July 15, 2025Jul 15 1 hour ago, Pixie said:Bas sam pogledala, za FGM (Female Genital Mutilation) je u Nemackoj predvidjena kazna od 6 meseci do 5 godina. Je l' zna neko kako je to u Srbiji zakonski regulisano?Сакаћење женског полног органаЧлан 121а(1) Ко осакати спољне делове женског полног органа,казниће се затвором од једне до осам година.(2) Ако постоје нарочито олакшавајуће околности под којима је учињено дело из става 1. овог члана,учинилац ће се казнити затвором од три месеца до три године.(3) Ко женско лице наведе да се подвргне радњи из става 1. овог члана или јој у томе помогне,казниће се затвором од шест месеци до пет година.(4) Ако је услед дела из става 1. овог члана наступила смрт женског лица,учинилац ће се казнити затвором од две до дванаест година.
July 15, 2025Jul 15 @Svemir Zeka @Valk Meni lično nije fokus bio na tome, već generalno na percepciji težine ove vrste krivičnog dela, pošto je Filozof komentarisao kako je taj aspekt krivičnog dela nedovoljno zakonski uzet u obzir (tako sam bar shvatila).@Hamlet Strašni Hvala! Edited July 15, 2025Jul 15 by Pixie
July 15, 2025Jul 15 Ako sam najbolje shvatio, taj nesretnik je umro od posledica povreda nanetih genitalijama.Za mene je to jedan od gadnijih načina da se umre. Još mu je povrede koje su dovele do smrti nanela ljubavnica jer nije hteo da je primi u kuću nakon što je njen muž izbacio. Edited July 15, 2025Jul 15 by Filozof manijak
July 15, 2025Jul 15 To bi mogla da bude otežavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne. Međutim, ovde je oštećeni aktivno pomagao okrivljenoj posle izvršenja dela. To je svakako olakšavajuća okolnost. Čak i da je sud ne navede eksplicitno, nije moglo da ne bude u glavi prilikom odmeravanja. Odnosno prilikom toga što je tužilaštvo predložilo jer je u pitanju spoazum
July 15, 2025Jul 15 Author 13 minutes ago, Pixie said:@Svemir Zeka @Valk Meni lično nije fokus bio na tome, već generalno na percepciji težine ove vrste krivičnog dela, pošto je Filozof komentarisao kako je taj aspekt krivičnog dela nedovoljno zakonski uzet u obzir (tako sam bar shvatila).@Hamlet Strašni Hvala!Sakaćenje žena kod nas se popularno najviše opaža u domenu institucionalnog, tj nasilnih postupaka prilikom porođaja. Ne bih mogla da kažem da je kulturološki to kod nas prisutno kao u nekim državama.
July 17, 2025Jul 17 On 15. 7. 2025. at 11:04, Svemir Zeka said:Sakaćenje žena kod nas se popularno najviše opaža u domenu institucionalnog, tj nasilnih postupaka prilikom porođaja.Ne bih mogla da kažem da je kulturološki to kod nas prisutno kao u nekim državama.Da, i ja mislim tako i nadam se da sam/smo u pravu. Na neki nacin me je rastuzila cinjenica sto ne mogu (kao Filozof) da kazem da mi je ovaj zlocin/nacin smrti jedan od najgroznijih, jer iz svedocenja zrtava znam (nazalost) za mnoge grozne stvari, koje su ljudi u stanju da urade drugim (isto) ljudima. A inace smatram svaku nasilnu povredu inegriteta druge osobe (koja nije u samoodbrani) uzasom samim po sebi. Edited July 17, 2025Jul 17 by Pixie
July 17, 2025Jul 17 Ja sam čula za to ušivanje da su žene doživljavale, ali ne nešto institucionalizovano nego više posle epiziotomije babica kaže ženi "ala te je doktor utegao, muž da časti, wink wink".To da valjda da joj lakše padne činjenica da su je isekli bez potrebe i njene volje in the first place.
July 17, 2025Jul 17 35 minutes ago, Svemir Zeka said:A ko čašćava ili progoni lekare kod nas kojima su loše zašili stomake Pitanje je vremena kad ce u Srbiju stici napredne medicinske metode zapada na temu carskog reza, kampanje su jake na temu smanjivanja procenta carskog reza koji je mnogo los, a cerebralna paraliza jer guras prirodne porodjaje da se uklope u kvotu je super (sestra u bolnici tamo mi je rekla da za mene nema carski rez, ne moze, imaju kvotu). Medjutim nijedna bolnica nece prikazati te porodjajne povrede kao posledicu svog cinjenj,a nego kao i ona sestra sto je preko desetoro dece ubila i obogaljila u Emgleskoj - nekako ce da propuste da pribeleze ili pripisati nekom drugom uzroku pa sad ako bas ubije desetoro i pretvoris u biljke jos desetoro mozda, ali samo mozda, neko ce uraditi nesto i primetiti kak oje statistika propustila da pribelezi prethodne smrti i tako 20 puta tokom 5 godina.Govno zivota sam pojela sto sam citala onaj krugolinin blog i smislila kako cu ja dete da radjam u kulturiska zemlji gde kreveti ne skripe a posteljina je glanc. Samo ti niko ne kaze da su tamo nafilovani bolesnicima i fasistima u belim mantilima i da su vrlo verzirani u peglanju dokumentacije, koliko i nasi. Iste takve porodjaje kod par drugarica u Srbiji ishendlovali, deca ziva i zdrava, ali nisu izdrzale da mi se pozale na jebenu posteljinu iako su znale da su moje dete zamalo ubili a dozivotno pretvorili u invalida sa ozbiljnim razvojnim problemima od kojih neke necemo nikad prevazici. ali losa posteljina.Zelim da upozorim makar na forumu da se ne hvatate na price kako treba smanjivati procente carskog reza i na price o nepotrebnim carskim rezovima - svaki je nepotreban kad dete izadje zdravo, i moj je bio nepotreban dok ga nisu obogaljili a posle pustili da crkne ne otpustu u koji su me izgurali neoporavljenu iz invalidskih kollica jer su hteli da dete ipak crkne kod kuce (to im je preferencijalno, poslebi me verovatno optuzili da sam ga ispustila na glavu kao sto su me optuzivali da sigurno imam u porodici neku boles pa se to desilo da dete tako neocekivano crkne po pordjaju) Ali dete ih zajebalo pa je pozurilo da crkne dok jos nismo napustili bolnicu sa savrsenim procentom carskih rezova u EU, pa je imao ko da ga ozivi, tako da je srecom zivo makar ako vec dozivotno sredjeno da je pitanje da li ce ikad moci da zivi samostalno i kako ce generalno da zivi kad mene vise ne bude.Jela bih jebenu srpsku posteljinu sa celog sprata Visegradske da je imao ko da mi kaze da se pazim zemalja sa implementiranim kvotama carskog reza.Svaka implementacija kvota za carske rezove i smanjivanje carskih rezova vodice i vodi vec zrtvama sa cerebralnom paralizom. Ne postoji nacin da se uvedu kvote smanjenja carsko reza a da do toga ne dodje, i to kazem kao osoba verzirana na ovu temu i sa doktoratom sa medicinskog fakulteta. I na porodjaju te nece pitati e ovo ne ide da ipak odemo na carski nego ce ti reci kad kazes This is not going - No Cesarian section will be done - bez da si ih ista pitao. Jer znaju i oni da je to za carski, ali nagurace u kvotu njih 10oro za prirodni, a dvoje ce imati cerebralnu paralizu a jos koje vague nedijagnostifikovane probleme koju ces ili ispustiti da pribelezis ili pripisati nekom drugom uzroku. Trecina zena u mojim Fejs grupama u UKju i USA su vec sjebane zbog nedavanja carskog reza da se uklopi u kvotu zaprirodne porodjaje, svega 2/3 su usled komplikacija u trudnoci, padova deteta, problema genetskih tipa faktora koagulacije, saobrajki i svih drugih uzroka. To su hiljade upropascene dece i porodica da bi neki menadzercic pisao svoju kvoticu, danas ovu, a za 10 godina koja bude ponovo u modi.I da, naravno da i carski rez nosi svoje rizike i da ne treba 100% porodjaja da bude carski, ali guess what nigde i nije. 30-50% carskih je sasvim ok i preventiraju mnogo vece posledice i probleme koje mnogi imamo. U Srbiji takodje, mimo Beograda i jos nekih gradova, mora da se radi na mnogo vecoj pristupacnosti brzog carskog reza tokom porodjaja a ne suprotno.
July 17, 2025Jul 17 A jel obrezivanje muške dece spada u genitalno sakaćanje?Da čujem vaše mišljenje...
July 17, 2025Jul 17 Just now, Filozof manijak said:A jel obrezivanje muške dece spada u genitalno sakaćanje?Da čujem vaše mišljenje...Iz verskih razloga - da.Iz medicinskih - ne.
July 17, 2025Jul 17 Author @Mel razumem tvoju traumu, ali to što se desilo tebi i nekim drugim ženama koegzistira s tim da su se mnogi carski rezovi uradili bespotrebno, a kod nas u državi i naručeno i plaćeno. Uglavnom, moj komentar je bio šala, ali sad ne bih ulazila u temu mog slučaja, naročito ne na ovoj temi. @Filozof manijak meni je to uvek delovalo kao budalaština, da proste druge veroispovesti. Mada ne znam dovoljno, neki tvrde da je nešto zdravije (?).Ja lično hejtujem i bušenje ušiju deci za minđuše.
July 17, 2025Jul 17 15 minutes ago, Svemir Zeka said:@Mel razumem tvoju traumu, ali to što se desilo tebi i nekim drugim ženama koegzistira s tim da su se mnogi carski rezovi uradili bespotrebno, a kod nas u državi i naručeno i plaćeno. Uglavnom, moj komentar je bio šala, ali sad ne bih ulazila u temu mog slučaja, naročito ne na ovoj temi.Naravno, ako nemas donju kvotu na carske rezove onda ce se dobar deo carskih rezova raditi bespotrebno. Ako neces da radis carskje rezove bespotrebno pa propagiras smanjenje, a to i pisem, onog sekunda kad krenes da kontrolises i smanjujes carske rezove druge zene zavrsavaju sa upropascenom decom. Tako je i u USA i UK, sta mislis kako ce tek kod nas da izgleda - pomonozi sa dva. Nema smanjenja "bespotrebnih" carskih rezova bez povecanja upropascene dece drugim zenama. Mozda tebi deluje da to nije povezano, ali medicinska praksa ne funkcionise tako - ili ides sa laksim kriterijimima za carski rez pa ima vise bespotrebnih carskih rezova, ili ides sa tezim kriterijumima pa se smanjuje broj bespotrebnih carskih rezova a povecava broj dece sa porodjanim ostecenjima.Ne postoji treca opcija, u kojoj se kriterijumi nadese da svako kome treba carski rez to i dobije i to na vreme, a niko ne bude zakacen nepotrebnim carskim rezom.Dalje, svako treba da moze da naruci carski rez. Nego zena ima pravo da sa svojim telom radi sta hoce, dok kupuje pusacka usta, ugradjuje lopte u sise i guzicu da bi postigla bolju cenu na trzistu seksa dal za pare, dal za zabavljanje i udaju, moze da kupi sivenje picke da bude uza, ali nema pravo da kupi carski rez da joj dete bude zdravo.
July 17, 2025Jul 17 37 minutes ago, Mel said:Dalje, svako treba da moze da naruci carski rez. Nego zena ima pravo da sa svojim telom radi sta hoce, dok kupuje pusacka usta, ugradjuje lopte u sise i guzicu da bi postigla bolju cenu na trzistu seksa dal za pare, dal za zabavljanje i udaju, moze da kupi sivenje picke da bude uza, ali nema pravo da kupi carski rez da joj dete bude zdravo.Ja lično nisam pristalica bilo kojih medicinskih, a pogotovo tako invazivnih zahvata, bez medicinske indikacije. Tako da i sa ovim ne bih mogla da se složim, uz svo uvažavanje tvog ličnog iskustva. Pri tom se ne radi samo o organizmu/telu žene. Naravno da treba da postoji mogućnost carskog reza, ali odluka bi trebalo da se donese zajedno sa lekarom, uz vaganje razloga za i protiv. Onaj koji zahvat izvodi isto mora da prihvati odgovornost i rizike, ne može se sve prebaciti na "tako je sama htela". Priznajem da ne poznajem prilike u UK i USA, a ovde gde živim nisam imala taj utisak, da se na taj način reguliše. Ima dosta planiranih carskih rezova kod prepoznatih mogućih rizičnih porođaja, a i neplaniranih. Kod mene lično nije bilo indikacije i jedino o čemu se razgovaralo pre je bio epidural, tu može da se bira. Ostalo se odlučuje u zavisnosti od toka porođaja i ne vidim ništa loše u tome. Ali naravno da je u nesigurnoj situaciji bolje carski rez od nepotrebnih rizika. Istovremeno, nažalost ni carski rez nije garancija zdravlja deteta (i žene). Ne znam koliko je ta mogućnost "carskog reza po narudžbi" u tom smislu korisna. Edited July 17, 2025Jul 17 by Pixie
July 17, 2025Jul 17 1 hour ago, Filozof manijak said:A jel obrezivanje muške dece spada u genitalno sakaćanje?Da čujem vaše mišljenje...A da se vratimo na temu - isto kao kronostime. A i uši su se bušile tek kad je samo dete izrazilo želju i kad smo mogli da razgovaramo o tome šta to znači, kako izgleda postupak i koji su rizici. Pre toga ne vidim zbog čega bi se to radilo, a pogotovu ne maloj deci, koja pojma nemaju šta im se dešava.