Jump to content
IGNORED

Nekretnine

MrX

Recommended Posts

Posted

+1 za dobrodoslicu.
a sto se tice te gradnje jel to neka nova info ili je iz vremena od pre 2 godine (kad smo protestvovali) ?
Nisam hteo da kvarim ali mislim da će ceo taj pojas uz J. Gagarina i van gabarita 70a bloka je mislim već "spremno za radove" mislim da se Cepter pominjao...

...shiit has hit the fan...

Posted

Paaaaa, vise je razloga za poskupljenje stanova. U zemlju je uslo mnogo novca kroz razne koruptivne poslove, drzava se bukvalno razbacuje parama. Drugi je gotovo nepostojece kamate na stednju uz lagano slabljenje Eura sto uzrokuje kupovinu nekretnina umesto stednje ali i iz spekulativnih razloga, ljudi se nadaju da ce stanovi jos poskupljivati i da ce se zaraditi na razlici. Treci je to slabljenje Eura.

Volio bih da znam kako se krecu kirije na vece stanove, mali su poskupili zbog AirBnBja, ako je uzrok kupovina zbog stednje, te kirije bi trebalo da stagniraju ili sporije rastu. Veliki broj stanova a sve manje je ljudi kojima su potrebni, ili su kupili nesto sebi ili su se prosto odselili u inostranstvo.

Svakako da ce u jednom trenutku doci do pada cena, opet, tu negde kad krene sledeca velika kriza ili se jednostavno sagradi previse stanova.

Posted (edited)

tu je valjda ona sakura

samo vip, samo extra

@blok70a

u stvari ona je malo dalje

https://sakurapark.rs/en/location/

Edited by kud u maglu Simoviću
Posted

sakura je fino dalje

vezano za istu, sakura ima vrhunski instagram nalog - te mentalne vratolomije u odgovorima na pitanje kako nesto "elitno" moze sa bude izmedju toplane, nove stajge i buvaljka treba videti...

Posted
sakura je fino dalje

vezano za istu, sakura ima vrhunski instagram nalog - te mentalne vratolomije u odgovorima na pitanje kako nesto "elitno" moze sa bude izmedju toplane, nove stajge i buvaljka treba videti...
Poznanik je razgovarao sa nekim agentom koji diluje tu sakuru I spomenuo mu toplanu, a ovaj mu ko iz topa odgovara "... radi se na tome da sklone toplanu...", da važi se...

Posted
11 hours ago, jorma shparga said:

a sto se tice te gradnje jel to neka nova info ili je iz vremena od pre 2 godine (kad smo protestvovali) ?

To je od prije 2 godine. Jedini što sam ja mnogo veći pesimista nego što sam bio tada (a nije da sam i tada baš zračio optimizmom).

Posted
On 27.5.2019. at 10:58, ZokiAsov said:

Odlicnu ste cenu naboli. Moj kum je uzeo tu u kraju za 1.600 po kvadratu i ubedjen je da je dobro prosao. Za skorije novogradnje traze 1800 ko sto je beri vajt napisao.

Sad sam bas gledao stari ugovor i koleginica je stan u izgradnji 2013 godine platila 103 000 evra sto je nekih 1600 evra po m2. Uzimajuci u obzir koliko rastu cene u poslednje vreme i da je stan u izgradnji bar za 100 do 200 evra jeftiniji po m2 mislim da sam napravio dobar dil. Narocito sto sam prakticno dobio nov stan a nisam morao da cekam da se zgrada zavrsi i da rizikujem sa izborom investitora. 

Koliko god da je neki investitor "pouzdan" nikad se ne zna sta moze da se desi, posto sam i sam gradjevinac i radio sam u jednog izvodjackoj firmi koja radi stanogradnju u Beogradu vrlo dobro znam kako svi funkcionisu, skoro uvek se izgradnje zgrade finansiraju od novih projekata tako da su sve firme konstantno u minusu i to sve funkcionise dok jednom ne pukne, to naravno moze da traje u nedogled ako firme uvek imaju nove poslove tako da mi zato ova opcija bila primamljivija i sigurnija.  

Posted
Sad sam bas gledao stari ugovor i koleginica je stan u izgradnji 2013 godine platila 103 000 evra sto je nekih 1600 evra po m2. Uzimajuci u obzir koliko rastu cene u poslednje vreme i da je stan u izgradnji bar za 100 do 200 evra jeftiniji po m2 mislim da sam napravio dobar dil. Narocito sto sam prakticno dobio nov stan a nisam morao da cekam da se zgrada zavrsi i da rizikujem sa izborom investitora. 
Koliko god da je neki investitor "pouzdan" nikad se ne zna sta moze da se desi, posto sam i sam gradjevinac i radio sam u jednog izvodjackoj firmi koja radi stanogradnju u Beogradu vrlo dobro znam kako svi funkcionisu, skoro uvek se izgradnje zgrade finansiraju od novih projekata tako da su sve firme konstantno u minusu i to sve funkcionise dok jednom ne pukne, to naravno moze da traje u nedogled ako firme uvek imaju nove poslove tako da mi zato ova opcija bila primamljivija i sigurnija.  
Znam veliki projekat koji je do 1/3 bio "pokriven", a plan je bio da se ostatak finansira iz prodaje "u izgradnji". To je takvo hodanje po ivici ponora da je to spektakularno...

Posted
15 hours ago, nautilus said:

Paaaaa, vise je razloga za poskupljenje stanova. U zemlju je uslo mnogo novca kroz razne koruptivne poslove, drzava se bukvalno razbacuje parama. Drugi je gotovo nepostojece kamate na stednju uz lagano slabljenje Eura sto uzrokuje kupovinu nekretnina umesto stednje ali i iz spekulativnih razloga, ljudi se nadaju da ce stanovi jos poskupljivati i da ce se zaraditi na razlici. Treci je to slabljenje Eura.

Nulti razlog za generalno visoke cene u Beogradu je potražnja za stanovima da bi se u njima živelo. 

Izdavanje, višak keša koji ide u nekretnine umesto u štednju i špekulacije su daleko iza.

Posted
1 minute ago, desboj said:

Nulti razlog za generalno visoke cene u Beogradu je potražnja za stanovima da bi se u njima živelo. 

Izdavanje, višak keša koji ide u nekretnine umesto u štednju i špekulacije su daleko iza.

U Beogradu ima 100 hiljada stanova vise nego domacinstava. Slabo ko tu kupuje stanove da bi u njima ziveo, jedno 80% su spekulativne kupovine, za kes. 

Posted (edited)

Pričam o ciframa sa popisa i onih 30k godišnje koji su se doselili po popisima 2001. i 2011. U prošlih 20 godina gradnje stanova sve one Altine, Ledine, Bele vode, Vidikovci, kneževci, Rakovice, Miljakovci, Medakovići, Kumodraži, mokri Lugovi, Višnjice, Ovče Borče i Krnjače nisu ni 80 a ni 18% kupovane za špekulacije.

Edited by desboj
Posted

Da, cifre s popisa kazu da ima oko 15% vise stanova nego domacinstava u beogradu, i da se ta razlika povecala izmedju dva popisa. A to ukljucuje sve stanove, i legalne i nelegalne. Istovremeno se gradi sve vise, prodaje se, 82% stanova se kupuje za kes, itd. Velika vecina toga su spekulacije i investicije, jedni isti ljudi kupuju po 5-10-15 stanova, generalno ljudi ne resavaju stambenu potrebu na trzistu, nedostupno im je. 

Posted
Da, cifre s popisa kazu da ima oko 15% vise stanova nego domacinstava u beogradu, i da se ta razlika povecala izmedju dva popisa. A to ukljucuje sve stanove, i legalne i nelegalne. Istovremeno se gradi sve vise, prodaje se, 82% stanova se kupuje za kes, itd. Velika vecina toga su spekulacije i investicije, jedni isti ljudi kupuju po 5-10-15 stanova, generalno ljudi ne resavaju stambenu potrebu na trzistu, nedostupno im je. 
Rešavaju, ali ne u meri koliko raste ponuda...
Veliki je udeo ovih stambenih kredita kredita za radnike u upravi i JP koji su delom subvencionisani...

Posted

Odakle vadiš te podatke @palikaris?

Fantastične su mi te cifre, pogotovo ta o 82% iskeširanih stanova.

Posted

Ovo za kupovinu u kesu je pricao neki tip iz CBRE, njihova istrazivanja trzista:

https://www.blic.rs/biznis/vesti/vrtoglavi-skok-cene-kvadrata-sve-sto-se-izgradi-odmah-plane-ovo-istrazivanje-pokazuje/rze9xy4

Bio je još jedan intervju, isto sa nekim iz CBRE, koji kaze da samo 5% ljudi kupuje stanove. Pricao je o Srbiji doduse. Ne mogu da nadjem sada link, mislim da sam ga vec kacio na ovoj temi. 

A broj stanova vs broj domacinstava je iz popisa, ima oko 700 hiljada stanova, i oko 600 hiljada domacinstava. Pri cemu isto cbre kaze da postoji traznja za jos i jos i jos stanova. 

Ako neko kupuje stan za  kes, pretpostavljam da u vecini slucajeva ne resava stambenu potrebu. Ono sto se meni cini da se desava je da ljudi koji dodju do nekih para u celoj srbiji i regionu kupuju stanove u beogradu kao investiciju, i odatle potraznja, ono, nek stoji, bolje nego da ulazes u neki biznis, rizicno je, ili da ti stoji u kesu i inflacija ga pojede. Tih 20tak % koji uzimaju kredite verovatno resavaju stambenu potrebu, a ostali samo spekulisu.