Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted

Škola je građanski odgovorna. Babe i žabe

• Hvala 1
Posted

Šta to konkretno znači za oštećene roditelje dece?

Posted

pisao je i uskebashi kako ove teme ne bi bilo, dakle zlocina ne bi bilo da je "zekina struka poput nje" odnosno da je odradila svoj posao

ne znam kako se takva odgovornost na koju cilja kvalifikuje, ali meni laicki deluje da on tu potpuno odgovornost prebacuje na pp sluzbu skole

pa onda bejzbolka danas pise kako ce psihijatar dati "stagod" dijagnozu

odnosno, meni deluje da je delu pravnika koji su pisali na temi zapravo najbitnije da se ovim "prljavim" slucajem bavi nego dugi

i drugo, od toga da je "zakonom sve predvidjeno", da se nista ne treba menjati, dodjosmo do toga da je vec u pripremi promena zakona

a sve to vreme toboz grupa pravnika u borbi protiv rulje koja bi da "strelja decu, odrasle, lovi vestice" i sta sve ne

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

To si ti konačno došao do toga da se zakon već menja, pošto si valjda sada pažljivo a ne dijagonalno čitao postove.

Ima da je bilo pre 3-4 dana.

Posted (edited)
3 hours ago, Ayatollah said:

...da bi kompletan odgovor dobio jedino ako bi pročitao udžbenik iz Uvoda u pravo, i video koji su preduslovi za kreiranje prava, kao i zašto je danas nemoguće da predvidiš robovlasništvo ili samoupravljanje (kao mnogo moderniji primer) u pozitivnom zakonodavstvu. Doduše, ne preporučujem čitanje Uvoda, jer je u pitanju jako dosadno štivo, barem ono što su pisali Kosta Čavoški i Radmila Lukić.

Radmila = Radomir?

@Sammael Izmene Krivičnog zakonika se, prema mom razumevanju, rade retko i skrupulozno (oprezno). Bar su nama tako rekli u situaciji kada je bilo potrebno da se uvrste neka nova KD - da čekamo dok se "nakupi" za izmene (dopune).

Spoiler

U svom radnom iskustvu imala sam situaciju kada je bilo neophodno dodati neka krivična dela, koja proizilaze iz primene međunarodne konvencije za koju smo se kao država dogovorili da ratifikujemo (pravilan termin u važećem zakonodavstvu je "potvrđivanje").

Da bismo to uradili, bilo je neophodno da, sledeći odredbe ovog zakona, pokrenemo proceduru za potvrđivanje date međunarodne konvencije. Paralelno sa procesom pripreme za ratifikaciju (prevod i stručna redaktura teksta, priprema obrazloženja itd.) regulatorno telo u kojem sam radila je organizovalo seminar i niz sastanaka na koji su bili pozvani ugledni pravnici i stručnjaci drugih profila iz relevantnih resora, pre svega delegirani od strane ministarstava, bezbednosnih službi i drugih organizacija i institucija na koje se predmetna materija odnosi (plus, ili pre svega, obavezno Ministarstvo pravde), kako bi se svima predočile buduće obaveze, uradila horizontalna analiza postojećeg stanja u zakonodavstvu i infrastrukturi, utrvrđivanje terminologije i svega ostalog.

Na ovakvim skupovima samo oko 1 definicije 1 pojma može da se diskutuje satima, jer nije neuobičajeno da na snazi npr. imaš pojam koji se u različitim međunarodno-pravnim instrumentima isto zove a obuhvata ne skroz podudarne stvari. Ovde je materija koju je trebalo urediti bila multidisciplinarna, ali završnu reč u uobličavanju budućih odredbi (kao i u analizi onoga što već postoji u KZ, kako ne bi došlo do preklapanja) daju pravnici.

Mislim da je od prvih sastanaka do finalizacije, tj. izmenjenog KZ i potvrđene konvencije prošlo najmanje 2-3 godine.

(Ovo ti je jedan konkretan primer odgovora na pitanje ko piše zakone... opšti odgovor je dao već neko na temi, mislim Tribun)

Edited by pt 2.0
  • Haha 1
Posted

da je stav struke od starta bio "po ovom osnovu ne sme da se sudi vk, jer ne ispunjava uslove dela, ali zakone apsolutno treba menjati da bi se u buducim slucajevima krivicno kaznjavali roditelji koji urade ono sto je uradio vk" cvrsto verujem da bi na temi bilo mnogo manje nesporazuma

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Zar nije eksplicitno rečeno od više advokata da je zakon dobar i da se ne sme kretati od pojedinačnih primera ka opštem nego obrnuto?

• Haha 1
Posted
On 5. 1. 2025. at 23:23, Tribun_Populi said:

Ovo je perfect storm.

Naizgled normalna porodica, bez obzira na razvod roditelja; roditelji intelektualci, etablirani u svojim profesijama, dete učenik škole na glasu, dobar đak primernog vladanja. Ništa što bi državi i sistemu došlo pod radar.

Ne možeš prevenirati psihopatiju, još je ni nauka nije objasnila niti joj našla lek.

ti si tribune pre 3-4 dana pisao o "perfect storm" 

Posted (edited)
8 minutes ago, pt 2.0 said:

Radmila = Radomir?

@Sammael Izmene Krivičnog zakonika se, prema mom razumevanju, rade veoma retko i skrupulozno (oprezno).

Reveal hidden contents

U svom radnom iskustvu imala sam situaciju kada je bilo neophodno dodati neka krivična dela, koja proizilaze iz primene međunarodne konvencije za koju smo se kao država dogovorili da ratifikujemo (pravilan termin u važećem zakonodavstvu je "potvrđivanje").

Da bismo to uradili, bilo je neophodno da, sledeći odredbe ovog zakona, pokrenemo proceduru za potvrđivanje date međunarodne konvencije. Paralelno sa procesom pripreme za ratifikaciju (prevod i stručna redaktura teksta, priprema obrazloženja itd.) regulatorno telo u kojem sam radila je organizovalo seminar i niz sastanaka na koji su bili pozvani ugledni pravnici i stručnjaci drugih profila iz relevantnih resora, pre svega delegirani od strane ministarstava, bezbednosnih službi i drugih organizacija i institucija na koje se predmetna materija odnosi (plus, ili pre svega, obavezno Ministarstvo pravde), kako bi se svima predočile buduće obaveze, uradila horizontalna analiza postojećeg stanja u zakonodavstvu i infrastrukturi, utrvrđivanje terminologije i svega ostalog.

Na ovakvim skupovima samo oko 1 definicije 1 pojma može da se diskutuje satima, jer nije neuobičajeno da na snazi npr. imaš pojam koji se u različitim međunarodno-pravnim instrumentima isto zove a obuhvata ne skroz podudarne stvari. Ovde je materija koju je trebalo urediti bila multidisciplinarna, ali završnu reč u uobličavanju budućih odredbi (kao i u analizi onoga što već postoji u KZ, kako ne bi došlo do preklapanja) daju pravnici.

Mislim da je od prvih sastanaka do finalizacije, tj. izmenjenog KZ i potvrđene konvencije prošlo najmanje 2-3 godine.

Radmila Vasić, ne Radmila Lukić. Lapsus calami.

Lukićevu knjigu iz Uvoda nisam imao prilike da čitam, ali sam od mnogih čuo da je u pitanju svojevrsno udžbeničko remek delo, a sam Lukić i danas važi za našeg najvećeg pravnog teoretičara.

Edited by Ayatollah
  • +1 1
  • Hvala 2
Posted

O kakvim izmenama zakona pričate, nisam ispratio? Koji zakon se menja i šta se menja?

• Haha 1
Posted
4 minutes ago, Ayatollah said:

Radmila Vasić, ne Radmila Lukić. Lapsus calami.

Lukićevu knjigu iz Uvoda nisam imao prilike da čitam, ali sam od mnogih čuo da je u pitanju svojevrsno udžbeničko remek delo, a sam Lukić i danas za našeg najvećeg pravnog teoretičara.

FAfFbvCXMAYLgHX.jpg

• Haha 1
  • Hvala 2
Posted

Jah, šta rekosmo onomad, reakcije super stvar, ne treba dirati.

• Tužno 1
Posted
1 hour ago, pt 2.0 said:

Radmila = Radomir?

@Sammael Izmene Krivičnog zakonika se, prema mom razumevanju, rade retko i skrupulozno (oprezno). Bar su nama tako rekli u situaciji kada je bilo potrebno da se uvrste neka nova KD - da čekamo dok se "nakupi" za izmene (dopune).

Hide contents

(Ovo ti je jedan konkretan primer odgovora na pitanje ko piše zakone... opšti odgovor je dao već neko na temi, mislim Tribun)

Ima li kod tebe razlike u “ko piše” i “ko predlaže”? Za šta služe skupštine i glasanje u njima? Za ukras? Dobro, u Srbiji skoro i jeste samo ukras.

Posted (edited)
18 minutes ago, dragance said:

Ima li kod tebe razlike u “ko piše” i “ko predlaže”? 

Odgovorila sam Sammaelu (kroz jedan, zapravo vrlo specifičan primer, koji podrazumeva donošenje zakona o nekom međunarodnom ugovoru i prateće izmene KZ) na pitanje ko (može da) piše.

Što se formalnih predlagača zakona u Republici Srbiji tiče, stvari stoje ovako (Ustav Republike Srbije, član 107):

Pravo predlaganja zakona

Član 107

Pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata imaju svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine ili najmanje 30.000 birača.

Zaštitnik građana i Narodna banka Srbije imaju pravo predlaganja zakona iz svoje nadležnosti.

Dakle, nema "kod mene", nego ima u Ustavu moje države.

EDIT. Za (skoro) sve zakone u čijem sam pisanju i-ili stručnoj redakturi učestvovala formalni podnosilac NSRS na glasanje za usvajanje (tj. iznošenje na odborima, pa u plenumu) bila je Vlada RS. Niko u Vladi nije intervenisao na tekstu nikada... to se odradi u prethodnoj proceduri...

Edited by pt 2.0
Posted
7 hours ago, dragance said:

Za predlog o izmeni zakona ne trebaš biti pravnik. Za njegovo pisanje - da. Odakle vam ta mantra o tolikoj superiornosti? Političar može samo biti pravnik? Evo, vidimo danas na šta to liči.

51 minutes ago, pt 2.0 said:

Odgovorila sam Sammaelu (kroz jedan, zapravo vrlo specifičan primer, koji podrazumeva donošenje zakona o nekom međunarodnom ugovoru i prateće izmene KZ) na pitanje ko (može da) piše.

Što se formalnih predlagača zakona u Republici Srbiji tiče, stvari stoje ovako (Ustav Republike Srbije, član 107):

Pravo predlaganja zakona

Član 107

Pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata imaju svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine ili najmanje 30.000 birača.

Zaštitnik građana i Narodna banka Srbije imaju pravo predlaganja zakona iz svoje nadležnosti.

Dakle, nema "kod mene", nego ima u Ustavu moje države.

EDIT. Za (skoro) sve zakone u čijem sam pisanju i-ili stručnoj redakturi učestvovala formalni podnosilac NSRS na glasanje za usvajanje (tj. iznošenje na odborima, pa u plenumu) bila je Vlada RS. Niko u Vladi nije intervenisao na tekstu nikada... to se odradi u prethodnoj proceduri...

Ok, a šta je onda bilo za smejanje u onog iznad kvotovanom postu gde je baš to napisano?