December 4, 2025Dec 4 4 hours ago, Svemir Zeka said:мислиш да ми ми маторци не треба да покушамо?Ma svako treba da pokusa, ali ide mnogo mnpoogo teze nego za mladje u vecini slucajeva.A i zavisi sta to treba, progovoriti je pakao, ali razumevanje teksta i govora mislim da moze rel brzo.
December 4, 2025Dec 4 Мени је разумевање изговореног највећи проблем. Много лакше говорим, а тек читање
December 4, 2025Dec 4 7 minutes ago, Hamlet Strašni said:Мени је разумевање изговореног највећи проблем. Много лакше говорим, а тек читањеza jezik koji si krenuo da ucis pod stare dane?
December 4, 2025Dec 4 Just now, Mel said:za jezik koji si krenuo da ucis pod stare dane?Да. А при томе, сличан је мом матерњем.
December 4, 2025Dec 4 8 minutes ago, Hamlet Strašni said:Да. А при томе, сличан је мом матерњем.Ne znam, meni bi bilo ocekivanio da bolje razumes nego sto pricas.
December 4, 2025Dec 4 Just now, Mel said:Ne znam, meni bi bilo ocekivanio da bolje razumes nego sto pricas.Па ок, разумем професорку али не могу да гледам компликованију телевизију без титлова. А зачудим се и сам шта кажем када кренем у разговор.
December 5, 2025Dec 5 9 hours ago, Hamlet Strašni said:Па ок, разумем професорку али не могу да гледам компликованију телевизију без титлова. А зачудим се и сам шта кажем када кренем у разговор.Sta reci sem blago tebi.
December 5, 2025Dec 5 On 27. 11. 2025. at 9:17, Kampokei said:Stvar ukusa, meni je francuski lep jezik. A ne znam zapravo zasto, sa onim grlenim kotrljajucim R i toliko nazalnih tonova (cesto i u istoj reci) koji u drugim jezicima generalno ne prijaju mojim usima. Verovatno je to delom zato sto taj jezik vezujem za filmove i muziku koju volim.ja sasvim lepo kotrljam R i francuski mi lepo išao dok ga tinejdžersko ludilo nije batalilo. posle sam ga obnovio, kolko tolko, i ne bih umro od gladi u francuskoj.
December 5, 2025Dec 5 11 hours ago, Hamlet Strašni said:Мени је разумевање изговореног највећи проблем. Много лакше говорим, а тек читањеI ja imam isti problem (u nemackom koji isto ucim kao matora), moram da ukljucim titl, ali mislim da je to do dijalekata, koji su suptilni ali sa kojima nemam kontakt i nisam navikla, i do brzine. Kada se taj elemenat ukloni onda sam daleko bolja u razumevanju izgovorenog i napisanog (pasivno znanje), nego u govoru, kada treba sama do dozovem rec i stavim sve u pravi rod/broj/padez…
December 5, 2025Dec 5 On 26. 11. 2025. at 14:13, dragance said:Ja po dolasku u Francusku nisam bukvalno znao nista osim "oui" i "merci". Nakon godinu i kusur sam vodio emisiju na maloj lokalnoj radio stanici.Nije lak za nauciti, ali najbolji nacin je biti okruzen francuzima, i naucices. Ako sam mogao ja, moze bilo ko. Danas mi je ko maternji.Bas ti zavidim. Jesi li muzikalan? Muzikalnima jezici lakse idu bar u govoru. Ja sam bila brza da razumem.Francuski ga obozavam. Engleski ucila od drugog, posle francuski od petog, pa do kraja srednje, ali skola je jedno, sredina drugo. Jezik je ziva stvar, ostalo mi pasivno secanje i ljubav prema francuskim filmovima i muzici.Sad govorim dva osim srpskog i razumem jos dva. Exyu ne racunam. Edited December 5, 2025Dec 5 by Moonwalker
December 5, 2025Dec 5 1 hour ago, Moonwalker said:Bas ti zavidim. Jesi li muzikalan? Muzikalnima jezici lakse idu bar u govoru. Ja sam bila brza da razumem.Francuski ga obozavam. Engleski ucila od drugog, posle francuski od petog, pa do kraja srednje, ali skola je jedno, sredina drugo. Jezik je ziva stvar, ostalo mi pasivno secanje i ljubav prema francuskim filmovima i muzici.Sad govorim dva osim srpskog i razumem jos dva. Exyu ne racunam.Nažalost mislim da sam muzikalan! 😂Ima na YouTube video gde pokušavam da skinem Doorse, ali jebi ga. Nisam uspeo u industriji.
December 5, 2025Dec 5 Meni u Spaniji kada pitam prolaznika na engleskom 'izvinite, znate li gde je (neka lokacija)' odgovaraju na francuskom ...Ali izgleda da to nije toliko retko. Upoznala sam italijanku koja zivi [par godina, 5-6 max] u nemackoj i prica engleski sa nemackim akcentom