Jump to content
IGNORED

Grejanje


salerokada

Recommended Posts

Shvatio sam jesenas kada sam tražio sagovornike za pelet da nema odgovarajuće teme o grejanju.

Doduše, očigledni su razlozi: većina članova foruma živi u gradu u zgradama i greje se daljinski ili na struju.

 

Ipak, za šačicu nas koji koristimo (i) drugi vid grejanja evo teme.

 

Ja se u BGu grejem na struju, ali u roditeljskoj kući imam kotao za ugalj/drva i kotao na pelet.

Stvar koja me trenutno muči je šta izabrati za sledeću sezonu.

Cena peleta je užasno skočila (valjda je trenutno između 270 i 300€ za tonu). I to bi bilo ok jer i dalje traje sezona. Međutim, jesenas je poskupela struja za industriju (i možda će još), poskupelo je govorio (i tek će zbog rata u Ukrajini. Mislim i da je samo drvo poskupelo. Pa će cena peleta i na proleće biti visoka.

Jesenas je već bilo problema sa dopremanjem uglja zbog lošeg stanja u Kolubari. A sa havarijama koje smo imali tokom zime očekujem da i tu situacija bude loša.

Igrom slučaja imam nešto zaliha drva, ali nabavka ostatka energenata očekujem da će me skupo koštati.

 

Link to comment

Ja imam kotao na pelet, od 2014. godine. U septembru su uzete 2 tone, po cini mi se 240 evra. Dok smo skupili za trecu tonu, cena je otisla za 40 evrica. Na kraju smo morali da dokupimo 40 dzakova, pre 2-3 nedelje, zbog ove nesretne time. Tada je vec bilo 520 dinara po dzaku (oko 300 evra tona). Onaj prvi je iz okoline Boljevca, dok je potonji iz BIH i mogu reci da drugi dosta brze postize potrebnu temperaturu (ista im je cena trenutno).

Meni jedini razlog za ovo poskupljenje predstavlja izvoz peleta. Ne pravi se on od ne znam cega, vec od drveta, odnosno svih mogucih otpadaka, kod pravljenja namestaja npr. Lokalni proizvodjac je slao ljude da po sumi skupljaju grane, pre par godina.

 

  • +1 1
Link to comment

Pelet je zgodniji zbog nabavke, skladištenja, čišćenja, naprednih opcija, svega. Ko se grejao na drva/ugalj, pa prešao na pelet - život mu se preporodio. Bukvalno ti treba muška ruka u kući da se time bavi i muči i svakodnevno misli o tome. Cena peleta je skočila, ali nekako se nadam da će padati, jer je skočila prvenstveno zbog izvoza. Neko će valjda uleteti u proizvodnju i time malo oboriti cenu.

Edited by Malvo
  • +1 1
Link to comment

Ja sam se do ove zime grejao na pelet. Trošim oko 9-10 tona na godinu i do ove sezone sam plaćao oko 170Eur/t, tako da me izlazilo oko 120Eur mesečno, sa čim sam bio zadovoljan. Onda je jesenas krenulo ludilo i postalo neisplativo, pa sam se prebacio na gas, koji je pod ovim uslovima značajno jeftiniji. Naravno, nismo tad ni sanjali da će onaj majmun napasti Ukrajinu i poremetiti sve.

 

Uglavnom, za sledeću godinu planiram povratak na pelet, ali sad više niko ne može da planira budžet za zimu. Ja sam još jesenas od jednog od velikih bosova peleta dobio info da čak ni u junu pelet neće padati ispod 200Eur/t, pa za sledeću sezonu već merkam neku cash kredu da pazarim celu količinu za sledeću zimu.

  • +1 1
Link to comment

Pa da, tokom leta cena dosta padne, mnogi tada uzmu količine makar do januara. Možda će ovaj rast cene industrijske struje da zacementira visoku cenu... Ko je u mogućnosti da plati, ta veća cena peleta u odnosu na tradicionalna loživa se izniveliše kroz kvalitet života. Bukvalno.

Link to comment

mi se grejemo na drvo i prosle sezone(obicno vec u maju) smo uzeli skoro duplu kolicinu sto se ispostavilo kao odlican potez...ali su moji trenutno,posebno od kad je situacija izbilatm ipak u modu stednje...za sada se dogrevamo na gas dok jos nije poskupeo i jednom nalozimo drvo...pa cemo videti kako dalje...verovatno cemo morati da dokupmo ali dosta manju kolicinu a po kojoj ceni to niko ne zna...

Link to comment

Mi smo ove sezone prešli na pelet. Koristio sam dve vrste peleta, prvo ivanjički Sparrow koji se pokazao kao bolji i ČizPel iz Bogovađe. Ovaj drugi je loš, majka je morala dva puta dnevno da čisti pikslu.
Mi smo duplirali cenu grejanja ove sezone kada smo sa uglja prešli na pelet.
I stoji to da je mnogo jednostavnije sve u vezi sa peletom, ali značajna je razlika u ceni u odnosu na ugalj.
Pelet smo kupili po 200€ po toni. Znači, za sledeću sezonu bi nas koštalo još više.

 

btw: kada smo razmatrali alternativu za ugalj gledali smo i toplotne pumpe, ali je problem bio što nemamo dobar izvor vode a valjda taj sistem samo sa vazduhom troši dosta struje (tako su mi objasnili).

Link to comment

u selu se grejem na drva. u proleće sam pazario mešano, cer, grab, bukva, bagrem po 40€/m3  sa dostavom (ne daleko) a bagrem se prodavao po 35€

pitanje za one koji koriste pelet: šta se radi kada nestane struja? ove godine nije bilo lako.

Link to comment

Ja imam taj neki punjač/ispravljač (ili kako se to već zove). Na njega je povezan akumulator i kotao + pumpa su uključeni u njega. Kada nestane struja on se automatski prebacuje na akumulator pa nemaš prekid u grejanju. Naravno, ako stuja ne nestane na predugo, pa ti se i akumulator isprazni.
U tom slučaju prelaziš na smederevac. :)

 

Link to comment

Odakle inverter uzima struju? Akumulatora?

Tako radi ovaj moj aparat. Puni akumulator kada ima struje. Kada nestane struja uzima struju iz akumulatora.

Link to comment
  • 1 month later...
9 minutes ago, salerokada said:

Zvao danas da se raspitam za pelet.
Tona 37.000 din. :fur:

a koliko ga potrošiš za jednu grejnu sezonu?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...