Jump to content

Kolaps elektroenergetskog sistema?

Featured Replies

Mene bi apsolutno iznenadilo da ih ne bude..prosto je nemoguce da ih ne bude.

Sa pitaj Boga kojom cenom gasa i cvrstim ogrevom koji kosta kao kokain, svi ce da se uhvate struje radi grejanja. A nas sistem puca i kad su manji zahtevi. 

Ovde mi sad fali slika USB Grcica sa naslovom "Nemacete struje".

3 minutes ago, SNARC said:

Mene bi apsolutno iznenadilo da ih ne bude..prosto je nemoguce da ih ne bude.

Sa pitaj Boga kojom cenom gasa i cvrstim ogrevom koji kosta kao kokain, svi ce da se uhvate struje radi grejanja. A nas sistem puca i kad su manji zahtevi. 

449CB23A-0F95-48E3-A3A9-2F9066FED8B2.thumb.jpeg.c18317c00e650ba4baa5886d7cfb1144.jpeg

ništa, kupiti one kamperske ili radničke lampe na punjenje pa da makar imamo svetlo i radio preko zime. 

restrikcija od dva sata preko noći ne znači ama baš ništa. smanjiće potrošnju za 1%. TA peći i ostali aparati će se upaliti kad dodje struja i samo je pomaknut špic potrošnje. 6 sati će nešto značiti ali će i uzrokovati haos u privredi. ne sumnjam da će SNS krenuti u priču kako je struja luksuz i kako se trebamo vratiti prirodi.

16 minutes ago, nautilus said:

ništa, kupiti one kamperske ili radničke lampe na punjenje pa da makar imamo svetlo i radio preko zime. 

Treba nam posebna tema za snakazenje tokom restrikcija. Lampe i tranzistori, svece, upaljaci, gasni resoi, power bankovi ...

tu funkciju može da obavlja i mobilni, barem nećemo više morati da palimo sveće

- ne znam koliko su upotrebljivi oni power bank gadžeti, verovatno bi mogli da izdrže četvorosatni nestanak struje, što bi imho bio neki najlošiji scenario ako bude bilo restrikcija....

1 hour ago, nautilus said:

pozdrav iz zime 1992/1993, filipsova kombinovana: svetlo, radio i narandzasti far. via pancevacki buvljak.

da nisam vec otisla, otisla bih da se udavim u wc solji.

poz

Edited by le petit nicolas

Čitam Srbija kupila unaprijed sav ugalj u RS , ne znam samo do kog perioda

Послато са Redmi Note 5 помоћу Тапатока

Gledao sam pre par godina mislim na Al Dzaziri one privatne ilegalne rudnike po Bosnoj™, je l' šljaka to i dalje? 

Mi ozbiljno razmišljamo da nabavimo smederevac.

Grejanje na gas, ali ne može da radi ni ako nema struje, a kao da će pa gasa biti.

A sa druge strane, pitanje je da li će biti i drva, odnosno, biće kao zlato :mellow:

Dudo gasni kotao troši jako malo struje pa može da radi na akumulator sa konverterom. Upravo to sebi sad kontam da napravim.

@dùda

U mom bablu ide se da svako ko moze nadje alternativu i skine se sa struje. Ide se i na drva, da zavrsimo sa sumama ako moze kao da nismo dovoljno nasekli do sada, iako je suprotno energetskoj efikasnosti i gomili ugovora/donacija sto smo potpisali u vezi zamena stolarija i masovne gasifikacije. Gas je potpisan a opet ljudi uzimaju po nekoliko metara, za svaki slucaj, to nije dovoljno al se vidi pravac. Mislim da i oni zele da se sto vise skinemo sa grejalica.

TA peci se pune nocu kada je jeftinije 4 puta, problem je dnevna aktivnost.

Edited by villiem

13 minutes ago, Kenji said:

Dudo gasni kotao troši jako malo struje pa može da radi na akumulator sa konverterom. Upravo to sebi sad kontam da napravim.

@dùda

Meni nije ni palo na pamet da kotao troši :D. Ja sam prvenstveno mislila na pumpu. 

Kotao u podrumu, a greje se prizemlje i sprat, treba izbaciti na tu visinu.

20 minutes ago, Kenji said:

@dùda

Dobra ideja,sad gledam posto su konverteri,akumulator vec imam.

20 minutes ago, villiem said:

U mom bablu ide se da svako ko moze nadje alternativu i skine se sa struje. Ide se i na drva, da zavrsimo sa sumama ako moze kao da nismo dovoljno nasekli do sada, iako je suprotno energetskoj efikasnosti i gomili ugovora/donacija sto smo potpisali u vezi zamena stolarija i masovne gasifikacije. Gas je potpisan a opet ljudi uzimaju po nekoliko metara, za svaki slucaj, to nije dovoljno al se vidi pravac. Mislim da i oni zele da se sto vise skinemo sa grejalica.

TA peci se pune nocu kada je jeftinije 4 puta, problem je dnevna aktivnost.

pa da upravo su gaseri napravili ovu nestašicu drveta i dupliranje cena, naravno tu su i inverteristi koji su isto kupovali ogrev, za svaki slučaj, jbg prerano je vučkara krenuo da širi paniku kako neće biti struje i gasa u zapadnoj evropi ove zime, da je ovih dana pokrenuo tu temu ljudi koji se inače greju na drva, ugalj ili pelet bi se snabdeli za zimu po normalnijim cenama...

9 minutes ago, dùda said:

Meni nije ni palo na pamet da kotao troši :D. Ja sam prvenstveno mislila na pumpu. 

Kotao u podrumu, a greje se prizemlje i sprat, treba izbaciti na tu visinu.

Treba pogledati koliko troši pumpa. Kod mene je u sklopu gasnog kotla i iznenadilo me koliko je mala. (Neki talijanski kotao uzeo ga pre dve godine)

Kod mene je sve ukupno 200w

Pritom pumpa radi samo dok kotao gori, što nije non-stop. Nije neizvodljivo čak i da je jača pumpa.