November 15, 2025Nov 15 venom je sila božija smešan čovek, upoređuje jednu švabiju kojoj je jeftinije da obustavi domaću proizvodnju struje i da uvozi jeftiniju struju iz francuske, danske, norveške itd kojoj nije problem da plati i 50% veću cenu struje, koja je okružena visoko razvijenim bogatim državama sa globalnom situacijom u svetu...da je to univerzalno dobar recept ne bi srednje razvijena poljska gradila nuklearke, nego bi termoelektrane na ugalj koliko juče zamenila solarnim i vetro elektranama
November 15, 2025Nov 15 Smešni venom priča jednu te istu priču već tri godine, stručnjaci tvog kalibra samo verglaju da nešto ne može, a za to vreme realnost kaže da to jeste tako jednostavno.
November 15, 2025Nov 15 pa jeste jednostavno kada uvek možeš da se osloniš na francuske nuklearke i norveške hidroelektrane kada vetar i sunce zakažu, na šta bi mi mogli da se oslonimo u maglovitim jesenjo-zimskim danima, šta bi za naše građane i privredu značilo da eps prodaje struju po ceni od 0,095€/kW iliti 40% više nego što danas košta kW u zelenoj tarifi, pre akcize i poreza, naravno da li je nama uopšte dostupna struja po toj ceni iz komšiluka, kao što je dostupna švabama 0,06€ iz fra i 0,07 iz danske po kW/h, ako jeste daj da i mi zatvorimo termoelektrane i zadržimo samo hidroelektrane i vetroparkove
November 15, 2025Nov 15 51 minutes ago, Venom said:Smešni venom priča jednu te istu priču već tri godine, stručnjaci tvog kalibra samo verglaju da nešto ne može, a za to vreme realnost kaže da to jeste tako jednostavno.Ono, guslaj away, znamo svi i PRIZNAJEMO da se instalira sve više, nitko to ne spori. Ali ekonomski i svaki drugi život jedne razvijene nacije & demokracije jednostavno ne može ovisiti isključivo o vremenskoj prognozi, vremenskim prilikama, brzini vjetra i vrsti i količini padalina
November 15, 2025Nov 15 2 hours ago, Roger Sanchez said:Ono, guslaj away, znamo svi i PRIZNAJEMO da se instalira sve više, nitko to ne spori. Ali ekonomski i svaki drugi život jedne razvijene nacije & demokracije jednostavno ne može ovisiti isključivo o vremenskoj prognozi, vremenskim prilikama, brzini vjetra i vrsti i količini padalinaNeću da zavisim o vremenskoj prognozi, ali hoću da zavisim o nepouzdanoj tehnologiji gde četvrtina reaktora ispadne iz pogona i ne mogu da ih popravim godinu dana. U jeku najveće energetske krize u 50 godina. Ili hoću da zavisim od toga da li će mi vojna hunta u Nigeru, Uzbekistan ili Kazahstan isporučiti uranijum. Čudan izbor, ali svako ima pravo na svoj. Istina, na kraju zavisiš o vremenskoj prognozi kako god okreneš. Kad je jedan od reaktora u Finskoj neočekivano™ bio van pogona:"Monday's situation is certainly the worst so far. I don't want to, and I can't really predict prices, but this week will probably be a difficult one unless the wind picks up," Jukka Leskelä, CEO of Finnish Energy, told Yle.
November 15, 2025Nov 15 2 hours ago, gone fishing said:pa jeste jednostavno kada uvek možeš da se osloniš na francuske nuklearke i norveške hidroelektrane kada vetar i sunce zakažu, na šta bi mi mogli da se oslonimo u maglovitim jesenjo-zimskim danima, šta bi za naše građane i privredu značilo da eps prodaje struju po ceni od 0,095€/kW iliti 40% više nego što danas košta kW u zelenoj tarifi, pre akcize i poreza, naravno da li je nama uopšte dostupna struja po toj ceni iz komšiluka, kao što je dostupna švabama 0,06€ iz fra i 0,07 iz danske po kW/h, ako jeste daj da i mi zatvorimo termoelektrane i zadržimo samo hidroelektrane i vetroparkove Postovao sam ti video gde je pregled da raste u celoj Evropi, ne samo u Nemačkoj, al neko hoće da ostane teoretičar opšte prakse i to je to. Isto kao i ove teorije ja da ti reknem, kao da nije prošla najveća kriza u 50 godina gde su obnovljivi izvori pregurali celu EU i raspale francukse nuklearke pride.O Srbiji imaš dole, iz 2021. Mogao je TADA PRE 4 GODINE da se sluša profesor na ETF-u kojem je to struka, ali avaj, zemlju vode kenjatori koji nemaju pojma osim da ponavljaju da nešto ne može, jer njihov mozak iz 1970. to ne razume. I tako se danas 4 godine kasnije po leti uvozi struja da bi ljudi palili klime. Na kraju sve dođe na naplatu, posebno genijalne zamisli "a šta ako ne bude sijalo sunce kad ljudi pale klime". Sve će ići svojim tokom, svako bira sam u koji će voz da se ukrca. Ali ovaj jedan mi je nada da u Srbiji još ima normalnih i da se neće promašiti još jedan voz kao svaki relevantan poslednjih 35 godina.Ima i intervju iz 2025 https://novaekonomija.rs/price-i-analize/profesor-nikola-rajakovic-predsednik-saveza-energeticara-obnovljivi-izvori-su-najbolji-put-za-srbiju-pre-nego-nuklearkaSve u svemu
November 15, 2025Nov 15 Jos da uvedu i dodole da igraju za kisu i vetar da bi imalo sta da pokrece hidro i vetroelektrane.
November 15, 2025Nov 15 51 minutes ago, Venom said:Neću da zavisim o vremenskoj prognozi, ali hoću da zavisim o nepouzdanoj tehnologiji gde četvrtina reaktora ispadne iz pogona i ne mogu da ih popravim godinu dana. U jeku najveće energetske krize u 50 godina. Ili hoću da zavisim od toga da li će mi vojna hunta u Nigeru, Uzbekistan ili Kazahstan isporučiti uranijum.Čudan izbor, ali svako ima pravo na svoj. Istina, na kraju zavisiš o vremenskoj prognozi kako god okreneš. Kad je jedan od reaktora u Finskoj neočekivano™ bio van pogona:"Monday's situation is certainly the worst so far. I don't want to, and I can't really predict prices, but this week will probably be a difficult one unless the wind picks up," Jukka Leskelä, CEO of Finnish Energy, told Yle.Opet ti sa svojim pars pro toto doskočicama. Francuska flota je sada u punom pogonu i među ostalim vadi Njemačku iz govana, češće, dulje i više nego što je ikad bilo obratno, i tu ne mislim na cijenu nego na teravate.Najveći sadašnji baterijski sklopovi mogu izdržati 4 sata potrošnje jednog grada od 400 000 stanovnika. Steering s njima nije vrijedan ni smijeha. Sama tvoja divna čista greenwashed Njemačka kaže da mora napraviti cca 20 komada LNG (ili ruski G ako se nakon stupana Afd na vlast uspješno pomire) termoelektrana, koje će kao kobajagi jednog dana prijeći na vodik (a i taj flaster postaje upitan jer je - osim što je wishful thinking - skup), a dotle će umjesto atmosferski najčišće energije spaljivati fosilna goriva. It's a choice. Ja sam za to da se ne zajebavamo, jedina danas i sada dostupna tehnologija koja je u stanju zaustaviti efekt staklenika i ne pretvoriti nas usput u energetske i svakakve druge siromahe je nuklearna, i treba je samo graditi & upotrebljavati sve više kako bi postala jedinično jeftinija i sigurnija.
November 15, 2025Nov 15 41 minutes ago, Venom said:O Srbiji imaš dole, iz 2021. Mogao je TADA PRE 4 GODINE da se sluša profesor na ETF-u kojem je to struka, ali avaj, zemlju vode kenjatori koji nemaju pojma osim da ponavljaju da nešto ne može, jer njihov mozak iz 1970. to ne razume. I tako se danas 4 godine kasnije po leti uvozi struja da bi ljudi palili klime. Na kraju sve dođe na naplatu, posebno genijalne zamisli "a šta ako ne bude sijalo sunce kad ljudi pale klime". Sve će ići svojim tokom, svako bira sam u koji će voz da se ukrca. Ali ovaj jedan mi je nada da u Srbiji još ima normalnih i da se neće promašiti još jedan voz kao svaki relevantan poslednjih 35 godina.* Kako ćemo mi to da balansiramo, jer vetra malo ima malo nema, sunca malo ima malo nema?To je nova oblast, za koju su potrebna nova znanja i mi tu oblast zovemo fleksibilizacija elektroenergetskog sistema. Najkraće rečeno, mora se imati skladište i mora se imati mogućnost da se reaguje na svim vremenskim skalama – počev od milisekundnog područja gde se mora reagovati na brze disbalanse pa preko 15-minutnog, satnog, dnevnog i sedmičnog.* Već vidim ljude koji su protivnici prelaska na obnovljive izvore koji će reći “i na kraju morate imati termoelektrane da vam pomažu”.Ali one su već tu, one čekaju kao hladna rezerva.
November 15, 2025Nov 15 Šarlatan se smeje profesoru energetike, jer ga ne razume.Te sve tvoje teorije smo već čuli pre tri, pardon četiri godine, pa su pale na guzicu pri prvom jačem dizvineš vetru. Jedino što je ta tvoja dokazana tehnologija dokazala je da ne može da se napravi, a i kad se napravi nije pouzdana, jer kad bude povuci potegni bude Herr Mustermann buš li upalil termoelektranu u hladnoj rezervi. Znači duplo golo, nema rešenja za klimu, nije pouzdano za privredu.Ako je bilo o nečemu da se priča pre četiri godine, svet se radikalno promenio do danas. Energetska tranzicija je u punom jeku i biće gotova očigledno i pre nego što je ti do kraja razumeš. Ti još diskutuješ u 2021. Za mene je jedino interesantno da li će EU da bude na 80% obnovljivih izvora 2030 ili 2035. Okačio sam ovo između ostalog da se vidi da su tvoje bajke od tada o tome kako se gase nuklearke pa će da pale lignit bile samo nedostatak razumevanja. Tad nisi razumeo, sad nećeš da razumeš, jer ti je ego prenapuhan.
November 15, 2025Nov 15 Jedino sto se u zadnje 4 godine radikalno promenilo je rat u Ukrajini i kriza oko energenata koji su se uvozili iz Rusije. Dodaj tome i izbor Trampa koji je bas voljan da podrzi tranziciju na ekoloski bolje tehnologije videces da ce se do te tranzicije jos poprilicno sacekati.
November 15, 2025Nov 15 48 minutes ago, Venom said:Šarlatan se smeje profesoru energetike, jer ga ne razume.Te sve tvoje teorije smo već čuli pre tri, pardon četiri godine, pa su pale na guzicu pri prvom jačem dizvineš vetru. Jedino što je ta tvoja dokazana tehnologija dokazala je da ne može da se napravi, a i kad se napravi nije pouzdana, jer kad bude povuci potegni bude Herr Mustermann buš li upalil termoelektranu u hladnoj rezervi. Znači duplo golo, nema rešenja za klimu, nije pouzdano za privredu.Ako je bilo o nečemu da se priča pre četiri godine, svet se radikalno promenio do danas. Energetska tranzicija je u punom jeku i biće gotova očigledno i pre nego što je ti do kraja razumeš. Ti još diskutuješ u 2021. Za mene je jedino interesantno da li će EU da bude na 80% obnovljivih izvora 2030 ili 2035. Okačio sam ovo između ostalog da se vidi da su tvoje bajke od tada o tome kako se gase nuklearke pa će da pale lignit bile samo nedostatak razumevanja. Tad nisi razumeo, sad nećeš da razumeš, jer ti je ego prenapuhan.GW. 20+. Elektrana. Na. Fosilni. Plin. U. Njemačkoj. Jel to ta čista tranzicija kojoj pjevamo ode? Edited November 15, 2025Nov 15 by Roger Sanchez
November 15, 2025Nov 15 34 minutes ago, Roger Sanchez said:GW. 20+. Elektrana. Na. Fosilni. Plin. U. Njemačkoj. Jel to ta čista tranzicija kojoj pjevamo ode?Nebitno je, trend ide na dole. Isto kao i krunski argument, Kina gradi termoelektrane. Koga boli uvo, kad ih koriste svake godine sve manje.Amerika je otišla maltene od 50% uglja na 50% gasa i to nikom nije tema, jer su to uradili u okviru postojećeg sistema i to ne brine nijednog postojećeg igrača. Dok su oni presipali iz šupljeg u prazno, nemačka energetika je rešila problem za ceo svet. To dal će kratkoročno da bude ovo ili ono, nema nikakve veze. Na kraju krajeva jel bolje da Nemci budu 80%/20% ili da Poljaci 25 godina drkaju kurac s nuklearkama i onda je dalje lože ugalj, jer im nuklearke pokrivaju 40% potreba. Smešne priče. Ne mOŽe bEz T0gA.Ljudi danas grade ograde oko kuće od solarnih panela, jer su jeftiniji od letvica. Biće struje koliko hoćeš, za džabe. To ti je kao da je neko izbušio rupu u zemlji, krenula da šiklja nafta i onda žalosne sove kažu jao kako ćemo, ne može, skupo je, neće moći bez uglja. Samo što ovo nije resurs kojeg ima na 5% planete nego sunce sija svuda, vetar duva svuda, vode ima svuda gde ima ljudi. To je game changer koji ne može da zaustavi nijedan postojeći sistem.Spremite se za put, vodimo i kućne ljubimce ako nisu žalosne sove. To infinity and beyond!
November 15, 2025Nov 15 59 minutes ago, kronostime said:Jedino sto se u zadnje 4 godine radikalno promenilo je rat u Ukrajini i kriza oko energenata koji su se uvozili iz Rusije. Dodaj tome i izbor Trampa koji je bas voljan da podrzi tranziciju na ekoloski bolje tehnologije videces da ce se do te tranzicije jos poprilicno sacekati.Pa upravo je ruski napad na Ukrajinu zakotrljao loptu još jače. Jer je ljudima sve jasnije da sunce sija svuda i vetar duva svuda, i ne moraju da zavise od toga dal će neko nešto da izvuče iz zemlje i njima dostavi. To se vidi i iz brojki, al znam da ti ne voliš podatke.
November 15, 2025Nov 15 Niti sunce sija svuda, a sa globalnim zagrevanjem se i obrasci duvanja vetrova menjaju kao i morskih struja koje, opet, uticu na te iste vetrove tako da ne mozes 100% da racunas na to kao na primarni izvor elektricne energije vec samo kao dopunu postojecim sistemima. Solarni paneli mogu biti izvor u divljini, ali u gradovima zbog zagadjenja vazduha koje nanosi prljavstinu na njih, kao i ograniceni prostor gde mogu da se postave sa relativno lakim pristupom radi odrzavanja i ciscenja ipak ne mogu biti razmatrani kao iole ozbiljniji izvor energije.Brojke i statistika su jedno, a znanje oko sistema proizvodnje energije je nesto sasvim drugo i zahteva dugogodisnje ucenje i ozbiljniju literaturu od naucnopopularnih emisija i pseudonaucnih clanaka po internetu.