December 10, 2025Dec 10 22 minutes ago, Milošica said:Kakav je sa varijacima na temu kod pice/paste?umereno konzervativan ali vrlo produktivan
December 10, 2025Dec 10 Lepota jezika je bas relativna stvar. Zavisi od govornika, registra, regije, pa cak i tipa konverzacije. Tipa meni je nemacki jako lep jezik kad pricaju normalno, a ne bas kad vicu ili cak probaju da ispricaju vic. Ja jako volim ove price o tome kako su jezici u proslosti oblikovali danasnje. To je jako tesko istrazivati, ali danas se smatra da su npr. nazali u francuskom nasledjeni od Gala, dok su francuski umlauti (koji se ne pisu kao u nemackom, ali se izgovaraju prakticno isto) franacko, tj germansko nasledje. Onda, imamo uticaj irskog gaelskog na danasnji engleski u Irskoj. Naime, u tom jeziku navodno nema (ili bar tradicionalno nije bilo) reci za "da" ili "ne". I onda danasnji Irci cesto izostavljaju "yes" i "no" kada govore engleski. Tipa na pitanje "are you going out tonight?", cest/najcesci odgovor bi bio "I am", dakle bez "yes". Moja potpuno licna hipoteza (preciznije, do nje sam dosao sam, mada je vrlo moguce pogresna, a ako je tacna, verovatno je to vec otkrio neko pre) o uticaju turskog kod nas. Slusao sam jednom jednog turskog istrazivaca na temu demografije i malo mi je paralo usi koliko cesto izostavlja samoglasnike u govoru ("f'rtil'ty"). I onda se setim da se nas jezik tako govori u Bosni, gde bi turski uticaj i trebalo da bude najjaci.
December 10, 2025Dec 10 6 minutes ago, Kampokei said:Tipa na pitanje "are you going out tonight?", cest/najcesci odgovor bi bio "I am", dakle bez "yes".Bogte kao Irci smo «Izlazis li veceras?» Mislim da ces cesce cuti «izlazim» nego «da»
December 10, 2025Dec 10 Cisto da pitam ovde, mozda neko zna: ko je stranac i odakle je, koji je pisao na ppp, na vrhunskom srpskom?Secam ga se, barem od pre 5-10 godina, kad sam ppp dosta citao, jer je bilo vise slobodnog vremena.
December 11, 2025Dec 11 9 hours ago, G. L. said:Cisto da pitam ovde, mozda neko zna: ko je stranac i odakle je, koji je pisao na ppp, na vrhunskom srpskom?Secam ga se, barem od pre 5-10 godina, kad sam ppp dosta citao, jer je bilo vise slobodnog vremena.@Roger Sanchez