Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Čemu nas uče bajke?

Featured Replies

Setio sam se jedne bajke nekog naroda iz Venecuele kad su se životinje pobunile protiv Velikog duha i on im je za kaznu stvorio čoveka. To mi bilo baš onako... Dalekovido.

A recimo u bajkama plemena sa pacifičke obale USA ima kad budućeg oca koji svaki dan vredno vežba da bi bio dobar otac ta neka božanstva za nagradu pretvore u stenu. I ženu mu, dve stene jedna pored druge. Jer kao, stena je važniji 'lik' od čoveka, stena je večna. Što je kod nas u Evropi sve suprotno.

Edited by Hermetico

• Replies 114
  • Views 6.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ovaj mit ima samo jednu pravu verziju...   https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2086237341644178&type=3        

• Za mnoge bajke postoje zajednički motivi i hronotopi, a vrlo često se dešava da su u raznim varijantama bajke imena likova promenjena, no situacije i radnje (ono šta tipski likovi čine), to ostaje ist

• Zato sto suze prolivene za Devojcicom sa sibicama, Tiny Timom, Bambijevom mamom i Malom sirenom prave bolje ljude od nas.

Posted Images

56 minutes ago, garcia said:

ja naglas čitam kad nikog nema oko mene, ko najgori polaznik večernje škole.

zašto to radiš? )

@pt 2.0

ne znam, lepo mi. neki asmr osećaj.

ontopic:

svu bizarnost bajki sam upoznao tek kroz Hensonovog Pripovedača.

I decu sam zarazio.

9 hours ago, garcia said:

@pt 2.0

ne znam, lepo mi. neki asmr osećaj.

ontopic:

svu bizarnost bajki sam upoznao tek kroz Hensonovog Pripovedača.

I decu sam zarazio.

Bila je i ona hrvatska emisija Priče iz davnine kad smo bili mali, da se usereš. Čak mislim da nije bila samo po Ivani Brlić-Mažuranić, sećajući se nekih scena kojih se ne sećam iz njenih, ali ne mogu da se zakunem. Svakako je bila žanr horor

@pt 2.0

https://sinhro.rs/2025/02/svetski-dan-citanja-naglas/

:)

Moj utisak (+ iskustvo) je da je uživanje veće ii bolje se pamti kada tokom čitanja uključimo što više čula, posebno ona važna za obradu reči (sluh, vid, govor, kod nekog i dodir).

Mozak se dodatno angažuje, reč se materijalizuje i glasom, slika dobija ton...a usput uvežbavamo (+ zabavljamo se) i uživamo u interpretaciji, izgovoru nekih reči, rečeničnoj melodiji, itd.

Nivo stresa se smanjuje.

Sad ne mogu da se setim izvora, ali čitala sam jednom o dobrobiti čitanja naglas, pa su u vrtićima, školama i domovima za stare, ali i u azilima, organizovali čitanje sa životinjama kao strpljivim slušaocima.

Životinjama je čitanje naglas bilo od pomoći da se socijalizuju i manje boje ljudi nakon preživelog zlostavljanja.

#off

The Economic Times
No image preview

Psychology suggests adults who talk themselves through ev...

Many think that speaking to oneself is a sign of distraction, but research in psychology shows it's quite the opposite. Engaging in self-directed dialogue while tackling tasks is a powerful tool that

Ima i nešto da kad izgovorimo nešto, to potvrđujemo, obavezujemo se (slično kao kad zapišemo). Na kraju krajeva, govor je nekakva gluma, sigurno drugačije doživljavaš i uživljavaš se. Ne praktikujem mnogo, ali kapiram i podržavam. Na kraju krajeva, svi nekad sebi nešto kažemo naglas, pitanje je samo kad i šta.

Edited by Hermetico

I to radim. lolol

Krenulo je od nekadašnje cimerke, naglas bi bodrila ili kritikovala sebe dok uči.

Biram ovo prvo. ✓

Nekad je isplativije govoriti sebi, svom cveću i životinjama nego ljudima. 🌝

Daleko sam od glasnog čitanja, jedino nekad opsujem naglas, npr. sinoć upomrčini zakačio cevanicom neki kolac kod kapije (ladno kao neka epizoda iz bajke).

Mism štaznam, potrebno je baš naučiti voleti svoj glas - naglas. Meni je zadatak i poruku ostaviti na sekretarici.

Čitaćemo vam @garcia i ja. sleep

Samo spremite dobru klopu.

Pisao sam skoro na forumu, mrzim kako izgledam i zvučim ali toliko sam pričao i snimao se, od recitatorskih takmičenja, radio emisija nekoliko, podkast komada jedan, bivše devojke ortaci svi fotografi snimatelji, da sam naviko. Mislim ja to ne volim jasno mi je da nije lepo i pošto sam to ja naravno nisam zadovoljan. Ali meni to više nisam ja, to je snimak. Ja imam smešan glas i nezdravo sam debeo, a kao mlad sam bio nezdravo žgoljav. Ali to više nisam ja, to je snimak. Ja sam bezveze, ali taj lik je skroz okej. o.O Šta sam sad reko? Ali ja se tako osećam!

A i pre neki dan neki novi ortak kaže jesi ti lomio nos što mi se sviđa tvoj nos. A moj nos... Četri puta lomljen do četvrte godine, sine, trebalo je da me oduzmu roditeljima to jeste ali sad imam nos... Kaže taj ortak tako u Irskoj kad je bio imaju neki što se samo šibaju od malena oni imaju takve. I video sam sliku kad su drugu bili cimeri neki iz Sirije oni svi imaju. Znači ono malo another man's freedom fighter vibra, dobar skroz, a zbog njega skrnavo i zvučim tako da se sve oprašta.

Edited by Hermetico