Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budućnost elektroenergetskog sistema

Featured Replies

• Replies 786
  • Views 40.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

7efe011f5243fdcb.jpeg

...and cement... puko gradjevinski balon i tamo? bee

11 hours ago, Shan Jan said:

...and cement... puko gradjevinski balon i tamo? bee

Jok, bre, peku laporac u pecima na struju umesto na fosilna goriva.fantom

Hot of the press: u oktobru u Nemačkoj ispod 8TWh iz uglja, više od 3x manje nego pre 10 godina.

bafkreidgub6dg2skz4fmq662vy7h3uvpyooewtr

https://www.smard.de/page/en/topic-article/5892/215704/evaluation-of-last-year:

Commercial foreign trade

Germany imported 67.0 TWh of electricity in 2024, up 23.2% on the previous year’s figure of 54.3 TWh. The country supplying the largest of amount of electricity to Germany was France, with 15.8 TWh; Denmark, which had supplied the largest amount (13.3 TWh) in 2023, supplied 15.1 TWh. Both countries’ average wholesale prices, €58.02/MWh in France and €70.75/MWh in Denmark, were lower than Germany’s prices. In 2023 the average price for electricity in Denmark (€84.04/MWh) was lower than in France (€96.86).

Germany’s electricity exports were down 10.1% to 35.1 TWh. Germany again exported the largest amount of electricity (9.2 TWh) to Austria (2023: 8.5 TWh). Austria’s wholesale prices (€102.14/MWh) were already higher than Germany’s in 2023. While the two countries’ prices were more similar in 2024, Austria’s average was still slightly higher (€81.54/MWh).

Da se niste resili svog tog uglja mozda ne bi ste morali da uvozite @dragance-tov nuclear violina

Uvoz - izvoz razlika u tom oktobru 0,1TWh, tj. 0,3%. Bez uticaja na prethodno postovani grafikon.

Screenshot_20251115-090039~2.png

Da nisu ugasili nuklearke purnjali bi kao Poljska još uvek. Pre 10 godina ~2.5x više TWh iz uglja, danas 1,1x više. Razlika: Nemačka odlučila da ugasi nuklearke, Poljska da ih gradi. Tako da će, dok neki gase ugalj, oni će još da truju narednih 20 godina, jer nemaju alternativu.

Screenshot_20251115-090854~2.png

Ali bez brige, nemačko rešenje problema se prelilo na ceo svet, pa će i na njih, hteli ne hteli.

Jos da nam kazes koje to nuklearke koriste ugalj kao gorivo?

fantom

Eh kako bas nadje oktobar a ne npr. prvi kvartal gde su uvezli vise nego 2024. s_d Ma ja navijam da se ugasi ugalj, nego si se lepo namestio, tacno to koliko su ugasili uglja bi ih danas pokrilo da ne moraju da uvoze.

8 minutes ago, Shan Jan said:

Eh kako bas nadje oktobar a ne npr. prvi kvartal gde su uvezli vise nego 2024. s_d Ma ja navijam da se ugasi ugalj, nego si se lepo namestio, tacno to koliko su ugasili uglja bi ih danas pokrilo da ne moraju da uvoze.

Ja sam postovao oktobar jer u novembru imamo podatke za oktobar. Zašto si ti okrenuo priču na celu godinu ne znam. U oktobru je uvoz bio 0,3% potrošnje, smanjenje uglja nema nikakve veze s tim.

11 minutes ago, kronostime said:

Jos da nam kazes koje to nuklearke koriste ugalj kao gorivo?

fantom

One što rade dok čekaš 20 godina na prvu nuklearku.

4 minutes ago, Venom said:

Ja sam postovao oktobar jer u novembru imamo podatke za oktobar. Zašto si ti okrenuo priču na celu godinu ne znam. U oktobru je uvoz bio 0,3% potrošnje, smanjenje uglja nema nikakve veze s tim.

Pa bas zato sto potrosnja i uvoz/izvoz nisu isti tokom godine, toliko i ti znas nego se sad pravis blesav. Jedan mesec ne znaci nista. Zato sam i izbacio podatke za celu 2024. a ne za jedan mesec ili cak vise njih u ovoj godini.

15 minutes ago, Venom said:

One što rade dok čekaš 20 godina na prvu nuklearku.

Onda lepo reci termoelektrane ipak je drugacija tehnologija i gorivo.fantom

8 minutes ago, Shan Jan said:

Pa bas zato sto potrosnja i uvoz/izvoz nisu isti tokom godine, toliko i ti znas nego se sad pravis blesav. Jedan mesec ne znaci nista. Zato sam i izbacio podatke za celu 2024. a ne za jedan mesec ili cak vise njih u ovoj godini.

Što ne znam kakve veze ima s podatkom da je smanjena potrošnja uglja 3x u oktobru. To je tema. Ako si hteo da demantuješ oktobar kao irelevantan, mogao su da poštuješ potrošnju uglja za celu godinu, pa da vidimo. Kakve veze ima uvoz sa bilo čim? I još ti pada na pamet da meni kažeš da se pravim blesav.

Edited by Venom

1 minute ago, kronostime said:

Onda lepo reci termoelektrane ipak je drugacija tehnologija i gorivo.fantom

Pa što ih ne ugase kao Nemci?