Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Italija - Centar - Lacio i Rim, Toskana i Firenca, Umbrija, Marke

Featured Replies

Keksi, kako cenis italijanske pice? a, b, c...?

Pa rekao sam vec na nekoj drugoj temi - 2b. (ako mislis na one sladje)...a ako mislis na ove slane, onda jedno veliko A (pod uslovom da se izbegnu turisticke zamke)...

• Replies 656
  • Views 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mi smo se vratili sa našeg puta u Rim i Fermo sinoć. Bilo je vrlo intenzivno, a opet se nismo mnogo umorili. U Rimu smo videli sve što smo hteli da vidimo osim Vile Borgeze za koju sam zakasnio za k

• Italija, divna jedna zemlja. Prvi put smo išli kolima, obišli dosta gradova. A onda sam prošle godine otišao u Rim, i malo da švrćnem, dok sam bio sam i trebalo mi je nešto lepo. I bilo je lepo. Prole

• Frank Pembleton
    Frank Pembleton

Vratih se iz "večnog grada". Slike, neću kačiti, jer ih nema. Poodavno sam odlučio da bi mi to oduzelo previše vremena u užuvanju i "upijanju" utisaka. Slike mi ne bi služile ničemu. Dok su mi "u mozg

Posted Images

hm, sumljam, ali provericu prvom prilikom. najbolja kafa u rimu je u tazza d'oro

Kako bre 2b?! Mislim, nisam tamo upadao u turisticke zamke, al sam zasao u nekoliko regiona i meni je to sve sladje od sladjeg kako se ide od Rima nadole.

Vec je bila detaljna klasifikacija na tu temu, za evropske standarde Italija je u vrhu, ali za svetske ipak nije...dok im je pizza bez ikakve dileme najbolja na planeti, cak i Njujork ima daleko manje dobrih picerija od Napulja ili Rima...

Jebiga, profesionalna deformacija, klasifikujem sve sto mogu, cak i casopise kod zubara dok cekam na smrt pregled :(

A za ovo drugo, procitacu celu temu, pa cu ti onda tamo odgovoriti...

Meni je ot mnogo posrbljeno. Ono je pica-pogaca. Za pravu se spusti par ulica ka bulevaru do Fabrike.

Na mestu argument, osim što se to meni očigledno sviđa. :) 

Drugari, imate li neku preporuku za hotel tj. hood u Rimu gde je najbolje zabosti hotel za osnovni trodnevni obilazak? Da li je must biti blizu metroa ili to nije obavezno? Šta treba izbegavati?

I kako se najbrže dobaciti do Napulja na 1 dan? Tom magistralnom železnicom?

smesti se negde kod terminija, kontam da ti je to najbolja opcija.

u napulj nemoj ni da ides, bolje ostani jos jedan dan u rimu.

elem, ja idem sad sa uskrs u toskanu i umbriju 10 dana, svaka preporuka je dobrodosla. (firenca, siena, piza se podrazumevaju, dajte nesto detaljnije ako znate...)

Napulj bih overio samo zbog one kafe koju je Tresko pomenuo, a nešto kontam da vredi videti i Pompeju.

Da imam 10 dana fore za Toskanu, tačno bih uzeo auto i onako redom, od sela do sela, svako noćenje na drugom mestu i na osnovu gastronomske reputacije.

ma vredi, svakako, ali ti je i 4 dana malo za rim, a do napulja nije kratak put. i opet, jedan dan sa sve putem od rima i nazad je i za napulj malo. ja bih napulj ostavio za sledeci put da sam na tvom mestu.

sto se mog puta tice, 4 dana je neko selo izmedju firence i sijene, a 4 dana je na moru u umbriji.

svakako planiram, posto idem kolima, da obilazim sela i lokalne kafane, tako da ako neko ima neki konkretan predlog, bio bih vise nego zahvalan.

Zbog kafe vredi. Cafe Mexico Piazza dante, imaš i Bar Mexico - Piazza Garibaldi. Pažnja, šoljice i tacne drže u kipućoj vodi, tako da pazi kad hvataš šoljicu usijane su. Inače kod njih je kafa već zašećerena, tj. već stave šećer u šoljicu pre nego što je stave u mašinu da iscuri kafa.  Pompeji su nažalost u vrlo lošem stanju, i svaki dan se uruši po nešto novo, tako da je svaki dan sve manje i manje za videti. Inače najbrže i najkomotnije je stići onim brzim vozom (Freccia rossa-najbrži, Freccia argento ili Freccia bianca). 

daj neki insajd info za toskanu/umbriju...

I za Rim...

smesti se negde kod terminija, kontam da ti je to najbolja opcija.

u napulj nemoj ni da ides, bolje ostani jos jedan dan u rimu.

elem, ja idem sad sa uskrs u toskanu i umbriju 10 dana, svaka preporuka je dobrodosla. (firenca, siena, piza se podrazumevaju, dajte nesto detaljnije ako znate...)

Ja mogu da ti preporucim Volteru, srednjevekovni gradic poznat po proizvodnji alabastera. Ima fin pesacki deo, vrlo je zivopisan, i sve se moze obici za par sati, dovoljno da nesto klopas i popijes kafu. Ima na vrhu veliki dvorac, koji je pretvoren u zatvor.

Blizu Voltere je i San Gimignano, koji je dosta popularan medju turistima, ima tamo na glavnom trgu dobar sladoled da se jede. Kad sam obilazio Toskanu, jos sam svratio u Montepulciano, jos jedan gradic na vrhu brda. Svi su manje-vise slicni sa utvrdjenjima na vrhu, ali vrlo zivopisni, sto je meni sasvim dovoljno da iskuliram i popijem kafu i promajem se malo :)

Firenca, Siena, Piza - pa onda Lucca (ako izuzmemo Campo dei Miracoli, mnogo lepša od Pize - a odmah pored).

Manji toskanski gradovi  San Gimignano, Volterra, Montepulciano, Pienza, Arezzo, Massa Maritima...

10 dana bih ja bio u Toskani. Umbrija drugi put. Daleko su Assisi i Perugia, još je dalje Urbino.

Da li je must biti blizu metroa ili to nije obavezno?

jebote kako sam posenilio, ne mogu nijednog naziva da se setim....

ne treba ti metro uopste, ja sam ga koristio samo kad sam isao da obidjem onaj "musolinijevski kvart", moderna  arh na sovjetski nacin.... inace sam se sve vreme sunjao po centru, a tu ti metro nije potreban, jedino ako si smesten daleko, pa da brze dodjes do centra....

jbt svega se secam, mogao bih na mapi da nadjem, ali sam sve nazive zaboravio :(

Firenca, Siena, Piza - pa onda Lucca (ako izuzmemo Campo dei Miracoli, mnogo lepša od Pize - a odmah pored).

Manji toskanski gradovi  San Gimignano, Volterra, Montepulciano, Pienza, Arezzo, Massa Maritima...

10 dana bih ja bio u Toskani. Umbrija drugi put. Daleko su Assisi i Perugia, još je dalje Urbino.

mala ispravka, drugi deo odmora cu biti smesten na krajnjem jugu toskane, tako da ce umbria vecim delom zaista ostati za sledeci put. plan je za sada da se obidje lago bolsena i orvieto.

za perudju tesko da ce biti vremena.

rento sam kuću par dana tamo na raod tripu pre par godina u Colle di Val d'Elsa

ako ideš sa curom gledaj da zabodeš tako neku idilu u poljima, ima super gajbi za rent. proveriš šta je dobro od vinarija, sedneš u kola i posetiš ih na putu do livorna, siene, pise, san gimignana i firence. 

a ako si već potegao do pize, zabodeš i cinque terre. to ti je kapiram više nego dovoljno za 5 dana

---

a jbg, bićeš na jugu. to nijesam obišao

Edited by Ravanelli