Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Mi u firmi istovremeno imamo visak prostora jer niko ne dolazi i manjak ako bi slucajno svi dosli ...

• +1 4
  • Haha 1
Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

Kako ces da dokazes da su te obmanuli ako na keca potpises sporazumni koji stave ispred tebe? Postoji taj neki strah kod nas od autoriteta, kad ti firma stavi ugovor na sto, ljudi ne smeju da kazu ni "mogu li da ponesem kuci i procitam i razmislim jedan dan?". Mislim borim se i ja sam protiv toga u sebi, prosto je kod nas ta kultura da si bezobrazan i da ces najebati ako se usudis da pitas nesto autoritet (u ovom slucaju kompaniju za koju radis).

Sto se tice povratka u ofis: kapiram pricu o zakupu, vec imas, ajde da iskoristimo. Pa ok, daj ljudima izbor, ako ih manje dolazi jos bolje, preuredi da onima koji dolaze bude jos bolje, da imaju vise prostora i bolje okruzenje. Mislim da u konacnici se radi o egoisticnim control freakovima. Posebno sto znam firme koje nisu zajahale trend i koje su i pored viska prostora  ostavile ljudima da sami biraju odakle zele da rade. 

Tu je problem što se ljudi plaše. Nije baš svako okružen pravnikom ili nekim ko ima iskustva u sličnim situacijama i onda im se u izgled stavljaju razne pretnje. Od toga da neće naći nikad posao, pa onda priče o crnim knjigama, pa da će im pisati što su otpušteni itd . Prvo, postojanje priča o crnim knjigama je glupost najobičnija. Drugo radna knjižica ne postoji od 2016. godine kada je zvanično i ukinuta. Treće u zavisnosti od ličnosti neko izigravanje mangupa može da prođe ili ne u zavisnosti kakav je drugi tip ličnosti i zbog toga što se uvek ide onom linijom "da se ne zameram".

Borba za pravo koje ti pripada ne bi trebalo nikad da bude vođena odustankom "da se ne zamerim". U jednom od prethodnih postova sam naveo i činjenice o rodnoj ravnopravnosti, svesno kršenje, kako nema nijednog muškarca u HR-u, zatim diskriminacija po obrazovanju, kao i pravo da se zna rang plata interno, a što je zakonom uređeno. I onda imaš ljude koji dislajkuju tu činjenicu, gde postoji očigledno kršenje prava a što vodi daljem kršenju prava kada posao radi neko ko ga ne zna. Ne postoji drugo objašnjenje sem kronizma i da svako želi da ima svog poslušnika bez obzira na pravila, koji će ga slušati bez pogovora, gde ga poslodavac drži u šaci upravo zbog nedostatka znanja.

• +1 3
Posted
14 hours ago, Oniks said:

Takođe, bi i plate interno za svaku poziciju kao trebale da budu dostupne zaposlenima i da ih o tome informiše poslodavac :) (član 29, stav 6. tačka 2) .

Kog zakona?

• Hvala 1
Posted

O rodnoj ravnopravnosti. Mada ja i dalje nisam siguran da je zastupljenost po sektorima, to mi nema mnogo smisla. Za firmu ukupno, pa i po nivoima (npr. menadžment) je već razumljivo

• Hvala 1
Posted (edited)

Ajd neka je po sektoru. Ali šta ćemo onda sa programerima gde je 90% muškaraca. Kanda je tu (gde bude 2/3 zaposlenih) veći problem nego u HR-u koji obično ima 2-3% zaposlenih.

Edited by salerokada
Posted
15 hours ago, Oniks said:

krše važeći Zakon o rodnoj ravnopravnosti a specifično pravilo o uravnoteženoj zastupljenosti polova :)

Moze vise o ovome?

Posted

Ovde je tekst zakona

Uravnoteženost se ugavnom odnosi na javne funkcije, kulturu, upravljačke pozicije (i privatnih firmi) i slično.

Ćlan 38 se odnosi na rodnu ravnopravnost u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva, ali ne bih rekao da je to problem kod nas (a i nisam 100% siguran da se sve ovo odnosi na privatne firme)

Spoiler

Rodna ravnopravnost u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva obuhvata:

1) promovisanje informaciono-komunikacionih tehnologija i prednosti upotrebe savremenih tehnologija među ženama, devojkama i devojčicama;

2) obezbeđenje uravnotežene zastupljenosti polova i jednakih mogućnosti za bavljenje informaciono-komunikacionim tehnologijama, kao i sprovođenje postupka urodnjavanja prilikom finansiranja ovih aktivnosti.

Posebne mere koje se sprovode u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija obuhvataju:

1) podršku programima koji se finansiraju iz javnih sredstava koji doprinose promovisanju rodne ravnopravnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i dekonstrukciji rodnih stereotipa;

2) unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena u cilju uspostavljanja uravnotežene zastupljenosti polova na digitalnom tržištu rada;

3) prekvalifikaciju i dokvalifikaciju žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija;

4) promociju uključivanja mladih, naročito devojčica i devojaka u Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) nauke i sektor za Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT).

Organi javne vlasti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija preduzimaju posebne mere radi obezbeđivanja uravnotežene zastupljenosti polova u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju prevazilaženja digitalnog rodnog jaza i unapređenja socijalno-ekonomskog položaja žena.

Ima naravno i izuzetaka

Ne smatra se diskriminacijom pravljenje razlike, isključivanje ili davanje prvenstva zbog osobenosti određenog posla kod koga pol, odnosno rod predstavljaju stvarni i odlučujući uslov obavljanja posla, ako je svrha koja se time želi postići opravdana, i zahtevi prikladni pod uslovom da je takvo različito postupanje opravdano legitimnim ciljem.

• Hvala 1
Posted (edited)

Kad veca ima pravnika ... zakonski, da li zaposleni na istoj poziciji sa istim opisom posla moraju imati istu platu ? 

Edited by Lezilebovich
Posted

Ne. Znam da je ranije bilo da razlika ne može biti veća od 10% ili nešto tako. Ali ne znam da li to važi i dalje.

• Hvala 1
Posted
17 minutes ago, Engineer said:

Ovde je tekst zakona

Uravnoteženost se ugavnom odnosi na javne funkcije, kulturu, upravljačke pozicije (i privatnih firmi) i slično.

Ćlan 38 se odnosi na rodnu ravnopravnost u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva, ali ne bih rekao da je to problem kod nas (a i nisam 100% siguran da se sve ovo odnosi na privatne firme)

Hide contents

Rodna ravnopravnost u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i informacionog društva obuhvata:

1) promovisanje informaciono-komunikacionih tehnologija i prednosti upotrebe savremenih tehnologija među ženama, devojkama i devojčicama;

2) obezbeđenje uravnotežene zastupljenosti polova i jednakih mogućnosti za bavljenje informaciono-komunikacionim tehnologijama, kao i sprovođenje postupka urodnjavanja prilikom finansiranja ovih aktivnosti.

Posebne mere koje se sprovode u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija obuhvataju:

1) podršku programima koji se finansiraju iz javnih sredstava koji doprinose promovisanju rodne ravnopravnosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i dekonstrukciji rodnih stereotipa;

2) unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena u cilju uspostavljanja uravnotežene zastupljenosti polova na digitalnom tržištu rada;

3) prekvalifikaciju i dokvalifikaciju žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija;

4) promociju uključivanja mladih, naročito devojčica i devojaka u Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) nauke i sektor za Informaciono-komunikacione tehnologije (IKT).

Organi javne vlasti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija preduzimaju posebne mere radi obezbeđivanja uravnotežene zastupljenosti polova u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju prevazilaženja digitalnog rodnog jaza i unapređenja socijalno-ekonomskog položaja žena.

Ima naravno i izuzetaka

Kakav je ovo zakon majko moja, koriste izraz STEM? Jel ovo zakon Virdzinije ili Ohaja? :lolol:

P.S: Neka im neko javi da izbace M, vec bar 20 godina devojke cine vecinu studenata Matematickog.

Posted
1 hour ago, Engineer said:

Ne. Znam da je ranije bilo da razlika ne može biti veća od 10% ili nešto tako. Ali ne znam da li to važi i dalje.

Zakon o radu garantuje istu zaradu za isti radni ucinak i isti posao

• +1 1
Posted
1 hour ago, Engineer said:

Zaposlenima se garantuje jednaka zarada za isti rad ili rad iste vrednosti koji ostvaruju kod poslodavca.
član 104 stav 2 ZOR

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Ne znam šta da kažem na ovo. Lično mi ne smeta, ali ne znam da li postoji tim/odeljenje od 10 ljudi sa istim pozicijama u bilo kojoj oblasti i da imaju istu platu. Po ovome bi mogli da kazne preko 90% firmi preko noći

Mada čini mi se da mogu da se vade na stav 3, i da dokažu da doprinos nije isti

Pod radom jednake vrednosti podrazumeva se rad za koji se zahteva isti stepen stručne spreme, odnosno obrazovanja, znanja i sposobnosti, u kome je ostvaren jednak radni doprinos uz jednaku odgovornost.

Posted (edited)
2 hours ago, Engineer said:

Ovde je tekst zakona

Hide contents

Ima naravno i izuzetaka

Član 6, tačka 9: uravnotežena zastupljenost polova postoji kada je zastupljenost jednog od polova između 40-50% u odnosu na drugi pol, a osetno neuravnotežena zastupljenost polova postoji kada je zastupljenost jednog pola niža od 40% u odnosu na drugi pol, osim ako iz posebnog zakona ne proizlazi drugačije.

Zatim za one koji imaju 50 i više zaposlenih to se primenjuje kroz: https://www.minljmpdd.gov.rs/doc/podzakonski-akti/Pravilnik o izradi i sprovodjenju plana upravljanja rizicima od povrede principa rodne ravnopravnosti.pdf Planom o izradi i proceni rizika, zatim godišnji izveštaj o realizaciji plana i programa, pa zatim evidentiranje podataka i na kraju Godisnji izvestaj o ostvarivanju rodne ravnopravnosti.

https://www.minljmpdd.gov.rs/doc/podzakonski-akti/Pravilnik o vodjenju evidencije i izvestavanju o ostvarivanju rodne ravnopravnosti.pdf

U suštini, svaka veća IT firma kod nas bi morala da vodi ovo, po Zakonu da ima dostupan Plan o upravljanju rizicima od povrede principa rodne ravnopravnosti javno. 

Edited by Oniks
Posted

Ne znam sto brojite andjele na vrhu igle, to niko nikada nije postovao, uvek mogu da kazu ovaj mali je produktivniji i zato ima duplo vecu platu.

• +1 2