Jump to content
IGNORED

Mala rasprava o bureku

Delija67

Recommended Posts

Posted
50 minutes ago, fikret selimbašić said:

To mi je najčešća ljetnja salata, pojačana krastavcima i mladim lukom često i obrok. Odlična je i uz sve što baciš na roštilj. Mlad kajmak, paradajz, umjesto soli izdrobim malo fete i :piggy: ali mi to jedino uz prazan/u ide. 

Pite i salate, flaširani, blago ljut paradajz mi je daleko bolja opcija od jogurta uz vrelu kropmpirušu. Uz praznu/I ide sve moguće, jeo sam ga i čak i sa podgrijanom kaurmom i odlično je leglo,  zatim sa raznim turšijama, sa sirom tzv. čabrenjakom to je nešto slično vurda siru, ali najbolji mi je kad je pokriven mladim sirom i kajmaom i kad je kao završnica na to narendan dimljeni sir.

Doli Bel obrok :) jako popularno ubosni za virjeme ljetnjih mjeseci. I tu preporučujem da se soli fetom, može i somborska da posluži. Fetu izdrobiš da se dobro rasporedi i dodaješ zajedno sa kajmakom, još je bolje ako između paprika zaglaviš nekoliko četvrtica domaćeg patlidžana.  Njemu za pečenje treba vremena koliko i paprikama a savršeno sa njima leži u toj kombinaciji.

sve isto, samo što umesto kajmaka metim pavlaku

ili samo mladi luk i pavlaka, i evetualno malo sira, tzv satrica

vidi se da smo zemare :)

Posted

vidi se da smo zemare [emoji4]
a pa ija sam onda zemara :ohmy:

zemarkinjinja [emoji38]ol:

sent from bubamoto

Posted

Ti si zemara. Oni bi trebali da su zemaro. 

Posted
1 hour ago, fikret selimbašić said:

To mi je najčešća ljetnja salata, pojačana krastavcima i mladim lukom često i obrok. Odlična je i uz sve što baciš na roštilj. Mlad kajmak, paradajz, umjesto soli izdrobim malo fete i :piggy: ali mi to jedino uz prazan/u ide. 

Pite i salate, flaširani, blago ljut paradajz mi je daleko bolja opcija od jogurta uz vrelu kropmpirušu. Uz praznu/I ide sve moguće, jeo sam ga i čak i sa podgrijanom kaurmom i odlično je leglo,  zatim sa raznim turšijama, sa sirom tzv. čabrenjakom to je nešto slično vurda siru, ali najbolji mi je kad je pokriven mladim sirom i kajmaom i kad je kao završnica na to narendan dimljeni sir.

Doli Bel obrok :) jako popularno ubosni za virjeme ljetnjih mjeseci. I tu preporučujem da se soli fetom, može i somborska da posluži. Fetu izdrobiš da se dobro rasporedi i dodaješ zajedno sa kajmakom, još je bolje ako između paprika zaglaviš nekoliko četvrtica domaćeg patlidžana.  Njemu za pečenje treba vremena koliko i paprikama a savršeno sa njima leži u toj kombinaciji.

Ja ne mogu da jedem samo burek sa mesom, mora necime da neutralisem onaj genericki ukus koji ima burek sa mesom :D kad kuci pravimo imitacije bureka ja obavezno u nadev stavljam paradajz pelat.Tako da mi ova salata bude taman. 

Mada imao sam klasice koji su uz burek uvek jeli mladi luk kad mu je sezona, uzme 1/4 i obavezno bar dva tri mlada luka, izgleda je sve to stvar navike.

Mada skoro u pekari vidim klinci narucuju burek i uz njega koka kolu. 

Posted
16 minutes ago, renne said:

sve isto, samo što umesto kajmaka metim pavlaku

vidi se da smo zemare :)

Naravno da nije kajmak, pavlaka je ali ovde se to čerto brče pa se primilo i kod mene i džaba unosim zabunu, dobro da si me isparavio :)

Posted

pa pomislio sam

jer naš kajmak i ovaj kajmak nije isto :)

kao što je naš jogurt nekada bio u čvrstom stanju, kao ovde kiselo mleko recimo

Posted

Mada skoro u pekari vidim klinci narucuju burek i uz njega koka kolu. 

novo doba :D

sent from bubamoto

Posted

Sramim se priznati, ali dok sam bio student, vrlo često sam burek sa zeljem u slast jeo uz hladnu pohovanu šniclu iz maminog nedeljnog paketa hrane, dotegljenog iz zavičaja. I uživao tada u tome :D

Burek uvek bio malo posniji, istina. Danas kad bih tako nešto sabio u sebe, tačno bih na gastroenterologiji završio. 

Posted

Kolega uz Aleksićev burek s mesom, koji ima baš jak ukus, pije čokoladno mleko. Jako neprijatan prizor.

Posted
Just now, napadaj said:

Kolega uz Aleksićev burek s mesom, koji ima baš jak ukus, pije čokoladno mleko. Jako neprijatan prizor.

dobro, moze biti gore, zamisli da je mazao nutelu na koricu.

• Haha 1
Posted
29 minutes ago, gospa buba said:

novo doba :D

sent from bubamoto

Pregazilo me vreme :fantom:

Posted

Ovdašnji burek ne mogu da jedem ni u kojoj varijanti, to premasno, ubija.

Dočim bosanski mi je vrh. I to domaća varijanta sa seckanim svinjskim mesom i lukom, domaćim korama i smotano u zvrk, naravno. Ništa od toga se ne dinsta već ide u kore direkt ,  sirovo.

E to vam je, drugovi i drugarice, burek koji su jeli Srbi izbosne :D.

Sve ostalo su pite :tongue:.

Jedina slagana pita koje se sećam je pita koja se pravila za sv. Nikolu, sa prodinstanim kiselim kupusom i lukom, a kore bi pre slaganja bile nakratko prepečene na ploči šporeta  fijakera.

To bi bio moj skromni doprinos ovoj ozbiljnoj raspravi :s_dj:.

Posted
24 minutes ago, 3opge said:

dobro, moze biti gore, zamisli da je mazao nutelu na koricu.

Sad se pitam koliko se prodaje onaj burek sa eurokremom u pekari u Ruzveltovoj poznatoj po đevreku sa slaninom

Posted (edited)
10 hours ago, nisam ja said:

At last

IMG-20200125-095848.jpg

E to je ta boja mora da bude ovako ko badnjak u plamenu a može još malo kontrast i sačurešn u plus a brajtnes u minus, ja znam da nekima nije bitno a neki čak i vole drugačije al kad vidim presno belo testo nije mi ni do čeg a što je najgore u širem mi komšiluku vlada totalni nedopeč preseliču se majkemi

Edited by francuski sobar