Jump to content
IGNORED

Slučaj Mihaljica

pt 2.0

Recommended Posts

1 minute ago, Filozof manijak said:

Postoje takvi stanovi i u Novom Sadu, kao i u Temerinu.

Nista, ako su na raspolaganju CSR za aktutni smestaj i ako imaju praznih, onda su zasrali.

• +1 1

Ima još jedna, ključna stvar. 

Vi ovde ne vidite tu decu. Što je i logično, jer bi bilo neetički. Dakle, imate reč centra koji je jedna delimično otaljavačka institucija u Srbiji, i s druge strane priču koja se sasvim uklapa u levičarski diskurs, kome i sama pripadam: samohrana majka koja je žrtva sistema. 

Da li bi, da hipotetčki vidite da su deca u jako lošem stanju, promenili mišljenje? 

Pitam to jer pojašnjavam ono gore što sam pisala. Kada vidite decu, malo drugačije razmišljate. 

• Hvala 2
1 minute ago, Moonwalker said:

Nisam znala da postoje takva naselja u Srbiji, ni ko (kriterijum)  u njih uopste moze da se useli i na koje vreme i za koji novac.  Ako stvarno postoji tako nesto u Novom Sadu, blame on me.  U ostatku Srbije tesko da toga ima.

Ima ih po celoj Srbiji. Daleko od toga da ih ima dovoljno, ali ih ima (možeš proguglati vesti i informacije o tome pod "stanovi za socijalno ugrožene Srbija".

No opet podvlačim, a i SZ je to pomenula u drugoj formi - ova žena nije kandidat za takav stan.

Prvo, radno je sposobna. I drugo, suvlasnik je nekretnine.

• +1 1
Just now, Moonwalker said:

Nista, ako su na raspolaganju CSR za aktutni smestaj i ako imaju praznih, onda su zasrali.

CSR je dužan da obezbedi sigurnu kuću za bilo koga ko je ugrožen, kad se radi o akutnim situacijama. 

Socijalni stan ona ne može da dobije jer ima u vlasništvu deo stana.

• +1 2
6 hours ago, Braća Strugacki said:

o konkretnom slučaju ne znam dovoljno, a principijelno sam za to da se porodici koja dođe u situaciju da ne može da se stara o deci pomogne kako bi bila u stanju da se stara o deci, a ukoliko je to nemoguće iz bilo kog razloga, da se tek kada su iscrpljene sve mogućnosti preduzimaju druge mere

Nema država para da pomaže, zato mora da oduzima i plaća nekom da se brine o deci. Isto kao što u Americi ne dolazi u obzir da se nekom pomogne, ali mogu da troše milijarde na tenkove za policiju. Za šta ima zavisi pomalo i od stavova.

• +1 1

@Svemir Zeka

Dobro, da bi ona bila kandidat za takav stan mora da se menja zakon.

A znas li kad ce to da se desi, kad na vrbi rodi grozdje i sa ovima i sa bilo kojima.  Da ne elaboriram zasto to mislim. Nije od vaznosti za ovaj slucaj.

Edited by Moonwalker
1 minute ago, Venom said:

Nema država para da pomaže, zato mora da oduzima i plaća nekom da se brine o deci. Isto kao što u Americi ne dolazi u obzir da se nekom pomogne, ali mogu da troše milijarde na tenkove za policiju. Za šta ima zavisi pomalo i od stavova.

Породични закон, извод из члана 81.

(4) Судска одлука о потпуном лишењу родитељског права лишава родитеља свих права и дужности из садржине родитељског права, осим дужности да издржава дете.”

Родитељ је дужан да издржава своје дете. Држава није дужна да финансира родитељство радно способних људи.

Тако стоје ствари, и то се неће мењати.

• +1 2
2 minutes ago, Venom said:

ne oponiram, nego me tvoj post podsjetio na seriju maid, radjenu po autobiografskoj knjizi mlade, siromasne majke i ujedno zrtve nasilja. ako je iole realisticna, ispada da konkretne socijalne usluge u americi, gledano iz nase perspektive, uopste nisu nerazvijene. ova djevojka je osim nesto trajnijeg smjestaja imala i popust na skolarinu, tako je i zavrsila fakultet, da naravno ne idemo do toga da je poslije pocela da pise i da je potom prodala netfliksu prava da snimi seriju. uslovi da ostane na raznovrsnoj socijalnoj pomoci su ponekad bili apsurdni ali iz srpske perspektive su taman i oni americki san.

sa ostalim se slazem. aktuelna socijalna politika nije prirodni zakon nego plod nakaradnog sistema sigurno i dodatno izopacenog u praksi. legalizam nema smisla.

• +1 1
1 hour ago, Filozof manijak said:

Postoje takvi stanovi i u Novom Sadu, kao i u Temerinu.

naravno da postoje, postoje širom Srbije, ali koliko je praznih, dostupnih u ovakvim slučajevima?
bez obzira na to što njoj i inače ne pripada.

• +1 1

kakva crna odgovornost, ova žena ne zna i nije u stanju ni da pojmi ni šta ta reč znači. o njoj treba neko da brine, a ne ona o nekome.

15 minutes ago, aram said:

naravno da postoje, postoje širom Srbije, ali koliko je praznih, dostupnih u ovakvim slučajevima?
bez obzira na to što njoj i inače ne pripada.

U to ne ulazim, samo ukazujem na činjenicu  da takva kategorija stambenih jedinica itekako postoji

12 minutes ago, aram said:

kakva crna odgovornost, ova žena ne zna i nije u stanju ni da pojmi ni šta ta reč znači. o njoj treba neko da brine, a ne ona o nekome.

Pitam i onako, an ženeral. Jer ne znam kako se to u kulturi individualizma, po potrebi stalno zaboravlja.

• +1 1

Dodao bih i još jednu stvar, koja nije neposredno povezana s ovim slučajem Milošica. A to su hraniteljske porodice.

Konkretno, znam za opštinu Petrovac na Mlavi da su hraniteljske porodice vrlo isplativ biznis, i da su glavni kriterijum za odabir politička podobnost i rodbinska povezanost sa lokalnim političarima. 

Duboka je trulež u svim aspektima ovog društva, a onda se kola slome na ovoj jadnoj ženi.

• +1 1
  • Hvala 1