September 15, 2025Sep 15 "Kina čudesna zemlja, na ubrzanom putu da se potpuno dekarbonalizuje"China generated the most ever electricity burning coal in August, according to official data. In a release today, the country's National Bureau of Statistics put power output from thermal plants (nearly all of them coal-fired) at 627.4 TWh in August.
September 15, 2025Sep 15 Ovo pod navodnicima deluje kao citat, ali nije mi uspelo da nađem koga citiraš.
September 15, 2025Sep 15 Mislim na ovo "Kina čudesna zemlja, na ubrzanom putu da se potpuno dekarbonalizuje"Ne vidim ko se citira
October 30, 2025Oct 30 Kad smo krenuli u priču oko energetske tranzicije pre tri godine, pušteno je u pogon oko 300GW kapaciteta obnovljivih izvora, od toga 200GW solarnih panela.Ove godine solar u prvih 6 meseci 380GW i to pored blagog pada u Evropi. Prošle godine je na kraju bilo oko 600GW, znači potražnja raste iz meseca u mesec. Moja optimistična procena za ovu godinu je bila 1TW i ako se nastavi rast ovim tempom biće blizu toga. Jeftina struja postaje moguća i jednostavna u mnogim siromašnim zemljama sveta, tek tu sledi eksplozija potražnje koja će opet oboriti cenu, što će opet podići potražnju i u Evropi i razvijenim zemljama.Cenim da će se za par godina instalirati paneli direktno na krov, jer će biti jeftinije od crepa. Već sad ima DIY entuzijasta koji prave ograde oko kuće od panela.https://ember-energy.org/latest-updates/global-solar-installations-surge-64-in-first-half-of-2025/Jedini realan rizik je ekonomski, jer je konkurencija ogromna, potrebna su velika ulaganja koja brzo postanu nedovoljna itd. U takvoj situaciji je moguće da proizvođači bankrotiraju, ali lično mislim da će da se pojavi neko drugi i da će to sve biti kratkoročno. O tome u optimistično ali i opreznom tonu ima svež thread od Jenny Chase, koja prati obnovljive izvore za Bloomberg. Ima nešto i za ljubitelje nuklearne energije. Edited October 30, 2025Oct 30 by Venom
October 30, 2025Oct 30 Od toga preko 50% instaliranih panela je u Kini.Do duse - dobar deo zemlje im je pustinja gde nije problem postavljati panele.Jos roboti koji iste ciste od prasine i prljavstine... divota.
October 30, 2025Oct 30 12 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:peoblem je u krajevima gde je cest grad.Plus zagadjenje, dim, prasina... a valja povremeno i ocistiti panele.
October 30, 2025Oct 30 Moze, samo hoces li se pentrati po krovu kuce da cistis solarne panele od prljavstine?Jbg, nece EV sam da se puni, a prljavi paneli ne generisu dovoljno energije.
October 30, 2025Oct 30 Po kom krovu? Stavićemo panele na poljoprivredno zemljište, jer nam to više ne treba. Biće toliko struje da ćemo praviti soylent green po ceo dan. Rešimo dve muve jednim udarcem.
November 4, 2025Nov 4 Stiže džabe struja...a new scheme which will give millions of Australians a chance to get up to three hours of free electricity each day.So the idea is to encourage people to use this free electricity window to run their air conditioners, washing machines or dishwashers while the grid is overflowing with solar energy.https://www.abc.net.au/news/2025-11-04/solar-sharer-free-energy-three-hours-outlier-states/105968998
November 5, 2025Nov 5 17 hours ago, Venom said:Stiže džabe struja...a new scheme which will give millions of Australians a chance to get up to three hours of free electricity each day.So the idea is to encourage people to use this free electricity window to run their air conditioners, washing machines or dishwashers while the grid is overflowing with solar energy.https://www.abc.net.au/news/2025-11-04/solar-sharer-free-energy-three-hours-outlier-states/105968998Naravno, kada su na vlasti laburisti a ne koalicija liberala i narodnjaka koja je na poslednjim saveznim izborima promovisala nuklearne elektrane a narodnjaci su upravo odbacili posvećenost "net zero" do 2050.Moj omiljeni dokument ovdašnjih laburista, pa tačka 4 na strani 4 u "Objectives".SaE
November 5, 2025Nov 5 On 30. 10. 2025. at 11:36, Venom said:Po kom krovu? Stavićemo panele na poljoprivredno zemljište, jer nam to više ne treba. Biće toliko struje da ćemo praviti soylent green po ceo dan. Rešimo dve muve jednim udarcem.