Popular Post Eleniko Posted January 19 Popular Post Posted January 19 (edited) prošlo leto /2023/ operacija izdavaštva je konačno profesionalno pokrenuta. kuća je bila tip top picnuta, završeno sve što i kako smo hteli, pici sređeno kao da ćemo mi živeti tu a ne gosti tj ljudi koje ne znamo. fokus je bio da dobru infrastrukturu - odlične madrace iz najvišeg hotelskog ranga, jake klime, veliki frižider u koji mogu da stanu i 2 lubenice i gajba piva a ne oni bedni prcvoljci iz svakog generičkog grčkog smeštaja - oplemenimo našim subjektivnim touchom tipa vintage komadima nameštaja, umjetninama po zidovima i po mobilijaru - čime se bavila žena. ispostavilo se da sve to pravi razliku kod gostiju i da se itekako primećuje. u prethodnoj 2022 godini jedini finansijski cilj je bio da namaknemo pare da pokrijemo račune. ove godine nisam imao tako konkretan cilj jer je bilo jasno će biti više novca, pogotovo što sam video koliko drugi, sa daleko slabijom ponudom, zarađuju. bilo je i posla oko odabira poreske strategije /šta i koliko na crno, jer svi rade na crno/, šta se prijavljuje - što je u krajnjem slučaju najviše zavisilo od toga kakve budu bile rezervacije. tako da sam odlučio da ono što se bude bilo izdalo preko platformi bude poreski legalizovano 100 posto a ono što se izda u ličnom kontaktu ostane na crno. i opet smo kasnili sa početkom sezone jer smo kraj juna dali za oporavak sjebanoj ženinoj drugarici koja je iz nemačke došla u stanju rastrojstva zbog rata u ukrajini gde je kao diplomata bila involvirana kao svedok pregovora i diplomatije kako se ta tragedija mogla izbeći a nije. enivej, kasnio sam sa izlaskom na platforme, pre svega zbog razne papirologije koje je u grčkoj potrebna /neki papir koji se dobija u poreskoj hebo ga ja/, tako da je jun propušten a prvi gosti su stigli tek 10.jula, to je bila jedna divna poljska porodica koja nas je posetila u selu 2 godine ranije i već tada pitala za smeštaj. rezervacije su uglavnom tako i stizale, poznanici, prijatelji, prijatelji prijatelja, ljudi koji su prethodno videli kuću i želeli da u njoj letuju tako da je vrlo brzo celo leto bilo kompletirano. tek kada su nam prvih 20 dana avgusta otkazali neki tupavi grci, prijatelji žene koja će u isto vreme odsesti kod nas /u apartmanu/, pojavila se rupa koju na short notice nije bilo moguće popuniti. zato sam aktivirao airbnb i bukvalno u roku od par sati i to rasprodao. na kraju se ispostavilo da je ta prošlogodišnja cena od 120e/dan bila na nižoj strani za to gde je sa cenama otišao smeštaj na ostrvu, ali mi to nije pričinjavalo problem jer se sezona produžila pa je na kraju i septembar bio rasprodat tako da su nam poslednji plaćeni gosti izašli iz kuće ako se dobro sećam 8. oktobra. ako pričamo o prihodu tj o projekciji istog, ja sam sve računice pravio spram toga da jednog dana, kad se baš trajno trajno preselim tamo, mogu da živim od izdavanja. život na ostrvu za sada nije skup, mislim da je manje od pola životnih troškova u atini. kad je žena sama tamo, ona tvrdi da živi na 300e plus računi, ja joj baš ne verujem ali možda je i tako jer kad je sama ne jede meso ni ribu ni ne ulazi u LIDL. aj da kažemo da se sa 500-600 može živeti okej, ako ne trošiš previše u kafani i online kupovinama. tako sam u nekom trenutku postavio cilj da prikupimo 6000 za sezonu, što bi bilo tih 500 puta 12 meseci. na kraju je ta cifra premašena za više od 30 posto, preko 8000, što bi borat rekao - great success. i to je to. za ovu godinu izlazimo ranije na portale za bukiranje plus će nadam se biti i efekta toga što smo bili hit za one koji su dolazili na naš deo ostrva. nekako pokušavam da se fokusiram na turiste iz italije, nemačke i austrije koji ne dolaze prvi put na otok koji su kao kajteri i surferi već uspostavili kao prime destinaciju a ne bi da spavaju u kamperima kao do sada da ne kažem ceo život, omatorilo se, ceni se i dobar krevet. već imamo i neke rezervacije ali svakako mislim da ćemo morati da se više cimamo oko airbnb jer treba pokriti 4 meseca. na booking ne planiram da izlazim barem ne sa štalom, u koju nemam nameru da puštam baš bilo koga a kontrolu toga na bookingu nemate zbog sistema automatske rezervacije bez prethodne provere. na booking će ići apartman na spratu glavne kuće i to samo na short notice, tu može bilo ko pa i bugari, rumuni i grci /koji su najgori gosti od svih, mrtva trka sa bugarima/. neki apstraktni cilj je da se za sezonu zaradi 12.000 što bi značilo da se na godišnjem nivou pokriju veći troškovi života na otoku za dvoje. ne verujem da će se to desiti ove godine ali svakako nije nerealno vrlo skoro. a sad nazad na temu nekretnine, ključno pitanje - ROI tj return of investment. na kraju je ulaganje u štalu bilo manje od 25.000, što znači da to ide vrlo brzo, čak nenormalno u poređenju sa sličnim operacijama u beogradu. tu nije uračunata vrednost prilikom kupovine - mi smo je dobili u kompletu uz kuću i plac. drugarica je nedavno u susednom selu sličan objekat u dosta boljem stanju za renoviranje platila 30.000. možda se to oko ROI ubrzalo sa rusima sada, ne znam, ali ne verujem da u bgd može za manje od 10 godina. u mom slučaju će biti par godina. bavljenje ovim u grčkoj ima smisla, mada koliko vidim srbi se fokusiraju na nekretnine oko soluna i na halkidikiju i ovim destinacijama targetiranim od strane naših - olimpijska regija i slično. verujem da je zato što ne idu dalje i ne istražuju. ne sumnjam da i to ima nekog ekonomskog rezona, naročito ko je kupio dok su cene bile niže. sada su od 1000e/m2 pa naviše za useljiv objekat u zavisnosti od stanja i ostalih faktora. za novogradnju vrhunskog kvaliteta /kakav ne postoji u srbiji/ trenutna cena je 1450e/m2 plus dozvole, zemlja, priključci itd. moja preporuka je uvek da se traži neka destinacija koja nije provaljena od strane masovnog turizma, nemojte me pitati koja jer iskreno ne znam ali bi uvek prvo gledao ostrva koja imaju pristojnu putnu logistiku u toku sezone /brod, avion/. sve ostalo je u domenu mogućeg. problem za naše državljane vlasnike ostaju šengenska pravila čije vam izbegavanje ne omogućava ni vlasništvo nekretnine. bićete limitirani na 90 dana boravka u 180 dana. nekome je to dovoljno, nekome nije. ko ima EU pasoš neka ne brine, može da uz prijavu boravka na osnovu nekretnine ostane koliko hoće. ako pak planirane subrental u svom odsustvu, da nekom rentirate na duže pa da to dalje hendluje neko drugi, može, ali je zarada osetno manja, proverite sve kada počnete da se zanosite time. kupovina se ne radi samo pretragom na sajtovima real estate agencija u grčkoj, mora se sesti u auto i temeljno pretražiti odabrana destinacija. često se objekti za prodaju nalaze u direktnom kontaktu tj nisu oglašeni na internetu, naročito ne u ruralnim predelima gde je vrhunac da neko okači tablu sa brojem telefonu na kuću koju prodaje. prilikom kupovine kuće plaćate porez na prenos koji se ne računa prema tome koliko ste platili već prema katastarskoj vrednosti kuće, koja je u ogromnom broju slučajeva nerealno visoka ali tu ne možete ništa, jer grčka država. tu ćete uvek biti na gubitku. svakako vam u tom procesu treba advokat a uskoro i knjigovođa, jer preko njih idu porezi, to se lako nalazi jer su to najrasprostranjenije profesije u grčkoj. godišnji porezi na nepokretnost u grčkoj su niski, šta god vam ljudi u neznanju bulaznili a isti su i grci koji kukaju na poreze jer ih ceo život nisu plaćali a u međuvremenu su se nakrali i izgradili hiljade kvadrata koje je trebalo legalizovati i oporezovati pa im sad skupo. ja na ova 2 objekta od 180m2 ukupno na 550m2 zemlje plaćam isto kao i 90m2 na vračaru, oko 250e. skupa je struja, 2-3x više nego kod nas, ali se može štedeti a može se investirati u solarne panele ako nemate jake potrošače - alternativni izvori su sistemski prihvaćeni a ne kao kod nas. voda je skuplja nego ovde ali nebitno. internet i kablovska koštaju isto kao kod nas, 35e za cosmote paket optičkog interneta koji je osetno brži nego kod mene. čišćenje se rešava, na vreme se prave dogovori sa profesionalcima koji to rade ili čistite sami kao što smo uglavnom radili mi, uvek kada flora, makedonka sa prespe iz susednog sela, nije mogla a ne znam da li je 1-2x uspela za leto kod nas. mi nismo čistili kao mahniti, naš princip je da pitamo goste šta kako i koliko hoće, koliko često hoće posteljinu i peškire pa se onda prilagodimo. neverovatno je koliko bukvalno niko neće ta neka posebna cinculiranja, bukvalno nikome nismo čistili svaki dan. a inače planiram da vidim da li ima rumba robot koji može da usisava i riba pa da ga pustim u veliku slobodnu površinu, jedino je bitno da može to vlažno čišćenje. našim gostima su bitnije sitne fore koje pokazuju pažnju tipa dobrih šampona i shower gelova /bog blagoslovio grčki korres/, raznovrsnih opcija za kafu /mokapotovi, french press, mutilica za frape i slično/, dobar izbor kuhinjskih utenzilija - mi smo imali handmade šolje, tanjire i činije lokalnih keramičara, dobre čaše za vino, otvarače itd. poneka flaša dobrog vina, tsipura, lokalnog maslinovog ulja. sad iskreno ovakve stvari ne mogu pred sve goste, bugari bi mi random poharali pola kuće a nama bukvalno jedna čačkalica nije nestala. svima koji izdaju preporučujem te male znakove pažnje koji gostu ostave tj pojačaju utisak da nisu u random smeštaju koji je isti kao bilo gde. u tom smislu, mi nemamo ni jedan plastični komad nameštaja u kući, sem neke poličice u kupatilu sve je drveno, sve stolice, stolovi itd, to je nešto čime pokazujete nekakav životni nivo. gosti će umeti to da cene. eto to je to, moja podrška svakome ko se odluči da izađe out of the box na temu nekretnina i investicije u izdavanje. ali naravno kao i svuda u životu i tu pored dobrog planiranja treba i sreće da se dođe do rezultata. kome je lakše da uloži u tipske aparmane, why not. za sva pitanje i informacije u vezi kupovine u grčkoj stojim na raspologanju koga zanima. mislim da sam od kupovine naovamo ozbiljno doktorirao forenzičke detalje grčkog real estate tržišta a pritom realno nisam imao pojma kada smo 2017. pazarili. sve se nauči... /ende/ Edited January 19 by Eleniko 24 4 20
bradilko Posted January 19 Posted January 19 sto ne kupis jos jednu kucu? stedis je po vasem ukusu i izdajes je ili zivis tamo kad ti je volja. da li mozes od zarade da finansiras kupovinu i adaptaciju onda bi mozda mogao nekom da ponudis dzaba smestaj i hranu a za uzvrat da ti se brine o gostima, cistoci i sl. jos mu kupis neki pik ap ili nesto slicno da razvozi gost. a ti to pomalo nadgledas i nemas sikiracije oko tehnikalija sto ne izdajete kucu zimi? mozda neko voli more i zimi kao npr ja 2 1
Popular Post Eleniko Posted January 19 Popular Post Posted January 19 (edited) 4 hours ago, bradilko said: sto ne kupis jos jednu kucu? stedis je po vasem ukusu i izdajes je ili zivis tamo kad ti je volja. da li mozes od zarade da finansiras kupovinu i adaptaciju onda bi mozda mogao nekom da ponudis dzaba smestaj i hranu a za uzvrat da ti se brine o gostima, cistoci i sl. jos mu kupis neki pik ap ili nesto slicno da razvozi gost. a ti to pomalo nadgledas i nemas sikiracije oko tehnikalija sto ne izdajete kucu zimi? mozda neko voli more i zimi kao npr ja hah, moj brat bradi. great minds think alike. prvo, zimi ovde niko ne dolazi, prosto ljudi nisu još provalili. ali to će se neumitno desiti. početne korake na tragu tvoje ideje sam uradio, nego nisam hteo da pišem o tome da ne ispadne da sam neki buržuj koji kupuje kuće po grčkoj a dok se skapira da je po cenama nižim od onih u srpskoj zabiti pre korone, ja odoh na giljotinu... u februaru 2022. smo kupili još jednu kuću, doduše bez posebno promišljenog i razrađenog plana koji si pomenuo barem kao ideju. danas smo te ideje itekako svesni, da bi sa tri objekta praktično mogli da izdajemo 2 i da tako zatvorimo kombinaciju za lep život na limnosu bez posebnog razmišljanja i glavobolje o egzistenciji. kako je došlo do ove poslednje kupovine.... pa lepo, tražio sam kuću za drugaricu koja se zaljubila u ostrvo, ovde svako ko dođe posle 5 dana razmišlja o preseljenju. pronašao sam za nju u lokalu best buy po nenormanoj ceni koju nijedan real estate agent a naročito ne grčki ne bi pustio da se prodaje za tako male pare. iscenjkao se zverski, ugovorio cenu i odjednom ona neće, jer kuća nije u domenu šetnje i vrckanja dupencetom do plaže. e do qrca. moja žena se oduševi kućom koja je fakat potencijalno daleko lepša od svega ovoga gde smo sada, stara grčka građanska kuća sa visokim plafonima u selu koje su podigli bogati grčki trgovci iz aleksandrije u egiptu, ima taj divni vajb starog sveta i vremena koje je davno prohujalo. kuća ima 2 nivoa po 65m2, ukupno 130m2 a u dvorištu se nalazi manja kamena kućica od 20m2 koja je zamišljena originalno kao skladište, magaza, vinski podrum, šta god. može od svega da se napravi šta god hoćeš, mui romantiko izdrkavanje, mini hotel, hostel, šta god. za razliku od našeg sela koje je u ravni mora, ovo je u brdima i ima feeling grčkog planinskog sela, taman za zimu kada nas na drugom kraju ostrva sastave orkanski vetrovi uz more. konačno, ovo je na 7km od glavnog grada u kome za razliku od ostatka ostrva ima dosta života i zimi, uključujući i bioskop, razne kulture, kafane itd. 5 minuta vožnje, sve na dohvat ruke. i tako ti mi uzmemo još jednu kuću u ovom selu dole. između ostalog da parkiramo neke pare jer je u to vreme baš bila jaka paranoja od koronom i ratom u ukr izazvane inflacije i obezvređivanja. to je bilo pre dve godine u februaru. onda su krenuli problemi koji su sastavni deo života u grčkoj ako nemaš para za bacanje u bunar i do danas kuća je i dalje neuseljena i nerenovirana. samo je stavljen novi krov jer je to manje više jedini uslov da ostane neoštećena pod vremenskim nepogodama. čeka se da skupim hrabrost, snagu i lavlje srce da se još jednom upustim u rat sa ostrvskim majstorima i naravno - pobedim. ovo je kuća u sadašnjem stanju. jednog dana to će biti nešto predivno... na ovoj prvoj slici je inače božji znak da će sve biti u redu - glavno rastinje ispred kuće je povelika srpska šljiva džanarika koju uredno svakog jula pobere i skuva džem naša komšinica maria, najlepša i najseksi baba od 80 godina koju sam video u životu, samo luda ko razmažena holivudska zvezda. jednom ću da je slikam i okačim ovde... Edited January 19 by Eleniko 15 5 2
Miki_belavista Posted January 19 Posted January 19 1 hour ago, Eleniko said: hah, moj brat bradi. great minds think alike. prvo, zimi ovde niko ne dolazi, prosto ljudi nisu još provalili. ali to će se neumitno desiti. početne korake na tragu tvoje ideje sam uradio, nego nisam hteo da pišem o tome da ne ispadne da sam neki buržuj koji kupuje kuće po grčkoj a dok se skapira da je po cenama nižim od onih u srpskoj zabiti pre korone, ja odoh na giljotinu... u februaru 2022. smo kupili još jednu kuću, doduše bez posebno promišljenog i razrađenog plana koji si pomenuo barem kao ideju. danas smo te ideje itekako svesni, da bi sa tri objekta praktično mogli da izdajemo 2 i da tako zatvorimo kombinaciju za lep život na limnosu bez posebnog razmišljanja i glavobolje o egzistenciji. kako je došlo do ove poslednje kupovine.... pa lepo, tražio sam kuću za drugaricu koja se zaljubila u ostrvo, ovde svako ko dođe posle 5 dana razmišlja o preseljenju. pronašao sam za nju u lokalu best buy po nenormanoj ceni koju nijedan real estate agent a naročito ne grčki ne bi pustio da se prodaje za tako male pare. iscenjkao se zverski, ugovorio cenu i odjednom ona neće, jer kuća nije u domenu šetnje i vrckanja dupencetom do plaže. e do qrca. moja žena se oduševi kućom koja je fakat potencijalno daleko lepša od svega ovoga gde smo sada, stara grčka građanska kuća sa visokim plafonima u selu koje su podigli bogati grčki trgovci iz aleksandrije u egiptu, ima taj divni vajb starog sveta i vremena koje je davno prohujalo. kuća ima 2 nivoa po 65m2, ukupno 130m2 a u dvorištu se nalazi manja kamena kućica od 20m2 koja je zamišljena originalno kao skladište, magaza, vinski podrum, šta god. može od svega da se napravi šta god hoćeš, mui romantiko izdrkavanje, mini hotel, hostel, šta god. za razliku od našeg sela koje je u ravni mora, ovo je u brdima i ima feeling grčkog planinskog sela, taman za zimu kada nas na drugom kraju ostrva sastave orkanski vetrovi uz more. konačno, ovo je na 7km od glavnog grada u kome za razliku od ostatka ostrva ima dosta života i zimi, uključujući i bioskop, razne kulture, kafane itd. 5 minuta vožnje, sve na dohvat ruke. i tako ti mi uzmemo još jednu kuću u ovom selu dole. između ostalog da parkiramo neke pare jer je u to vreme baš bila jaka paranoja od koronom i ratom u ukr izazvane inflacije i obezvređivanja. to je bilo pre dve godine u februaru. onda su krenuli problemi koji su sastavni deo života u grčkoj ako nemaš para za bacanje u bunar i do danas kuća je i dalje neuseljena i nerenovirana. samo je stavljen novi krov jer je to manje više jedini uslov da ostane neoštećena pod vremenskim nepogodama. čeka se da skupim hrabrost, snagu i lavlje srce da se još jednom upustim u rat sa ostrvskim majstorima i naravno - pobedim. ovo je kuća u sadašnjem stanju. jednog dana to će biti nešto predivno... na ovoj prvoj slici je inače božji znak da će sve biti u redu - glavno rastinje ispred kuće je povelika srpska šljiva džanarika koju uredno svakog jula pobere i skuva džem naša komšinica maria, najlepša i najseksi baba od 80 godina koju sam video u životu, samo luda ko razmažena holivudska zvezda. jednom ću da je slikam i okačim ovde... fenomenalan i deteljan odgvor,Beograd je nerelano precenjen. 4
Patty Lee Posted January 19 Posted January 19 1 hour ago, Eleniko said: Biće predivna! Srećno s renoviranjem! (kad god padne renoviranje) 5 1
Popular Post bags Posted January 19 Popular Post Posted January 19 Eleniko koliki si ti zajebant ovde na forumu nikad ne bih rekao da si ovoliko strpljiv i mudar na poslovnom planu. Stvarno lepo napisani postovi. 6 4
Heaviside Posted January 20 Posted January 20 Hvala @Eleniko na zanimljivim postovima, čestitke i srećno u sledećim poduhvatima. Divno izgleda sve što si okačio. 1
bebaguza Posted January 20 Posted January 20 Sad moram svaki dan da otvaram temu i da cekam sliku seksi komsinice od 80 ljeta. 2 7 1
Eleniko Posted January 20 Posted January 20 zapravo nemam njenu sliku, sem ako nisam zaboravio da sam je slikao a i nešto sumnjam da se ne bi tom prilikom drala na mene. vidi se iz aviona da je bila svemirska prepička za kojom se okretala cela atina u kojoj je živela. radila je u toj nekoj legendarnoj, najstarijoj apoteci na trgu omonia koja je navodno postojala i za vreme otomana. dobro, to je preterivanje jer atina oslobodjena 1821 sa proglašenjem grčke nezavisnosti, svejedno slikaću je čim dođem u selo.
ZSNj Posted January 20 Posted January 20 Mozes umesto nje uslikati njenu cerku, zbog tebe kazem, mozda bi se ona manje drala.. Pridruzujem se pohvalama, stvarno zanimljivi postovi i ulaganje.. Da se ne bojim aviona i da me ne mrzi da putujem do grcke i da znam grcki ili bar engleski malo bolje i da imam volje da se ganjam sa njihovim majstorima razmislio bih ozbiljno o toj investiciji. Ljudi po ns traze 3.000 evra za kvadrat garsonjere, po 15.000 evra za jedno katastarsko jutro u vojvodini, pa jebem ti zivot bolje da kupim kucicu u nekom selu na tasosu na 15 min od mora.. 5
bags Posted January 24 Posted January 24 Koliko je trziste stalo kod mene ovde govori i povecan broj propalih firmi za selidbu. Inace izasle ponude za neke velike projekte (100+ stanova) i cene su totalno sulude ili u prevodu vece nego ikad.
Shan Jan Posted February 15 Posted February 15 1 hour ago, Klara said: ''...vi unosite nameštaj koji ostaje nama'' Oduvek sam hteo da probam japanski minimalizam
Klara Posted February 15 Posted February 15 Ma da li to i Japanci imaju jorgane made in Yugoslavia? 1
Recommended Posts