Jump to content
IGNORED

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

FPLS
aram
Message added by aram,

Zahtevi Saveta roditelja OŠ Vladislav Ribnikar

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo i kako teče istraga i u kojoj je fazi. Roditelji to moraju da znaju.

2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji. Kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.

3. Tim psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa decom VII-2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa radi obezbeđivanja nepristrasnosti.

4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za decu iz odeljenja VII-2 mora se naći način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz, već da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom ulazu.

5. Predlažemo kompletno renoviranje škole do 1. septembra 2023. godine

6. Pružiti kompletnu podršku nastavničkom kadru.

7. Tražimo da se utvrdi odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima deca iz VII-2 odeljenja koji je obišao ceo svet, kao i slike roditelja i dece, i da isti za takav postupak budu sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Recommended Posts

16 minutes ago, Paul Gompitz said:

Zar se nije pisalo da je pocinioc prosle godine procjenjivan od strane valjda psihologa nakon sto ga je vrsnjak udario i procjenjen je kao izuzetno vaspitan, ambiciozan…i sve u superlativima. 
O nezbrinjavanju od strane roditelja iz clana koji je Hamlet citirao tek nema govora. 

Ja to ne bih uzimala kao merodavno. Mislim napise u medijima.

Osim toga, zanemarivanje ne mora biti nužno vezano za materijalne i stambene uslove. To je neposvećivanje vremena, neadekvatnost u vaspitanju deteta. Pa dete bude s lošim ili nikakvim granicama, anarhično, prepušteno sebi - uopšte ne tako redak slučaj kod dobrostojećih i/ili visokoobrazovanih roditelja. Ili agresivno (i to je manjak granica). 

Samo što ovakvi slučajevi neće stići u Kurir jer nema siromaštva, u najvećem procentu bez fizičkog nasilja i sličnih pratećih elemenata zbog kojih se obraća centru za socijalni rad. 

• +1 1

Obucavanje u rukovanju oruzjem, vodjenje u streljane i slicne aktivnosti - zanemarivanje nije ali ne bih rekla da je "kvalitetno provedeno vreme".
Kako se po zakonu moze tretirati?

43 minutes ago, Svemir Zeka said:

uopšte ne tako redak slučaj kod dobrostojećih i/ili visokoobrazovanih roditelja.

Samo što ovakvi slučajevi neće stići u Kurir jer nema siromaštva, u najvećem procentu bez fizičkog nasilja i sličnih pratećih elemenata zbog kojih se obraća centru za socijalni rad. 

Ako i sama kazes da nesto nije rijedak slucaj onda ne vidim kako se to moze nategnuti na dve godine zatvora za majku.

Porodični zakon kaže:

Lišenje roditeljskog prava

Potpuno lišenje roditeljskog prava

Član 81

(1) Roditelj koji zloupotrebljava prava ili grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava može biti potpuno lišen roditeljskog prava.

(2) Roditelj zloupotrebljava prava iz sadržine roditeljskog prava:

1. ako fizički, seksualno ili emocionalno zlostavlja dete;

2. ako izrabljuje dete sileći ga na preterani rad, ili na rad koji ugrožava moral, zdravlje ili obrazovanje deteta, odnosno na rad koji je zabranjen zakonom;

3. ako podstiče dete na vršenje krivičnih dela;

4. ako navikava dete na odavanje rđavim sklonostima;

5. ako na drugi način zloupotrebljava prava iz sadržine roditeljskog prava.

(3) Roditelj grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava:

1. ako je napustio dete;

2. ako se uopšte ne stara o detetu sa kojim živi;

3. ako izbegava da izdržava dete ili da održava lične odnose sa detetom sa kojim ne živi, odnosno ako sprečava održavanje ličnih odnosa deteta i roditelja sa kojim dete ne živi;

4. ako s namerom i neopravdano izbegava da stvori uslove za zajednički život sa detetom koje se nalazi u ustanovi socijalne zaštite za smeštaj korisnika;

5. ako na drugi način grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.

• Hvala 1
3 minutes ago, Paul Gompitz said:

Ako i sama kazes da nesto nije rijedak slucaj onda ne vidim kako se to moze nategnuti na dve godine zatvora za majku.

Ja nisam pravnik, ne umem da ti odgovorim na to pitanje. Bavila se jesam socijalnom zaštitom.

Ovo što sam rekla odnosi se na to koliko dođe prijavljenih slučajeva u csr. Nema prijave, nema ni slučaja. CSR ne radi kao policija, nema tu vrstu prava.

1 hour ago, Paul Gompitz said:

O nezbrinjavanju od strane roditelja iz clana koji je Hamlet citirao tek nema govora. 

naravno da nema govora.

zato su oca i optuzili za drugo -teze kr delo: izazivanje opste opasnosti, i to kvalifikovani deo tog kr dela, za koji je zaprecena kazna do 12 godina - - tek to nema veze sa zivotom.

(osim ako ga otac nije pripremao, trenirao i obucavao da mali bude nikita)

Edited by Djuro

(1) Roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara,
kazniće se zatvorom do tri godine. 

Kako je moguće da obučavanje dvanestogodišnjaka da uči rukovanje vatrenim oružjem nije zanemarivanje vaspitavanja?
Poenta vaspitavanja valjda nije samo da dete ide u školu; nego i da to što uči u školi i van škole bude adekvatno uzrastu deteta.

• +1 4
4 hours ago, Frile said:

Kako je moguće da obučavanje dvanestogodišnjaka da uči rukovanje vatrenim oružjem nije zanemarivanje vaspitavanja?

po Zakonu o oružju, da bi neko u streljani smeo da rukuje vatrenim oružjem, mora da prođe Obuku, koja se sastoji iz teorijskog, praktičnog dela i ispita, gde je od tročlane komisije jedan iz MUP. Koliko vidim, Pravilnik o obuci predvidja sve i svašta, sem toga koliko kandidat sme da ima godina. Zakon odredjuje da mora da bude punoletan da bi posedovao grupu B oružja, ali ili ja gledam pogrešne dokumente ili zakon ne predvidja donju granicu godina za Obuku, što je neverovatno. Možda grešim.

A druga stvar, negde pri početku svega je neko napisao kako je otac "učio tome, zbog sopstvenog negativnog iskustva sa oružjem u mladosti", šta to znači možda se i sazna na sudu. Ja se gunšam oružja i smatram da niko uopšte ne bi trebalo da uzima bilo šta u ruke, ali u ovoj situaciji mi je nekako primerenije da ga je podučavao oružjem sa dijabolama ili tako nečim, pa tamo sa 18 godina bojevom municijom (ako i tad). 

Na šta li bi danas ličilo da postoji predvojnička obuka u školama, to bi bio haos.

11 hours ago, Frile said:

Poenta vaspitavanja valjda nije samo da dete ide u školu; nego i da to što uči u školi i van škole bude adekvatno uzrastu deteta.

Mozda ce biti ocenjeno kao zanemarivanje deteta. Mi smo u selu u tim nekim godinama punili sachmom chaure, oruzje je bilo tu unaokolo, nije to bilo neshto sad neuobichajeno. Moji nikad nisu drzali oruzje u kuce, ali rodbina na selu ima.

Jel moguce da neko zaista veruje da je ovo zanemarivanje deteta i to u krivicnopravnim smislu za koji se trazi malo vise od gradjanskopravnog.

U državi gde deca tog uzrasta prisustvuju klanju zivotinja, pa neretko i učestvuju u tome, gde puše, piju, izlaze noću do kasno... 

Opasno je iz oportunih razloga stvarati sudsku praksu da je nedovoljno posvecivanje vremena, nerealna ocekivanja, vodjenje u streljanu ili na klanje svinja... dovoljan razlog za lišenje roditeljskog prava, jer se bojim da nece biti dovoljno domova za one desetine hiljada dece koje ce drzava oduzeti tim roditeljima. 

• +1 4
7 hours ago, Kelt said:

Na šta li bi danas ličilo da postoji predvojnička obuka u školama, to bi bio haos.

To je nespojivo. Sad ću se pretvoriti na čas u svog ćaleta i reći da je u onom sistemu bila odbrana i zaštita, sa sve učenjem šta smeš i ne smeš, dok danas manjka svega, i granica deci (ruku na srce) dok postoji potreba da se razračunavaju.  

10 minutes ago, Uskebasi said:

Jel moguce da neko zaista veruje da je ovo zanemarivanje deteta i to u krivicnopravnim smislu za koji se trazi malo vise od gradjanskopravnog.

U državi gde deca tog uzrasta prisustvuju klanju zivotinja, pa neretko i učestvuju u tome, gde puše, piju, izlaze noću do kasno... 

Opasno je iz oportunih razloga stvarati sudsku praksu da je nedovoljno posvecivanje vremena, nerealna ocekivanja, vodjenje u streljanu ili na klanje svinja... dovoljan razlog za lišenje roditeljskog prava, jer se bojim da nece biti dovoljno domova za one desetine hiljada dece koje ce drzava oduzeti tim roditeljima. 

Isuse. Neću da se smejem na ovom topiku. (Moj klinac je učestvovao u klanju svinja, btw. )

Kako da ti kažem, voditi dete u streljanu s toliko godina i učiti ga kako da ubija, ljude, ne domaće životinje za jelo, može da se stavi na posmatranje.* Pa da bude relevantno, ili ne bude, u zavisnosti od

- svih ostalih ponašanja roditelja

- u zavisnosti od toga da li kod dečaka postoje neka neobična ponašanja a koja su roditelji možda ignorisali. 

Ja bih tako razmišljala. Ne donosi se mišljenje na osnovu jedne informacije, ali može da bude crvena lampica. 

*NE SVAKI PUT, nego kako je rekao Hamlet, kad je ishod masovno ubistvo, ili teoretski neko drugo agresvno ponašanje, povređivanje drugoga

Edited by Svemir Zeka
13 hours ago, Frile said:

Pretpostavljam da ce otac reci da je dete osposobljavao za samoodbranu i opstanak u ovakvoj srbiji, u drzavi bezakonja, bahatosti, u  kojoj te niko nece zastitii.

ako imas 3 miliona komada oruzja na 5.5 miliona stanovnika, od toga 2 miliona ilegalnog a drzava ni najokorelije kriminalce nije u stanju (tacnije - ne zeli) da skloni sa ulica, onda je samo pitanje momenta kada ce roditelji poceti sami da obucavaju decu za opstanak.

5 hours ago, Svemir Zeka said:

Isuse. Neću da se smejem na ovom topiku. (Moj klinac je učestvovao u klanju svinja, btw. )

Kako da ti kažem, voditi dete u streljanu s toliko godina i učiti ga kako da ubija, ljude, ne domaće životinje za jelo, može da se stavi na posmatranje.* Pa da bude relevantno, ili ne bude, u zavisnosti od

- svih ostalih ponašanja roditelja

- u zavisnosti od toga da li kod dečaka postoje neka neobična ponašanja a koja su roditelji možda ignorisali. 

Ja bih tako razmišljala. Ne donosi se mišljenje na osnovu jedne informacije, ali može da bude crvena lampica. 

*NE SVAKI PUT, nego kako je rekao Hamlet, kad je ishod masovno ubistvo, ili teoretski neko drugo agresvno ponašanje, povređivanje drugoga

Vodio ga da uci da ubija ljude? O jebote. 

Inače, u moje vreme u osnovnoj skoli bila streljacka sekcija u kojoj su se deca obucavala za pucanje iz vazdušnog oružja. A verujem da i sada to ima po školama

• +1 1

Praštajte meni neobaveštnom, ne sečam se baš najbolje...

Jel otac vodio Kostu u streljanu da puca iz pravog pištolja (oružja) ili je u pitanju bilo ono airsoft oružje?