Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trump - drugi dio

Featured Replies

17 hours ago, SNARC said:

Cini mi se da je prvi put rekao nesto sto ima dodira sa humorom..ili me je bar malo nasmejalo..moze biti da je zato sto su dodate sekvence iz SP.

BTW, frajer me kosta oko 300-400 eura svakog meseca..tri mu majke jebem..mozda mi je zato bas tesko da se nasmejem.

giphy.gif

Imam USDX i EUR/USD widgete na kompu, telefonu, i jedno 15 ai tabova otvorenih na temu koliko je realno da usd ekonomija pukne, kakav je balon, sta kazu prognoze jutros, sta popodne, kakav je sign jako otvaranje azijskih berzi, i slicno
Da mi je neko rekao pre samo godinu dana rekao bih mu da je usd kralj i da nastupa zlatno doba gde cemo svi raditi outsource mocnom Bajdenari

• Replies 7.1k
  • Views 534.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

47 minutes ago, Budja said:

Ali Bajdenara jeste izlapeo i ne bi bio izabran. Problem je sto su umesto njega po default stavili intelektualno retardiranu osobu bez icega umesto da su odrzali neki quick primaries. Nije dzaba Obama odlagao endorsement.

i takav izlapeo je bio jedan od najboljih predsednika, govorim o efektu.

mene uopste ne interesuje terminatorizam™ tipa sta bi bilo da je zlobaba hilari imala tockove i pobedila trumpa ili da je deda Brni bio 20 godina mladji i da je pobedio zlobabu pa posle i trumpa.

20 minutes ago, 3opge said:

mene uopste ne interesuje terminatorizam tipa sta bi bilo da je zlobaba hilari imala tockove i pobedila trumpa ili da je deda Brni bio 20 godina mladji i da je pobedio zlobabu pa posle i trumpa.

I kao najbolji je prilicno niska letvica kad se pogleda zadnjih 40ak godina u kom srednji sloj nestaje i utapa se u sirotilju. U najjacoj ekonomiji na svijetu. Toliko izludjen narod je dva puta birao certifikovanog idiota u nadi da se nesto promijeni.

Njegovo presjednikovanje ce se pokazati kao most inconsequential presidency in modern history, Trampara ce mu obrisati i prekriziti sve sto je uradio, tako da je dzaba krecio. Imao je jedinstvenu priliku da ga nakon Jan6 isprocesuira, i da se obracuna sa repovima, sad bi sve to bila kao nocna mora koje se ne zelimo sjecati umjesto da je svi i dan danas prezivljavamo. Previse je bio Sleepy Joe, premalo Dark Brandon. Fusnota istorije.

1 hour ago, 3opge said:

mene uopste ne interesuje terminatorizam tipa sta bi bilo da je zlobaba hilari imala tockove i pobedila trumpa ili da je deda Brni bio 20 godina mladji i da je pobedio zlobabu pa posle i trumpa.

Da, ali to je gledanje u retrovizor. Za drugi mandat nije bio mentalno sposoban i to je prilicno jasno.

2 hours ago, lord_s said:

giphy.gif

Imam USDX i EUR/USD widgete na kompu, telefonu, i jedno 15 ai tabova otvorenih na temu koliko je realno da usd ekonomija pukne, kakav je balon, sta kazu prognoze jutros, sta popodne, kakav je sign jako otvaranje azijskih berzi, i slicno
Da mi je neko rekao pre samo godinu dana rekao bih mu da je usd kralj i da nastupa zlatno doba gde cemo svi raditi outsource mocnom Bajdenari

Do sada me je kostao kao jedno odlicno letovanje za porodicu..Neka bude..Kada me bude kostao za dobar polovni auto, pocecu da ga aktivno mrzim iako tu aktivnost veoma retko upraznjavam.

14 minutes ago, Seabass said:

I kao najbolji je prilicno niska letvica kad se pogleda zadnjih 40ak godina u kom srednji sloj nestaje i utapa se u sirotilju.

srednji sloj nestaje jer se (uglavnom) utapaju u bogatune.

edit: "izluđеnost" se u velikoj meri svodi na bes relativnih gubitnika: dohodak skočio ali je komšiji skočio više, a znatno jače boli ako je dati komšija nekakav Korejac ili Indijac.

RE_2024.05.31_american-middle-class_0-01

Edited by Gandalf

6 hours ago, Gandalf said:

srednji sloj nestaje jer se (uglavnom) utapaju u bogatune.

edit: "izluđеnost" se u velikoj meri svodi na bes relativnih gubitnika: dohodak skočio ali je komšiji skočio više, a znatno jače boli ako je dati komšija nekakav Korejac ili Indijac.

RE_2024.05.31_american-middle-class_0-01

Istraživanje na koje se pozivaš ne gleda brojke tako površno i donosi i druge zaključke:

But the middle class has fallen behind on two key counts. The growth in income for the middle class since 1970 has not kept pace with the growth in income for the upper-income tier. And the share of total U.S. household income held by the middle class has plunged.

RE_2024.05.31_american-middle-class_0-03

Neki su se utopili u bogataše, ali oni koji nisu sve više zaostaju. I ako je dohodak skočio, to je manje relevantno jer se radi o relativnoj kategoriji. U suprotnom bi mogao američke siromahe da nazoveš ultra bogatašima ako ih uporediš sa stanovnicima Bangladeša. Ali ne porediš ih sa stanovnicima Bangladeša nego s njihovim komšijama.

^pizza je sve veca ali uppers uzimaju veci slice.

smanjiti pizzu? napraviti vecu pizzu? sliceovati drugacije?

sta predlazes?

Kako se ovo uklapa u teoriju da se nejednakost smanjuje:

l3GSs-housing-affordability-is-strained__2_.png

Edited by brusli

1 hour ago, brusli said:

l3GSs-housing-affordability-is-strained__2_.png

Tesko poredivo jer zavisi gde se nalazis. U Njujorku recimo nema sanse da US median income bude dovoljan za makar rentu, ali u nekoj vukojebini, tima Birmingham AL, moze da se nadje.

Mislim da ljudi iz srednje klase nisu siromasniji vec da bogatiji zive od rente, tipa dobit od deonica. Posto je berza otisla u nebesa to je podiglo bogatstvo bogatijih u poredjenju sa srednjom klasom i siromasnim.

Ono sto je problem da se smanjuje srednja klasa. Danas se vecina radnika, blue-collar, nalaze na ispod granice srednje klase. To je, opet, posledica fokusa na berzu, jer je najvaznije za preduzeca povrat deonicarima a ne pozicija radnika, tako da su plate za radnike rasle manje u odnosu na povrat denicarima i upravljacima, white-collar. A to je sve posledica Reganovog doba, koji je, danas se vidi, napravilo revolicionarne promene. Ne sam Regan, koji je u svom drugom mandaru bio na nivou Bajdena, vec ekipa koja ga je pratila.

Nesto ovako

44 minutes ago, Emerald said:

Mislim da ljudi iz srednje klase nisu siromasniji vec da bogatiji zive od rente, tipa dobit od deonica. Posto je berza otisla u nebesa to je podiglo bogatstvo bogatijih u poredjenju sa srednjom klasom i siromasnim.

Ono sto je problem da se smanjuje srednja klasa. Danas se vecina radnika, blue-collar, nalaze na ispod granice srednje klase. To je, opet, posledica fokusa na berzu, jer je najvaznije za preduzeca povrat deonicarima a ne pozicija radnika, tako da su plate za radnike rasle manje u odnosu na povrat denicarima i upravljacima, white-collar. A to je sve posledica Reganovog doba, koji je, danas se vidi, napravilo revolicionarne promene. Ne sam Regan, koji je u svom drugom mandaru bio na nivou Bajdena, vec ekipa koja ga je pratila.

Nesto ovako

Donekle, ali ne i sasvim tacno.

Literatura pod nazivom "labour and capital share of income" nije slozna, zbog nacina merenja (firme ili pojedinci; post-tax ili pre-tax)... Neki kazu od Regana do svetske finansijske krize opada labour deo (tajj 2010-2015 period koincidira sa knjigom Piketija), a otada se stabilizuje. Neki pisu da je stabilian sve vreme.

Literatura oko firmi je zanimljivija jer moze da ukaze na dva razlicita mehanizma:

1. Superstar firms - super produktivne firme gde gigantski rast produktivnosti usled tehnoloskih inovacija ide kapitalu;

https://academic.oup.com/qje/article-abstract/135/2/645/5721266?redirectedFrom=fulltext

2. Slabljenje konkurencije i rast market power - rast monopolskih profita.

https://academic.oup.com/qje/article-abstract/135/2/561/5714769?redirectedFrom=fulltext

1 hour ago, dragance said:

Tesko poredivo jer zavisi gde se nalazis. U Njujorku recimo nema sanse da US median income bude dovoljan za makar rentu, ali u nekoj vukojebini, tima Birmingham AL, moze da se nadje.

Ovo pokazuje trend, znaci i u NY i AL su danas manje priustive nekretnine nego pre 20 godina.

Jedino ako je u medjuvremenu grad propao, npr Detroit, mozda su danas priustivije, ali slaba uteha od toga.

15 hours ago, Venom said:

And the share of total U.S. household income held by the middle class has plunged.

...

Ali ne porediš ih sa stanovnicima Bangladeša nego s njihovim komšijama.

1) Obzirom da je broj srednjeklasnih pao za 10 procentnih poena i da je taj pad većim delom (cirka 8 poena) prelazak u bogatune, naravno da je značajno pao deo kolača koji pripada srednjeklasnim. 🤷

2) Poređenje sa komšijama znači poređenje sa ljudima sličnog društveno-ekonomskog statusa, ili za nijansu višeg/nižeg. Profesori univerziteta i vodoinstalateri ne porede sebe sa Bangladešanima, ali ni sa Elonom Maskom. Što će reći, velikoj većini ljudi je potpuno nebitno da li Elon Mask ima 50 ili 500 milijardi.

3) Društveno-ekonomski status se ne svodi samo na finansije. Profesor univerziteta možda zarađuje manje od nekakvog vodoinstalatera, ali ima viši društveni status. Dok je nekom vodoinstalateru finansijski položaj bitniji od drušvenog statusa, i super mu je to što ima više para od profesora.

Ovo pod 3 je u neku ruku ravnoteža koja odgovara i profesoru i vodoinstalateru. Ravnotežu su poremetili i demokrate i republikanci. Dobar deo besa MAGA vodoinstalatera je odgovor na profesore koji bi da izobjašnjavaju (i silom nametnu) kako bi ljudi trebalo da žive, kako da se hrane, kako da uzgajaju decu... A demokratama su Tramp i društvo klasičan primer skorojevića koji bi da nametnu idiokratiju.

Ili je pak neko u tripu kako su MAGA glasali za milijardere jer su besni zbog ekonomske neravnopravnosti?

Edited by Gandalf

5 hours ago, brusli said:

Nikako, jer grafikon nema veze sa nejednakošću.

Mislim... Ako pretpostavimo da ima neke veze sa nejednakošću, šta bi trebalo da ilustruje dati grafikon? Naglo skočila nejednakost nakon 2020e, a do tada je bilo ok?

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.