Jump to content
IGNORED

Kućni red


Krošek

Recommended Posts

Kućni red podforuma "Politika - Svet"

 

1. Otvaranje tema i sadržaj postova

 

1.1 Tematika ovog podforuma je politka – svagde, osim u Srbiji i regionu,i teme pretežno političkog/političkoteorijskog karaktera. Teme vezane za pojedinačne države, koje nisu pretežno političkog karaktera, pripadaju drugim podforumima. Nove teme moraju biti relevantne za ovaj podforum i poželjno je da u uvodnom postu nose jasnu i obrazloženu tezu o kojoj se može diskutovati.

 

1.2 Nove teme slične već postojećima biće brisane ili spajane s njima. Preporučuje se svim korisnicima da prilikom otvaranja teme potraže da li ima već slična, makar bila i duže vreme neaktivna.

 

1.3 Sadržaji koji su već preneti od strane drugih učesnika (agencijske vesti, autorski tekstovi, fotografije, video zapisi, linkovi, postovi sa društvenih mreža, mimovi itd.) biće obrisani. Preporučuje se svim korisnicima da prilikom "krupnih dešavanja" isprate temu desetak strana unazad kako bi videli šta su drugi učesnici diskusije već objavili.

 

1.4 Za prenošenje dugačkih tekstova iz drugih medija preporučuje se ostavljanje linka ka originalnom tekstu umesto kopiranja čitavog teksta. Korisnicima koji smatraju da je veoma bitno da se kopira kompletan tekst, preporučuje se kombinacija linka i "Spoiler" funkcije. Nije dozvoljeno kopiranje većih delova tekstova i dokumenata koji zahtevaju korisničku pretplatu. Prilikom prenošenja teksta sa drugih sajtova, potrebno je pretvoriti formatiran tekst u običan tekst, a ponekad se prihvatljiv rezultat može dobiti i preko dugmeta "Ukloni formatiranje".

 

1.5 Korisnici koji objavljuju neki sadržaj koji nije na jeziku koji se koristi na forumu u obavezi su da prevedu makar naslov. U idealnom slučaju, trebalo bi da daju i kratak opis ili kontekst na jeziku koji se koristi. Referenca na Google Translate i slične servise ne smatra se dovoljnom.

 

1.6 Na temama koje imaju tekst-režim tag: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala, kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

 

1.7 Za diskusiju sa više korisnika odjednom, preporučuje se MultiQuote funkcija.

 

2. Posebna pravila ponašanja

 

2.1 Strogo je zabranjeno:
• učitavanje. Misli se na učitavanje nečovečnih stavova, totalitarnih ili zločinačkih tendencija, perfidnih, mračnih, apsurdnih motivacija, kao i na neutemeljeno optuživanje korisnika za kršenje pravila o zabrani raznih oblika mržnje i dr.
• postavljanje foto i video zapisa koji prikazuju leševe, pogibije, ekstremno nasilje i slične uznemirujuće scene. Foto i video zapisi ratnih dejstava su dozvoljeni ukoliko ne prikazuju napred navedene scene.

 

2.2 Takođe je zabranjeno:
• etiketiranje (političko, ideološko i slično) učesnika u raspravi.
• stereotipiziranje ili negativno intonirano generalizovanje na račun pojedinih grupa.
• neosetljivo komentarisanje žrtava bilo kog događaja.
• pozivanje na linč ili vršenje nasilnih radnji nad javnim ličnostima. Moderacija apeluje na korisnike da vode računa o načinu na koji komentarišu domaće i strane političare i zvaničnike, kao i bilo koje javne ličnosti. Neophodno je da se vodi računa o granici dobrog ukusa i rečniku, što može biti obuhvaćeno i nekim javnim propisom.

 

2.3 Osim navedenog, uklanjaće se (i ovde se može primeniti ban, ali moderacija će nastojati da prvo upozori korisnike):
• post u kojem jedan učesnik u raspravi drugog naziva trolom.
• citiranje kilometarskih postova radi ostavljanja mikro komentara poput: "plus jean", "bravo majstore", "kakva gomila gluposti" i sl. Umesto toga, u ovu svrhu je potrebno koristiti "Reactions" funkciju (tzv. lajkovanje).
• postovi koji se sastoje od šaljivih komentara u vidu fotografija, emoticon-a ili "one-liner" teksta, u slučaju preterane produkcije koja zagušuje diskusiju ili postiže kontraefekat. Ovakvi postovi su dozvoljeni samo ukoliko stvarno imaju veze sa temom, a ne sa ličnostima diskutanata, 
• post napisan VELIKIM SLOVIMA i/ili sa mnogo uzvičnika, sastavljen od fontova raznih boja i/ili veličina, kao i nečitko formatiran post (trideset redova bez korišćenja paragrafa i/ili interpunkcije).
• post napisan potpuno mimo osnovnih pravila nekog od jezika koji se koristi na forumu. Tolerisaće se očigledne omaške u kucanju (tipfeleri) kao i sitne pravopisno-gramatičke nepravilnosti.
• post koji uopšte nema sadržaj na nekom od jezika koji se koristi na forumu.

 

3. Reagovanje na kršenje pravila od strane drugih korisnika (korišćenje reporta)

 

3.1 Korisnici su dužni da od tuđeg kršenja pravila ne prave konfliktne situacije, nego da na uvrede, etiketiranje, učitavanje i trolovanje reaguju korišćenjem reporta, te da isto čine i ako su alarmirani stavovima ili idejama drugog korisnika i smatraju da bi njihovim izražavanjem moglo biti prekršeno neko pravilo.

 

3.2 Zabranjeno je na uvredu uzvratiti uvredom. Tako upućena uvreda se tretira kao svaka druga uvreda, a uzvraćanje uvredom, pa reportovanje, ne daje "imunitet" onome ko reportuje. Uzvraćanje uvredom na nekoj drugoj temi, odnosno prenošenje, u bilo kom obliku, netrpeljivosti nastale na jednoj temi na druge teme dodatno narušava red na forumu, i posebno se sankcioniše. 

 

3.3 Moderacija će u razumnom roku postupati po reportovima, a u istom će se voditi svojom slobodnom ocenom. Postovi koji su obeleženi kršenjem pravila će po pravilu biti uklanjani, ali administracija ne garantuje korisnicima da će ih štititi od uvreda i dr. kršenja pravila koje nije reportovano (niti to može da garantuje; npr. moderator može da opravdano ne uoči vređanje u slučaju prenesenih značenja, aluzija, nerazumljivih izraza itd.). U ovom smislu, uloga moderacije na ovom podforumu je omogućavanje slobodnog izražavanja mišljenja i održavanje ambijenta reda i trpeljivosti, na uobičajenom nivou, a ne zaštita ugleda i prava ličnosti pojedinaca.

 

4. Ograničeno postovanje (restrikcija)

 

4.1 Restrikcije na ovom forumu se primenjuju naročito prema korisnicima koji konzistentno:
• promovišu ili relativizuju neki oblik mržnje ili netrpeljivosti
• izlažu sagovornike otvorenoj ili pasivnoj agresiji
• spamuju ili troluju teme
• progone (stalkuju) druge korisnike
• ne nude bilo šta osim ciničnih komentara, sprdnje sa temom i "oneliner" teksta
• redukuju svaku temu na jednu jedinu, sopstvenom srcu milu

 

4.2 Cilj određivanja restrikcije nije da se neki učesnici na duže staze uklone sa ovog podforuma, već da se zaštiti kvalitet diskusije.

 

4.3 Korisnici kojima je određena restrikcija na ovom podforumu, mogu da postuju na temama iz tematike ovog podforuma na Politici Za Decu i na Deponiji, osim ukoliko im nije određeno da ne mogu.

 

5. Pravila na pojedinim temama

 

5.1 Moderator će, po potrebi, propisati posebna pravila koja važe na pojedinim temama, koja će objaviti na ovoj temi.

 

5.2 Rat u Ukrajini i povezane teme:

• Zabranjeni su pojačano konotativni nazivi za involvirane grupe: Ukri (i ukro-), Orci, Rašisti i slično.

• Vezano za humanitarnu situaciju: Zabranjene su katastrofične konstatacije koje su generalizovane, nekvalifikovane, začinjene neprimerenim stilskim sredstvima, nepotkrepljene, ili na bilo koji drugi način suvišne.

Link to comment
  • Krošek pinned this topic
  • Krošek locked this topic
  • 2 months later...

Dodatak: Ontopik-oftopik vodič

 

Ovo je prvi potforum u nizu nekolicine onih koji sadrže teme naslovljene po državama, te se desi da korisnici misle da sve što se vezuje uz određenu državu pripada ovde, tipično nešto što je za potforum Lokal-patriotizam i dijaspora (LPD), ili za Putovanja. Poslužite se ovom listom linkova da lakše nađete temu koja zaista odgovara onome što želite da postujete.

redosled je proizvoljan i manje više slučajan

Nemačka: PolitikaPutovanjaLPD

Francuska: PolitikaPutovanjaLPD

UK: PolitikaPutovanjaLPD

Rusija: PolitikaPutovanjaLPDPZD i sl.

SAD: PolitikaPutovanja, LPD (?), PZD i sl. 

Turska: PolitikaPutovanja, LPD

Japan: PolitikaPutovanjaLPD

Kina: PolitikaPutovanjaLPD, Kulinarstvo, PZD i sl.

Španija: Politika, Putovanja (gradovi/regije: 123), LPD

Italija: PolitikaPutovanja (Sicilija), LPD

Grčka: PolitikaPutovanja, LPD, PZD i sl.

Novi Zeland: PolitikaPutovanjaLPD

Holandija: Politika, PutovanjaLPD

Mađarska: Politika, Putovanja (Budimpešta), LPD

  • Hvala 1
Link to comment
  • Redoran unlocked and locked this topic
  • Redoran unlocked this topic
×
×
  • Create New...