Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fitness & Nutrition

Featured Replies

1 minute ago, slepa živana said:

možda od ramazanskog posta

ako se aludira na arapsku populaciju - ne, oni su generalno deblji od autohtone francuske. Naročito žene. 

• Replies 686
  • Views 35.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hajde da napisem, posto me je x500 pozivao pre par dana...   Ja sam od januara do septembra prosle godine dosao sa 140 na 105... Doručak nešto potpuno normalno, rucak sa izbegavanjem hleba i

• Svemir Zeka
    Svemir Zeka

Da se upišem.  Dan 0. Nabavljena hrana. Počela od tačno u podne. Neće biti lako, ali mora.  Integralni leba, malo kuvanog paradajza. Avokado, pečurke. Mandarine.  Za grickanje

• Evo da dam svoj doprinos diskusiji Keto dijeta, već 5 godina sam na toj ishrani, ali stroža, dakle minimalno voća, ništa šećera i žitarica, dva obroka dnevno, obično doručak i ručak, skinuo sa 11

Posted Images

23 minutes ago, barrcode said:

ako se aludira na arapsku populaciju - ne, oni su generalno deblji od autohtone francuske. Naročito žene. 

da da, na to sam mislila

nikad ne bih rekla

• 7 months later...

mozda je ovo najbolje mesto.

elem, nisam jeo od petka popodne (kad dodjem s posla jedem jedini obrok u tom danu). u subotu sam se probudio sa (verovatno) stomacnim virusom i imao temperaturu od 37-38.5 i mucninu ceo dan, pa nisam jeo nista. posto je jedan dan vec prosao odlucih da opet probam post na vodi od 3 dana, ovaj put sa unosom elektrolita (sto me je prethodni put sjebalo). od sredine treceg dana sam poceo da se osecam kao sam na nekim performance enhancing drogama i to se iz dana u dan samo pojacava. imam vise energije za vezbanje i mozak mi neuporedivo bolje radi. za ovo poslednje imam i dokaz u vidu lichess rejtinga koji je skocio sa 2060 na 2160 za 4 dana (oni koji igraju sah ce razumeti ;D), imao sam 60% pobeda u odnosu na 40% koliko imam inace. posle treceg dana sam produzio na 5, a sinoc na 7.

nazalost nisam uzeo tecne mere u subotu ujutro, ali imao sam otprilike 82kg (na 184cm), jutros 77. od tih 5 kila zaista sam kroz deficit izgubio oko 2, oko 2 je verovatno voda, a ostatak je zavrsio u wc solji. :D

sad sam u dilemi da li da nastavljam dalje, posto me kopka koliko dugo bi ovo stanje potrajalo, tj u kom trenutku bi se pojavili problemi, s druge strane ne zelim da se spustam ispod 75 kila.

ovo je bez konkurencije najbolja stvar koju sam za ovih 44 godine uradio za svoj organizam i efekti su toliko pozitivni da ja ne bih verovao da se ovo ne desava meni. :D

@nenad Sta unosis osim vode ?

1 minute ago, Lezilebovich said:

@nenad Sta unosis osim vode ?

kafu, limunadu sa morslom solju (i nanom da bude malo zanimljivije :)) i magneziju/kalijum sumecu uvece jer mi to pomaze sa spavanjem.

Deluje brutalno ...

my two cents, krenuo si u brutalni rezim kroz neku stomacnu virozu, ja iskreno to ne bih radio, malo prezdravi, oporavi se, pa probaj ponovo ako hoces. 5kg za 5 dana je tempo terminalnih bolesnika, jeste voda, creva i sve, ali ne cini mi se zdravo.

6 minutes ago, goofs said:

my two cents, krenuo si u brutalni rezim kroz neku stomacnu virozu, ja iskreno to ne bih radio, malo prezdravi, oporavi se, pa probaj ponovo ako hoces. 5kg za 5 dana je tempo terminalnih bolesnika, jeste voda, creva i sve, ali ne cini mi se zdravo.

ja vec godinu i po/dve jedem jednom dnevno i tusiram se ladnom vodom ili ledom u periodu godine kada ladna voda prosto nije dovoljno hladna. od tada sam sve sto je mali zlikovac doneo iz vrtica ili prelezao na nogama za jedan dan ili me je potpuno zaobislo.

hocu da kazem da nisam potpuni pocetnik u fastingu (radio sam vec jednom trodnevni post).

razumem da ti se cini da 5kg nije zdravo tako brzo, sa cime se intuitivno slazem, ali s druge strane kontam da bi se moralo nekako manifestovati. sto vise razmisljam o tome nisam siguran zasto bi to ustvari bilo nezdravo, svaki input je dobrodosao. ;)

@Lezilebovich

jeste brutalno i u sustini je verovatno nemoguce to uradili na bum. kao sto sam napisao gore, ja vec dugo jedem jednom dnevno i poslednji put sam bio gladan pre vise od 2 godine. moj organizam je naviknut na fasting i fizicki, a sto je jos vaznije, mentalno. ali i pored svega toga mislim da ne bih psihicki izdrzao da sam u subotu isplanirao post od 7 dana, ovo sa postavljanjem novog cilja, nakon sto prethodni ispunim je dosta pomoglo.

ja nemam nikakvu potrebnu za hranom u smislu unosa energije, ali imam za ukusom hrane i zvakanjem (u cemu nana malo pomaze). :)

@nenad

ja ne bih isla duze od 7 dana..taj high sto imas je bukvalno survival mode organizma u kom bi trebalo da si efikasniji u lovu/sakupljanju/nabavljanju hrane

mozda da polako uvedes neko voce pa povrce,koji orah.. i tako nastavis jos koji dan..pa vidis..

Drago mi je da je ova tema ponovo probudjena, jer me fitness&nutrition veoma zanimaju, sada malo vise sa fokusom na zdravlje, a ne samo fitness. Za prvi upis na ovoj temi bicu kratak - mislim da je i fasting (bilo da je intermittent fasting 2 dana, 3 dana ili alternativni dani kako vec), i time restricted eating (to je kad sav unos hrane smestis u 8-10 sati) dokazano dobar za organizam. Ali se mora i dalje unositi hrana, i makro i mikro nutrients. Mislim da sve polazi od zdrave (ili relativno zdrave) ishrane, a fasting, fitness, cold plunging, sauna itd itd su samo dodatne stvari kojima dodatno pozitivno utices na svoje zdravlje.

Poz

11 minutes ago, ivy said:

@nenad

ja ne bih isla duze od 7 dana..taj high sto imas je bukvalno survival mode organizma u kom bi trebalo da si efikasniji u lovu/sakupljanju/nabavljanju hrane

mozda da polako uvedes neko voce pa povrce,koji orah.. i tako nastavis jos koji dan..pa vidis..

skoro sigurno cu prekinuti.

ovo za survival mode je sasvim sigurno tacno, ali ima i do toga sto telo ne mora da se bavi varenjem hrane i odstranjanjem gomile stetnih supstanci koje kroz hranu neminovno unosimo.

misim mozes i sa vocem/povrcem i orasima nastaviti dalje koji dan..ali ipak nesto da se unese..

problem kod dugih perioda bez hrane je sto se razlazu misici..

• Author
54 minutes ago, nenad said:

skoro sigurno cu prekinuti.

ovo za survival mode je sasvim sigurno tacno, ali ima i do toga sto telo ne mora da se bavi varenjem hrane i odstranjanjem gomile stetnih supstanci koje kroz hranu neminovno unosimo.

Ali se ne bavi ni unosenjem supstanci koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Osim toga moze odvesti u neki nezeljeni OCD ili eating disorder, kao i u neko hronicno oboljenje.

Fun je odraditi tako nesto ekstremno ponekad ali dugorocno mozda i nije najzdravije. Ja sam radio IF 16-8 godinu dana, plant-based diet, 7 dana sam jeo samo kuhani krompir, pa mislim da totalno kapiram taj mindset ali ako nastavis tim tempom barem cesce vadi nalaze da na vrijeme otkrijes ako nesto krene da ne ide po planu.

47 minutes ago, ivy said:

misim mozes i sa vocem/povrcem i orasima nastaviti dalje koji dan..ali ipak nesto da se unese..

problem kod dugih perioda bez hrane je sto se razlazu misici..

sigurno je da ne smem odmah da pocnem da jedem normalno. ideja je da sutra popodne popijem/pojedem temeljac/pihtiju od govedjeg repa klot bez mesa. pa u subotu jaja i neko povrce+voce.

ja sam skapirao da ustvari nemam nikakav motiv da nastavljam, tj da negativni efekti (prvenstveno gubitak misicne mase, ali i potencijalno opterecivanje organa, posebno jetre, cinjenice da ne jedes, ako si neko kao ja ko izuzetno voli da jede, itd) prevazilaze pozitivne efekte in the long run.

jedini motiv bi bio mentalni izazov koji zahteva npr post od 40 dana, iako meni to jeste jako primamljivo, ipak nije dovoljno jer znam kako bih izgledao nakon tih 40 dana, pa sve i da se sve vreme osecam kao sada i da nemam nikakve fizicke posledice (osim gubitka mase), sto je neki best case scenario, koji ja ne zelim.

edit

@Seabass

fasting cu raditi maksimalno jednom u 3 meseca, mozda naizmenicno 3 i 7 dana. inace, ja eating disorder imam od kada pamtim, mogu da ne jedem nista, a mogu da jedem 5/6 puta dnevno ozbiljan obrok lagano i da u bilo kom trenutku ako me neko odvede u kafanu pojedem 4-5 restoranskih porcija bez da mi bude lose.

Edited by nenad