju kakva je vožnja na Siciliji, voze pravo u vaš levi ćošak i onda u zadnjem trenutku se izvuku da tik uz retrovizor prođu. Kada smo stigli, uskim ulicama se popeli jedva, tojota jaris hibrid na sreću, iako se dernja, može. I taman stigli na zalazak sunca i lep pogled.Sutra ujutru do Palerma, imaju zonu zabranjenog saobraćaja oko centra, pikiram neki mali parking, kakvih ima dosta, u garaži podno neke zgrade, totalni mafia vibe, uzimaju kola i pozdravljaju nas. Krećemo ka centru, prolazimo neke demonstracije i zavlačimo se u razne uličice. Izbijamo na pijačicu, sviđa mi se tako, po zalogaj, po malo, vrlo je bogato i šareno.idemo gore ka nekom parku i zatvorenom nekom muzeju (takav dan bio)Potom nazad do katedrale.Neke ulice su malecke, pusteOnda imamo ćoškove raspada, kola su sva izgrebana i izudarana, u haustoru jednom sedi čovek na školskoj stolici, oko njega par ljudi čeka nešto, ispred "kurirski" motorčići, u jednom ćošku stara krvava vata, a na trotoaru osušeni pacov... tu smo malo ubrzali.Muzej je coolZatim neki muzej lutakaPa raznim ulicama...Do botaničke bašte koja je zaista vrh.Pa preko nekog marketa.Do palate, koja se zapravo renovira pa zaista nije vredelo ulaznice, baš dosta nismo videli. Pola neke kapele.Sutra ujutru na doručak u Isola delle FemmineRibarsko mesto, i naravno na doku sveža riba i živa diskusijaIdemo dalje do vidikovca nad Castellammare del GolfoPa onda dalje do San Vito Lo Capo gde nas neverovatan pljusak drži u kolima, i onda smo izašli na ovakvu plažu i jeli zaista odličnu sabljarku i karabonaru sa pistaćimaVraćamo se nazad, pa sutra krećemo ka dolini hramova, Odlična dolina hramova, muzej je teško malo pronaći, teže parkirati i brzo smo ga prošli, nije nam bio interesantan.Pravimo ditur da vidimo turske stepeniceŠto je totalno vredelo. I odlazimo u drugi smeštaj u Katanji. Novi dan, loše vreme. Idemo do Mesine.kao da smo planirali ispred ove crkve pravimo pauzu, i utom počne da se skuplja raja, i sve više i više, oko podne ite šou, ovaj toranj desno pravi predstavu, sve figurice se mrdaju, ide kometa, radja se Hrist, lavovi, petlovi, mudraci. Interesnantno.Dalje, da vidimo gospođu. Inače Mesina pivo je popularno, kao fol sa kristalima soli, meni je bilo so so.Spomenik ruskim mornarima.I, i zatim, Triton.Dosta za danas. Nazad za Katanju. I dalje vreme nije najsjajnije. Idemo sutra za Sirakuzu.Grad je prezanimljiv, treba vremena za njega. Mi smo se borili sa jakom kišom u jednom periodu pa smo propustili ceo jedan segment (neke pećine, amfiteatar i sve to)Grad ima prezanimljive crkve.Na ulazu na ostvro Ortigia, Arhimed.Pa Aplonov hramIdemo do jednog muzeja i onda do obale pa njome...uz čestitke gospođama što i uz kišicu imaju herca za kupanje, idemo do Ikarakoji nepostojećim očima u daljini traži svoje pašnjake.Dalje nailazimo u jednoj ulici na privatni muzejčić, jevrejsko ritualno kupatilo pronađeno u podrumu jednog hotela. Nema slikanja. I onda preko centraDo katakombiTu smo izblejali poprilično jer se baš spustila kiša. U pauzi trčimo ka muzeju. Pored jedne još luđe crkve.Muzej čudan, jako zanimljivo organizovan, u krug i po heksa nekoj šemi, ali betončina i prokišnjava svuda. Bogata postavka. Nakon toga idemo da poljubimo vrata na onom delu što rekoh da smo propustili.Bežimo nazad jer sutra ide Etna, koju smo odložili bili nadajući se čudu što se vremena tiče. Pokušaću u što je moguće slika da nekako dočaram to neverovatno iskustvo, tu veličinu i moć tog vulkana. Nije lako. Hladno je bilo u trenutku, ali nosili smo dobre cipele i ljudi su nam fraj dali dodatne jakne, a i šlemovi greju.Etna... uf... posle toga nam iskreno nije više bilo do puta, i hteli smo kući, ne zbog umora, mislim ima malo i toga, ali su nam glave bile prepune.Na sreću tu je Noto, lep i šarmantan mali grad.U ovu palatu nas nisu pustili, jer su neki njemci nešto snimali, reko da je bar holivud...Odličan sladoled se jede. I idemo ka RagusiLep grad, fina poštaSutra idemo u Alcantara gorgePa na Castelmolu odakle gledamo dole na TarominuI u samu TaorminuPrevelika gužva...Zadnji dan obilazimo KatanjuLep gradić... ali mi smo umorni. Sutra sabajle na aerodrom. Dok sunce izlazi gledamo ka Etni, i jako smo srećni kako smo prošli.Zbogom Sicilijo.
March 23Mar 23 25 minutes ago, Vapad said:Sicilija, kasna 2025. ali sa rent-a-car.@arheolog1981 u jednom trenutku, pre no što smo se odlučili za auto gledao sam razne opcije, jako mi se svidela ideja Rim-Catania, gde voz pakuju na trajekt, spavaća kola, ali 12 sati, i zajednički toalet po vagonu nas je predomislio.U tom paketu smo gledali razne opcije i bilo je nešto ovako.Iz Katanije možeš laganoTaorminu - interbusom bolje no vozom, satak vremena po pravcu, desetak eura.Sirakuza/Ortega - preporuka - trenitalijom, isto preko satak, oko 15-20e.Etna, ima neki bus, ali mislim da se isplati platiti turu gde te kupe na željenoj lokaciji iskreno.Noto, interbusMesina, mislim da su i bus i voz validne opcije.Iz PalermaCefalu, trenitaliomAgrigento, trenitalia (par sati!)Monreale, Mondello, San Pellegrino (bus ide do manastira pa još malo peške gore), busevi lokalniSa kolima, uslovno, lakše.Sleteli u Katanju, i čekali auto tri sata, gužva na pikapu neverovatna. Onda vožnja do Palerma i dalje do Torrete gde smo smešteni. Autoput besplatan, ali više od 50% se popravlja. Motorciklisti najavljuju kakva je vožnja na Siciliji, voze pravo u vaš levi ćošak i onda u zadnjem trenutku se izvuku da tik uz retrovizor prođu.Kada smo stigli, uskim ulicama se popeli jedva, tojota jaris hibrid na sreću, iako se dernja, može. I taman stigli na zalazak sunca i lep pogled.Sutra ujutru do Palerma, imaju zonu zabranjenog saobraćaja oko centra, pikiram neki mali parking, kakvih ima dosta, u garaži podno neke zgrade, totalni mafia vibe, uzimaju kola i pozdravljaju nas. Krećemo ka centru, prolazimo neke demonstracije i zavlačimo se u razne uličice.Izbijamo na pijačicu, sviđa mi se tako, po zalogaj, po malo, vrlo je bogato i šareno.idemo gore ka nekom parku i zatvorenom nekom muzeju (takav dan bio)Potom nazad do katedrale.Neke ulice su malecke, pusteOnda imamo ćoškove raspada, kola su sva izgrebana i izudarana, u haustoru jednom sedi čovek na školskoj stolici, oko njega par ljudi čeka nešto, ispred "kurirski" motorčići, u jednom ćošku stara krvava vata, a na trotoaru osušeni pacov... tu smo malo ubrzali.Muzej je coolZatim neki muzej lutakaPa raznim ulicama...Do botaničke bašte koja je zaista vrh.Pa preko nekog marketa.Do palate, koja se zapravo renovira pa zaista nije vredelo ulaznice, baš dosta nismo videli. Pola neke kapele.Sutra ujutru na doručak u Isola delle FemmineRibarsko mesto, i naravno na doku sveža riba i živa diskusijaIdemo dalje do vidikovca nad Castellammare del GolfoPa onda dalje do San Vito Lo Capo gde nas neverovatan pljusak drži u kolima, i onda smo izašli na ovakvu plažu i jeli zaista odličnu sabljarku i karabonaru sa pistaćimaVraćamo se nazad, pa sutra krećemo ka dolini hramova,Odlična dolina hramova, muzej je teško malo pronaći, teže parkirati i brzo smo ga prošli, nije nam bio interesantan.Pravimo ditur da vidimo turske stepeniceŠto je totalno vredelo. I odlazimo u drugi smeštaj u Katanji.Novi dan, loše vreme. Idemo do Mesine.kao da smo planirali ispred ove crkve pravimo pauzu, i utom počne da se skuplja raja, i sve više i više, oko podne ite šou, ovaj toranj desno pravi predstavu, sve figurice se mrdaju, ide kometa, radja se Hrist, lavovi, petlovi, mudraci. Interesnantno.Dalje, da vidimo gospođu. Inače Mesina pivo je popularno, kao fol sa kristalima soli, meni je bilo so so.Spomenik ruskim mornarima.I, i zatim, Triton.Dosta za danas. Nazad za Katanju. I dalje vreme nije najsjajnije.Idemo sutra za Sirakuzu.Grad je prezanimljiv, treba vremena za njega. Mi smo se borili sa jakom kišom u jednom periodu pa smo propustili ceo jedan segment (neke pećine, amfiteatar i sve to)Grad ima prezanimljive crkve.Na ulazu na ostvro Ortigia, Arhimed.Pa Aplonov hramIdemo do jednog muzeja i onda do obale pa njome...uz čestitke gospođama što i uz kišicu imaju herca za kupanje, idemo do Ikarakoji nepostojećim očima u daljini traži svoje pašnjake.Dalje nailazimo u jednoj ulici na privatni muzejčić, jevrejsko ritualno kupatilo pronađeno u podrumu jednog hotela. Nema slikanja. I onda preko centraDo katakombiTu smo izblejali poprilično jer se baš spustila kiša. U pauzi trčimo ka muzeju. Pored jedne još luđe crkve.Muzej čudan, jako zanimljivo organizovan, u krug i po heksa nekoj šemi, ali betončina i prokišnjava svuda. Bogata postavka. Nakon toga idemo da poljubimo vrata na onom delu što rekoh da smo propustili.Bežimo nazad jer sutra ide Etna, koju smo odložili bili nadajući se čudu što se vremena tiče. Pokušaću u što je moguće slika da nekako dočaram to neverovatno iskustvo, tu veličinu i moć tog vulkana. Nije lako. Hladno je bilo u trenutku, ali nosili smo dobre cipele i ljudi su nam fraj dali dodatne jakne, a i šlemovi greju.Etna... uf... posle toga nam iskreno nije više bilo do puta, i hteli smo kući, ne zbog umora, mislim ima malo i toga, ali su nam glave bile prepune.Na sreću tu je Noto, lep i šarmantan mali grad.U ovu palatu nas nisu pustili, jer su neki njemci nešto snimali, reko da je bar holivud...Odličan sladoled se jede. I idemo ka RagusiLep grad, fina poštaSutra idemo u Alcantara gorgePa na Castelmolu odakle gledamo dole na TarominuI u samu TaorminuPrevelika gužva...Zadnji dan obilazimo KatanjuLep gradić... ali mi smo umorni. Sutra sabajle na aerodrom. Dok sunce izlazi gledamo ka Etni, i jako smo srećni kako smo prošli.Zbogom Sicilijo.Brate hvala do neba 😍 Ovo tvoje da pola preslikam i vrhunski sam prošao 😍
March 23Mar 23 29 minutes ago, Lo Zingaro said:Ne mogu ti puno pomoci jer sam svaki put iznajmio auto zbog poslovicno nefunkcionalnog javnog prevoza. Bas nemas dozvolu ili ti se ne da da vozis?Imam dozvolu al ne vozim 10+ godina, jednostavno mi se ne da. Mogu misliti u haosu Sicilije kako bi izgledalo da počnem ponovo 🤭
March 24Mar 24 Hvala @Vapad. Evo gledam drugi put. Najbolju picu u zivotu sam jela u Castelmoli, totalno slucajno izabran restorancic. Inace, na Siciliji je hrana bogovska. Od sladoleda pa na dalje
March 25Mar 25 Da skoknemo malu u tz. "Dolinu Baroka" koja je pod zvanicnom zastitom UNESCa. Dolina Val di Noto se nalazi jugoistocnom delu Sicilije. Specificna je po tome sto je pretrpela razoran zemljotres krajem 17og veka u kom su prakticno razruseni svi njeni gradovi. Zahvaljuci tome, brza i obimna rekonstrukcija tih gradova na prelazu iz 17 u 18 vek je uradjena u tadasnjem najmodernijem kasnobaroknom stilu. Verovatno u Evropi ne postoji tolika koncentracija ove vrste arhitekture na relativno malom mestu.Ragusa IblaŠetnja kroz Ibla deluje kao putovanje kroz vreme. Na svakom koraku mogu se videti ukrašeni balkoni, stare crkve i skriveni trgovi koji odišu mirnom i intimnom atmosferom. Ovde vreme kao da sporije prolazi, ostavljajući prostor da se uživa u svakom detalju. Posebnu zanimljivost Raguse čini njena podela na dva dela: Ragusa Ibla i Ragusa Superiore. Ibla predstavlja stari, istorijski centar, sa nepravilnim rasporedom ulica i tradicionalnim urbanim tkivom koje prati prirodnu konfiguraciju terena. Nasuprot tome, Ragusa Superiore je nastala nakon zemljotresa kao moderniji deo grada, sa širim ulicama i pravilnijim planom izgradnje.Razlika između ova dva dela nije samo u arhitekturi, već i u atmosferi. Ibla odiše istorijom, tišinom i autentičnošću, dok Ragusa Superiore ima dinamičniji i savremeniji karakter. Doduse Ragusa superiore ima neki cudan miks raznih arhitektura od one ruzne posleratne prilicno lose odrzavane, preko fasisticke (od kojih se istice vec pominjana posta) do elegentnih palata iz 19 veka. I noviji deo je podeljan na dva dela i deli ih prilicno velika provalija povezana s vise mostova. Parking je mnogo lakse naci na novijoj strani a i realno je jako lepse spustati se pesice s nove na staru stranu zbog nezaboravnih scena i prelepog vidika na krovove starih kuca na Ibla strani. Kad se spustite na samo podnozje Ible (na 40 i plus stepeni kao ja) doci ce vam da placete kad vidite koliko je veliki uspon do samog centra i trga s katedralom. Malo hrabrosti i snage i ponovo u lavirint uskih ulica dok ne ugledate kupolu katedrale St. Giorgio. U zaledju katedrale se nalaze odlicni vidikovci na celu okolnu dolinu ukljucujuci i brdo na kojem se nalazi noviji deo Raguze. Dolazak na izduzeni elegantni barokni trg isped San Djordja daje totalnu drugaciju percepciju ovog dela grada. Svaka gradjevina zasluzuje paznju a sama fasada katedrale je jedan od prepoznatljivih simbola Sicilije u celom svetu. Trg ima dosta lokala za odmor i zasluzenu klopu nakon svog urbanog planinarenja.
March 25Mar 25 4 minutes ago, Sandradjer said:Bas je zanimljiva Ragusa @Lo Zingaro Jesi li bio na Lampeduzi?Ne nazalost