Jump to content
IGNORED

Italija

Indy

Recommended Posts

Sever Italije je lepo pokriven Wizz airom iz Temisvara tako da je avion vrlo jeftina kombinacija za taj kraj
ne, ne ja na sever idem kolima, to je resena stvar i nije mi tu nista problem, isli smo vec. nego pitam sad za siciliju u ovoj kombinaciji preko barija da znam za na prolece u kom pravcu da razmisljam

ja sam kao planirao da idem windjetom iz nisa do palerma ili katanje i da se vratim javnim prevozom preko kalabrije i pulje do barija, pa onda za bar i novi. hteo sam da vidim tropeu, taranto i lece sa okolinom, ali sam odustao zbog avgustovskih cena i vrucine.

Ja sam proslo leto proveo 3 nedelje na Siciliji i to podeljene na svaku nedelju jedan rog sicilije. prvu nedelju na severozapadnom delu (Erice, S. Vito Lo Capo itd), drugu na severoistoku (Taormina, Etna itd) i trecu na jugoistoku (Sirakusa, Modika, Noto itd).Moj prvi savet ti je da ako niste mnogoljudni (npr dvoje ili troje) uzmete avionske karte iz Bolonje za Trapani (upravo sam proverio na ryanair za septembar kosta 38€ povratna po glavi) a na Siciliji iznajmite auto (preko neta ja prosle godine za 21 dan platio oko 330€ sto je mnogo manje od onoga sto ces potrositi na benzin i putarine ako krenes iz BG). Do Bolonje imas windair iz Nisa ili nesto iz rumunije/madjarske pa i u najgorem slucaju odvozi do Bolonje svoj auto pa odatle odleti Ryanairom. Put je stvarno naporan i autoput od Salerna se gradi kao i nas koridor 10 vec decenijama tako da je milion prekida i guzvi uvek u zasedi i van sezone. Sto se policije tice mozes biti miran ako bas ne vozis 200 na sat i nema presretaca na putevima. Sto se tice tutora (merenje prolaznog vremena) sa srBskim tablicama nike te traziti nece.Sto se same sicilije tice preporucujem ti da se ne premestats previse ved da odlucis bazu koja je strateski najbliza sto vise zanimljivih mesta. Ja bih ti preporucio Sirakuzu. Osim prekrasnog grada, jako si blizu plaza nacionalnog parka "Vendicari" sa precistom vodom i bez guzve i krkljanca cak i u avgustu. Odatle mozes na jednodnevne izlete u Modiku, Noto (barokne kraljice sicilije), a nije ti predaleko ni za mast izlet na Etnu i Taorminu (Sirakuza je povezana autoputem s katanijom i taorminom)Javi mi slobodno ako trebaju neke detaljnije informacije

Čudno, ja sam baš negdje u ovo vrijeme prije 2 godine išao do Rima kolima (kasnije produžio još do Pompeja), policije vidio nisam, a nakon zloglasne obilaznice okoloMestre nije baš bilo ni coda, osim na onoj okoloRimskoj cirkularki.Vozio sam kao i u Hrv, 130-140 km/h (za ponekim zaletima do 170).
Pa Mestre više i nisu problematično mesto, jer su baš negde pre dve-tri godine završili veliki deo te nove obilaznice, i proširili to decenijama čuveno usko grlo.

Ne znam što su završili, ali ja sam prije 2 godine zapeo na ulasku sa obilaznice na cestu, nije bilo pregrozno, popušio sam otprilike sat vremena. Čini mi se da sam i 2009. gledao na RAIu da je tamo krkljanac. Ove godine kajn problem, ali bilo je proljeće.Ako ti kažeš riješeno, onda valjda je. biggrin.gif

Ne znam što su završili, ali ja sam prije 2 godine zapeo na ulasku sa obilaznice na cestu, nije bilo pregrozno, popušio sam otprilike sat vremena. Čini mi se da sam i 2009. gledao na RAIu da je tamo krkljanac. Ove godine kajn problem, ali bilo je proljeće.Ako ti kažeš riješeno, onda valjda je. biggrin.gif
Pa guzili su se 30 godina da to naprave, i onda su pre par godina to konačno, na jedvite jade završili. Inače, na tom mestu si, naročito ako upadneš u pravi čas, mogao da provedeš po par sati čekajući da stigneš na naplatnu rampu da prodješ. Sada, pak se prolazi brže, ali problem su postali kamioni u nenormalnim količinama, koji još vole da se obilaze tako da jedan ide 85 na sat, a onaj koji ga obilazi 86 na sat i onda ako ti se zalomi, moraš da guslaš po 15 minuta iza debila. Generalno do Milana, nigde ne možeš da ideš brže od 110.

ja samo u prolazu da zahvalim tresku za navigaciju od rijeke do trsta, sve odlican pet (i bez slo pandura na onom sporom putu bez vinjete). svratili u trst na picu i sladoled i da osvezimo secanje na ponte roso (i zatekli grafit "vidic jede govna kasikom" pored autobuske stanice). na kraju nismo otisli u sappadu nego u auronzo di cadore koji je bio baza za pentranje na tre cime. bogme, vilica mi je ostala do zemlje u ta cetiri dana, sto od dolomita koji su potpuno nezemaljske planine i tuku sve po cemu sam se peo, sto od kolosalne hrane (agriturismo rula) po pristupacnim cenama, sto od dobrog zezanja sa lokalcima i generalnog dolce vita osecaja koji se ne gubi ni u planinskom ambijentu. uz to, u auronzu je bio letnji kamp lacija pa smo bili svedoci koliko su italijani zaludjeni za fudbal a gledali smo i prijateljsku tekmu lazio - reprezentacija irana :lol: . sappada ostaje za neki drugi put, btw bio sam na 10 km odatle u austriji, samo sa druge strane karniskih alpa, tako da mislim da znam sta moze da me ceka u smislu prirode i planine. tre cime je prica za sebe, ne pamtim da sam se peo na nesto lepse od toga. posle prvog hajka sam bio toliko odusevljen da smo sutradan morali da ponovimo, samo sa druge strane. mislim da me posle dolomita tirol (austrijski) vise nece videti.

ja samo u prolazu da zahvalim tresku za navigaciju od rijeke do trsta, sve odlican pet (i bez slo pandura na onom sporom putu bez vinjete). svratili u trst na picu i sladoled i da osvezimo secanje na ponte roso (i zatekli grafit "vidic jede govna kasikom" pored autobuske stanice). na kraju nismo otisli u sappadu nego u auronzo di cadore koji je bio baza za pentranje na tre cime. bogme, vilica mi je ostala do zemlje u ta cetiri dana, sto od dolomita koji su potpuno nezemaljske planine i tuku sve po cemu sam se peo, sto od kolosalne hrane (agriturismo rula) po pristupacnim cenama, sto od dobrog zezanja sa lokalcima i generalnog dolce vita osecaja koji se ne gubi ni u planinskom ambijentu. uz to, u auronzu je bio letnji kamp lacija pa smo bili svedoci koliko su italijani zaludjeni za fudbal a gledali smo i prijateljsku tekmu lazio - reprezentacija irana :lol: . sappada ostaje za neki drugi put, btw bio sam na 10 km odatle u austriji, samo sa druge strane karniskih alpa, tako da mislim da znam sta moze da me ceka u smislu prirode i planine. tre cime je prica za sebe, ne pamtim da sam se peo na nesto lepse od toga. posle prvog hajka sam bio toliko odusevljen da smo sutradan morali da ponovimo, samo sa druge strane. mislim da me posle dolomita tirol (austrijski) vise nece videti.
Jel ti to nesto organizovano ili solo pentranje?
Nema na čemu. Inače, lepo ste mesto odabrali, nema šta. Tre cime su stvarno prelepe. A Dolomiti su stvarno vanzemaljski. Mada ni Alpi Carniche ne zaostaju mnogo.
Jel ti to nesto organizovano ili solo pentranje?
solo ali nije alpinizam nego prakticno visinski hajking svuda gde moze da se izadje bez sajli, klinova i vezivanja - idem sa zenom a ona se zentuje od svega sto ukljucuje ozbiljnije rizike. inace ako te bas to zanima, mozes da ides solo bez ikakvih problema - ako ti treba pomoc imas profesionalne vodice, ako ne, u planinarskim domovima uvek nadjes ekipu sa kojom mozes da krenes zajedno. samo, ako planiras na tre cime, jedno malo zapazanje: nigde nisam video tu kolicinu spomenika i drugih obelezja poginulim alpinistima na jednom relativno niskom (3003m) vrhu kao tamo.

ja se sad posle ovih par dana u dolomitima dosta pokolebao oko ideje da krajem avgusta idem u grcku pa sad merkamo nesto zanimljivo u italiji.da li neko zna kako se nalaze kuce za iznajmljivanje ili apartmani u italiji? zabili bi se na taj potez obale oko djenove nekih 10-tak dana negde uzmedju 21 avgusta i recimo 8 septembra najkasnije, treba nam dvosobna kuca/stan/apartman recimo na nekom zanimljivom mestu recimo izmedju la spezie i san rema. ne zanima nas klasicno lezanje na plazi nego vise neki aktivni odmor, dobra klopa, hedonizam, masovnim turizmom neskenjana mesta itd.hvala za svaki info

Ima li neko da je bio u Riminiju?Idem na letovanje u to "poznato" Italijansko letovaliste krajem avgusta.Ima li neko iskustva kako je tamo?Imam ideju da iznajmim neka kola i da se provozam do San Marina (15/20km), Firence (150/160km) Venecije i Padova (200/250km). Ne svih naravno ...

Prilicno usminkano, ogromno i jednobrazno.Pesak i plicak.Suncobran i 2 lezaljke 20 e.Mozda je manje ako si tu negde smesten.Centar grada je ok.Do Venecije moze i preko Bolonje i Verone.Moze i vozom za male pare i relativno brzo.