Jump to content

Vakcinacija

Vakcinacija 328 members have voted

1. 1. Da li ćete se vakcinisati?

• Da, prvom prilikom
      220
    • Da, ali ne odmah, sačekao bih prvi talas reakcija
      58
    • Ne zasad, ali sam spreman da promenim mišljenje
      16
    • Ne, nikako
      20
    • Ne znam
      14
  2. 2. Koju vakcinu biste napre uzeli?

• Pfizer and BioNTech
      144
    • Moderna
      14
    • Sputnik V
      25
    • AstraZeneca
      21
    • Sinopharm China
      10
    • Svejedno mi je
      114

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

2 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

jbg ti si zen master

msm neću ih ni ja meriti, verovatno, u petak mi je 14 dana od revakcine, psihološki se osećam da sam na zelenoj grani

al me kopka

suzbij kopkanje, ali bez zezanja.

Znaš da si vakcinisan i to ti je veliko psihičko olakšanje, ponašaš se sa svim merama opreza kao i do sad.
Merenje opet može izazvazi nespokoj, a uopšte nisi siguran koliko je dobijen rezultat validan kao pokazatelj stanja tvog imunog sistema

• Replies 16.5k
  • Views 1.4m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Dankan Ajdaho
    Dankan Ajdaho

Pokušaj da uključiš mozak, ukoliko postoji gram mogućnosti za to. Ako u toj praznini između ušiju, u toj praznini koja odzvanja postoji makar neki misleći deo, pokušaj da ga uključiš.   Moja

• gospa buba
    gospa buba

draga, zato i jeste inicijalna ideja vakcinacije bila da bez izuzetka primi svako ko moze, ma kako superiornim smatrao svoje zdravlje i sposobnosti. na velikoj populaciji se po pravilu pokaze da je on

• ljudi vakcinisani u mitrovici bez ikakvog problema, ništa ih niko pitao nije, nije bilo ni reda   posle svega na sajmu, potpuno šokirani i kažu kao da su u drugu državu došli    za

Posted Images

3 minutes ago, Filozof manijak said:

suzbij kopkanje, ali bez zezanja.

Znaš da si vakcinisan i to ti je veliko psihičko olakšanje, ponašaš se sa svim merama opreza kao i do sad.
Merenje opet može izazvazi nespokoj, a uopšte nisi siguran koliko je dobijen rezultat validan kao pokazatelj stanja tvog imunog sistema

još jedno pitanje

doktore, kako je to biti majka?

Just now, kud u maglu Simoviću said:

još jedno pitanje

mogu ja, doktor sam i majka sam?

Momci, jel vi to mene zajebavate? :D

20 minutes ago, ToniAdams said:

sto? jel ima neki drugi mehanizam odbrane mimo antitela?

ima, slušala juče nekog docu

kaže, da li ste se zapitali kako to da deca maltene ne obolevaju ?

a i kada prebole (asipmtpomatski), nemaju antitela ?

kao, ima imuno mehanizam koji radi bez antitela

doslovce ovako čovek pričao

i meni bilo neverovatno

pošto kupila, po to prodala

a ok, hvala!

• Popular Post
23 minutes ago, ducca said:

Stigao i poziv za sutra u DZ Surčin, Fajzer :D

Stigao i mom mužu, na Sajam da ide, prijavljen ostao na NBG. Drugarica ide u Surčin kao i ti, promenila. 

Moraće sad i ovaj naš bar neku vodicu za slikanje.

5 minutes ago, Valkyrie said:

Stigao i mom mužu, na Sajam da ide, prijavljen ostao na NBG. Drugarica ide u Surčin kao i ti, promenila. 

Sa ovom turom cenim da će očistiti Fajzer prijavljene. Za koju nedelju (dok prodje revakc) će i za njega biti punkt na sajmu za bez poziva.

22 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

još jedno pitanje

Nije on doktor.

On je naš pastir kroz guste, mračne oblake korone. :fantom:

edit Shepherd Maniac

Edited by pt 2.0

8 minutes ago, ducca said:

Sa ovom turom cenim da će očistiti Fajzer prijavljene. Za koju nedelju (dok prodje revakc) će i za njega biti punkt na sajmu za bez poziva.

Suvise ga malo ima da bude za free boc.. .Pre ce Sputnika ili Kineza. Mada kolika je zainteresovanost, samo pod pretnjama cemo doci do 3M vakcinisanih, preko toga tesko.

48 minutes ago, ToniAdams said:

sto? jel ima neki drugi mehanizam odbrane mimo antitela?

Ima.

Infectious-disease expert Rob Murphy, executive director of the Institute for Global Health and a professor of medicine and biomedical engineering at Northwestern University:

In any case, Murphy added, antibodies are only part of a person’s immune system response. Some studies have shown that protective T cells, a white blood cell that helps protect against disease, have been elevated in some patients with covid, even though the patients had no detectable antibodies.

“After the vaccines, a lot people are going to get antibody testing — ‘Oh, I want to see if it’s working.’ It actually has very little correlation,” he said. “Many people will test negative on the antibody test, and that does not mean the vaccine didn’t work.”

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/2021/02/12/covid-vaccine-antibody-test/

24 minutes ago, ToniAdams said:

a ok, hvala!

to je priča o celularnom imunitetu, koji je (po rečima tog dr imunologa) odradio recimo perfektno, bez humoralnog (antitela)

ono nešto što sam čitala, oni koji osporavaju vakcine (ne mislim pri tom na budaletine ravnozemljaše već na neke imunologe), kažu da vakcine kod dece razvijaju imunitet u pogrešnom pravcu (samo humoralni) a da će im celularni tako zarđati (uprošćeno)

e sad, to bi dakle ove nove vakcine trebalo da isprave ako dobro razumem, jer one razvijaju i celularni imunitet

e jedino mi sa kinezom možemo da se slikamo ukoliko ne razvijemo humoralni (antitela), dakle tada smo na ledini jerbo klasična vakcina ne zadire u ćeliju i sledsvetno tome, celularni imunitet cvrc

u zemlji srbiji to možda i neće biti problem, jer evo već sada ima vakcina na izvolite, 

posle 6 meseci, računam da će moći ponovno bocanje, naročito za starije kinezetm :D

• Popular Post
10 minutes ago, dùda said:

ima, slušala juče nekog docu

kaže, da li ste se zapitali kako to da deca maltene ne obolevaju ?

a i kada prebole (asipmtpomatski), nemaju antitela ?

kao, ima imuno mehanizam koji radi bez antitela

doslovce ovako čovek pričao

i meni bilo neverovatno

pošto kupila, po to prodala

super je sve to, samo izgleda nije tako jednostavno.

da jeste tako jednostavno, ne bi se u raznim fazama ispitivanja vakcine proveravala serokonverzija kod svih ispitanika i uzimala kao jedan od pokazatelja efikasnosti vakcine.

kod kineza postoji i dodatno pitanje odnosa celularnog i humoralnog imuniteta koji ta vakcina indukuje - sto sve zajedno ocigledno nije tema za nas, laike.

no svejedno, svakako su lekari u pravu, kod nekih se antitela nece pokazati, a bice zastite; kod nekih ce imati antitela, a zastita nece biti neka... ali ne verujem da postoji imunolog koji ce reci da je nivo antitela nesto sto uopste ne utice na potencijal za borbu sa virusom.

najispravnije bi bilo da je upravo sada u toku jedno opsezno istrazivanje na nivou drzave, sa svim vakcinama i sto sirim obuhvatom onih koji su ih primili - te da se, na osnovu toga, planiraju dalji koraci. u sustini, cak ni ovo ne bi moralo da se radi kad bi oni koji se bave efektima imali malo vise podataka o sinofarm vakcini, jedino za nju (jos) ne postoje neka relvantnih istrazivanja. i nije ovo samo pitanje individualnog stepena zastite, najpre je pitanje da li ce u podjednakoj meri efikasno (nezavisno od brzine) moci da se vide benefiti vakcinacije u izrael i uae, recimo, kao zemljama kod kojih prilicno preovladjuje jedna vrsta vakcine, a obuhvat je visok.

ako se istrazivanjem at proceni da 65+ ima slabije rezultate, a studije pokazu da je treca doza resenje, to je dodatna zastita i za njih, ali pre svega za zdravstveni sistem koji nece puci pod prilivom rizicnih pacijenata. no, to je ocigledno naucna fantastika u nasem slucaju.

sto se tice saveta, ja ostajem pri svome - neka svako proceni prema svom nacinu nosenja sa izazovnim situacijama. meni je uvek lakse da znam, pozitivno ili negativno. bas uvek. neizvesnost tesko tolerisem.  a bez obzira na broj at, ponasanje ne menjam ni za trunku, sve dok je ovaj haos oko nas.

nije nikakva preporuka, nit odsticanje da se radi test, ali prosto mislim da ima ljudi koji se nece slomiti ni ako imaju nizak nivo at, kao i onih koji nece podivljati ako imaju visok nivo at. 

generalno, manjak informacija i neselektivno tretiranje svih kao grupe koja ne moze da podnese iole losije vesti nije bas dobra strategija. po onome sto citam, ljude najvise ljuti i brine sto su im recimo vec 5 puta davali potpuno razlicite informacije o vremenu za stvaranje imunog odgovora kod sinofarma - mnogo bi im lakse bilo da se kaze: ok, neki nece stvoriti at, sto ne znaci da nisu zasticeni - ali cemo svakako videti da se uhvatimo u kostac i sa problemom ljudi koji ne razviju merljiv imuni odgovor. bar u zemlji u kojoj i dalje ima vise vakcina no zainteresovanih ( a kako je vucic krenu da dobavlja sinofarm, a i ostale, bice ih i jos vise), to ne bi trebalo da bude problem.

Background Picker
Customize Layout