Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

Posted (edited)
4 hours ago, makondo said:

Mislim da je ona jedna od advokata, ali je medijski najprisutnija. 

U svakom slučaju užasno.

Njeni kaubojski nastupi i opajdarsko torokanje mogu samo da doprinesu dodatnoj estradizaciji ovog osetljivog, a već preko svake mere eksponiranog predmeta.

Edited by bejzbolka
  • +1 1
Posted
On 14. 5. 2024. at 14:00, utilitarist said:

deo iz borovićeve priče koja mi najviše para uši je o čuvanju pištolja. ako je toliko dobro čuvan kako je dete uspelo da ga se dočepa? meni je smislenije i bliže istini priznati da je tu nešto zakazalo jer je zakazivanju bilo sklono nego uslove čuvanja porediti sa švajcarskom bankom. isto koliko je uobičajno da se klinac od 12-13 godina vodi u streljanu na obuku vatrenim oružjem? je l ima deset njegovih vršnjaka u celom beogradu sa takvim iskustvom? nisam siguran koliko je to relevantno pitanje za bilo kakve zaključke, više me zanima kao kuriozitet, jer i da je dete usamljeni primer daleko je to od zaključka da su od malog aktivno pravili psihopatu.   

alarm da se radikali useravaju u život porodici deteta ubice ide iz priče da su porodicu ostavili bez novca, razgrabili im automobile, a pre svega da na silu pokušavaju da optuže majku deteta ubice. ne znam detalje više od ovoga što je borović napričao, i ne bih da ulazim u njih, možda borović prodaje priču za sve pare al eto insiktivno sam na strani ljudi na kojim se iživljava ekipica usmeravana vučićem.  

Ok, za čuvanje postolja se slažem, treba da bude kažnjen, ali koja je uopšte kazna za teško nešto. Iznenadio bih se da je više od godinu dana (nisam uspeo ništa naći u krivičnom zakoniku, možda je u nekom drugom zakonu). Ovde i novinari i komentatori na člancima žele doživotnu robiju za oba roditelja? I koji je osnov oduzimanja imovine?

Za streljani, šta znam, moja škola je imala streljanu za vazdušno oružje i pucali smo i sa desetak godina... Opet, ako postoje zakoni koji brane vatrenu streljanu maloletnicima - treba da bude kažnjen i on i ovi u streljani adekvatnim kaznama za tako nešto.

Ali zašto uopšte sumnjiče majku?

Zato što ga nije dobro vaspitala?!? Svašta

Čini mi se da je sve deo kampanje da se pokaže privid pravde, a kako ubici ne mogu suditi maltretiraju njegove roditelje.

• +1 2
Posted

Ova sudjenja su dokaz u kakvoj šizofrenoj državi mi živimo. 

Jasno je da javnost opravdano traži da neko odgovara za masovno ubistvo, ali drzava je ta koja mora da se postara da svako, pa i onaj optužen za najteži zločin ima fer sudjenje. 

Ovde dolazimo do problema. Ubica se drži u bolnici kao mentalno bolesna osoba i očekuje se da ce tu ostati do kraja života, a roditeljima se sudi kao da je do zločina došlo usled njihovog propusta u vaspitanju. Ili je bolestan, pa nema tog vaspitanja koje bi ga izlečilo, ili je propust u vaspitanju pa onda ne treba da bude u bolnici. Ne može i jedno i drugo. 

• +1 2
Posted

Može ako su bili svesni njegovih psihičkih problema i do čega mogu dovesti, a nisu mu pružili odgovarajuću pomoć.

Samo što mislim da je to jako teško dokazati.

Posted

sa druge strane jezivo je da zakonski niko nije kriv niti odgovoran za streljanje 9toro dece i jednog odraslog coveka

meni kao najrazumnije resenje deluje da se u potpunosti ukine starosna granica za ovakva dela i procenjuje od slucaja do slucaja

• +1 1
Posted

Pa biće otac kriv, za gore navedeno delo. Drugi je problem visina kazne propisane za to

Posted
57 minutes ago, Uskebasi said:

Ili je bolestan, pa nema tog vaspitanja koje bi ga izlečilo, ili je propust u vaspitanju pa onda ne treba da bude u bolnici

Grešiš, nije to baš tako. Propust u vaspitanju može da bude i to da se primećena falinka samo zanemari, niko ga nigde ne odvede da vidi ima li kod malog nekog problema. Socijalne službe više vole da kad primetiš da ti nije dobro, da odeš kod lekara.

S druge strane, roditelj bukvalno razvija strast kod klinca ka opasnom "sportu" a uza sve to drži arsenal oružja u kući na dohvat ruke klincu, i za to mu se i sudi, zar ne. 

Drugo, šta bi ti uradio s klincem koji je opasan, a koji nije pokazao nikakav napredak u komunikaciji, ne oseća kajanje i vrlo verovatno daje kliničku sliku psihopatije? Pustio ga kod tetke?

Posted
10 minutes ago, Engineer said:

Pa biće otac kriv, za gore navedeno delo. Drugi je problem visina kazne propisane za to

Koliko znam, otac će eventualno biti kriv zbog neadekvatnog držanja oružja, ne zbog samog čina? Ili se varam?

Posted

Za izazivanje opste opasnosti.

Posted
3 minutes ago, Svemir Zeka said:

Drugo, šta bi ti uradio s klincem koji je opasan, a koji nije pokazao nikakav napredak u komunikaciji, ne oseća kajanje i vrlo verovatno daje kliničku sliku psihopatije? Pustio ga kod tetke?

da se pokuša da dete koliko toliko odraste u zdravu jedinku. da se konsultuju stručnjaci koji imaju iskustva sa lečenjem dece koja pokazuju jake psihopatske tendecije i da se vidi na čemu je kad napuni 25 godina i mozak u potpunosti bude sazreo sa samokontrolom. šta je alternativa tome a da nije osveta porodici i detetu ubici?

• +1 1
Posted
9 minutes ago, Svemir Zeka said:

Ako je bolestan držao bih ga u bolnici, ali onda ne bih sudio roditeljima za posledice radnje psihički bolesne osobe. 

To da li su videli, ili nisu da je mali bolestan nije ključno za krivično delo. Ubica je bio i u školi, testiran od psihologa, praćen od pedagoga i nastavnika, pa mu niko nije postavio dijagnozu, ili ukazao na problem. 

Posted
15 minutes ago, utilitarist said:

da se pokuša da dete koliko toliko odraste u zdravu jedinku. da se konsultuju stručnjaci koji imaju iskustva sa lečenjem dece koja pokazuju jake psihopatske tendecije i da se vidi na čemu je kad napuni 25 godina i mozak u potpunosti bude sazreo sa samokontrolom. šta je alternativa tome a da nije osveta porodici i detetu ubici?

Misliš da nije konsultovan tim stručnjaka? 

Da nije ispitivan za ovih godinu dana, nego da je zaključan i samo bačen ključ?

12 minutes ago, Uskebasi said:

Ako je bolestan držao bih ga u bolnici, ali onda ne bih sudio roditeljima za posledice radnje psihički bolesne osobe. 

Opet se vraćam na priču od pre godinu dana: bolest nije rođen si/nisi rođen s njom. Karakterni poremećaji (među njima psihopatije) se kultivišu u porodici.

Ocu se sudi za držanje arsenala oružja, zar ne? 

Posted

Za ovo krivicno djelo je kljucno sto je imao pristup oruzju i sto je bio izuzetno vjest u gadjanju. Da li sto je prirodni talenat ili sto je puno vjezbao, jos je nejasno.

Posted
1 minute ago, Svemir Zeka said:

Opet se vraćam na priču od pre godinu dana: bolest nije rođen si/nisi rođen s njom. Karakterni poremećaji (među njima psihopatije) se kultivišu u porodici.

Ocu se sudi za držanje arsenala oružja, zar ne? 

ne znam šta se dešava sa njim, kažem šta meni deluje kao rešenje koje neće skrenuti u osvetu. ne vidim šta sem više patnje može da donese njegovo otimanje od porodice, ili uništavanje te porodice. je l društvo to treba da zadovolji? dete treba da se vrati majci i da se na mesečnom nivou prati šta se sa malim dešava bez obzira gde bi porodično završili. ako imaš ideju kako drugačije rešiti situaciju bez presedana a da nije podilaženje strastima besne gomile meni bi bilo zanimljivo da čujem.

Posted
8 minutes ago, utilitarist said:

ne znam šta se dešava sa njim, kažem šta meni deluje kao rešenje koje neće skrenuti u osvetu. ne vidim šta sem više patnje može da donese njegovo otimanje od porodice, ili uništavanje te porodice. je l društvo to treba da zadovolji? dete treba da se vrati majci i da se na mesečnom nivou prati šta se sa malim dešava bez obzira gde bi porodično završili. ako imaš ideju kako drugačije rešiti situaciju bez presedana a da nije podilaženje strastima besne gomile meni bi bilo zanimljivo da čujem.

Gledaj ovako: ok je to što smo ljudi humani i ne idemo u osvetu, ja te pitam da li misliš da se tamo gde je stacioniran niko za ovih godinu dana nije dosetio toga, ili da ga je procenjivao, radio s njim?

Svi ti psiholozi i psihijatri? I ako su procenili da je opasan i dalje, da li im veruješ da je zadržavanje opravdano?

Drugo, u te podatke bi majka ili advokat morali da imaju uvid. Da li misliš da ne bi pokrenuli postupak da nema neke silne anamneze i dosijea koji opravdava da ostaje tamo? 

Nema tu više nikakve rulje. On je dečko kod stručnih lica.