August 29, 20232 yr 3 hours ago, ppetrovic said: Super ako je rešeno sa Nemačkom. Kao što rekoh, znam da je baš skoro negde u javnosti bila ta diskusija i da je ova situacija bila prepoznata kao ozbiljan problem i opterećenje, ne znam dokle se stiglo sa time. Bilo bi super da se to reši bilateralno sa celom EU odjednom, ali znajući gde živim, nisam previše optimističan. Srbija ima sporazume otprilike sa svakom zemljom EU o zdravstvenom osiguranju. Većina ugovora je nasleđena još od SFRJ.
August 29, 20232 yr 3 hours ago, noskich said: Kriptovalute se kradu kada ti uvedu totalne sankcije na bilo kakvu trgovinu i zabranu rada u inostranstvu tvojim gradjanima. Svaki idiot može nešto da ukrade, za to ti ne treba fakultet, pogotovo kriptovalute
August 29, 20232 yr 3 hours ago, salerokada said: Većina ugovora je nasleđena još od SFRJ. A neke jos i od FNRJ :smajli koji mase britanskom zastavom:
August 29, 20232 yr E ljudi, za slučaj da neko nije video do sada, Srbija ima zaključene bilateralne sporazume o zdravstvenom osiguranju sa većinom zemalja EU, sa mnogima još iz doba SFRJ a neki sporazumi datiraju još iz doba Miloša Obrenovića
August 29, 20232 yr 24 minutes ago, ppetrovic said: E ljudi, za slučaj da neko nije video do sada, Srbija ima zaključene bilateralne sporazume o zdravstvenom osiguranju sa većinom zemalja EU, sa mnogima još iz doba SFRJ a neki sporazumi datiraju još iz doba Miloša Obrenovića Polako, jos malo pa ces da naucis i kako osiguranje funkcionise.
August 29, 20232 yr Tome se i ja nadam burazeru, svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem. Valjda će doći i problematika osiguranja jednom na red. U ostalim vestima, sudeći po LinkedIn-u, izgleda da i bivši general manager NCRa u Banjaluci traži drugi posao. Ne zna se ko pije a ko plaća matoriiii
September 1, 20232 yr Evo ga realan pregled plata u ENmackoj: https://web.arbeitsagentur.de/entgeltatlas/
September 3, 20232 yr On 1. 9. 2023. at 19:59, bags said: Evo ga realan pregled plata u ENmackoj: https://web.arbeitsagentur.de/entgeltatlas/ Jesu prikazane plate u bruto ili neto iznosu? Ako je neto, može se reći da Nemci razbijaju sa platama.
September 3, 20232 yr 6 minutes ago, Willow said: Jesu prikazane plate u bruto ili neto iznosu? Ako je neto, može se reći da Nemci razbijaju sa platama. Brutto. Ima kalkulatora po netu ali racunaj na jacim platama da je bar 40% porez. U nemackom govornom podrucju uvek su plate nekako uprosecene. Jako su teski za bilo kakvu povisicu cak i kad im donosis brdo novca.
September 4, 20232 yr 25 minutes ago, brusli said: Sto ce reci danas su nekretnine za oko 60% nedostupnije nego pre 20 godina. Mada, bilo bi dobro naci median wage bas za ova 4 grada i onda izracunati "nedostupnost" nekretnina. Ovde ima nesto o tome: https://www.smh.com.au/national/nsw/house-price-growth-three-times-faster-than-wages-over-four-decades-20211102-p595dr.html 100% tačno. Nisam stručnjak da bih mogao da navedem sve razloge (osim ponuda - potražnja), ali činjenica je da je zbog nenormalnih cijena nekretnina standard pao, da je mladim ljudima baš teško a ja ne mogu da se otmem utisku da je država mogla i morala nešto da učini po tom pitanju. Uz to je i kvalitet kuća i stanova nikad gori i mnogi će pored kredita velike količine novca sasipati u popravke. Čujem da je i kod nas tako kada je u pitanju novogradnja ali eto opet očekujes od uređene države da stvari budu drugačije i da narod bude malo bolje zaštićen. 🤷
September 4, 20232 yr Dragance i Noskich splitovani na Dobra plata….jeftin real estate Te neka tamo i nastave
February 14Feb 14 https://cryptobriefing.com/dutch-tax-unrealized-gains-crypto/The bill, known as the Actual Return in Box 3 Act (Wet werkelijk rendement box 3), introduces a capital growth tax on most assets, such as stocks, crypto, and bonds.Under the new framework, residents will be taxed each year at a rate of around 36% on their actual returns from savings and investments, even if the assets are not sold. This means taxes will apply not only to income received, but also to increases in asset values, including unrealized gains.Real estate and shares of startups will follow different rules. For these assets, tax will mainly be charged when a profit is actually made, also known as capital gains tax. However, income from these assets, such as rent or dividends, will still be taxed in the year it is received.
March 2Mar 2 Imam pitanjce vezano za PIO, poreze i doprinose. Nije striktno vezano za IT ali samo ovu temu sam našao a da je za PIO i ostale doprinose.Scenario je sledeći. Zaposleni u d.o.o firmi ima veliku platu i prebacuje onu granicu za maksimalni iznos poreza i doprinosa koji se plaća. Zaposleni onda otvara svoj d.o.o, kao dodatnu delatnost, i prijavljuje sebe kao direktora i ispaćuje minimalac. Pretpostavljam da i dalje treba da se plaćaju porezi i doprinosi iako je u primarnoj firmi premašio maksimum. Da li se taj novac onda može refundirati? Da li je ovo realan scenario i kako to uopšte kod nas funkcioniše?
March 2Mar 2 9 hours ago, Behemoth said:Imam pitanjce vezano za PIO, poreze i doprinose. Nije striktno vezano za IT ali samo ovu temu sam našao a da je za PIO i ostale doprinose.Scenario je sledeći. Zaposleni u d.o.o firmi ima veliku platu i prebacuje onu granicu za maksimalni iznos poreza i doprinosa koji se plaća. Zaposleni onda otvara svoj d.o.o, kao dodatnu delatnost, i prijavljuje sebe kao direktora i ispaćuje minimalac. Pretpostavljam da i dalje treba da se plaćaju porezi i doprinosi iako je u primarnoj firmi premašio maksimum. Da li se taj novac onda može refundirati? Da li je ovo realan scenario i kako to uopšte kod nas funkcioniše?Ne razumem zašto bi otvarao svoju firmu. Ako prebacuje maksimum, prebacio je maksimum osnovice za PIO i zdravstveno, pa plaća samo porez na iznos koji je preko maksimuma. Ništa ga ne sprečava da prima platu kao Kevin Panter. Ako hoće da otvori DOO da bi svu platu tamo prebacio onda bi ideja verovatno bila da sebi isplaćuje što manju platu da bi na kraju godine platio manje poreza tako što će da isplati sebi kao vlasniku dobit. Mada ne znam da li se nešto menjalo oko oporezivanja dobiti i kolika razlika može da bude na kraju.
March 2Mar 2 12 hours ago, Behemoth said:Imam pitanjce vezano za PIO, poreze i doprinose. Nije striktno vezano za IT ali samo ovu temu sam našao a da je za PIO i ostale doprinose.Scenario je sledeći. Zaposleni u d.o.o firmi ima veliku platu i prebacuje onu granicu za maksimalni iznos poreza i doprinosa koji se plaća. Zaposleni onda otvara svoj d.o.o, kao dodatnu delatnost, i prijavljuje sebe kao direktora i ispaćuje minimalac. Pretpostavljam da i dalje treba da se plaćaju porezi i doprinosi iako je u primarnoj firmi premašio maksimum. Da li se taj novac onda može refundirati? Da li je ovo realan scenario i kako to uopšte kod nas funkcioniše?Nisam se bavio time, ali pre par godina obično su u toj situaciji bili programeri koji se dogovore sa poslodavcem da im se mesecima isplaćuje znatno manji iznos od dogovorene mesečne zarade, da bi im se onda u jednom mesecu isplatila ta razlika, čime se postiže manje plaćen doprinos za obavezno socijalno osigranje s obzirom da je plaćeni iznos znatno viši od najviše mesečne osnovice za plaćanje doprinosa ("petostruki iznos prosečne mesečne zarade u Republici isplaćene, odnosno ostvarene u periodu za prethodnih 12 meseci počev od meseca septembra u tekućoj godini, za koji period su objavljeni podaci republičkog organa nadležnog za poslove statistike, ako ovim zakonom nije drukčije određeno").Ova tvoja varijanta ima smisla ako bi pružao uslugu kao d.o.o, isplaćivao sebi minimalac, živeo od ušteđevine, pa onda isplatio sebi dobit u kom slučaju bi bio obveznik poreza na prihode od kapitala, kod koje stopa poreza iznosi 15% (plus podrazumevani troškovi koji prate privredno društvo). Sa tom zaradom ne znam zašto se ne prošeta do neke kancelarije koja se bavi poreskom optimizacijom.