Jump to content

PPP vs. Coronavirus - tema za praktične savete i korisne informacije

Featured Replies

kn95 su za jednokratnu upotrebu, kao i n95 uostalom. U slučaju da baš mora biti ponovo upotrebljena, CDC preporučuje čišćenje korišćenjem nekoliko egzotičnih metoda, ili pečenje na 70 stepeni 30 min (max 2 puta).

1 minute ago, Sammael said:

kn95 su za jednokratnu upotrebu, kao i n95 uostalom. U slučaju da baš mora biti ponovo upotrebljena, CDC preporučuje čišćenje korišćenjem nekoliko egzotičnih metoda, ili pečenje na 70 stepeni 30 min (max 2 puta).

Na koje egzotične metode misliš? Ja ih brišem alkoholom i nosim 3-4 puta. I počela sam i ja da stavljam preko hiruršku, jeste malo neprijatno i ne čuje te niko šta pričaš. Srećom, ne moram mnogo da pričam.

Crne KN nekako nisu dovoljno zategnute. Predugačke su im zakačke za uši, inekako su mi ogromne, pa izbegavam. Najbolje prianjaju one s ventilom. I takve su sad po 100 dindži. Ni ja ne razumem kako i zašti ljudi nose hirurške, valjda što su najjeftinije (a platnene da ne spominjem).

1 hour ago, napadaj said:

Kupio sam neke crne KN95, ali su mi malo sumnjive, pošto ih poredim sa belim koje sam ranije uzimao u apotekama. Lakše su, tanje i spoljni se sija, dok su pomenute bele bile deblje, teže i nisu imale taj glossy sloj. Ne znam da li su iste što se tiče zaštite.

Gde se kupuju? Vidim da ih gomila ljudi od nedavno nosi. Da li imaju žig KN95 i deklaraciju? Osnovni problem sa KN95 su lažnjaci.

1 minute ago, Sammael said:

Da ali. Na milion mesta sam našao, a Kelt je to sjajno bio objasnio onomad, da se ta maska može koristiti više puta, pod uslovom da se recimo 5-7 njih rotiraju, a koriščćena taj dan stavi u papirnu ambalažu i stoji 5-7 dana da virus umre, ukoliko se spolja zapatio.

3 minutes ago, Svemir Zeka said:

Na koje egzotične metode misliš? Ja ih brišem alkoholom i nosim 3-4 puta. I počela sam i ja da stavljam preko hiruršku, jeste malo neprijatno i ne čuje te niko šta pričaš. Srećom, ne moram mnogo da pričam.

Crne KN nekako nisu dovoljno zategnute. Predugačke su im zakačke za uši, inekako su mi ogromne, pa izbegavam. Najbolje prianjaju one s ventilom. I takve su sad po 100 dindži. Ni ja ne razumem kako i zašti ljudi nose hirurške, valjda što su najjeftinije (a platnene da ne spominjem).

Kelt nam je bio objasnio da dezinfekciona sredstva uništavaju neki (valjda) elektrostatički sloj koje te maske imaju i da je najbolje držati ih u papiru nedelju dana.

2 minutes ago, Anonymous said:

a ali. Na milion mesta sam našao, a Kelt je to sjajno bio objasnio onomad, da se ta maska može koristiti više puta, pod uslovom da se recimo 5-7 njih rotiraju, a koriščćena taj dan stavi u papirnu ambalažu i stoji 5-7 dana da virus umre, ukoliko se spolja zapatio.

Da, tako ja. Imam nekoliko pa rotiram, one odstoje sve nekoliko dana u medjuvremenu.

Just now, Anonymous said:

Kelt nam je bio objasnio da dezinfekciona sredstva uništavaju neki (valjda) elektrostatički sloj koje te maske imaju i da je najbolje držati ih u papiru nedelju dana.

Aha, nisam znala. Neću više onda. Rekoše mi u apoteci da brišem alkoholom.

2 minutes ago, Svemir Zeka said:

Aha, nisam znala. Neću više onda. Rekoše mi u apoteci da brišem alkoholom.

Pričali i meni, ali više verujem našem Keltu.

7 minutes ago, Anonymous said:

Gde se kupuju? Vidim da ih gomila ljudi od nedavno nosi. Da li imaju žig KN95 i deklaraciju? Osnovni problem sa KN95 su lažnjaci.

Ovde sam kupio http://www.inex-zastita.co.rs/sr/respiratori/kn95-n95-ffp2-crna-maska-4-slojna-2010

Deklaracija na srpskom je odštampana na kutiji, a maske su uvezene iz Kine.

Edited by napadaj

Just now, Anonymous said:

Pričali i meni, ali više verujem našem Keltu.

Poverovaću i ja :D Pa, šta su mi sve po apoteci govorili....a meni nekako bilo, kao, logično. Promenićemo tu praksu.

Kažu da im je ventil slaba tačka. Ja kupio jednu takvu u Benu-u, stoji mi zapakovana i dalje. Ideja je bila da je koristim za duži put. Takva 3M bez ventila je zakon, ali košta.

• Author

zar nisu maske sa ventilom zabranjene ?

mojoj kolegici u avionu dali hiruršku da stavi preko te sa ventilom, sa kojom je ušla

Jedna vrsta ventila izbacuje napolje aerosole, baš ono što po svaku cenu želimo da sad sprečimo.

Dr Miloš Babić, neurobiolog i molekularni biolog iz San Dijega, napisao je tekst koji nam veoma detaljno objašnjava imunitet na koronavirus, kao i način na koji funkcionišu vakcine - ali pre svega ruši brojne teorije zavere koje prate pandemiju. Njegova predviđanja bude nadu.
https://nova.rs/magazin/zdravlje/tekst-naucnika-koji-rusi-sve-zavere-o-koroni-i-daje-nadu/?ref=yt

.............................................................

Šta treba da radimo dok čekamo da vakcina dođe?

Jedna od najpredvidljivijih priča u toku ove pandemije se bavi brodovima za krstarenja. Ovi brodovi su čak i u normalnim periodima jako osetljivi na viruse; svake godine se desi da negde neki mora da se hitno vraća u luku, zato što je na brodu izbila nekakva epidemija. Gusto napakovani ljudi u prostorijama koje dele ventilaciju i koje moraju da budu zatvorene kada je napolju vetar i kiša – pa, to je savršeno za širenje raznih virusa.

Otud, niko se nije iznenadio kada su ovi brodovi odmah na početku 

epidemije postali centri zaraze. Zbog lakog prenosa, velika većina putnika i posade je dobila virus, i većina je imala dosta tešku bolest, u proseku težu nego na kopnu. Samo oko 20% zaraženih ljudi nije imalo simptome.

Cela industrija je naravno hitno zatvorena, i države su ušle u karantin. Ali onda je neko u Americi imao briljantnu ideju: okej, zaravnili smo krivu, i sada možemo da uz mere bezbednosti opet počnemo sa krstarenjima. Ovo je i urađeno, protiv svih saveta svih epidemiologa, i završilo se u roku od nekoliko dana kada su na ovim brodovima odmah izbile ponovo epidemije. Opet je bila zaražena velika većina svih putnika. Ali ovaj put, čitavih 80% zaraženih ljudi je imalo samo blagu ili čak asimptomatičnu bolest.

Razlog za ovo su maske. Maska ne zaustavlja virus. Ali maska zaustavlja velike kapljice iz usta, koje nose veliki broj virusnih čestica. Takođe, maske smanjuju brzinu vazduha koji izlazi iz pluća, i time i domet “virusnog oblaka” koji okružuje zaražene osobe. Ovo ukupno znači da ljudi koji budu izloženi zarazi dobiju manji inokulum, tj. manji broj virusnih čestica im uđe u telo.

Mada čak i jedan virus može teorijski da izazove bolest, u proseku važi pravilo da više virusnih čestica znači teže oboljenje. Kada virusa ima više, oni zaraze više ćelija istovremeno, i onda proizvedu više virusa druge generacije koji se onda brzo šire kroz organizam. Naš imuni sistem u toj situaciji nema vremena da se pripremi da i počne da se zahuktava prema napadaču. Ali ako je broj virusnih čestica mali, imuni sistem ima više vremena da proizvede odgovor na napad pre nego što se virus široko proširi kroz telo. Otud, manje virusnih čestica – u proseku lakša bolest.

Tako da je odgovor: nosite maske. Insistirajte da drugi nose maske. Nemojte ići na okupljanja gde se nalazi veliki broj ljudi. Naši medicinari su pred tačkom sloma; nemojte im nabacivati još posla, i pritom rizikovati svoj i tuđi život. Držite distancu, perite ruke. Treba nam samo još malo strpljenja.

Koga zanima ceo i opsezan tekst naseg neurobiologa i molekularnog biologa iz San Dijega, sa fb grupe Science in Serbia

https://m.facebook.com/groups/scienceinserbia/permalink/3603394539709544/