Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nemačka

Featured Replies

Jel realno da je posao sa nekretninama takav da reklamiraju kao top ponudu za Kapitalanlage da se kupi stan/kuća na kredit, da mora 10 godina da se izdaje ali da je rata veća nego kirija na minimalno učešće?

Npr za 100 kvadrata stan dižem pola miliona kredita na x godina sa nekoliko procenata kamatom, iskašljem 100k učešća, doplatim razliku rate i kirije nekoliko desetina hiljada za 10 godina (ako imam sreće da je stan izdat sve vreme), i onda mogu da radim sa njim šta hoću, npr uselim se i onda plaćam punu ratu još x-10 godina?

Meni ovo deluje sjebano na toliko nivoa da ne znam odakle bih počeo. Ako pričam o čistom višku keša koji svrbi na ulaganje, pored svih opcija kupovina akcija, ETF, zlata, kupovine nekretnine na Sredozemlju, primer od gore mi uopšte nije ni na listi.

Ili nešto debelo mašim?

• Replies 2.1k
  • Views 185.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Desmond Bojčinski
    Desmond Bojčinski

Nema šta puno da se priča, nije prošlo ni tri meseca. Inače Nemačka je , Štutgart mi je najbliži veliki grad a mi smo u gradiću od 15k stanovnika. Po dogovoru klinika nam je rešila stan po subvencioni

• Super je Njemacka, u Minhenu manja guzva na ulicama nego u Mitrovici, da ne pominjem Novi Sad i Beograd koji su jezivi. Jeste da su ljudi ubijeni u pojam maksimalno i da svi deluju ko zombiji ali moga

• U Dizeldorfu je sedište eparhije, idi da pozdraviš vladiku Grigorija i zahvališ mu što je rekao da je ok vežbati jogu a ostatak spc:  joga - ne nikako, pilates da Možete i da se slikate zajedno i ozbi

Posted Images

Na stranu razlike u cenama nekretnina jug>>zapad>>>istok koje mi izbijaju svaki trag logike i razuma.

Ne znam, ali nekretnine se u tom smislu često kupuju bez gledanja. Kupe i onda se neka firma o svemu brine. Takav je recimo moj slučaj, stanodavca nisam video 7 godina. Prethodni stanari su ga videli jednom ili dva puta za deset godina.

Ovako da moram da odgovorim, mislim da se takve stvari kupuju bez kredita, ali stvarno ne znam. Ima tu i dosta smicalica koje moraju da se znaju. Moj stan je u staroj fabrici koja ima zaštitu spomenika kulture i koja je renovirana i pretvorena u stanove. Onda to može 20 godina da se koristi za umanjenje poreza. To je bilo mislim oko 2000 i onda su kad sam se ja useljavao neki prodavali stanove, jer su im isticale te poreske olakšice.

Generalno, to je meni bez veze posao i ne bih zabranio, ali bi ih odrao od poreza na drugu nekretninu, treću, četvrtu... Mislim da i dalje nije toliko isplativ kao nekretnine u Srbiji, zato što ima dosta dodatnih troškova. Moraš da odvajaš pare sa strane za eventualne popravke, kod mene čuo sam skoro su troškovi održavanja zgrade i dvorišta (koje je veliko) 16k godišnje. Otprilike malo manje od hiljadu po stanu. Troškovi za firmu koja se brine o izdavanju itd. i na to sve plati porez. To je za mene objašnjenje zašto su cene u globalu razumnije od recimo Srbije.

Koje su razlike u cenama na jugu/zapadu/istoku?

Edited by Venom

1 hour ago, Venom said:

Koje su razlike u cenama na jugu/zapadu/istoku?

Štutgart je duplo skuplji od Lajpciga npr, otprilike za pola od Kelna. Minhen ne smem ni da gledam.

Koliko ja znam, stanovi u Kelnu su skuplji nego u Štutgartu, ako se gledaju normalni delovi grada. Delovi poput Chorweilera, Vingsta, Porza koji su gomila solitera po obodu gradskog područja bitno spuštaju prosečnu cenu. Keln je ipak duplo veći od Štutgarta.

Ali nebitno, nisu Nemci ludi što ne kupuju nekretnine nego iznajmljuju. Bavarska je jedini izuzetak, iako im Minhen značajno smanjuje prosek. U Nemačkoj je stopa vlasništva 49%, u Bavarskoj 57% čak i kad se računa Minhen gde je ispod 30%.
Meni je kolega Nemac objasnio njihovu računicu:
- sama kupovina ima prateće troškove od oko 15% (makler, notar, porez na prenos vlasništva...)
- krediti su dosta skupi i traže dosta veliko učešće, i do 30%
Prema tome:
- mesečna rata sme da ti bude veća od cene iznajmljivanja takvog stana za maksimum 20%.
Za toliko vlasnik stana sme da ti povisi kiriju u periodu od 3 godine, tako da možeš da računaš da će to i uraditi pa će se rata i kirija izjednačiti, a kasnije će rata pasti ispod kirije. S tim što prvih godina otplaćuješ praktično samo kamatu banci, tek kasnije počneš značajnije da otplaćuješ glavnicu - a šta ako ti se ukaže bolje plaćen posao u nekom drugom delu Nemačke? Šta ako ti firma propadne? Jobcentar će ti isplaćivati 60% plate neko vreme i pomoći će i da se plati kirija ako iznajmljuješ stan, ali neće da ti pomaže da plaćaš kredit za stan koji si kupio. U tom periodu banka bi morala da pristane da se otplaćivanje kredita pauzira dok ne nađeš novi posao. Banke to nerado čine, a i ako pristanu gledaju da ti to opet debelo naplate.

ode mi kombinat u istoriju.
WDR stampft Radio Cosmo ein: Schlechter kann man nicht sparen - Medien - SZ.de

deo reakcije jedne bivše koleginice:

Cosmo radio je sada istorija – sa 25 glasova za i 20 glasova protiv juče u Rundfunkratu (upravni odbor). Kratko pitanje: ko sedi u Rundfunkratu? Kažu sve društveno relevantne grupe… Hm, a gde su migrantska udruženja? Koja udruženja/partije/koalicije stoje protiv zaglupljivanja i za raznolikost?

‘1LIVE Street’, hip-hop stanica za male gheto pacove – je li to šala? Stvarno verujete da tamo negde postoje još uvek migra-klinci koji voze skejt (devojke ionako nikad niko ne uzima u obzir) i slušaju radio? I koji će biti zahvalni što im 1LIVE sada otvara mali „ugao za strance“?

To je rasizam, to je povratak unazad za više od 50 godina, u vreme kada su deca stranaca bila odvajana u posebne razrede i odmah prosleđivana u specijalne škole.

Ali izgleda da nam to odgovara – vodimo Afd politiku mnogo pre nego što ta usrana partija uopšte dođe na vlast.

53 minutes ago, aram said:

Ali izgleda da nam to odgovara – vodimo Afd politiku mnogo pre nego što ta usrana partija uopšte dođe na vlast

Laksa tranzicija na AfD vlast - kuvanje zabe (

1 hour ago, x500 said:

Laksa tranzicija na AfD vlast - kuvanje zabe (

hvatanje pozicija pre nego što dođu, da bude "evo vidite, ja sam sve već uradio što bi vi hteli..."
tj. u ovom slučaju uradila, sve tri direktno rukovodeće osobe su žene.

14 hours ago, aram said:

ode mi kombinat u istoriju.
WDR stampft Radio Cosmo ein: Schlechter kann man nicht sparen - Medien - SZ.de

deo reakcije jedne bivše koleginice:

Cosmo wird neben „1Live Diggi“ unter den Popsender 1Live „gebündelt“, wie der WDR verkündet hat. Außerdem steht eine Umbenennung an: „Aus COSMO soll 1LIVE STREET, aus 1LIVE DIGGI 1LIVE LOUNGE werden.“

Bez komentara. Neko se baš dobro zabavlja, zvuči kao nečija Schnappsidee. Ali tad bi bar bilo malo smešno.