Kosmos Srbija Posted October 5 Posted October 5 6 hours ago, slepa živana said: tako je. a i opšte je poznato da bagrenja ima neuporedivo više na zemaljskoj kugli nego livada zbog toga smo svi zbunjeni činjenicom da je bagremov dvaput skuplji Упркос томе што људи замишљају да пчеле лете од ливаде до ливаде, на свакој сакупљајући нектариће - оне то не раде на већини ливада. Оне то раде искључиво на специфичним надморским висинама и теренима, углавном на високим теренима, на којима опет сакупе на описани начин, трунчицу по трунчицу - тек малу количиницу. У вези друге ваше опаске - не будите збуњени, јер се под "ливадски мед" подводи свака могућа комбинација медова и свака мешавина коју неко избаци у продају. То што људи замишљају да је у тегли неки мед са скривених, еколошки невиних ливада - не значи да у тегли није нека комбинација лакше добијајућих медова. Багрем је скупљи зато што сте са њим на чистац шта имате у тегли. А ни он се не добија лако, треба да се уклопе многе ствари, али се не може имитирати другом врстом и подметати нешто друго уместо њега. (Што наравно не значи да се не може фалсификовати) Укратко. 4
pt 2.0 Posted October 5 Posted October 5 ne razumem šta se smatra pod pojmom imitacija meda a šta pod pojmom falsifikat meda.
Kosmos Srbija Posted October 5 Posted October 5 3 minutes ago, pt 2.0 said: ne razumem šta se smatra pod pojmom imitacija meda a šta pod pojmom falsifikat meda. Фалсификат је баш то: лаж, превара, кршење закона - било додавањем шећера, делимично или у потпуности лажан мед, итд, Имитација јесте мед, тј. може бити и прави правцати мед, али географско порекло му није онакво какво купци замишљају - код "ливадског меда" специфичност је то да нема законских препрека да он буде било шта - он је формално законски било који полифлорни мед, тако да пакер меда може слободно војвођански сунцокретов помешати са фрушкогорским липовим и то продавати као ливадски - ово је још боља варијанта, јер "ливадски" у продаји могу бити и разни украјински, молдавски, кинески медови, измешани, са јако тешко утврдивим пореклом. 4
Boksi Posted October 5 Posted October 5 These bees made blue honey after visiting an M&M factory Spoiler 1
Nikodije Posted October 5 Posted October 5 1 hour ago, Kosmos Srbija said: Фалсификат је баш то: лаж, превара, кршење закона - било додавањем шећера, делимично или у потпуности лажан мед, итд, Имитација јесте мед, тј. може бити и прави правцати мед, али географско порекло му није онакво какво купци замишљају - код "ливадског меда" специфичност је то да нема законских препрека да он буде било шта - он је формално законски било који полифлорни мед, тако да пакер меда може слободно војвођански сунцокретов помешати са фрушкогорским липовим и то продавати као ливадски - ово је још боља варијанта, јер "ливадски" у продаји могу бити и разни украјински, молдавски, кинески медови, измешани, са јако тешко утврдивим пореклом. 1
Kosmos Srbija Posted October 6 Posted October 6 19 hours ago, Boksi said: Znači da će i rodbina da ti uvali falci med. Desilo se i meni. Последњих година дошло је до једног научног "пробоја". Широм света, па и код угледних и релативно одговорних пчелара, па до оних потпуних "лако ћемо" ликова - била је општа заблуда да пчеле могу да се хране шећером , па кад наступи пчелиња паша и прихрана се тада стопира - да оне неће убацивати стару прихрану у празне делове кошнице, одређене за мед. Због поделе кошнице на плодиште - медишта саставне делове, сматрало се довољном мером опреза да плодиште буде "резервисано" за прихрану. Међутим, наука је током протеклих 5-6 година утврдила да хоће, да пчеле баш то раде, оне гледају на кошницу као на целину и "миксују" шећерну прихрану са медом по свом нахођењу. Зато је једина права мера тоталног опреза и тоталне одговорности уопште не прихрањивати пчеле, али пронаћи некога ко баш тако ради са пчелама... опет морам да употребим јунгијански речник, као да тражите модерног чаробњака, уметника, научника, филозофа, који се због неких својих фантазија и идејних концепата дружи са пчелама, који на пчелу гледа као на узвишено биће , а мед као на божанску храну. # Невероватна Реткост 1
Boksi Posted October 6 Posted October 6 Što @dunja reče, kakva je to magija prirode. Kad sam bila dete često sam išla sa dedom da obidje pčele. Zaista ih je voleo. Med je davao, nikad prodavao. Sećam se sunca, mira i spokoja, njega samo sa dimilicom, bez ikakve zaštitne opreme, cvrkuta ptica i zujanja pčela… A beli šešir sa velom bi nam dao da se igramo pa bismo ispod jednog jasena organizovali venčanja. I bogami smo se tukli za taj šešir 2 3 1
kralj Posted October 6 Posted October 6 12 hours ago, Kosmos Srbija said: Упркос томе што људи замишљају да пчеле лете од ливаде до ливаде, на свакој сакупљајући нектариће - оне то не раде на већини ливада. Оне то раде искључиво на специфичним надморским висинама и теренима, углавном на високим теренима, на којима опет сакупе на описани начин, трунчицу по трунчицу - тек малу количиницу. У вези друге ваше опаске - не будите збуњени, јер се под "ливадски мед" подводи свака могућа комбинација медова и свака мешавина коју неко избаци у продају. То што људи замишљају да је у тегли неки мед са скривених, еколошки невиних ливада - не значи да у тегли није нека комбинација лакше добијајућих медова. Багрем је скупљи зато што сте са њим на чистац шта имате у тегли. А ни он се не добија лако, треба да се уклопе многе ствари, али се не може имитирати другом врстом и подметати нешто друго уместо њега. (Што наравно не значи да се не може фалсификовати) Укратко. Sad me podseti da mi je pre nekih 4-5 godina uletelo nekoliko pčela na gajbu - centar grada, Vračar, smog na max. Rekoše mi komšije da su mnogi fasovali sličnu invaziju, posle sam se raspitao, pa čak i išao preko puta da vidim košnice koje su izmeštene pod pretnjom komunalaca. Pčele su mu išle na Manjež na ispašu. Kasnije sam prepričavajući shvatio da to nije tako retko. 1
Boksi Posted October 6 Posted October 6 8 minutes ago, kralj said: Sad me podseti da mi je pre nekih 4-5 godina uletelo nekoliko pčela na gajbu - centar grada, Vračar, smog na max. Rekoše mi komšije da su mnogi fasovali sličnu invaziju, posle sam se raspitao, pa čak i išao preko puta da vidim košnice koje su izmeštene pod pretnjom komunalaca. Pčele su mu išle na Manjež na ispašu. Kasnije sam prepričavajući shvatio da to nije tako retko. Kod mene na NBG-u prošle godine u nekoliko navrata sam nalazila mrtve pčelice na terasi To se dešavalo u jednom periodu, nikad pre i nije se ponavaljalo kasnije. 1
kralj Posted October 6 Posted October 6 Komšija doneo, nema drugog objašnjenja. Meni je bilo skroz WTF da su u sred grada one sirote u stanju da naprave med. 1
igoraki Posted October 6 Posted October 6 Ima ceo taj neki fazon urbanog pčelarstva, išao moj ortak na neki kurs
Boksi Posted October 6 Posted October 6 2 minutes ago, igoraki said: Ima ceo taj neki fazon urbanog pčelarstva, išao moj ortak na neki kurs Na krovu Ada Mall-a su pre dve godine, mislim, postavili košnice. 1
kralj Posted October 6 Posted October 6 Interesantno i stara šećerana je tu odmah do. Inače oko Ada mola sve što treba zanti je da su ga onomad kad su stogodišnje kiše prodrle u podzemne garaže, prozvali Kada mol. 4
Recommended Posts