Moonwalker Posted March 12 Share Posted March 12 1 minute ago, Filozof manijak said: Postoje takvi stanovi i u Novom Sadu, kao i u Temerinu. Nista, ako su na raspolaganju CSR za aktutni smestaj i ako imaju praznih, onda su zasrali. 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted March 12 Share Posted March 12 Ima još jedna, ključna stvar. Vi ovde ne vidite tu decu. Što je i logično, jer bi bilo neetički. Dakle, imate reč centra koji je jedna delimično otaljavačka institucija u Srbiji, i s druge strane priču koja se sasvim uklapa u levičarski diskurs, kome i sama pripadam: samohrana majka koja je žrtva sistema. Da li bi, da hipotetčki vidite da su deca u jako lošem stanju, promenili mišljenje? Pitam to jer pojašnjavam ono gore što sam pisala. Kada vidite decu, malo drugačije razmišljate. 2 Link to comment
pt 2.0 Posted March 12 Author Share Posted March 12 1 minute ago, Moonwalker said: Nisam znala da postoje takva naselja u Srbiji, ni ko (kriterijum) u njih uopste moze da se useli i na koje vreme i za koji novac. Ako stvarno postoji tako nesto u Novom Sadu, blame on me. U ostatku Srbije tesko da toga ima. Ima ih po celoj Srbiji. Daleko od toga da ih ima dovoljno, ali ih ima (možeš proguglati vesti i informacije o tome pod "stanovi za socijalno ugrožene Srbija". No opet podvlačim, a i SZ je to pomenula u drugoj formi - ova žena nije kandidat za takav stan. Prvo, radno je sposobna. I drugo, suvlasnik je nekretnine. 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted March 12 Share Posted March 12 Just now, Moonwalker said: Nista, ako su na raspolaganju CSR za aktutni smestaj i ako imaju praznih, onda su zasrali. CSR je dužan da obezbedi sigurnu kuću za bilo koga ko je ugrožen, kad se radi o akutnim situacijama. Socijalni stan ona ne može da dobije jer ima u vlasništvu deo stana. 2 Link to comment
Venom Posted March 12 Share Posted March 12 6 hours ago, Braća Strugacki said: o konkretnom slučaju ne znam dovoljno, a principijelno sam za to da se porodici koja dođe u situaciju da ne može da se stara o deci pomogne kako bi bila u stanju da se stara o deci, a ukoliko je to nemoguće iz bilo kog razloga, da se tek kada su iscrpljene sve mogućnosti preduzimaju druge mere Nema država para da pomaže, zato mora da oduzima i plaća nekom da se brine o deci. Isto kao što u Americi ne dolazi u obzir da se nekom pomogne, ali mogu da troše milijarde na tenkove za policiju. Za šta ima zavisi pomalo i od stavova. 1 Link to comment
Moonwalker Posted March 12 Share Posted March 12 (edited) @Svemir Zeka Dobro, da bi ona bila kandidat za takav stan mora da se menja zakon. A znas li kad ce to da se desi, kad na vrbi rodi grozdje i sa ovima i sa bilo kojima. Da ne elaboriram zasto to mislim. Nije od vaznosti za ovaj slucaj. Edited March 12 by Moonwalker Link to comment
pt 2.0 Posted March 12 Author Share Posted March 12 1 minute ago, Venom said: Nema država para da pomaže, zato mora da oduzima i plaća nekom da se brine o deci. Isto kao što u Americi ne dolazi u obzir da se nekom pomogne, ali mogu da troše milijarde na tenkove za policiju. Za šta ima zavisi pomalo i od stavova. Породични закон, извод из члана 81. ”(4) Судска одлука о потпуном лишењу родитељског права лишава родитеља свих права и дужности из садржине родитељског права, осим дужности да издржава дете.” Родитељ је дужан да издржава своје дете. Држава није дужна да финансира родитељство радно способних људи. Тако стоје ствари, и то се неће мењати. 2 Link to comment
morgana Posted March 12 Share Posted March 12 2 minutes ago, Venom said: Nema država para da pomaže, zato mora da oduzima i plaća nekom da se brine o deci. Isto kao što u Americi ne dolazi u obzir da se nekom pomogne, ali mogu da troše milijarde na tenkove za policiju. Za šta ima zavisi pomalo i od stavova. ne oponiram, nego me tvoj post podsjetio na seriju maid, radjenu po autobiografskoj knjizi mlade, siromasne majke i ujedno zrtve nasilja. ako je iole realisticna, ispada da konkretne socijalne usluge u americi, gledano iz nase perspektive, uopste nisu nerazvijene. ova djevojka je osim nesto trajnijeg smjestaja imala i popust na skolarinu, tako je i zavrsila fakultet, da naravno ne idemo do toga da je poslije pocela da pise i da je potom prodala netfliksu prava da snimi seriju. uslovi da ostane na raznovrsnoj socijalnoj pomoci su ponekad bili apsurdni ali iz srpske perspektive su taman i oni americki san. sa ostalim se slazem. aktuelna socijalna politika nije prirodni zakon nego plod nakaradnog sistema sigurno i dodatno izopacenog u praksi. legalizam nema smisla. 1 Link to comment
aram Posted March 12 Share Posted March 12 1 hour ago, Filozof manijak said: Postoje takvi stanovi i u Novom Sadu, kao i u Temerinu. naravno da postoje, postoje širom Srbije, ali koliko je praznih, dostupnih u ovakvim slučajevima? bez obzira na to što njoj i inače ne pripada. 1 Link to comment
Svemir Zeka Posted March 12 Share Posted March 12 Ok socijalna politika, a šta je s odgovornošću roditelja? 1 Link to comment
aram Posted March 12 Share Posted March 12 kakva crna odgovornost, ova žena ne zna i nije u stanju ni da pojmi ni šta ta reč znači. o njoj treba neko da brine, a ne ona o nekome. Link to comment
Filozof manijak Posted March 12 Share Posted March 12 15 minutes ago, aram said: naravno da postoje, postoje širom Srbije, ali koliko je praznih, dostupnih u ovakvim slučajevima? bez obzira na to što njoj i inače ne pripada. U to ne ulazim, samo ukazujem na činjenicu da takva kategorija stambenih jedinica itekako postoji Link to comment
aram Posted March 12 Share Posted March 12 pa ulazim ja, pitam te jer si se postavio tako da sam zaključio da bi mogao da znaš... Link to comment
Svemir Zeka Posted March 12 Share Posted March 12 12 minutes ago, aram said: kakva crna odgovornost, ova žena ne zna i nije u stanju ni da pojmi ni šta ta reč znači. o njoj treba neko da brine, a ne ona o nekome. Pitam i onako, an ženeral. Jer ne znam kako se to u kulturi individualizma, po potrebi stalno zaboravlja. 1 Link to comment
Filozof manijak Posted March 12 Share Posted March 12 Dodao bih i još jednu stvar, koja nije neposredno povezana s ovim slučajem Milošica. A to su hraniteljske porodice. Konkretno, znam za opštinu Petrovac na Mlavi da su hraniteljske porodice vrlo isplativ biznis, i da su glavni kriterijum za odabir politička podobnost i rodbinska povezanost sa lokalnim političarima. Duboka je trulež u svim aspektima ovog društva, a onda se kola slome na ovoj jadnoj ženi. 1 1 Link to comment
Recommended Posts