Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted

Ako može da makar ovu raspravu ne trujemo izmišljotinama ovog poremećenog čovjeka.

• +1 6
  • Hvala 1
Posted
2 minutes ago, noskich said:

Ne razumem svrhu tog zahteva za izručenje KK inostranstvu? Da li neko zna o čemu je reč?

https://www.google.com/amp/s/www.politika.rs/sr/articles/amp/653013

Ne obraćaj pažnju na vaginine monologe.

Attention whore, čuj, u njegovom kabinetu zahtev za izručenje.Zahtev za izručenje ide ministru pravde a on ga šalje nadležnom sudu, ro-đa-če! 

Ponekad se zapitam, što čovek lepo ne uđe u "Zadrugu", taman i glumac i gledalište.

Posted

Postoji razlog zbog koga je granica krivične odgovornosti postavljena na 14 godina.

To izlazi izvan okvira pravne struke, i zalazi u psihologiju, pedijatriju, psihijatriju, pedagogiju i sociologiju.

Kriminalcima odavno nije nepoznata ta granica, ovo je recimo najpoznatiji slučaj za koji znam.

Ali pravilo se na osnovu jednog ili dva izuzetka ne gradi i ne stvara.

Sem u populističkoj državi i društvu.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
13 minutes ago, Uskebasi said:

Ja mislim da nema potrebe. Ovo je specifican slučaj i u pravu se nikada krivicna dela ne definisu od konkretnog dela, do opste norme. Princip je da se definise od opste norme koja moze da pokrije konkretne slucajeve. 

Mi imamo krivično delo Izazivanje opste opasnosti koje pokriva 99,99% situacija, ali nema norme koja moze bas sve da predvidi. 

Ovde nije problem samo delo, nego ucinilac. Ono sto je kk uradio je krivično delo tesko ubistvo i to je propisano u zakonu. Ali je propisano i da on zbog godina ne može da odgovara. 

Izlaganje opasnim supstancama, masinama, vozilima, oruzju...bi neograniceno proširili odgovornost jer skoro svaka stvar moze biti opasna u zavisnosti od toga kako se koristi. Lekovi, alkohol, noževi, struja... Ne vidim kako ćeš da postigneš da dete nema ni teorijsku mogucnost da bude tome izlozeno. 

Ne slažem se da se u pravu uvek na taj način definišu dela, pošto imamo zakonodavstvo drugih država zasnovano na presedanima. Osim toga, zar ne postoji princip sui generis?

Slažem se da je generalno bolje imati opšti slučaj, ali kada ga nemamo, bolje imati pojedinačni koji se može kasnije uopštiti nego nikakav.

Ovo kd ne bi bilo izazivanje opšte opasnosti nego naprotiv ugrožavanje jednog konkretnog maloletnog lica. Mislim da olako odbacuješ mogućnost da se definišu primeri konkretnih opasnih situacija i pomeraš stativu; lekovi npr. imaju uvek odštampano upozorenje da se moraju držati van domašaja dece. Neko je nekada propisao da je to obaveštenje obaveza proizvođača i time skinuo odgovornost sa proizvođača i nužno je preneo na onoga ko tu instrukciju ne ispoštuje. Da li se kod nas procesuira roditelj čije je dete popilo tablete i završilo na ispiranju stomaka - verovatno ne. Da li bi se u nekim drugim državama procesuirao - gotovo sam siguran da da.

• +1 1
Posted

Pa o tome bi mogla da se povede neka šira rasprava u javnosti, al da smo normalna zemlja ko što nismo. U Engleskoj je granica 10 godina, treba videti zašto su oni izabrali takvo rešenje i kakvi su rezultati. Ali tu treba da bude uključeno mnogo ljudi različitih struka, psihologa, pedagoga, šta znam.

A svi znamo da od toga nema ništa, jer ovde sutra ako žvalonja kaže da je granica 5 godina onda je 5 godina, šta ima da se raspravlja kad on zna sve. I retroaktivno može.

• +1 1
Posted

Na savetovanju prošle godine, nešto posle samog događaja, je direktorka Instituta za kriminološka istraživanja iz Beograda prosto vapila da se ne podleže populizmu i da se snižavanjem praga odgovornosti za decu ništa neće dobiti, tražeći podršku za taj stav.

Kontam da zna šta priča.

Razmišljam sad, sve i da je mali bio 14+, dobio bi godinu dana maloletničkog zatvora u Valjevu i ćao.

Posted
8 minutes ago, Heaviside said:

Ja bih za najteža dela smanjio granicu na 10 godina ili tako nešto. Nedopustivo mi je da iz ovoga ništa ne naučimo i da i neki sledeći bolesnik bude svestan da neće krivično odgovarati kada oseti poriv da izvrši teško ubistvo. Sada sa sigurnošću znamo da ima dece mlađe od 14 godina koja su sposobna i spremna da urade tako nešto, a znamo i da imaju svest da neće ići na robiju ako to urade pre 14 rođendana. 

Mislim, učinjen je najgori mogući zločin, a u našem zakonodavstvu ne postoji mehanizam koji omogućava da se kazni počionilac i oni koji su mu onogućili da delo izvrši, a ti kažeš da misliš da nema potrebe da se bilo šta menja!? Ima potrebe itekako i jedino pitanje je da li je dovoljno da se za najteža dela kao što su teška ubistva, silovanja itd. granica smanji na 10 godina starosti ili je potrebno promeniti još nešto. 

Pitanje se odnosilo na uvodjenje novog krivičnog dela. 

Sto se tice spustanja granice za krivicnu odgovornost, milsim da se to nece desiti iz vise razloga. Prvo, medunarodne konvencije i pravila ne idu u tom smeru. Drugo, to bi moralo da povuce i spustanje granice u drugim pravnim situacijama, sto bi bilo veoma opasno

Posted (edited)
3 minutes ago, Tribun_Populi said:

Razmišljam sad, sve i da je mali bio 14+, dobio bi godinu dana maloletničkog zatvora u Valjevu i ćao.

Zar nije 10 godina  maksimalna kazna za ubistvo kod maloletnika i lezanje u tom valjevskom zatvoru? 

Edited by Moonwalker
Posted
6 minutes ago, Heaviside said:

Ja bih za najteža dela smanjio granicu na 10 godina ili tako nešto. Nedopustivo mi je da iz ovoga ništa ne naučimo i da i neki sledeći bolesnik bude svestan da neće krivično odgovarati kada oseti poriv da izvrši teško ubistvo. Sada sa sigurnošću znamo da ima dece mlađe od 14 godina koja su sposobna i spremna da urade tako nešto, a znamo i da imaju svest da neće ići na robiju ako to urade pre 14 rođendana. 

Mislim, učinjen je najgori mogući zločin, a u našem zakonodavstvu ne postoji mehanizam koji omogućava da se kazni počionilac i oni koji su mu onogućili da delo izvrši, a ti kažeš da misliš da nema potrebe da se bilo šta menja!? Ima potrebe itekako i jedino pitanje je da li je dovoljno da se za najteža dela kao što su teška ubistva, silovanja itd. granica smanji na 10 godina starosti ili je potrebno promeniti još nešto. 

a vala ako je ovako kako se predstavlja treba nesto menjati i u vezi dogovornosti za ova dela koja je nacinio vk

potpuno je suludo da vodis dete od 14 ili manje godina u streljanu, obucis ga da puca u pokretne mete, ostavis mu oruzje i municiju na dohvat ruke (da zanemarimo odgoj i uticaj na psihu deteta i cinjenicu da 3 ili koliko dana nije primetio da nema oruzja) i onda na kraju odgovaras prekrsajno zbog nebezbednog drzanja oruzja (ako je to konacan odgovor)

i onda bacamo pasulj dal ce neko od te dece da povredi sebe ili nekog drugog sa tim oruzjem

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
43 minutes ago, Sammael said:

Naravno, novo kd ne bi bilo primenljivo u ovom konkretnom slučaju jer zakoni ne važe retroaktivno.

Naravno, sem kad DS izručuje Slobodana Miloševića.

:covid19:

• Haha 1
Posted
9 minutes ago, Tribun_Populi said:

Postoji razlog zbog koga je granica krivične odgovornosti postavljena na 14 godina.

To izlazi izvan okvira pravne struke, i zalazi u psihologiju, pedijatriju, psihijatriju, pedagogiju i sociologiju.

Kriminalcima odavno nije nepoznata ta granica, ovo je recimo najpoznatiji slučaj za koji znam.

Ali pravilo se na osnovu jednog ili dva izuzetka ne gradi i ne stvara.

Sem u populističkoj državi i društvu.

Ima zemalja u kojima je granica manja od 14, navođeni su primeri ovde. UK na primer.

Posted
4 minutes ago, Moonwalker said:

Zar nije 10 godina  maksimalna kazna za ubistvo kod maloletnika i lezanje u tom valjevskom zatvoru? 

Jeste, ali samo starijem maloletniku.

Posted
5 minutes ago, Moonwalker said:

Mladji maloletnik moze da dobije samo vaspitnu meru