Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolaps elektroenergetskog sistema?

Featured Replies

• Replies 1.6k
  • Views 141.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Moja drugarica je završila Filološki fakultet pre desetak godina, a u poslednjih nekoliko je postala jako aktivna politički i sad je savetnica jednog ministra u oblasti koja nema veze sa njenom struko

• Za ovo već predsednik lično donosi orden na kućnu adresu.

• ukratko    

Posted Images

3 minutes ago, Shan Jan said:

To opet ne zvuci tako lose sobzirom koliko se struje gubi svuda, od prenosa pa nadalje.

Nije loše, ali one ne mogu biti base power, kao ni baterije.

Još čekam Venomovu viziju interconnected europske mreže bez nukleara i bez fosila u cijeloj vasceloj Europi u trećoj dugoj zimskoj noći u tjednu bez jačeg vjetra. Živ nisam da vidim taj koncept.

5 minutes ago, Venom said:

Juče sam sat vremena gledao video profesora energetike, koji je dao pregled trenutnog stanja u svetu i on kaže da RHE mogu da posluže za višednevno i višenedeljno premošćavanje manjkova. Ali šta on zna, on ih je samo pravio.

Inače u Evropi niko nikog ne cima da se nešto uzajmi. Trgovanje strujom preko granice se odvija kontinuirano i zapravo planski kad se zna da će neke zemlje imati višak. To nisu samo novi izvori nego i stari, recimo tradicionalno Švajcarska i Austrija izvoze pojačano struju od proleća kad krene sneg da se topi. To je sve korisno iz više razloga, na kraju krajeva je ekonomski opravdano.

To nije što je Roger pre neki dan nazvao vađenjem iz govana, to je samo neukost. Vađenje iz govana se dešava kad jedna zemlja ne može sama da podmiri svoje potrebe, npr. kad je Grčić ložio blato pa je crk'o TENT, onda je bio izbor između restrikcija i uvoza. Ili kad su francuske nuklearke pre 2-3 godine na godinu dana ispale iz pogona i cela Evropa upalila termoelektrane da spreči njihov kolaps. Itd.

Mogao si da gledas iznova i vise dana i ne bi ti bilo jasno zasto RHE mogu da rade samo do minimalnog nivoa vode u akumulaciji, a to se premosti za par dana, a kamoli meseci.

Covek prica pricu sa ciljem da ga i oni neuki razumeju, a neuki za to vreme

WXdWfj9.gif

Wow, eto besplatne energije iz nicega...

Struka kaze drugacije i sto se tice trenutnog stanja, a i buducnosti - neuki puk moze da veruje i u Teslin bezini i besplatni prenos energije, samo ko ce prizvesti, cime i zasto tu besplatnu energiju?

fantom

Edited by kronostime

Ja se ograničavam na ono što razumem, a to je u ovom slučaju srpski jezik i elementarni razum. Pa kad meni laiku profesor energetike kaže da je RHE rezerva za više dana, ja to upišem negde kao činjenicu i teram dalje. Ko misli da to nije dobar rezon nek zapeva udri brusli i nek zapamti da služi samo za peglanje u toku dana. Naravno, treba sve dovesti u pitanje, ako čovek ima adekvatno znanje. Evo ti kronose svojim autoritetom treba da pišeš ETF-u da im je profesor prolupao, ako je stvarno brusli u pravu, a ne on.

Koga zanima ima ovde detaljnije o RHE, mada se pominje više puta u toku izlaganja. Koje preporučujem svima kojima nije do mlaćenja prazne slame, nego modernog preseka stanja stručne osobe. Na 51:34

Samo ne razumes nauku i tehnologiju koja stoji iza toga.

God bless Google!

Pocni od osnova - prikaci na bicikl klasicni dinamo, pa posle par nedelja iskustva da caskamo o proizvodnji na vecim nivoima i kolicinama.

To ce ti isto reci i profesor energetike uzivo u razgaovoru - Youtube je ipak javni nastup gde se ne odsgovara svakom laiku prema zaslugama. fantom

Ako sam dobro razumeo izjava laika da RHE služi samo za dnevno peglanje nije u koliziji sa izjavom profesora da služi za više dana, jer svetlo na biciklu radi preko dinama? Ok.

3 hours ago, Venom said:

Ako sam dobro razumeo izjava laika da RHE služi samo za dnevno peglanje nije u koliziji sa izjavom profesora da služi za više dana, jer svetlo na biciklu radi preko dinama? Ok.

RHE sluzi za POVREMENO PEGLANJE U PIKOVIMA POTROSNJE, a ne za dnevno koriscenje.

Energetika 101.

fantom

Pumped storage hydropower (PSH) is a form of clean energy storage that is ideal for electricity grid reliability and stability. PSH complements wind and solar by storing the excess electricity they create and providing the backup for when the wind isn’t blowing, and the sun isn’t shining.

PSH absorbs surplus energy at times of low demand and releases it when demand is high. (...)

Pumped storage hydropower is the world's largest battery technology, with a global installed capacity of nearly 200 GW – this accounts for over 94% of the world’s long duration energy storage capacity, well ahead of lithium-ion and other battery types. (...)

In the US, the 3 GW Bath County PSH holds 11 hours of energy storage which provides power to 750,000 homes. But many have been built to exceed 11 hours, providing 20+ hours of energy storage. (...)

The flexibility pumped storage hydropower provides through its storage and ancillary grid services is seen as increasingly important in securing stable power supplies.

Pumped storage hydropower offers services such as system inertia, frequency control, voltage regulation, storage and reserve power with rapid mode changes, and black-start capability. All of these are vital to support the ever-growing proportion of variable renewables. (...)

PSH is currently experiencing a renaissance, with world leaders recognising it as a flexible, reliable and renewable long duration energy storage option.

The 2025 World Hydropower Outlook reported that 600 GW of pumped storage hydropower projects are currently at various stages of development.

https://www.hydropower.org/factsheets/pumped-storage

China is set to exceed its 2030 pumped storage hydropower target by more than 8% and potentially reach 130 gigawatts (GW) by the end of the decade, the International Hydropower Association (IHA) said on Wednesday.

The world's second-largest economy added 7.75 GW of pumped hydro in 2024, bringing its total installed pumped hydro capacity to 58.69 GW, the IHA said in a statement. More than 200 GW of such projects are under construction, it added, accounting for a third of all such projects under development globally.

China has called for even more investment in the development of energy storage, which is critical to help balance supply and demand when wind and solar farms produce too much or too little renewable electricity for the grid's distribution system to be able to handle.

https://www.reuters.com/sustainability/climate-energy/china-track-exceed-2030-pumped-storage-hydro-target-by-8-industry-body-says-2025-06-24/

China remained at the forefront of new development, adding 14.4GW of hydropower capacity in 2024. More than half of this capacity was pumped storage, putting the country on track to exceed its 120GW PSH target by 2030.

https://www.hydropower.org/news/flagship-2025-world-hydropower-outlook-out-now

Edited by vememah

Ja sam to što je on rekao slušao juče vrlo pažljivo i razumeo vrlo dobro na nivou koji je meni potreban. Suština njegovog izlaganja je linkovana skoro u minut i mogu da ti je parafraziram ovde pošto si lenj da išta slušaš jer sve već znaš: sunce, vetar, voda, biomasa i pametno vođenje sistema i Srbiji ne treba ništa drugo da bude energetski nezavisna. Kraj izjave.

To kaže top stručnjak u Srbiji na nivou iznad 101 energetike i ja se nadam da će se takvi pitati. Kome je mišljenje nekog kronosa sa PPP-a bolje i relevantnije široko mu polje. Nemam ništa protiv, ja sam čovek da cveta hiljadu cvetova. A isto sam ti već rekao da ako imaš neke zamerke na njegovo izlaganje, piši lepo ETF-u pošto izgleda misliš da je ovaj citat odnosno parafraza odozgo nemoguća glupost i misliš da možeš da pričaš na istom nivou s njim. Ali nećeš ti to, nego misliš da možeš ovde da izigravaš velikog eksperta, iako su na prvom pitanju koje ti je postavljeno sam sebe definisao kao mrtvo puvalo.

Adio.

Mozes da slusas i Openhajmera, pa te to ne cini ni prosecnim fizicarem. fantom

Moj cilj nije da budem ni fizičar, ni energetičar, nego dobro informisani građanin, kojeg ne mogu da farbaju poluinformisani šarlatani i prodavci magle. I vidim da mi dobro ide, tebe sam namirisao posle tri posta.

Teorijski sve moze, evo kako je u praksi. Mi smo u geografskoj lutriji uboli keca, pa smo sa RHE BB ispred nemaca u pogledu RHE (ne toliko po snazi koja je kod njih oko 6GW, a kod nas 600MW) vec vise po rezervama. Nisam nasao pouzdane podatke o rezervama, ali mozda su cak i uporedive u apsolutnim brojevima, iako nemacka ima toliko vecu ukupnu proizvodnju / potrosnju energije.

Znaci, teorijski, hoces vecu rezervu za Srbiju, dovoljnu da nas snadbe par sedmica. Nije problem - npr., napravis jos 10 takvih RHE. Sta je to sitnica, nadjes reku velicine drine napravis dole akumulaciju za donje jezero, nadjes pored planinu visoku bar kao Tara i sa geografijom da se uz ne previse ogradjivanja i gore moze napraviti veliko jezero. Potom spucas milione tona betona, unistis dosta delova planine, poplavis ili prelijes betonom, izazoves neke zemljotrese, klizista, iselis neke ljude. I tako jos 9 puta.

Edited by Spooky

3 minutes ago, Venom said:

Moj cilj nije da budem ni fizičar, ni energetičar, nego dobro informisani građanin, kojeg ne mogu da farbaju poluinformisani šarlatani i prodavci magle. I vidim da mi dobro ide, tebe sam namirisao posle tri posta.

Meni je bio dovoljan 1 tvoj post da vidim da ti je oblast energetike razumljiva kao i koncept primene Ajnstajn Rozenovog mosta.

Sa zadovoljstvom cekam kad ces doci u svojoj spoznaji do Omovog zakona, a Lencovo pravilo ce ti otvoriti vidike koje ne mozes ni da zamislis.

Tek da vidis kako ti se otvaraju cakre kad shvatis Veic Karnoove metode minimizacije - dosta toga ce ti biti jasnije u zivotu.

Samo napred, mladi padawane.

Ma idi, najviše volim takve stručnjake što se gađaju pojmovima koje su negde pokupili i misle da su mnogo važni. A kad ih pitaš da to što su tobož naučili primene i odgovore na pitanje kažu pitaj učiteljicu.