Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trump - drugi dio

Featured Replies

13 minutes ago, barrcode said:

naravno da ima dostojanstva, kao da je lako ovo uraditi pa još sa osmehom.

iako zna da je verovatno nemoguća misija, nešto je pokušala da uradi za demokratski pokret i za sve one desetine hiljada ubijenih.

hajde, molim te, kad nadjes koji minut, objasni ovo malo bolje. ne provociram nego zaista ne vidim kako je ovaj gest njen pokusaj da uradi nesto za demokratski pokret. i kakve veze ima njeno podilazenje trampu s desetinama hiljada ubijenih?

• Replies 7.1k
  • Views 534.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

1 hour ago, Seabass said:

Mislim da je problem u tome sto svako moze "za sebe" definisati sta je. Za mene taj tvoj primjer nije woke, nego izbjegavanje odgovora na pitanje. To radi 100% politicara, ukljucujuci i ove anti-woke.

Sta je woke, ima li neka opsta definicija da svako razumije?

Sad se pravis lud. Zena nije politicar koliko ja shvatam. Drugo, kada izbegavas da odgovoris na pitanje?

Ovo je woke 1 na 1.

1 hour ago, Weenie Pooh said:

Poenta je na kakvo pitanje izbegava odgovor, tj. šta smatra za nezgodnu situaciju pa gleda da se izvuče.

"Woke" je neformalan oblik reči "awake" u kontekstu društvenog osvešćenja - biti svestan relevantnih sociopolitičkih pitanja. To je bilo originalno značenje pre sto godina, Childish Gambino se proslavio "stay woke" pesmom van ikakvog društvenog ili političkog konteksta.

Od BLM ere na ovamo uglavnom se koristi kao pežorativ - etiketa za performativno osvešćene dušebrižnike koji ne kapiraju da su identity politics rupa bez dna, da nikad neće moći da udovolje svima vezujući se u čvor i glumeći ludilo.

ogvhs-the-more-you-know.gif

Zapravo reč woke potiče iz vremena rasne segregacije i prvenstveno iz crne zajednice, koja ima svoju specifičnu blago iskrivljenu verziju engleskog jezika, ono što se kolokvijalno zove ebonics.

...Huddie Ledbetter (aka Lead Belly) used the phrase “stay woke” when he introduced the song “Scottsboro Boys,” a protest song concerning nine black teenagers who were falsely accused of raping two white women on a train in Scottsboro, Alabama, in 1931. “I made this little song about down there,” Lead Belly says. “So, I advise everybody, be a little careful — best stay woke, keep their eyes open.”

Pežorativno se koristi od strane kritičara, ali treba reći da bi njima u kontekstu života pre 100 godina smetalo i originalno korišćenje reči, jer zna se da svako mora da zna gde mu je mesto. Bio crn ili nešto drugo. Nema tu ništa novo.

Pa žena očito ima mesijanski sindrom, i nada se da će ovom piruetom (opet) izbiti na čelo kolone potencijalnih kandidata za kakvo takvo predsjedavanje Venecuelom i njezno spašavanje

1 minute ago, Budja said:

Sad se pravis lud. Zena nije politicar koliko ja shvatam. Drugo, kada izbegavas da odgovoris na pitanje?

Ovo je woke 1 na 1.

Ti se pravis lud. To sto zena nije politicar ne negira moju tvrdnju da politicari vrdaju odgovore na pitanja.

Uozbilji se, ovo je embarrassing.

55 minutes ago, Seabass said:

Ok, znaci ako vrda na identity politics pitanje onda je woke. Sva druga vrdanja su halal.

Originalno znacenje mi je poznato i to podrzavam 100%. Ne vidim zasto bi iko dobronamjeran bio protiv.

Sto se identity politics tice, to je izaslo iz tvornice grievances jednog Bannona ili slicnog Gebelsa pa se narod uzjogunio, pogotovo kad Trampara zakuka da ce svi biti transgender. Ne sjecam se da je iko imao tolikih problema sa trandzama do 2016. Nema realnih problema ni danas, sve je to manufakturisano iz iste tvornice. Bolje da se narod bavi trandzama nego da sagleda realne drustvene probleme i ko ih uzrokuje. Bolje pitati moze li muskarac zatrudniti.

Anyway, Tramparin topik, da ne zakrcavamo ovim.

Problema sa woke naravno ima, i sasvim su solidno dokumentovani., toliko da su mnoge zemlje pocele da se povlace iz tog procesa, na primer u vei hormona za tinejdzere. Da podjemo od oduke Vrhvnog Suda Velike Britanije u kojoj zivis.

7 minutes ago, Roger Sanchez said:

Pa žena očito ima mesijanski sindrom, i nada se da će ovom piruetom (opet) izbiti na čelo kolone potencijalnih kandidata za kakvo takvo predsjedavanje Venecuelom i njezno spašavanje

To se znalo oduvek.

Svaka cast za organizaciju izbora i izvodjenje rezima na cistinu, ali ostatak njenog politickog delovanja je djubre. Iskreni demokrata ne moze da suruje sa Vox i Abascalo i tom ekipom proto fasista kako u Spaniji tako i u Latinskoj Americi.

8 minutes ago, Seabass said:

Ti se pravis lud. To sto zena nije politicar ne negira moju tvrdnju da politicari vrdaju odgovore na pitanja.

Uozbilji se, ovo je embarrassing.

Pomeris stativu i onda prozivas druge sto se ne pecaju na tvoje pomeranje stative. Odrasli smo ljudi, vrlo dobro znas sta si hteo u diskusiji sa tim potpuno irelevantnim "vrdanjem odgovora".

12 minutes ago, Venom said:

Zapravo reč woke potiče iz vremena rasne segregacije i prvenstveno iz crne zajednice, koja ima svoju specifičnu blago iskrivljenu verziju engleskog jezika, ono što se kolokvijalno zove ebonics.

...Huddie Ledbetter (aka Lead Belly) used the phrase “stay woke” when he introduced the song “Scottsboro Boys,” a protest song concerning nine black teenagers who were falsely accused of raping two white women on a train in Scottsboro, Alabama, in 1931. “I made this little song about down there,” Lead Belly says. “So, I advise everybody, be a little careful — best stay woke, keep their eyes open.”

Pežorativno se koristi od strane kritičara, ali treba reći da bi njima u kontekstu života pre 100 godina smetalo i originalno korišćenje reči, jer zna se da svako mora da zna gde mu je mesto. Bio crn ili nešto drugo. Nema tu ništa novo.

Woke je catch all termin neprecizno definisan i koirscen danas u pejorativnom znacenju.

Isto kao i neoliberalizam, na primer.

No to ne znaci da, u jednoj anketi, vecina gradjana moze da se slozi oko tri-cetiri elementa kako woke tako i neoliberalizma.

(Neoliberalizam uvodim u razgovor ne da bih razvodnio temu, vec da bih ukazao na isti mehanizam uvodjenja i koriscenja odredjenog termina.)

5 minutes ago, Budja said:

Woke je catch all termin neprecizno definisan i koirscen danas u pejorativnom znacenju.

Isto kao i neoliberalizam, na primer.

No to ne znaci da, u jednoj anketi, vecina gradjana moze da se slozi oko tri-cetiri elementa kako woke tako i neoliberalizma.

(Neoliberalizam uvodim u razgovor ne da bih razvodnio temu, vec da bih ukazao na isti mehanizam uvodjenja i koriscenja odredjenog termina.)

Zapravo i u današnje vreme je taj termin isplivao u vreme black lives matter protesta. U tom smislu ja ga vezujem isključivo za svest o diskriminaciji. To što ga ti vezuješ za nekakve hormone za tinejdžere i da se zemlje iz toga povlače je makar ovde dovoljan primer da ne možemo tako lako da se složimo šta to znači. Hormoni za tinejdžere su za mene izmišljena tema da bi se plašio narod.

To ti je isto kao kad neko onoj kretenki u Beloj kući postavi pitanje a ona odgovori "ti nisi novinar nego aktivista levičar", pa hajde onda da diskutujemo jel neko novinar ili levičar umesto o postavljenom pitanju. Tako su i ovde umesto suštinskih pitanja o odnosima u društvu (a ponovio bih, termin je nastao u vreme kad je bilo normalno da crn čovek bude fizički odvojen od belog i woke je bilo skandalozno viđenje da to ne treba da bude tako) tema postale druge stvari.

Pa ko zagrize udicu.

20 minutes ago, Budja said:

Problema sa woke naravno ima, i sasvim su solidno dokumentovani., toliko da su mnoge zemlje pocele da se povlace iz tog procesa, na primer u vei hormona za tinejdzere. Da podjemo od oduke Vrhvnog Suda Velike Britanije u kojoj zivis.

Ovo nije "woke" problem, nego problem neke druge vrste. Toliko je mali broj osoba koji traze ovu vrstu tretmana da je ludilo da ima toliko odjeka u javnosti, da se od toga pravi tako big deal. Da li ce se neko od tih tinejdzera pokajati radi odluke da prime tu terapiju? Naravno. Da li se neko pokaje nakon plasticne hirurgije radi uljepsavanja? Je li to woke? I od kad je "woke" sad proces?

15 minutes ago, Budja said:

Pomeris stativu i onda prozivas druge sto se ne pecaju na tvoje pomeranje stative. Odrasli smo ljudi, vrlo dobro znas sta si hteo u diskusiji sa tim potpuno irelevantnim "vrdanjem odgovora".

Moj problem je trpanje svega i svacega pod termin "woke", pa od originalnog znacenja sa kojim niko normalan ne bi trebao da ima problem, dobijamo izvitoperenu sliku sta to uopste znaci, sto si na kraju i sam primijetio:

15 minutes ago, Budja said:

Zaboravih da dodam:

I onda imamo izjednacavanje hormonalne terapije na tinejdzerima sa pravima manjina, sto je imho najveci problem nedefinisanja sta je u stvari taj jebeni woke.

Edited by Seabass

7 hours ago, mustang said:

Jok, nego ce pijanu nekvalifikovanu kamalu koju ni demokrate nisu izabrale ili dementnog joa.

Budimo realni.

Jeste sirov ponekad i mnogima smeta. Al on je disruptor i tu je da disrupt 😁

Za sad mu dajem 8/10

-stopirao invaziju na granici

-full metal jacket za child trafficking

-poboljsao koliko toliko ekonomiju

-nema fentanila vise kao pre

-izbacio dei, i muske iz zenskih sportova

-sto je odrzao rec i ostavio odresene ruke kenediju, kome svaka cast za sada

... ovo nista nije smelo da se desi uopste 😢...

2 poena mu oduzimam za minimum pola triliona insider trading i za to sto drzi bondi i dalje.

I sto ne sredi republikansku partiju koja je totalno uniparty al u principu me zabole. 80% kongresa je uniparty tako da to mora na izborima da se menja.

Tramp je full scale fasista i svaki pokusaj da se ta notorna cinjenica relativizuje nekakvom simpaticnom sirovoscu je ne samo slepilo vec i tezak bezobrazluk.

Ko meni ne veruje neka bar veruje Umbertu Eku koji se ozbiljno bavio temom fasizma.

Open Culture
No image preview

Umberto Eco’s List of the 14 Common Features of Fascism

Creative Commons image by Rob Bogaerts, via the National Archives in Holland One of the key questions facing both journalists and loyal oppositions these days is how do we stay honest as euphemisms an

Čekaj, Trumpu neko daje 8/10?

Jasno je zasto je svet u kurcu. Lik je 10 puta gori nego sto sam ikada zamisljao.

1 hour ago, adam said:

hajde, molim te, kad nadjes koji minut, objasni ovo malo bolje. ne provociram nego zaista ne vidim kako je ovaj gest njen pokusaj da uradi nesto za demokratski pokret. i kakve veze ima njeno podilazenje trampu s desetinama hiljada ubijenih?

Ajde da zaista za svrhu ove rasprave pretpostavimo da je iskrena u svojoj nameri da pomogne svom narodu (ne znam dovoljno da garantujem da joj nije cilj da se dokopa njihovog skupštinskog restorana - ali i ako nije iskrena, ne menja ostatak priče).

Zašto ne bi dala medalju (ostatak nagrade - novčani je pretpostavljam zadržala) ovom razmaženom derištu koje je hoće ako misli da ima i najmanje šanse da će joj pomoći ostvariti cilj. Nije kao da ljudi neće znati da je ona i jedino ona pravi dobitnik.

39 minutes ago, Venom said:

1 hour ago, Seabass said:

Ok, znaci ako vrda na identity politics pitanje onda je woke. Sva druga vrdanja su halal.

Ko vrda taj vrda, da li je halal ili haram zavisi od toga za koga navijaš.

U Sammaelovom primeru samo vrdanje je od sekundarnog značaja; od primarnog je činjenica da žena bira da vrda oko najbanalnijih, najprostijih pitanja ("Da li muškarci mogu da zatrudne?") Ona to radi jer joj je imaginarni društveni kontekst ("Da se ne zamerim hipotetičkim trudnim pacijentima koji se identifikuju kao muškarci") bitniji od konkretnog ovosvetskog ("Ne mogu da zatrudne, senatore Hawley, izvolite mi se skinuti se s kurca pa idemo dalje.")

To je uvek ples za dvoje, oba igrača moraju da budu voljna da u njemu učestvuju, inače performansa ne može biti. Zato je misguided tvoja teza da je sve "izašlo iz tvornice 1 Banona ili sličnog Gebelsa"; obe strane imaju interes da fokus bude na ovakvim glupostima nego na realnim problemima, uglavnom zato što za realne probleme rešenja ne postoje pa nije loše izmisliti imaginarne da ih rešavamo u nedogled.

Sam Tramp je u skromnoj meri jahao idpol talas, uglavnom na planu antiimgrantske retorike. (Sprdnja sa trans dizačicama tegova ne ulazi ni u top 20 njegovih egzibicija.) Kod njega je univerzalno Ordnung muss sein mnogo izraženija tema, a njoj prilazi dovoljno široko da svako može tu da učita šta god hoće.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.