Fakundo Sava Posted June 7, 2019 Posted June 7, 2019 Suština texta je da su Hirošima i Nagasaki nešto najbolje što se desilo ljudskoj vrsti
goofs Posted June 7, 2019 Posted June 7, 2019 Ja sam prestao da citam kod onog da ona tri heroja nisu dobrovoljci vec im je samo tako zapala smena i samo su radili svoj posao, isto kao sto i autor clanka eto tu radi svoj posao, zavaljen u fotelju, uz kafu.
kud u maglu Simoviću Posted June 8, 2019 Posted June 8, 2019 https://pescanik.net/cernobilj-na-televiziji/
namenski Posted June 8, 2019 Posted June 8, 2019 E, ako su se umesali Masha, Njujorker i pescanik, laknulo mi je...
namenski Posted June 8, 2019 Posted June 8, 2019 Mislis na clanak iz Njujorkera/pescanika? Pratim, ne brini
Caligula Posted June 8, 2019 Posted June 8, 2019 brate kakav tekst. Jos fali da kaze kako vatrogasceva zena u noci eksplozije nosila gace "utorak" napisano na ruskom a ne one koje se btw. nisu ni videle, i da scena nije verodostojna jebi ga u seriji koja btw. nije dokumentaristicka i u kojoj su autori cak rekli da su izmislili jedan od glavnih likova sam oda bi personifikovali celokupnu rusku naucnu zajednicu. Jebeno neverovatno koliko ljudi diljem mreza i blogova sklanjaju dramatizaciju u komercijalnom ostvarenju na stranu i insistiraju na nekim perifernim faktima.
dillinger Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 Ma da, umetnička sloboda i dramatizacija, u svrhu kojih je potpuno OK navoditi da je Legasov tokom cele karijere sprečavao Jevreje da napreduju u hijerarhiji. A glavna tačka optužnice za sistem i državu je - da su ugradili nešto jeftinije šipke sa grafitnim vrhom. Štednja, tako strana reč i ideja vodilja u liberalnom kapitalizmu. Propagandno smeće.
napadaj Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 (edited) U stvari se ništa od toga nije ni desilo, laže Amer, majku mu kapitalističku... Edited June 9, 2019 by napadaj
bradilko Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 odlicna serija ( hbo serija! ne naucni rad o cernobilskoj havariji). meni je ovde bitno da se vidi koliko smo bili blizu katastrofe biblijskih razmera i koliko na kraju sve zavisi od jedinke i dzaba svakakve kontrole i tehnologija ako neko nesto nije uradio kako treba u tom slozenom mehanizmu. . sad da li se osljarilo u necemu vrv jeste ali to nije samo vezano za tadasnji sssr ( visoka tehnologija primer spejs satl u usa).
namenski Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 36 minutes ago, dillinger said: A glavna tačka optužnice za sistem i državu je - da su ugradili nešto jeftinije šipke sa grafitnim vrhom. Štednja, tako strana reč i ideja vodilja u liberalnom kapitalizmu. Pa zasto tako? Jos je Машењка lepo objasnila, zabuna je samo u terminologiji: ne mora štednja, moze 'racionalno, ekonomicno raspolaganje resursima', 'optimizacija troskova'... Naravno da je propagandno smece, doduse suptilno koliko se da primetiti: likovi cak nisu nasli za shodno da promene imena aktera, sve se санћим drzeci cinjenica, kao da ti ljudi nemaju potomke, porodice, neki su jos zivi, neko pomenu i da nedostaje disklajmer, ono 'svaka slicnost...' Doduse, koliko sam ovde mogao da vidim KGB-ejca zaduzenog za Cernobil nisu smeli da diraju , pa je on jedini umesto originalnog Шаркова, postao Чарков... Pratio sam ovaj topik, serija je serija, vidim da su se u film razumevajuci povoljno izrazili o filmskoj, strucnoj strani, ali je bilo samo pitanje vremena kada ce se sve prebaciti na ČvP pricu i sudjenje sistemutm. Nepotrebno: taj sistem je sam sebi presudio, a po 100 put - prica o Cernobilu bi danas, posle 30+ godina imala smisla samo kao prica o modernim industrijskim drustvima i tehnologiji, mogucnostima da se ona otrgne, zloupotrebama i manipulacijama na koje - u ovakvim slucajevima - nije imun apsolutno niko. Obaska baratanje nagadjanjima o greskama, od konstrukcije do postupanja posle havarije: i na Titaniku se ispostavilo, ali tek posle, da je bilo konstruktivnih gresaka, i obaska sto je romantikatm sacuvana za neke druge holivudske prilike - na Rusimatm je da ginu, a na publici da se prigodno zgrazava. Najgori od svega je tajming: na Zapadu se vec dugo sovjetski cita kao ruski, pa ce tako, malo po malo, ispasti da su Sovjeti/Rusi pored golodomora uvalili simpaticnoj, naivnoj, okupiranoj i nevinoj Ukrajini i - Cernobil.
goofs Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 Zasto mislis da se kritika sistema u seriji ogleda samo u kritici SSSR sistema?
arheolog1981 Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 Pa zasto tako? Jos je Машењка lepo objasnila, zabuna je samo u terminologiji: ne mora štednja, moze 'racionalno, ekonomicno raspolaganje resursima', 'optimizacija troskova'... Naravno da je propagandno smece, doduse suptilno koliko se da primetiti: likovi cak nisu nasli za shodno da promene imena aktera, sve se санћим drzeci cinjenica, kao da ti ljudi nemaju potomke, porodice, neki su jos zivi, neko pomenu i da nedostaje disklajmer, ono 'svaka slicnost...' Doduse, koliko sam ovde mogao da vidim KGB-ejca zaduzenog za Cernobil nisu smeli da diraju [emoji3], pa je on jedini umesto originalnog Шаркова, postao Чарков... Pratio sam ovaj topik, serija je serija, vidim da su se u film razumevajuci povoljno izrazili o filmskoj, strucnoj strani, ali je bilo samo pitanje vremena kada ce se sve prebaciti na ČvP pricu i sudjenje sistemutm. Nepotrebno: taj sistem je sam sebi presudio, a po 100 put - prica o Cernobilu bi danas, posle 30+ godina imala smisla samo kao prica o modernim industrijskim drustvima i tehnologiji, mogucnostima da se ona otrgne, zloupotrebama i manipulacijama na koje - u ovakvim slucajevima - nije imun apsolutno niko. Obaska baratanje nagadjanjima o greskama, od konstrukcije do postupanja posle havarije: i na Titaniku se ispostavilo, ali tek posle, da je bilo konstruktivnih gresaka, i obaska sto je romantikatm sacuvana za neke druge holivudske prilike - na Rusimatm je da ginu, a na publici da se prigodno zgrazava. Najgori od svega je tajming: na Zapadu se vec dugo sovjetski cita kao ruski, pa ce tako, malo po malo, ispasti da su Sovjeti/Rusi pored golodomora uvalili simpaticnoj, naivnoj, okupiranoj i nevinoj Ukrajini i - Cernobil.Nisi pogledao seriju a znaš da je propagandno smeće. Dno kao takvo. Sad će da izbace tvoji da je agent CIA sabotirao pa nam prenesi utiske kad odgledaš.Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
namenski Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 (edited) 24 minutes ago, goofs said: Zasto mislis da se kritika sistema u seriji ogleda samo u kritici SSSR sistema? Ja ne mislim, osim kada sam alkoholisan Pogledaj uostalom Машењкин tekst u Njujorkeru, neko ga je linkovao gore: ni o cemu drugom, nego o CCCP sistemu. A i tajming je ogavan: Ananenka, Bespalova i Baranova su se, sa sve Porosenkom na celu, setili tek prosle godine, i to posto je izasla knjiga (ukrajinskog) istoricara - linkovao sam pre par strana, koga zanima moze da potrazi na kioscima i po kojoj je serija radjena. Uostalom, nebitno, jos jedan od forumskih SasaJankovic sindroma opsteg jednoglasja, velicanstvenosti i secenja vena, itd, itd, posle kojeg cu Kaligulu godinama morati da izvodim na put : muka je samo sto ce poprilicno ljudi da posle gledanja serije uknjize, stikliraju Cernobil kao ispricanu pricu... Edit: bezim pre nego mi neko obuce obavezan kozni kaput kao argument, evo se vec javio jedan koji zna koji su to mojitm. I, valjda, njegovitm... Edited June 9, 2019 by namenski
goofs Posted June 9, 2019 Posted June 9, 2019 Znaci nisi odgledao seriju, misljenje si formirao na osnovu nasih komentara i tu i tamo nekog, iz ovog ili onog konteksta, izvucenog clanka sa neta. I onda posto taj clanak nesto kaze to mora da je istina i svi ljudi mora sa misle isto to. Nidje veze. Cernobil je filmsko remek delo. Da, ima tri ili cetiri fraze propagande u pet epizoda, par ljudi sa foruma je to zasmetalo, vecini i meni licno nije. Gledao sam siru sliku, paralelu politbiroa i srpskog drzavnog aparata sam video jos u prvoj epizodi, i seriju vidim kao kritiku bilo kog sistema i mere do koje je moguce da ide ljudska glupost. Miljama daleko, ma svetlosnim godinama, od “propagandnog smecja”.
Recommended Posts