bergasa19 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Pa nije baš tako. Jasno on ukazuje na malogradjansko vidjenje tolerancije.Učitavaš mu i tamo gde ne treba. Ja sam shvatio poentu.
Turnbull Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Ma shvatio sam i ja poentu, i? Šta je rešenje - nemoj ste malograđani? Kulturalizacija politike. Gde je, dakle, ta ljudska i društvena supstanca, dovoljno "kvalitetna" da Vojvodina uistinu i duboko politički "čini razliku", pa da je onda i voljna i sposobna da se brani pred pokušajima glajhšaltovanja?On nije tako govorio kada autonomija nije bila ugrožena, to jest, tad mu nije smetala priča "di su novci", odnosno, intimno mu verovatno i jeste smetala, ali je valjda računao da će to sve fer i demokratski izbori da srede, šta li. Manje zlo, pičke strinine.Slažem se da je tekst bolji od njegovih sada već uobičajenih, ali to prosto nije dovoljno.
Turnbull Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 I naravno, njegova večita fascinacija, "odraslost": Svega je toga, po svoj prilici, ne manje nego ovde. Radi se o nečemu drugom, a važnom: ljudi znaju šta im je prioritet, i znaju šta je kakva-takva političko identitetska i institucionalna brana utapanju u prežalosni i pretužni, postiđujući "nacionalni mejnstrim". Ljudi su naprosto odrasli, ako tako hoćete.
bergasa19 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 (edited) Teofil lepo kaže da su Istrani prepoznali politike koje se neće kockati sa njihovim identitetom, za razliku od Vojvodjana koji su pričali o posebnosti. a u stvari nisu imali identitet te samim tim ga nisu mogli ni braniti. Meni je to vrlo, vrlo, važna opservacija. Edited January 16, 2014 by bergasa19
Turnbull Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Pa onda da ukinemo tu autonomiju, koj' će im.A malo je već dosta te politike identiteta, zar ne misliš?
bergasa19 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Ne nego da malo shvate ljudi da politika nalazi svoj put tamo gde je sredina svesna šta želi. Zovi to kamionom umesto identiteta, ali to je tako.
Turnbull Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Pa čudna mi čuda, naravno. Jel se on to ljuti na Vojvođane koji nisu glasali levo-liberalno, nego za recimo, radikale, ili SNS? Zašto se ljuti? Jer se ne slažu s njim? To je rzaumljivo, ali to važi valjda za sve koji su tako glasali, ne samo Vojvođane. Ili zato što su izdali vojvođanski identitet? Ali onda taj vojvođanski identitet možda baš i nije to što bi on voleo da ovaj bude.Mislim da mu je priča na korak od onog da su dođoši krivi jer glasaju za nacionaliste.
bergasa19 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Kako si došao do tog zaključka? On kaže da je vojvodjanski identitet izmaštan. Da ne postoji.
Turnbull Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Pa kad prevedeš priču na kulturnu supstnacu, ona posle sama ide u tom smeru.
bergasa19 Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Nije on preveo priču na kulturnu supstancu. Bar ja nisam tako pročitao.
Turnbull Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Ali ništa mu drugo i ne preostaje. Nad čim jadikuje? Što Vojvodina nije Istra? Pa nije. I šta sad? Ništa, kaže Teofil, ne valja narod.
Weenie Pooh Posted January 16, 2014 Posted January 16, 2014 Ne jadikuje čovek ni nad čim, samo kaže da ko glasa za šešeljoide dobije šešeljoide, nema pravo posle da krši ruke i izmišlja neki praaavi regionalni identitet od kog se, avaj, privremeno odstupilo. *shrug*
Hella Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 (edited) aj vi besposleni, kad se probudim da vidim ovde neke zanimljive kvotove jer ko će sve ovo da čita http://www.autograf.hr/ovce-za-sisanje-ili-klanje/ http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1171007 Edited February 13, 2014 by Hella
koksy Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 aj vi besposleni, kad se probudim da vidim ovde neke zanimljive kvotove jer ko će sve ovo da čita http://www.autograf.hr/ovce-za-sisanje-ili-klanje/ u ovoj kolumni piše da nije gledao Labudnjaču*) ali da to ionako ni zaqrac nije osim da se o tome napiše kolumna. *) cvrc, da vidim ko je skužio
Turnbull Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Teofil u novom Vremena ponosno otkriva da je glasao za Tadića, u inat "belim listićima". Potpuno je prolupao
Recommended Posts