Jump to content
IGNORED

Čemu nas uče bajke?

Meazza

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, Milošica said:

Mislite li da postoje i neki masonski simboli u bajkama?

LOL, ne aludiram na to uopste. :D 

Posted
Just now, Meazza said:

S druge strane imamo ovo:

pp_beautyandthebeast_herobannermobile_19

Ugly+duckling.jpg

Soldier_The%20Joffrey%20Ballet_Photo%20b

96701.jpg?quality=90&resize=620,414

Trpi, na kraju će biti sve u redu

• Haha 1
Posted
Just now, Meazza said:

LOL, ne aludiram na to uopste. :D 

Ne pitam tebe, nego generalno.

Ko si ti da ti ja persiram.

Posted
Just now, Svemir Zeka said:

Trpi, na kraju će biti sve u redu

Ne, ne, prosli post ti je bio na pravom tragu.

Ne radi se o trpljenju ni o optimizmu.

Bajke pokusavaju da nam prikazu svet kakav zaista jeste.

• +1 1
Posted
2 minutes ago, Milošica said:

Ne pitam tebe, nego generalno.

Ko si ti da ti ja persiram.

Knjiga Pinokio je prepuna masonske i biblijske simbolike.

• Hvala 1
Posted
8 minutes ago, Meazza said:

Nije tako prosto.

Crvenkapa nije uzela nikakav poklon od vuka.

"Majstor i Margarita" pocinje kao Crvenkapa: "Nikad ne razgovarajte s nepoznatima"

Crvenkapa je usla u krevet kod vuka misleci da ulazi kod poznate osobe, kod svoje bake.

Ali ga je srela na putu do bakine kuće i sve mu izbrbljala kuda i kod koga ide.

Meni pada na pamet i ovo: ne budite zavedeni sjajnim bleštećim stvarima/slatkišima u životu. Ispod te opsene krije se pravi život, opasan i mračan

• +1 1
Posted (edited)

imam iz djetinjstva komplet originalnih grimovih bajki, jako su me plašile, klasične priče (ivica i marica npr, zvani hans i gretica) nisu bile iste kao one koje sam znala iz slikovnica i drugih knjiga. govorim o osamdesetima.

dodatno, imale su zastrašujuće priče čiji su likovi bili sveci prema kojima je šuma striborova sa bakom, snajom i domaćima teška limunada.

mi uglavnom ni ne znamo kako su izgledale originalne bajke, pratimo ih od najčešćih ili (nategnuto) od prvih masovnih izdanja.

a u pripitomljavanju kroz ta izdanja tj vrijeme nema ništa loše.

ne postoji takva stvar kao što je izvorno, prirodno djetinjstvo pa da isključivo  prema njemu normiramo bajke i narative. 

(s druge strane, nervira me kad to pripitomljavanje ode u ekstrem. druga tema)

Edited by morgana
  • +1 1
Posted (edited)

Ivana Brlic-Mazuranic, potcenjeni genije. Kroz tu zenu je ziveo mit kao ni kod jednog pisca bajki XX veka.

Suma Striborova, isti motiv:

Picture-033.jpg

Edited by Meazza
  • +1 2
  • Wub 1
Posted

Super tema! Za početak, @Meazza ako već nisi, pronađi Propovu ''Morfologija bajke''. Na mom spisku su i Maria Tatar: ''Off with Their Heads!: Fairy Tales and the Culture of Childhood''The Hard Facts of the Grimms' Fairy Tales: Expanded Edition, od iste autorke, i Bruno Betelhajm: ''Značenje bajki''.

Dodajem dva korisna linka i vraćam se kasnije na temu. Pitanje čemu nas uče bajke teško da ima univerzalan odgovor, moraju se uzeti u obzir raznolikost motiva, tema i kulturoškog i mitološkog okvira, simbolika od zemlje do zemlje, epoha kojoj bajke pripadaju, mnogo toga.

• +1 3
  • Hvala 2
Posted
1 hour ago, Meazza said:

Knjiga Pinokio je prepuna masonske i biblijske simbolike.

Jel možeš da napišeš na koju masonsku i biblijsku simboliku misliš? Za jabuku sam povezala da misliš na Snežanu i sedam patuljaka.

Posted

Hvala @Klara , vec sam gledao taj TED talk i hvala na ostalim preporukama. Slazem se s tobom, ne postoji samo jedna stvar koju nas bajke uce, naravno. Daleko od toga, svaka bajka pokusava da kaze toliko mnogo stvari.

Pitanje "Cemu nas bajke uce" je utoliko zanimljivije. :)  Na to pitanje ce svako od nas mozda dati svoj subjektivni odgovor. Kad bi morala da izaberes jednu stvar ili mozda par stvari sta bi odgovorila?

• +1 1
Posted
3 minutes ago, Klara said:

Jel možeš da napišeš na koju masonsku i biblijsku simboliku misliš? Za jabuku sam povezala da misliš na Snežanu i sedam patuljaka.

Sta je bio Isusov otac, a sta je bio Pinokijev otac?

Prica o Joni kog je progutala velika riba.

Pinokijevo vaskrsnuce nakon sto su ga obesili, i cela ta scena kad ga vesaju o Veliki Hrast.

Cela prica je metafora za inicijaciju, drvena marioneta koja se ponasa mehanicki i koja na kraju postaje prava osoba.

• Hvala 1
Posted
11 minutes ago, Meazza said:

Hvala @Klara , vec sam gledao taj TED talk i hvala na ostalim preporukama. Slazem se s tobom, ne postoji samo jedna stvar koju nas bajke uce, naravno. Daleko od toga, svaka bajka pokusava da kaze toliko mnogo stvari.

Pitanje "Cemu nas bajke uce" je utoliko zanimljivije. :)  Na to pitanje ce svako od nas mozda dati svoj subjektivni odgovor. Kad bi morala da izaberes jednu stvar ili mozda par stvari sta bi odgovorila?

Svratiću malo kasnije i pisati. : ) Neće kuća sama da se očisti, nema dobre vile! : D

Odrastala sam na našoj narodnoj književnosti i mnogo je volim. Verujem u važnost i lepotu bajki, a i mitologije. Inače, bajke se primenjuju i u psihoterapiji. :happy:

• Hvala 1
Posted
4 minutes ago, Meazza said:

Sta je bio Isusov otac, a sta je bio Pinokijev otac?

Prica o Joni kog je progutala velika riba.

Pinokijevo vaskrsnuce nakon sto su ga obesili, i cela ta scena kad ga vesaju o Veliki Hrast.

Cela prica je metafora za inicijaciju, drvena marioneta koja se ponasa mehanicki i koja na kraju postaje prava osoba.

To ima smisla,,da su prvobitne bajke alegorijske priče nadograđene na mitove&legende iz starine, prepune utkanih skrivenih simbola.

Nešto fazon kao freske na crkvama.

I one pričaju priču onima koji znaju da čitaju te simbole i imaju predznanje. Dok su za ostale neuke samo obične priče za laku noć.

• +1 1