November 30, 2025Nov 30 Inače, kod mene u zgradi gde je centralno grejanje nije bilo grejanja 2 dana, zvali ko pomanitali toplane onda došlo grejanje, ali očigledno da je ostao vazduh u instalacijama. Kod mene i nije toliko strašno, na višim spratovima baš zajebano primetno. Ljudi zovu i pizde jer niko ne dolazi.Bojim se da će neko na svoju ruku da "opravlja" to i da sjebe nešto...
November 30, 2025Nov 30 Sta je komplikovano kod ispustanja vazduha iz radijatora? https://www.youtube.com/watch?v=7Aglqq3viAE
November 30, 2025Nov 30 1 minute ago, kronostime said:Sta je komplikovano kod ispustanja vazduha iz radijatora? https://www.youtube.com/watch?v=7Aglqq3viAEPa eto npr što zgrada u kojoj stanujem ima stare "tučane" radijatore koji nemaju ventil za"ozračivanje".Prošli put su ovi iz toplana ispuštali u hodniku na vertikali...
November 30, 2025Nov 30 Da, nije komplikovano, samo držati neku posudu ili manju kanticu pri ispuštanju vazduha u slučaju da krene voda kad se izbaci sav vazduh.A ona smart grejalica, po čemu se u grejanju razlikuje od norveških radijatora? Čini mi se da funkcioniše isto, uvlače hladan vazduh i zagrevaju ga, greju do zadate temperature, a onda je održavaju. Kad se isključe ili zadata temperatura bude niža, prostor se brzo ohladi. Ok je za ljude koji nisu stalno u stanu/kući, ali grejanje na struju u Srbiji teško može biti ušteda.Mi razmišljamo da dodamo neku inverter klimu.
November 30, 2025Nov 30 5 minutes ago, Frank Pembleton said:Pa eto npr što zgrada u kojoj stanujem ima stare "tučane" radijatore koji nemaju ventil za"ozračivanje".Prošli put su ovi iz toplana ispuštali u hodniku na vertikali...Kako nemaju ventil?To je bilo jos pre 50 godina standardno na radijatorima samo je drugacije izgledao - kao sraf.
November 30, 2025Nov 30 2 minutes ago, Klara said:Mi razmišljamo da dodamo neku inverter klimu.Pri istim ulaznim podacima, svakako je toplotna pumpa vazduh-vazduh aka klima - ekonomičnija varijanta; ume da pretvori 1 kW struje u 3-4 kW toplote.Invertorni mehanizam dozvoljava finu unutrašnju regulaciju režima rada, a ne samo uklj/isklj, te se i tu uštedi.Nije zgoreg ni dodatno zadihtovati prozore, pogotovo ako su malo stariji drvenjaci, pa čak i zalepiti molerskim trakama sastave - da se manje greje ulica.
November 30, 2025Nov 30 Nov je pvc, samo tokom zime nema nikog u stanu ispod, a deluje mi da bi i njegovim grejanjem bilo malo toplije.Ne drastično, ali osetila bi se razlika.Recimo, prokuvala sam na višem spratu, gde su čak podesili nižu temperaturu, ali ušuškani su između stanova. :) Kod norveških mi se sviđa što su nečujni, ne dižu prašinu dok greju i ne isušuju vazduh. Ali ništa me ne greje kao drvo. :D 🤶🏻🎅🏼
November 30, 2025Nov 30 13 minutes ago, Klara said:Nemaju, evo:Na drugom kraju radijatora gore - ovo je regulator.
November 30, 2025Nov 30 Na drugom kraju može biti cev. Verujem da Frank zna šta priča, ni mi kao studenti nismo mogli sami da ispustimo vazduh kod starih radijatora u zgradi, nisu bili kao naši kod kuće.
November 30, 2025Nov 30 7 hours ago, Klara said:Kad se isključe ili zadata temperatura bude niža, prostor se brzo ohladi. Ok je za ljude koji nisu stalno u stanu/kući, ali grejanje na struju u Srbiji teško može biti ušteda.Mi razmišljamo da dodamo neku inverter klimu.Najbolje rešenje ti je podno grejanje, a to ti je poveća investicija ja mislim. Edited November 30, 2025Nov 30 by eumeswil
November 30, 2025Nov 30 7 hours ago, Klara said:Na drugom kraju može biti cev. Verujem da Frank zna šta priča, ni mi kao studenti nismo mogli sami da ispustimo vazduh kod starih radijatora u zgradi, nisu bili kao naši kod kuće.Mislim da je on u pravu, sraf na suprotnom kraju od tog kraja sa ventilom. sraf stoji normalno na poprecom preseku, srafcigerom se odvrne malo. Pomaze kad je grejanje OK u zgradi tj podstanici.Ti tucani radijatori su i u stanu mojih roditelja.
November 30, 2025Nov 30 Radnici toplana ugrađuju ventile za ispuštanje vazduha. Vrlo lako se odvrne ova bela kapica, izađe vazduh a onda i voda, samo treba biti pažljiv sa već pomenutom posudom. To im je dodatna tezga, znači dogovorite se u 4 oka kada dođu. Jedini problem je što mislim da to može da se uradi samo van grejne sezone.edit: da, znam da treba da ofarbam radijatore. Mrzi me a mislim i da za to treba da se čekq kraj sezone Edited November 30, 2025Nov 30 by ragasto
November 30, 2025Nov 30 Pa da, iskusno sam sačekao da počne grejanje pa sad mogu da kukam kako treba da čekam proleće i da se tek onda bacim na šmirglanje, farbanje, neumereno psovanje...@ivy