Kundera Posted October 17, 2020 Author Posted October 17, 2020 1 minute ago, goofs said: A sta cemo sa bolovanjem? I porodiljskim? Frilanser plaća i ovo doprinos za slučaj nezaposlenosti (po stopi od 0,75%), a sigurno ga neće dobiti.
Glass Joe Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 I kako to moze retroaktivno da se trazi, daj i ja onda retroaktivno da ukalkulisem porez i doprinose u cenu proizvoda koji sam prodavao i naplatim to
Kundera Posted October 17, 2020 Author Posted October 17, 2020 Just now, ragasto said: Moglo bi to lako da se reguliše na obostrano zadovoljstvo kada bi se našli na 15-20% maksimalne stope poreza. Sektor koji je u ekspanziji ne bi bio zadavljen, siva zona bi ušla u legalne tokove a još niže stope bi bile vrlo stimulativne za početnike - studente, itd. Ako je samo go porez i to je previše, šta fali Bugarima sa 10 posto?
Kundera Posted October 17, 2020 Author Posted October 17, 2020 1 minute ago, Glass Joe said: I kako to moze retroaktivno da se trazi, daj i ja onda retroaktivno da ukalkulisem porez i doprinose u cenu proizvoda koji sam prodavao i naplatim to Ne primenjuješ zakon deset godina i onda ti, kad ti najviše odgovara, dune i počenš da ga primenjuješ, uz sve pravne zavrzlame i rupe koje tu postoje.
Heaviside Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 5 minutes ago, Meazza said: A pravo na nadoknadu u slucaju gubitka posla koju placa drzava? Frilenseri nemaju to pravo koje spada u paket socijalnog osiguranja. Verovatno onda ne plaćaju obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti kao oni koji imaju pravo na tu nadokandu. Čak bi i za Srbiju bilo previše da je neko u obavezi da plaća to osiguranje a da nema pravo na nadoknadu kada ostane bez posla. To koliko znam plaćaju svi, uključujući i preduzetnike Bezveze je ako je tako kako kažeš da su frilenseri izuzeti, ali opet ne stoji da dobijaju manje za svoje pare.
Glass Joe Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 A stanodavci koji primaju kes na ruke, malinari, nadnicari... sta cemo sa njima
Heaviside Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 O njima ćemo da razmišljamo kada frilensersku bandu dovedemo u red 1
ragasto Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 1 minute ago, Kundera said: Eh, sve je previše kada treba da se odreši kesa. Može i 10%, još bolje, ali cenim da Poreska i gađa 20ak posto koje sam spomenuo. Samo nagađam, naravno, imam utisak da neko nije dobro proračunao rast deficita pa im se sad žuri. Da izuzmemo iz priče napaljene klince koji nekoliko dana unazad po FB grupama u stilu Nikole Koja prete kako će emigrirati jer ne bi ništa da plate - porez, jebi ga, mora da se plati. Čak i u ovom raspadu od države postoje koristi od toga, i direktne i one druge. Sad, da je bilo pameti, osnovalo bi se neko strukovno udruženje do sada i verovatno bi se došlo do boljeg rešenja od ovog kojim se preti. Stanoje i Vidoje se, naravno, nikad neće dogovoriti. Čak i ako su kompjuteraši.
Meazza Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 @HeavisideIzgleda da si u pravu. Nista, ostaje nam da vidimo hoce li uspeti da naplate unazad koliko vec godina rekose, u zemlji Srbiji.
Kundera Posted October 17, 2020 Author Posted October 17, 2020 (edited) 9 minutes ago, ragasto said: Eh, sve je previše kada treba da se odreši kesa. Može i 10%, još bolje, ali cenim da Poreska i gađa 20ak posto koje sam spomenuo. Samo nagađam, naravno, imam utisak da neko nije dobro proračunao rast deficita pa im se sad žuri. Da izuzmemo iz priče napaljene klince koji nekoliko dana unazad po FB grupama u stilu Nikole Koja prete kako će emigrirati jer ne bi ništa da plate - porez, jebi ga, mora da se plati. Čak i u ovom raspadu od države postoje koristi od toga, i direktne i one druge. Sad, da je bilo pameti, osnovalo bi se neko strukovno udruženje do sada i verovatno bi se došlo do boljeg rešenja od ovog kojim se preti. Stanoje i Vidoje se, naravno, nikad neće dogovoriti. Čak i ako su kompjuteraši. Bre, prvo ako ne primenjuješ neki zakon preko deset godina, mislim da nekako bez prethodnih upozorenja i dodatnih zakonski regulativa nije u redu da počneš da ga primenjuješ tek onako iz nebuha, pa onda ispadne da ljudima možeš da naplatiš prethodih tipa 5 godina. Drugo treba videti kako rade slične zemlje poput naše, ako je u CG valjda 9 posto, u Bugarskoj 10, u Federaciji 14.5 %, u Rumuniji nešto smešno malo, u Madjarskoj ih i ne zanima dok ne pređe 50 000 godišnje, kako onda može u Srbiji biti pola od svih prihoda? Pa to je anti-civilizacijski, plus, što neumitno vodi uništenje frilensinga u Srbiji, potpuna pobede vrlo eksplotatorskog kapitalizma. Umesto da neki ITovac "dere" nekog zapadnjaka za par 3,4,5 hiljade mesečno i donosi te devize u Srbiji, draće njega neki lokalni baja za manje od hiljadu. I naravno da će na kraju da ode iz Srbije, pa nije lud da ostane. Edited October 17, 2020 by Kundera
Meazza Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 @Heaviside Imam samo jedno pitanje posto vidim da se razumes. Srbija je u januaru ove godine promenila zakon koji se odnosi na frilensere koji je u medijima opisan kao zakon koji konacno priznaje frilensere kao kategoriju koji ce od sada moci da racunaju na radni staz, zdravstveno i na razna prava. Moje pitanje je - zasto je zakon menjan ako je unazad deset godina frilenser imao sva prava koja smo pomenuli? Sta je tacno doneo taj zakon i koji je njegov znacaj?
Kundera Posted October 17, 2020 Author Posted October 17, 2020 Just now, Meazza said: @Heaviside Imam samo jedno pitanje posto vidim da se razumes. Srbija je u januaru ove godine promenila zakon koji se odnosi na frilensere koji je u medijima opisan kao zakon koji konacno priznaje frilensere kao kategoriju koji ce od sada moci da racunaju na radni staz, zdravstveno i na razna prava. Moje pitanje je - zasto je zakon menjan ako je unazad deset godina frilenser imao sva prava koja smo pomenuli? Sta je tacno doneo taj zakon i koji je njegov znacaj? Mislim da to u praksi znači da se verovatno neće usuditi da naplaćuju porez pre 2020.
Кристофер Лумумбо Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 15 minutes ago, Heaviside said: O njima ćemo da razmišljamo kada frilensersku bandu dovedemo u red Pa dovesce je u red tako sto ce gomila njih ostato bez posla ako se ovo striktno primenjuje i ne promeni se zakon.
Heaviside Posted October 17, 2020 Posted October 17, 2020 2 minutes ago, Meazza said: @Heaviside Imam samo jedno pitanje posto vidim da se razumes. Srbija je u januaru ove godine promenila zakon koji se odnosi na frilensere koji je u medijima opisan kao zakon koji konacno priznaje frilensere kao kategoriju koji ce od sada moci da racunaju na radni staz, zdravstveno i na razna prava. Moje pitanje je - zasto je zakon menjan ako je unazad deset godina frilenser imao sva prava koja smo pomenuli? Sta je tacno doneo taj zakon i koji je njegov znacaj? Vara te utisak, ne razumem se.
Recommended Posts