July 26, 20204 yr 20 minutes ago, Kelt said: N95 i slične maske ne funkcionišu samo po principu fizičkog hvatanja čestica, nego i elektrostatičkog privlačenja, sredstva za dezinfekciju uništava elektrostatiku, zato su testirali metode UV zračenja, pare hidrogena itd, ali to je u kućnim uslovima teško izvodljivo. Bolje je imati 7 maski pa držati svaku u papirnoj kesi narednih pet dana da se virusne čestice prosto isuše i dezintegrišu se ako kupujete ova sredstva za dezifenkciju i time prskate, em bacate pare, em uništavate maske. a inače je sredstvo za dezinfekciju kao ovo na slici na bazi perhlorsirćetne kiseline izuzetan dezinficijens, koji je danas nekako potcenjen... nekad se kod nas, u DDR i sovjetskoj rusiji koristio masovno, pošto je jeftin bilo ga je na tone, pa su njime dezinfikovali i štale i sl Za boldovano kažu da je najbolja metoda, ali kako da napravimo paru hidrogena? Ne bih baš da pretvaram kuću u laboratoriju. Ovo sa 7 maski je najrealniji scenario, ja ih kačim na osigurače u predsoblju, uz nadu da im neće biti ništa od jednog prskanja. Ili da to prskanje batalim?
July 26, 20204 yr 6 minutes ago, Anonymous said: Za boldovano kažu da je najbolja metoda, ali kako da napravimo paru hidrogena? Ne bih baš da pretvaram kuću u laboratoriju. Ovo sa 7 maski je najrealniji scenario, ja ih kačim na osigurače u predsoblju, uz nadu da im neće biti ništa od jednog prskanja. Ili da to prskanje batalim? nikako, plus je opasno. Najbolja kućna metoda je maska u papirnoj kesi na 5-7 dana, mora papirna kesa da bi moglo da isparava. Virus se prosto sasuši posle par dana, pukne omotač, rnk se dezinteriše I to je to. I da se vidi da li maska ima dobar seal&fit. Drugim rečima, ako vas ne guši, znači da ne radi posao. I meni je psihološki nekako lakše kad se tu nešto radi, prska, tamo-vamo, ali ono šta se nama "dopada" i šta je realno najbolje su dve različite stvari Edited July 26, 20204 yr by Kelt
July 26, 20204 yr 7 minutes ago, Kelt said: nikako, plus je opasno. Najbolja kućna metoda je maska u papirnoj kesi na 5-7 dana, mora papirna kesa da bi moglo da isparava. Virus se prosto sasuši posle par dana, pukne omotač, rnk se dezinteriše I to je to. I da se vidi da li maska ima dobar seal&fit. Drugim rečima, ako vas ne guši, znači da ne radi posao. I meni je psihološki nekako lakše kad se tu nešto radi, prska, tamo-vamo, ali ono šta se nama "dopada" i šta je realno najbolje su dve različite stvari Superhvala na ovom. Taman mi stižu 10 novih, poručenih, ove stare ću da bacim. Edited July 26, 20204 yr by Anonymous
July 26, 20204 yr može i na 75 stepeni u onu rernu što peče vrućim vazduhom (air fryer ili kako već to zovu), na pola sata, ali mislim da je papirna kesa lakša.. jedino što duže traje
July 26, 20204 yr 1 minute ago, Kelt said: može i na 75 stepeni u onu rernu što peče vrućim vazduhom (air fryer ili kako već to zovu), na pola sata, ali mislim da je papirna kesa lakša.. jedino što duže traje ja sam vec razradila sistem, uvijem u papirni ubrus, napisem datum i stavljam skorije koriscene na dno gomilice. jedino ne znam posle koliko puta treba odustati, odnosno baciti masku...
July 26, 20204 yr 1 minute ago, Aleksija said: ja sam vec razradila sistem, uvijem u papirni ubrus, napisem datum i stavljam skorije koriscene na dno gomilice. jedino ne znam posle koliko puta treba odustati, odnosno baciti masku... kada postane teško da se diše kroz nju.. mislim, teže nego inače da napomenem, ono pečenje je takodje malo uništava i deformiše
July 26, 20204 yr 8 minutes ago, Kelt said: kada postane teško da se diše kroz nju.. mislim, teže nego inače da napomenem, ono pečenje je takodje malo uništava i deformiše hvala
July 26, 20204 yr Znači uzmem masku stavim je u papirnu kesu i da odstoji 10 dana?.... Shiit has hit the fan!
July 26, 20204 yr a inače je sredstvo za dezinfekciju kao ovo na slici na bazi perhlorsirćetne kiseline izuzetan dezinficijens, koji je danas nekako potcenjen... nekad se kod nas, u DDR i sovjetskoj rusiji koristio masovno, pošto je jeftin bilo ga je na tone, pa su njime dezinfikovali i štale i slMisliš na ovo što sam ja okačio? .... Shiit has hit the fan!
July 26, 20204 yr ja lepo savijem masku i okacim o retrovizor, pece se lepo na julskom suncu dok ja radim. UV ubija bacile i viruse. jedna maska traje mi i po 3-4 meseca.
July 26, 20204 yr 10 minutes ago, Frank Pembleton said: Znači uzmem masku stavim je u papirnu kesu i da odstoji 10 dana? da.. jedino što treba veći broj maski.. još ako je veći broj ljudi u domaćinstvu, eto veselja 7 minutes ago, Frank Pembleton said: Misliš na ovo što sam ja okačio? da, čini se da je to, ako se dobro sećam kad sam pogledao deklaraciju u DM-u. Sjajan opšti dezinficijens, samo ga sad dosta skupo naplaćuju
July 26, 20204 yr 11 minutes ago, 3opge said: ja lepo savijem masku i okacim o retrovizor, pece se lepo na julskom suncu dok ja radim. UV ubija bacile i viruse. jedna maska traje mi i po 3-4 meseca. nisi jedini ... ljudi stavljaju svasta na retrovizor, ja maske ... komada 2
July 26, 20204 yr 1 hour ago, Kelt said: a inače je sredstvo za dezinfekciju kao ovo na slici na bazi perhlorsirćetne kiseline izuzetan dezinficijens, koji je danas nekako potcenjen... nekad se kod nas, u DDR i sovjetskoj rusiji koristio masovno, pošto je jeftin bilo ga je na tone, pa su njime dezinfikovali i štale i sl Nije, koristi se i te kako, jedno od komercijalnih imena je Peral S http://media.midraeko.rs/2015/03/PeralS.pdf Edited July 26, 20204 yr by Haralampije
July 26, 20204 yr On 23.7.2020. at 13:18, angelada said: Ja poručujem ovde i dosta su povoljni (nadam se da sme link) https://covid19.messar.rs/лична-заштитна-опрема/заштита-дисајних-органа Ne radi ponekad forma za poručivanje preko sajta, ali javljaju se na telefon uvek (ovaj fiksni). Isporuka - 48 sati otprilike. KN95 izađe 69 din na 20 kom, a hirurške 29 din na 50 kom. Messar ima cudnu matematiku, racunaju pdv i na troskove transporta?? Edited July 26, 20204 yr by Haralampije
July 27, 20204 yr 2 hours ago, mustang said: jos malo da vas maltretiram lakse je da me poslusate nego da se naprezete sa mnom. jaca sam u svakom smislu od vas dvojice...together) danas objavljeno https://m.jpost.com/health-science/vitamin-d-deficiency-could-make-you-more-prone-to-covid-19-new-study-636350 i ne dajem savet koliko vam ukazujem na opasnost po vase zdravlje jer se meni dogodilo surova si. koliko ti je sati bilo potrebno da izguglas clanak u jerusalem postu (plasim se da ti se ne pregreje procesor, bolje stavi ladan oblog na glavu)? ovo istrazivanje koje jerusalem post citira je objavljeno u febsu koji ima impact factor 4739 za 2018 (primera radi nature ima 40+ hiljada) sto govori o naucnom znacaju ovog istrazivanja. bilo bi odlicno da d vitamin radi protiv virusa, da se ne lazemo. ovo istrazivanje prosto jos ne dokazuje nista, posto je potrebno da se isto ponovi, provere parametre, odrade varijacije i potvrdi nalaz. moze da bude gomila intervenisucih varijabli koje dovode do korelacije izmedju covida i d vitamina. nego kad si se vec uhodala u guglanju, daj malo materijala o vezi elektrolita i covida.