Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strani jezici u osnovnoj školi

Featured Replies

Meni kad Talijanci krenu da mašu rukama dok pričaju kreće salva smeha blush

• Replies 141
  • Views 7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• moj muž, Italijan, me često nakon mog telefonskog razgovora sa mojom familijom pita a oko čega ste se sad svadjali mi po običaju tračarili, opleli po rodbini i komšiluku, ništa specijalno

• Ja sam u osnovnoj imala engleski i ruski (kao i skoro sve škole na Zvezdari). I sećam se kukali smo što učimo ruski, nije kul. Imala sam peticu ali ga nisam posle srednje koristila nikad, Do zaposlenj

• @Roger Sanchez

22 minutes ago, Milošica said:

Kakav je sa varijacima na temu kod pice/paste?

umereno konzervativan ali vrlo produktivan D

Lepota jezika je bas relativna stvar. Zavisi od govornika, registra, regije, pa cak i tipa konverzacije. Tipa meni je nemacki jako lep jezik kad pricaju normalno, a ne bas kad vicu ili cak probaju da ispricaju vic.

Ja jako volim ove price o tome kako su jezici u proslosti oblikovali danasnje. To je jako tesko istrazivati, ali danas se smatra da su npr. nazali u francuskom nasledjeni od Gala, dok su francuski umlauti (koji se ne pisu kao u nemackom, ali se izgovaraju prakticno isto) franacko, tj germansko nasledje. Onda, imamo uticaj irskog gaelskog na danasnji engleski u Irskoj. Naime, u tom jeziku navodno nema (ili bar tradicionalno nije bilo) reci za "da" ili "ne". I onda danasnji Irci cesto izostavljaju "yes" i "no" kada govore engleski. Tipa na pitanje "are you going out tonight?", cest/najcesci odgovor bi bio "I am", dakle bez "yes". Moja potpuno licna hipoteza (preciznije, do nje sam dosao sam, mada je vrlo moguce pogresna, a ako je tacna, verovatno je to vec otkrio neko pre) o uticaju turskog kod nas. Slusao sam jednom jednog turskog istrazivaca na temu demografije i malo mi je paralo usi koliko cesto izostavlja samoglasnike u govoru ("f'rtil'ty"). I onda se setim da se nas jezik tako govori u Bosni, gde bi turski uticaj i trebalo da bude najjaci.

6 minutes ago, Kampokei said:

Tipa na pitanje "are you going out tonight?", cest/najcesci odgovor bi bio "I am", dakle bez "yes".

Bogte kao Irci smo lolol

«Izlazis li veceras?»

Mislim da ces cesce cuti «izlazim» nego «da»

Cisto da pitam ovde, mozda neko zna: ko je stranac i odakle je, koji je pisao na ppp, na vrhunskom srpskom?

Secam ga se, barem od pre 5-10 godina, kad sam ppp dosta citao, jer je bilo vise slobodnog vremena.

9 hours ago, G. L. said:

Cisto da pitam ovde, mozda neko zna: ko je stranac i odakle je, koji je pisao na ppp, na vrhunskom srpskom?

Secam ga se, barem od pre 5-10 godina, kad sam ppp dosta citao, jer je bilo vise slobodnog vremena.

@Roger Sanchez lolol

1 hour ago, Tihajeza said:

Dobra fora, ali nije on.