Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, pt 2.0 said:

mislim da je ovo pitanje (ceo post je odličan, ali sam zbog fokusa izvukla samo ovo) suština paradoksa koji mi, laici, stavljamo pred pravnike.

dobijamo neke polovične odgovore, ja ne znam na kraju šta vi nama govorite, jer niste do kraja izveli stvari.

da li nama pravnici ovde na temi zapravo govore da roditelji KK uopšte ne mogu, u okvirima zakonitog i pravičnog suđenja, biti osuđeni na zatvor?

šta je vaše celovito mišljenje o ovoj pravnoj stvari?

Kada se nekome sudi u krivičnom postupku, sudi mu se za konkretno krivično delo. Dakle za delo koje je propisano Krivičnim zakonikom.

Krivični zakonik sadrži katalog ljudskih ponašanja koja su definisana kao krivična dela. Sve što nije u tom katalogu, nije krivično delo. Dakle, ako tamo nema krivičnog dela koje se zove "stvaranje monstruma", "vodanje deteta po strealjani", "ukupnost faktora" i slično, oni za to ne mogu odgovarati.

Oni konkretno odgovaraju za izazivanje opšte opasnosti i zanemarivanje deteta. Već sam postavljao opis ovde jednog od ta dva krivična dela. Delo mora da bude učinjeno onako kako je zakonom propisano, odnosno moraju biti ostvareni svi elementi tog konkretnog krivičnog dela. Ako neki od elemenata nedostaje-nema krivičnog dela.

• +1 3
  • Hvala 1
Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Naravno da nije bio ni zanemarivan, niti zlostavljan od strane roditelja. To što je sada presudio sud lagano će biti oboreno na apelaciji, zato što je ova presuda najviše što su mogli da nategnu zbog uznemirenja javnosti.

Jel ti znas uopste sta sud uzima u obzir kada tvrdi da je dete, neko dete, bilo koje dete zanemareno?

Posted
1 minute ago, Moonwalker said:

Pa to sto ih ima po kucama na izvolte i nece valjda ne znaci da je to u redu, vec da se ne drzimo ni zakona, ni razuma kao pijan plota.

Jedna od nauka bi trebalo da bude da to ne bude tako vise, a ne tako smo navikli jbg.

Zato ti drzava izgleda kako izgleda i prolazi to sto prolazi.

Koliko je seoske, pa i gradske dece ciji roditelji su duzili sluzbeno oruzje stradalo zbog igre istim. Onda da isteramo desetogodisnjake na ulicu, neka se izdrzavaju i snakaze.

Koji ce im djavo i roditelji i staraoci.

Ok, ali kako je po tebi pravilno čuvati oružje koje imaš u legalnom posedu? Šta se smatra obezbeđenim oružjem, a šta potencijalnim izazivanjem opšte opasnosti? 

Posted

Alo dete počini krivično delo, naravno da roditelj može odgovarati krivično za zanemarivanje deteta koje je dovelo do tog dogadjaja, ergo - ovo što imamo sad.

Posted

A to što ga je naučio da puca nema veze sa izazivanjem opšte opasnosti? Kako bi se tretirao otac koji je recimo naučio dete da vozi?

Posted (edited)
6 minutes ago, Uskebasi said:

Ok, ali kako je po tebi pravilno čuvati oružje koje imaš u legalnom posedu? Šta se smatra obezbeđenim oružjem, a šta potencijalnim izazivanjem opšte opasnosti? 

Zakatanceno visestrukim katancem ili drugim blokadama da ni pod kakvim uslovima neovlascena osoba ne moze pristupiti i ne moze da ga izvadi u ruke cak iako ga nadje.

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted
1 minute ago, Dsnake said:

A to što ga je naučio da puca nema veze sa izazivanjem opšte opasnosti? Kako bi se tretirao otac koji je recimo naučio dete da vozi?

Izazivanje opšte opasnosti

Član 278

(1) Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

• +1 3
Posted
2 minutes ago, djeneralche said:

Jel ti znas uopste sta sud uzima u obzir kada tvrdi da je dete, neko dete, bilo koje dete zanemareno?

Ja znam, ali ti ocigledno ne znas. Za zanemarivanje koje doseze nivo krivičnog dela potrebno je potpuno odsustvo brige za dete i za osnovne detetove potrebe. Zanemarivanje deteta nije u vezi sa krivicnim delom koje dete izvrsi, odnosno to zanemarivanje treba da je samo po sebi krivično delo

• +1 3
Posted
2 minutes ago, bejzbolka said:

Kada se nekome sudi u krivičnom postupku, sudi mu se za konkretno krivično delo. Dakle za delo koje je propisano Krivičnim zakonikom.

Krivični zakonik sadrži katalog ljudskih ponašanja koja su definisana kao krivična dela. Sve što nije u tom katalogu, nije krivično delo. Dakle, ako tamo nema krivičnog dela koje se zove "stvaranje monstruma", "vodanje deteta po strealjani", "ukupnost faktora" i slično, oni za to ne mogu odgovarati.

Oni konkretno odgovaraju za izazivanje opšte opasnosti i zanemarivanje deteta. Već sam postavljao opis ovde jednog od ta dva krivična dela. Delo mora da bude učinjeno onako kako je zakonom propisano, odnosno moraju biti ostvareni svi elementi tog konkretnog krivičnog dela. Ako neki od elemenata nedostaje-nema krivičnog dela.

Prvo, :heart: i hvala.

Drugo, jako pažljivo čitam sve na temi što ste vi pravnici pisali, i sve što si ti pisao.

Imam neke elementarne predstave o funkcionisanju prava, tako da ovo za krivična dela (katalog, opis dela, svi elementi dela) razumem i od ranije znam.

Možda nisam bila precizna - ne pitam kako vi pravnici ocenjujete delo iz kataloga za koje im sada sude (kapiram da ste to već pisali, i da otuda dolaze komentari da je presuda sramna), nego da li postoji IKAKVO delo u tom katalogu (krivičnom zakoniku) koje se osnovano može pripisati roditeljima masovnog ubice KK?

• Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)
2 minutes ago, bejzbolka said:

ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima,

Da li se ovo oruzje moze podvesti pod ovu formulaciju?

Edited by Moonwalker
Posted
2 minutes ago, Uskebasi said:

Ja znam, ali ti ocigledno ne znas. Za zanemarivanje koje doseze nivo krivičnog dela potrebno je potpuno odsustvo brige za dete i za osnovne detetove potrebe. Zanemarivanje deteta nije u vezi sa krivicnim delom koje dete izvrsi, odnosno to zanemarivanje treba da je samo po sebi krivično delo

Gde sam ja rekao da znam sta je zanemarivanje deteta? 

Posted
2 minutes ago, Moonwalker said:

Zakatanceno visestrukim katancem ili drugim blokadama da ni pod kakvim uslovima neovlascena osoba im i ne moze da ga izvadi u ruke cak iako ga nadje.

Kako to postići u stanu u Beogradu u kome vlasnik oruzja zivi sa zenom i dvoje dece? Negde mora da cuva kljuc. 

Konkretno, sta je morao otac kk da učini da ne bi odgovarao? Pištolj je bio zakljucan, sa katancem sa šifrom. Da je bio zakljucan sa ključem, opet bi kk mogao da dodje do ključa 

Posted (edited)
3 minutes ago, Moonwalker said:

Da li se ovo oruzje moze podvesti pod ovu formulaciju?

Oružje jeste opšteopasno sredstvo, ali fali ti radnja krivičnog dela. Kako je izazvao opasnost? Tako što je držao pištolj u sefu?

4 minutes ago, pt 2.0 said:

Prvo, :heart: i hvala.

Drugo, jako pažljivo čitam sve na temi što ste vi pravnici pisali, i sve što si ti pisao.

Imam neke elementarne predstave o funkcionisanju prava, tako da ovo za krivična dela (katalog, opis dela, svi elementi dela) razumem i od ranije znam.

Možda nisam bila precizna - ne pitam kako vi pravnici ocenjujete delo iz kataloga za koje im sada sude (kapiram da ste to već pisali, i da otuda dolaze komentari da je presuda sramna), nego da li postoji IKAKVO delo u tom katalogu (krivičnom zakoniku) koje se osnovano može pripisati roditeljima masovnog ubice KK?

Ne znam, ja mislim da ne. Tužilaštvo bi se sigurno uhvatilo nečeg smislenijeg da su imali za šta.

.:heart:

Edited by bejzbolka
  • Hvala 1
Posted
11 minutes ago, djeneralche said:

Jel znaš ti?

Posted (edited)
6 minutes ago, Uskebasi said:

Kako to postići u stanu u Beogradu u kome vlasnik oruzja zivi sa zenom i dvoje dece? Negde mora da cuva kljuc. 

Konkretno, sta je morao otac kk da učini da ne bi odgovarao? Pištolj je bio zakljucan, sa katancem sa šifrom. Da je bio zakljucan sa ključem, opet bi kk mogao da dodje do ključa 

Jbg ako zivis u stanu onda ne moras da cuvas oruzje u njemu kao sto ne parkiras limuzinu u jednosmernoj ulicu (sto se radi, ) ako nisi vlasnik vile.

Nek naprave sefove u bankama za ljubitelje oruzja sa skucenim zivotnim prostorom u urbanoj sredini. 

Edited by Moonwalker