Jump to content
IGNORED

Kolaps elektroenergetskog sistema?

James Marshall

Recommended Posts

Posted

Naravno da ce prestane, cekaj da zagudi neki minus dobar tamo januara .......

Posted

ti si nama kralj :D [emoji38]ol:

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto

• Haha 1
Posted

Mraki se prikacio na neku banderu, garant.

• Haha 5
Posted

Prebacio toplu vodu na gas, ništa drugo nisam menjao.

Ispada da mi je električni bojler bio trećina potrošnje. :unsure:

• +1 1
Posted (edited)
2 minutes ago, mraki said:

Prebacio toplu vodu na gas, ništa drugo nisam menjao.

Ispada da mi je električni bojler bio trećina potrošnje. :unsure:

Hvata se kamenac za grejac. Voda na jugu Evrope ima puno kalcijum karbonata.

Edited by Moonwalker
  • +1 4
Posted

reče mi električar da kamenac iz bojler treba čistiti svake druge godine, a svake četvrte zameniti i grejač i da će tako bojler trošiti normalnu količinu kw :happy:

• +1 3
Posted (edited)

Ja bojler koristim tako što ga palim u 23h kad krene jeftina tarifa, pa ga gasim u drugoj polovini dana (najčešće po povratku sa posla). Ideja je da se pun bojler zagreje po jeftinoj tarifi, da dogreva tokom dana i da ne troši bespotrebno struju da zagreje vodu nakon veće potrošnje (tuširanje/kupanje). Četvoročlana porodica (dvoje mlađe dece) je u pitanju i to fino šljaka. Znam da postoji neki prekidač na tajmer da se automatizuje ovaj proces, ali nije neka frka, već mi je prešlo u naviku.

Interesuje me da li je to najefikasniji način ili je bolje da bojler bude konstantno uključen?

Edited by smooth.Op
Posted (edited)

Ako je bojler non stop ukljucen na vrstu vode kakva je u nasim krajevima (puna krecnjaka), vise se kamenca stvara i verovatno mora da se cisti i kazan i grejac i cesce od ovih dve godine sto je forumas dobio savet od elektricara (neki su govorili i na sest meseci, mislim da je preterano). Inace se skuplja kamenac, kapacitet kazana za vodu se smanjuje, pa se topla brze i potrosi, a vise se struje trosi jer se greje i nakupljen kamen dok dodje da se greje voda.

Edited by Moonwalker
Posted

vidiš to je bila i moja ideja, kada sam prošle godine, nakon 10 godina upotrebe, rešio da zovem električara da očisti bojler

- izvadio je on pola kofe od 15l kamenca, zamenio grejač a ja sam se ponadao 500 dinkića manjem mesečnom računu za struju ali avaj :dry: ušteda struje je, ukoliko je i ima, max par %, odnosno ne veća od 50 dinkića mesečno...

- ko želi da zaista uštedi na bojleru, treba da prigrli savete dermatologa i tušira se svaki 3 dan :D

• +1 2
Posted (edited)

Pa neociscen kamenac ostecuje kazan vremenom i mora ceo bojler da se menja. Mozda je i to resenje za nekog (nema sarkazma). Ali ce svakako u jednom periodu da smanjuje kapacitet kazana i da vuce vise energije za manju kolicini vode. 

15l kamenca to je 25% na bojler od 60l ili nesto manje od 20% na onaj od 80l. 

Edited by Moonwalker
Posted

Treba da izmisle rupu na bojleru kroz koju mozemo da ubacujemo calgon..dok se ne setimo da soda bikarbona valjda radi istu stvar

• +1 1
  • Haha 1
Posted
54 minutes ago, smooth.Op said:

Interesuje me da li je to najefikasniji način ili je bolje da bojler bude konstantno uključen?

Mi smo prošle godine ušli u stan u kojem su prethodni stanari, penzionerski par, držali bojler od 80l stalno uključen. Pošto skoro nikad ne spavam prije ponoći, ne mrzi me da ga palim u 00:00 i gasim ujutru. Rijetko se desi da nam je potrebno dopunjavanje uveče. Mali bojler u kuhinji takođe se sada pali po potrebi, ranije je i on grijao non-stop.

Rezultat: godinu dana su nam (4 člana sa 2 djeteta) stizali računi za struju manji za 30% u odnosu na prethodni mjesec, a sigurno mnogo češće od prethodnika koristimo el. šporet, veš mašinu, toster, imamo tri aktivna kompjutera (oni 0), stalno dopunjavamo telefone..

Also, mator frižider ili onaj koji ne dihtuje dobro može da posrče bogaoca struje.

• +1 3
Posted

imam ovde u selu ovu mašinu za sudove. kupljena je zbog uštede vode a po karakteristikama mislim da smanjuje i potrošnju struje kod pranja u odnosu na grejanje vode malim bojlerom. o gubicima kod korišćenja vode iz bojlera u kupatilu da ne govorim.

• Potrošnja energije (na 100 ciklusa) (kWh): 76
  • Potrošnja energije pri standardnom ciklusu (kWh): 0.755
  • Potrošnja vode pri standardnom ciklusu (L): 11