Jump to content
IGNORED

Tehnika i civilizacija

eumeswil

Recommended Posts

Posted

nisam imala vremena jutros, pa sad da se doizrečem jer mi je simpatičan braćin cinizam. i feel your pain :)

koliko god imali-nemali veru u budućnost, ono što jeste apsolutno nemoguće je da se ništa nikad neće promeniti, da će plastika ostati ista, da će proizvodni procesi ostati isti, da se neće pojaviti alternative itd. u stvari, bio-based polimeri i plastika se već proizvode, kao i drugi materijali koji imaju slična svojstva plastici a koji se prave od drvenih vlakana ili sl i koriste se za ambalažu umesto pvc-a. ni to se ne radi zato što kapitalizam mari za zdravlje ljudi i životinja, već zato što su i sirovine za proizvodnju plastike (čitaj nafta) potrošne i ograničene. 

polimeri plastike bi trebalo da su inertni, ali proces polimerizacije skoro nikada nije u potpunosti završen, i rezidue kancerogenih monomera (vinil hlorid, stireni i sl) se redovno nalaze u plastici. osim toga, aditivi koji se dodaju u proizvodnji, tzv plastisajzeri (npr ftalati), lako se otpuštaju u određenim uslovima jer su uglavnom fizički vezani za pvc. osim što su potencijalno kancerogeni, rade i još svašta nešto, npr. ovo što je vememah naveo (tzv. endokrini disruptori su tek posebna priča, ima ih milion i svuda su, tek to nemam pojma kako izbeći :D). o nusproduktima proizvodnje pvc-a, kao što su dioksini, jednih od najtoksičnijih i najkancerogenijih supstanci, da ne pričamo. 

s druge strane, užasno je teško (možda i nemoguće 🙄) ispitivati pojedinačni uticaj nečega što unosimo u sebe in vivo, zbog mnoštva toga što unosimo svakodnevno i složenosti bezbrojnih interakcija svega toga sa našim molekulima. takođe, sve ove priče su još uvek relativno mlade, potrebne su masovne prospektivne studije, metodološki besprekorne i sa uključivanjem milion konfaunding varijabli, koje bi trajale najmanje jedan ljudski vek, kako bi se izveli neki relevantni zaključci o hroničnoj (ili od početka života) izloženosti nečemu. isto važi i za ostale 'novotarije' (keto dijete, kalorijske restrikcije, fastinzi i sl.) 

• Hvala 7
Posted
14 minutes ago, beyoncé said:

jer mi je simpatičan braćin cinizam

braća su moj omiljeni ppp namćor :wub:

• +1 4
  • Wub 2
Posted

naravno da je plastika štetna, nadam se da niko nije pročitao drugačije ono što sam pisao

i nadam se da smo doneli odluku na forumu da nećemo više da je upotrebljavamo

btw skoro sam čitao studiju o testiranju nekih 140+ uzoraka tekstila u švedskoj, pri čemu je indentifikovano oko 530 štetnih hemikalija

ko ne ide go od sutra sisa

• +1 1
  • Haha 3
Posted

pa pisali smo (ja makar) uglavnom o ambalažnoj plastici i mogućnostima. tvoja teza je bila da je ne vredi menjati, jer je proces reciklaže podjednako eko štetan. moja početna dilema je bila: ako imaš 2 materijala čija proizvodnja/gomilanje prave sličnu eko štetu, ali je upotreba jednog direktno štetna po zdravlje onog koji koristi tu ambalažu, a drugog nije, da li insistirati na ovom prvom.

i time završavam priču, ok :)

Posted

ja nemam odgovore koje mogu da obrazložim do detalja, bar ne ovde

osnova mog razmišljanja na ovu temu je da bi boljim pristupom ovome odsekli (po primanjima donjih) 30% čovečanstva

da je moguće promeniti politički sistem, drugačije bih razmišljao, ali to ne vidim kao mogućnost

Posted
4 hours ago, Braća Strugacki said:

Moguć je, najviše zato što je plastika polimer.

Život s plastikom u jetri je moguć, ali nije moguće smanjiti upotrebu ionako u velikoj meri nepotrebne plastike da ne bi imali plastiku u jetri. Negde je logička greška.

Posted
2 hours ago, Weenie Pooh said:

Kažeš mu da su LI baterije 60 godina stara tehnologija a on odgovara: "E, ali vidi, recimo sladoled nije samo sirovina, u to ide i znanje i ugled i zanatska tehnika!

1 hour ago, Djuro said:

Духовност, љубав и булшит

Ух. Хајде да пробам још једном. Сладолед је бар минимум 500 година позната технологија, јели су га краљеви, племићи и слични, док се обезбеђивао ручно и занатски, јер сваки изум захтева додатне изуме и фундаментална улагања (фабрике фрижидера, фабрике сладоледа) да би имао комерцијализацију и масовно конзумирање.  Ако хоћеш занатски сладолед, који ће ти правити краљевски посластичар и чувати га у пећини, и данас ћеш га платити пуно више него породично паковање "фрикома" са индустријске траке.

Едит:

Ми интровертни, затворени, маштовити људи употребљавамо одређене речи малчице другачије него што то чине екстровертни људи, наше речи и реченице нису увек са буквалним, дословним значењима, потребно је укључити машту, интуицију, размишљање у синтезама, а не у једном правцу. 

• Haha 1
  • Tužno 1
Posted

tu si u pravu, kada pišeš uvek je potrebno pročitati ono što nisi ni napisao ni mislio da bi sve bilo ok

mašta je lek

• Wub 1
  • Haha 1
Posted

:D Ја волим твоја писања, можда те читам са највећим фокусом од свију твојих читалаца, а ти то не примећујеш.

Posted

Меша Селимовић, "Круг" (роман из 1983.)

:fantom:

"Donekle se brinemo za obrazovanje. Ali, bez umetnosti, i bez ljudskog morala, čovek će biti neskladna gomila znanja, sličan mašini, iako nikad ne može dostići savršenstvo elektronskog računara, i biće nesrećan u suštini, jer čovek nije i ne sme biti mašina, i zavapiće za svojim ljudskim ciljem kad-tad."

• 4 weeks later...
Posted

Cela nit.

https://en.rattibha.com/thread/1559191234899415040

There is a curious phenomenon that results from the relatively brief window of time a single human lifetime provides: we perceive the current state of the natural world as “normal”.

This is known as the Shifting Baseline Syndrome. 🧵

FaNcKO4UUAEmS53.jpg

Posted

Tokom 1800ih, kitovi su skoro nestali jer su masovno lovljeni zbog ulja-kitovo ulje. Kitove je spasao masovni prelazak na naftu.

Mislim da je rat vise oblikovao i podstakao razvoj civilizacije a tehnika je razvijena da sluzi ratu i osvajanju...

• 4 weeks later...
Posted

Вечерас, "Час анатомије"  , бави се односом науке и религије. Једна од ретких опстајућих ТВ емисија на филозофске теме.