Re-ac-tor Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 2 minutes ago, Aleksija said: u konsenzus duboko sumnjam. Biće i njega, samo da se popnemo još koju evolutivnu stepenicu više. Nismo krivi (kao vrsta), još uvek se menjamo. Za to su potrebni izazovi poput ovog sad. Na neki način možda bude i korisno.
Aleksija Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 onda opet pricamo o periodu mnogo duzem od nekoliko godina. pri cemu i dalje imamo "dzepove" u vidu zemalja koje ili nemaju funkcionalne drzave (ratovi, recimo) ili su toliko zatvorene i autokratske da ne znamo sta preduzimaju. koliko razumem, bilo koja teritorija na kojoj nema obavezne vakcinacije moze biti inkubator za novi soj. a moze cak i ona gde je vakcinacija obavezna - jedna imunokompromitovana osoba moze formirati novi soj kroz duzi tok bolesti. tako da nam trebaju i efikasnije vakcine.
Kelt Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 zao mi je Oxforda i AstraZeneca zato što su jedini zapravo uradili moralno i etički ispravnu stvar, distribuirati vakcinu po minimalnoj ceni bez zarade u ovakvoj situaciji je plemenit čin, avaj.. 7
Friend Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 Sta je sa njima? Nisam cuo da pricaju o update version za Omikron.
precog Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 8 minutes ago, Aleksija said: onda opet pricamo o periodu mnogo duzem od nekoliko godina. pri cemu i dalje imamo "dzepove" u vidu zemalja koje ili nemaju funkcionalne drzave (ratovi, recimo) ili su toliko zatvorene i autokratske da ne znamo sta preduzimaju. koliko razumem, bilo koja teritorija na kojoj nema obavezne vakcinacije moze biti inkubator za novi soj. a moze cak i ona gde je vakcinacija obavezna - jedna imunokompromitovana osoba moze formirati novi soj kroz duzi tok bolesti. tako da nam trebaju i efikasnije vakcine. tesko da moze efikasnijih vakcina od ovih sto imamo. morace da se modifikuju, naravno, ali nisu vakcine problem. problem je sto se virus zapatio i ukorenio, a prilicno je gadan, druzicemo se sa njim jos prilicno vremena. zato je i bitno da ga suzbijemo i onda da se igramo sezonskih igara ili povremenih mini epidemija.
Aleksija Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 4 minutes ago, precog said: tesko da moze efikasnijih vakcina od ovih sto imamo. morace da se modifikuju, naravno, ali nisu vakcine problem. problem je sto se virus zapatio i ukorenio, a prilicno je gadan, druzicemo se sa njim jos prilicno vremena. zato je i bitno da ga suzbijemo i onda da se igramo sezonskih igara ili povremenih mini epidemija. sve je problem, a vakcine su nesto na cemu moze da se radi. s druge strane, tesko da vecina drzava na svetu ima politicki (a mozda i logisticki) kapacitet za brzu obaveznu vakcinaciju. ne kazem da ne treba da se radi i na tome, samo ce potrajati. ako ikad. 1
Jozef K. Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 1 hour ago, Have_Fun said: Sjajno Odoh po antidepresiv Vreme je Polako. Preležao so, dve vakcine si dobio. Biće i treća sad kad dođeš u Srbiju. Ti si svoje uradio. Na ostalo ne utičeš, nemoj onda ni očajavati. 1
precog Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 4 minutes ago, Aleksija said: sve je problem, a vakcine su nesto na cemu moze da se radi. s druge strane, tesko da vecina drzava na svetu ima politicki (a mozda i logisticki) kapacitet za brzu obaveznu vakcinaciju. ne kazem da ne treba da se radi i na tome, samo ce potrajati. ako ikad. jasno, potrajace. nadam se obaveznoj vakcinaciji u narednih 1-1,5 godina. do tada ce proizvodnja da bude non-issue, nadam se i distribucija.
Aleksija Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 Just now, precog said: jasno, potrajace. nadam se obaveznoj vakcinaciji u narednih 1-1,5 godina. do tada ce proizvodnja da bude non-issue, nadam se i distribucija. hmmm...
precog Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 Just now, banecare1 said: ima li drzava sa obaveznom vakcinacijom? kina i austrija od februara, da ja znam, mozda jos neke azijske drzave tipa vijetnam.
Kampokei Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 Meni se čini da se možda više treba uzdati u nove terapije nego neke čudotvorne vakcine. Naprosto iziskuje manje koordinacije među zemljama nego vakcinacija. 1
banecare1 Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 1 minute ago, precog said: kina i austrija od februara, da ja znam, mozda jos neke azijske drzave tipa vijetnam. u kini nije obavezna, za austriju ne znam
precog Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 3 minutes ago, Aleksija said: hmmm... babi milo, pa mi se i snilo. napusavao sam se oko toga jos pre 6 meseci sa ekipom sa posla, proglasili me za autoritarnog komunistu, ali eto austrija prelomila, a i sapuce se i jos po nekim zapadnim drzavama. uvaljace im obaveznu vakcinaciju uz cost benefit analizu za koju godinu, mmw.
Aleksija Posted November 28, 2021 Posted November 28, 2021 Just now, precog said: babi milo, pa mi se i snilo. napusavao sam se oko toga jos pre 6 meseci sa ekipom sa posla, proglasili me za autoritarnog komunistu, ali eto austrija prelomila, a i sapuce se i jos po nekim zapadnim drzavama. uvaljace im obaveznu vakcinaciju uz cost benefit analizu za koju godinu, mmw. ne bojim se ja za neke zapadne drzave
Recommended Posts