Thursday at 13:571 day 1 hour ago, Svemir Zeka said:meni je to uvek delovalo kao budalaština, da proste druge veroispovesti. Mada ne znam dovoljno, neki tvrde da je nešto zdravije (?).To je mit da je zdravije. Realnot je upravo suprotna - susi se, lakse se zapate bakterije itd. Mene zaista zanima zasto se to zapatilo u nekim religijama kad nema nikakvih benefita. Edited Thursday at 13:571 day by Shan Jan
Thursday at 14:111 day 32 minutes ago, Pixie said:Ja lično nisam pristalica bilo kojih medicinskih, a pogotovo tako invazivnih zahvata, bez medicinske indikacije. Tako da i sa ovim ne bih mogla da se složim, uz svo uvažavanje tvog ličnog iskustva.Ja smatram da ako neko moze da odabere da stavlja plastiku u sebe ili se sece iz bilo kog razloga, da treba da ima i mogucnost carskog reza. Kao sto u Srbiji postoji ta mogucnost, ali ne znaci da neko ko za sebe ne zeli tu mogucnost da ce biti primoran. Hoces hoces, neces neces. Ne idu horde zena na elektivni carski u Srbiji iako postoji, ide poneka, i to je skroz ok i tako jedino treba i da bude. Sad kako je na zapadu koliko sam ja imala iskustvo, na papir pred porodjaj dobijes kao neki ugovor ili dogovor kako ces se pitati za sve odluke a u realnosti te samo precrtaju i rade kako oni hoce i kasnije napisu SF roman koji ti stave u dosije. I onda je lutrija, neke prodju ok, neke najebemo zbog njihovih kvota u koje moramo da se uguramo a cim je tu kvota tu su i cerebralne paralize.i ovo moje nije samo anegdotalna prica, na svim mogucim UK i USA grupama sam za decu sa problemima koje su mom detetu napravili, i povraca mi se svaki put kad dodje izbezumljena zena da prica kako su je na porodjaju precrtali kao govno i gurali vaginalni sedamdeste pedeset sati jer je carski kaka, a sad joj treba savet gde da nadje protezu za dete, kako da hendluje posledice lekova koje dete mora da pije, kome da ga ostavi na brigu kad umre, i ostalih milion i jedan topik koji nemas gde da saznas sem od drugih roditelja = majki.A koren svega - kvote za carski, kvote za VBAC koji guraju kao da je Isusovo mleko. Kad ti sjebu dete pisu izmisljenu pricu jer nijedna bolnica nece sebe optuziti. Tu i tamo neko ih dobije na sudjenju, vecina ne, znaju i bolnice kako sta da pisu i kako da zagube informacije. Edited Thursday at 14:201 day by Mel
Thursday at 15:051 day Mel, na stranu sve ostalo, meni bas nije jasno kako moze porodjaj da se u rezonovanju stavi u istu ravan sa ugradjivanjem silikona. Valjda ne mogu za oba slucaja da vaze isti standardi. Ovo o cemu ti pricas, koliko god da je zaista tragicno (i stoga razumem tvoju emotivnu reakciju), nema bas veze sa time da li i u kojim situacijama carski rez generalno indikovan i smislen. Sam porodjaj (na kraju) i kako ce proteci nije stvar (samo) izbora, cak i ako postoje odredjene preferencije i cak i ako postoji namera medicinskog osoblja da se one ispostuju. Uz to lekarska odgovornost postoji za dva ljudska bica istovremeno. Edited Thursday at 15:071 day by Pixie
Thursday at 19:411 day On 15. 7. 2025. at 4:08, Fakundo Sava said: Ne vole ljudi da pričaju o prošlosti ,sve je tabu,svuda ima neko proklestvoNeispričana prošlost koja čeka da se ponovi:SpoilerOn 15. 7. 2025. at 9:46, Svemir Zeka said: Koji je dokaz da se to radiNemam dokaze samo priče sa nekoliko strana da se to radi, nekad naručeno od bilo koga, nekad mladi ginekolozi vežbaju mustru...5 hours ago, Pixie said:Pri tom se ne radi samo o organizmu/telu žene.Kad dođe stanipani situacija protokol uvek stavlja život majke ispred deteta. Bar tako bilo pre 20ak godina
Thursday at 19:451 day 5 hours ago, Shan Jan said:To je mit da je zdravije. Realnot je upravo suprotna - susi se, lakse se zapate bakterije itd. Mene zaista zanima zasto se to zapatilo u nekim religijama kad nema nikakvih benefita.Benefita je mozda bilo u neka starija vremena kad je higijena bila slabija ili u podrucjima sa peskom ili tome slicno, jer svasta moze da tu zapadne i uvuce se pa se da na zlo.Ali realno, #1 razlog im je bio pokusaj da sprece rukobludje™
Thursday at 20:311 day 5 hours ago, Pixie said:Mel, na stranu sve ostalo, meni bas nije jasno kako moze porodjaj da se u rezonovanju stavi u istu ravan sa ugradjivanjem silikona. Valjda ne mogu za oba slucaja da vaze isti standardi. Ovo o cemu ti pricas, koliko god da je zaista tragicno (i stoga razumem tvoju emotivnu reakciju), nema bas veze sa time da li i u kojim situacijama carski rez generalno indikovan i smislen. Sam porodjaj (na kraju) i kako ce proteci nije stvar (samo) izbora, cak i ako postoje odredjene preferencije i cak i ako postoji namera medicinskog osoblja da se one ispostuju. Uz to lekarska odgovornost postoji za dva ljudska bica istovremeno.O tome kako se treba poradjati najbolje znaju specijalisti tj ginekolozi. Oni sami idu na elektivni cesarian u 50% slucajeva. Elektivni, zakazan unapred. Ono sto ne vidim da pise u clanku, ali verujem da je tacno, je da i onih 50% ne ide na porodj iz kenjaze koja se prodaje prosecnoj majci o svetom vaginalnom porodjaju sa storijama o 48 sati guranja jer je to jednostavno uzasno nebezbedno za decu pre svega. Nego daju sansu prirodnom porodjaju, pa kad dete ne izleti za sat vremena prelazi se na carski.Onome ko im dodje u kanc uz sladak osmeh jednoj pa drugoj pa hiljadu i drugoj serviraju potpuno suprotnu pricu sve pretvarajuci se da veruju u nju - a ne veruju. Za sebe oni to posavetujte se s lekarom, tim ce posavetovati sta je najbolje za vas (vaginali sa 60sati guranja) ni ne razmatraju kao opciju. To je kvota menadzmenta i jako nebezbedan pristup za dete.I to je odavno poznata stvar, ja ne znam cemu se upste vise i natezem ovde, eto ako procita iko ko se nije poradjao samo nek zna da lekari jednu pricu prodaju pucini sa ulice koje im trebaju da ispune radnu kvotu koju im menadzment zada, i kojima ce dete ako krene po zlu ladno ko spricer zivo sahraniti, a druga je prica kad se o svojoj guzici tj zdravlju svoje dece i deci od family i friends radi:https://www.theguardian.com/society/2008/jul/11/nhs.health1Sher, 38, chose an elective caesarean. Not because she was too posh or too scared to push but because she decided it was the safest method. In fact, Sher makes decisions on delivery and surgery every day, and she understands the consequences more than most - she is a consultant obstetrician.....One London study published in the Lancet in 1996 reported that 31% of female obstetricians would personally prefer a caesarean birth. In the US, the figure is almost 50%. Many female surgeons and GPs quietly take this option too - though, as one told me, "to admit as much is still massively un-PC" ( nije un-PC nego znaju da prica koju prodaju pucini naprosto nije ne nePC nego nije tacna pre svega ).Sher's greatest fear was not the pain of spontaneous labour. It was the prospect of emergency intervention, if the birth went wrong. According to the most recent NHS maternity statistics made available (2005-6), just under half (47%) of expectant mothers have a regular, uncomplicated "normal" labour. The rest have interventions ranging from induction, to forceps, to an emergency caesarean. In other words, when a woman tries for a normal birth and the best, safest kind of delivery, she has only a 50% chance of achieving it. For a significant number of others, the birth will be more complex.
Thursday at 21:081 day Author Ja bih rađala i treće dete, da nisam imala dva CR i znam da bi se moguće jako iskomplikovalo, ne znam dokle. Osim toga, to je kod mene povuklo i neke druge posledice. Kod mene prvi put nije ni pokušan prirodni porođaj. To se zove bespotrebno, da se skrati procedura i dobije svojih 300 evra (nije dobila). Njene greške je drugog puta sanirao direktor bolnice i rekao: BESPOTREBNO. On je sa mnom čekao termin da vidimo može li prirodno, nije krenulo, i teška srca me je potpisao za CR. Zatim me je držao na stolu 3,5 sata (carski traje oko sat), da ostanem živa.Gledala sam kako žene prevoze u intenzivnu od nus-embolija, posle carskog i operacija. Moje jedno dete je dobilo sve ono što pišu kao veću verovatnoću kod dece dobijene carskim. Sav ljudski rod do ne znam koje godine rađan je prirodno, tvoja postavka da je skoro pa pravilo da su prirodni porođaji opasni po dete je, izvini, izuzetno subjektivna i netačna. Možda bi stvarno bilo dobro da razumeš da tvoja lična trauma ne čini pravilo - i samim tim ne daješ izuzetno opasne savete, kao u prvom postu ("ne verujte u te priče"). Ne, itekako verujte, svaka operacija je operacija i u sekundi može da se nakon jednog dana desi da ti se rasprši veliki broj sitnih delića tromba, i kad znaš kako to izgleda, muka ti je od saveta da je skroz OK ići svojom voljom na sečenje sedam nivoa tkiva.
Thursday at 21:261 day 6 minutes ago, Svemir Zeka said:Ja bih rađala i treće dete, da nisam imala dva CR i znam da bi se moguće jako iskomplikovalo, ne znam dokle. Osim toga, to je kod mene povuklo i neke druge posledice.Kod mene prvi put nije ni pokušan prirodni porođaj. To se zove bespotrebno, da se skrati procedura i dobije svojih 300 evra (nije dobila). Njene greške je drugog puta sanirao direktor bolnice i rekao: BESPOTREBNO. On je sa mnom čekao termin da vidimo može li prirodno, nije krenulo, i teška srca me je potpisao za CR. Zatim me je držao na stolu 3,5 sata (carski traje oko sat), da ostanem živa.Gledala sam kako žene prevoze u intenzivnu od nus-embolija, posle carskog i operacija.Moje jedno dete je dobilo sve ono što pišu kao veću verovatnoću kod dece dobijene carskim.Sav ljudski rod do ne znam koje godine rađan je prirodno, tvoja postavka da je skoro pa pravilo da su prirodni porođaji opasni po dete je, izvini, izuzetno subjektivna i netačna.Možda bi stvarno bilo dobro da razumeš da tvoja lična trauma ne čini pravilo - i samim tim ne daješ izuzetno opasne savete, kao u prvom postu ("ne verujte u te priče"). Ne, itekako verujte, svaka operacija je operacija i u sekundi može da se nakon jednog dana desi da ti se rasprši veliki broj sitnih delića tromba, i kad znaš kako to izgleda, muka ti je od saveta da je skroz OK ići svojom voljom na sečenje sedam nivoa tkiva.Obginovi znaju i rizike prirodnih porodjaja i rizike carskog reza - one za sebe biraju sumanuto visoke procente carskog reza i znacajno vise nego sto kobajagi iskreno savetuju zenama koje im dodju sa ulice.Oboje je sa rizikom. I carski i vaginalni. Ja i ti smo samo pojedinacni slucajevi, ono sto je bitno je statistika, a statistika je da obginovi sebi prepisuju mnogo veci procenat elektivnih carskih nego sto im je kvota za obican narod, i da uzimaju elektivne koje onda lobiraju da se ostatku puka ne da ni kao opcija.Nemojmo da se pravimo da sam rekla da svi treba da idu na elektivni carski rez. Rekla sam da je uvodjenje kvote na carski opasno i da dovodi do ozbiljnih posledica i povecanja raznih komplikacija kod dece kao sto je npr cerebralna paraliza. Rekla sam da medicinsko osoblje za sebe uzima mnogo realnije kvote za carski koje su 30-50%. A onda obicnim zenama sjebavaju decu jer hoce da ih uguraju u 10-15% preporuicenih procenata carksih rezova.Cisto da ostanemo na tome o cemu se ovde prica.Kad u Srbiji budu krenuli da prave taj target, deca ce imati ne probleme koje imaju deca rodjena carskim, nego ce hiljade njih imati cerebralnu paralizu gde vecina ne moze da ima nezavistan zivot jednog dana. Sjeban ceo svoj zivot, sjeban zivot porodice oko njih. Da ponovim ponovo - sjeban ceo zivot a ne sjeban ovaj ili onaj aspekt.A sve ovo pisem da eventualno neko ko je koliko toliko pismen ne seda na vagon koji ce verovatno kao i svako govno da stigne u Srbiju zvani promovisanje kvota carskog reza od 10-15%, posavetujte se sa medicinskim timom (a medicinski tim ima jedan savet za sebe i femili, a drugi kad dobiju od menadzmenta instrukciju), i pristajanje na nemogucnost elektivnog carskog reza bez ikakve medicinske indikacije u Srbiji u nekoj buducnosti.a na licnom nivou - ti si dobila dva zdrava deteta sa nekim problemima oko dece i sebe, i nemogucnost treceg, ja jedno dete sa cerebralnom paralizom, bez mogucnosti da imam drugo ili sanjam o trecem ako ne zbog deteta ono da imam kome sutra da na brigu ostavim ovo dete koje su pametnice sa kvotom za carski ostavile jedva zivo i sa milion prblema koji idu uz cerebralnu paralizu a od kojih je fizicki invaliditet najpickin dim od simptoma. Cak i ovaj anegdotalni nestatisticki primer govori gde su mnogo teze posledice, u relaksiranijem pristupu carksom ili u pristupu na bazi kvote za smanjenje carskog.A statistika ti je gore - opet - 30-50% carskih a ne 10-15%. Edited Thursday at 21:321 day by Mel
Thursday at 22:171 day A sad vidim i to priroda je milion godina radjala vaginalno - priroda je vrlo jalov argument u prici o prezivljavanju i zdravlju jer je vrlo uspesno ubijala preko 50% dece pre petog rodjendana. Neke oko porodjaja neke kasnije zaraznim bolestima. Zato imamo medicinu, zato imamo anibiotike, zato imamo druge lekove i medicinske procedure da ne bi bilo po prirodinom.Carski rez ima svoj rizik, prirodni porodjaj ima svoj rizik, a koliki rizik je jedno a koliki drugo govori znacajan procenat elektivnih carskih rezova kod med drova a koji je u ostrom neskladu sa trenutnom doktrinom forsiranja vaginalnog porodjaja u velikoj vecini slucajeva na zapadu dok je mera bar 30 do 50% carskih.