Jump to content
IGNORED

Pitanja

Recommended Posts

Posted

Pa, dobra vest je da su pristali da mi zamene onaj Ice Edge za Hyper TX3. Losa vest je sto je instalaciju radio isti lik kao i pre (inace je priznao da ono nije bilo dobro namesteno ranije), i sad mi se cini da je jos gore nego pre:

1.jpg

Meni laiku se cini da ovako uopste ne reaguje na temperaturu procesora jer se ne dize iznad 1100 RPM cak i kad bacim procesor na full load...

Posted

nije gore, tx3 samo tako može da se namesti na amd socket-u, šta te briga na koliko se vrti ventilator ako je temp. jezgara < 700C  ^_^ 

- inače u biosu možeš da našteluješ funkciju temp - o/min kako ti odgovara

- nego da li su uklonili vibracioni problem

Posted (edited)

Meni opet glupo okrenut kuler. Citam sad i vidim da kod amd postoji mogucnost rotiranja za 90 stepeni kod nekih kulera. edit: ili za ove egzibicije ipak treba neki poseban bracket. 

Sto se tice konstantne brzine da ovaj nije zakacio vent od kulera  na pogresno mesto?

edit: ovo bi trebalo da je tvoja ploca. Isprati pogledom gde je zakacio vent od kulera na plocu

162590.jpg

Edited by katamaran
Posted (edited)

Trebalo bi da je zakacen tamo gde pise cpu fan (kod memorije) a sve imam neki osecaj da ga je bocnuo u sys fan :)

edit: mada bih po slici rekao da nije.

@ gone fishing

da majstor nije obrnuo konektor za 180 stepeni? (ako je ovo uopste moguce)  edit: koliko vidim po slikama mislim da nije moguce.

edit: definitivno mi je krajnje sumnjiv polozaj kulera. Ista ploca a savim moguce i isti kuler i okrenut je kako treba da izbacuje vazduh napolje

900x900px-LL-28103e5d_WP_201305031.jpeg

Edited by katamaran
Posted (edited)

nije gore, tx3 samo tako može da se namesti na amd socket-u, šta te briga na koliko se vrti ventilator ako je temp. jezgara < 700C  ^_^

- inače u biosu možeš da našteluješ funkciju temp - o/min kako ti odgovara

- nego da li su uklonili vibracioni problem

Da, tako mi je rekao taj sto je to namestio, da kuler moze da stoji samo ovako ili da se obrne za 180 stepeni, kaze socket je premali da se postavi uspravno. To za temperaturu jezgara i jeste problem, kad pustim stress test vidim da temperatura posle nekih 5 minuta ide na 72 stepena, a kuler se takodje ubrzava, ali ne ide preko 1100 RPM nikako. U control centru mi stoji da bi trebalo da ode na max speed kad temperatura predje 70 stepeni, sto se ne desava.

Vibracije i buka su osetno manje, ali komp se i dalje pomalo cuje, a sto i dalje vibrira. Mada je to sad zavisno od toga koliko je ukljucen, kad ga ujutru probudim™ iz sleep moda, posle perioda aklimatizacije (nekih desetak minuta) vibracije su jedva osetne, a kako se dan priblizava kraju postaju sve jace i jace. Sa onim prethodnim kulerom je to bilo dosta konstantnije, sto se manje-vise tresao stalno. Malo sam jos ceprkao i primetio da se buka bas onako osetno smanji ako maknem kuciste sa stola. Sto je inace vec prilicno star, a mesto na kojem se kuciste nalazi mozda i malo tesno, pa i to doprinosi. Uostalom, evo kako to izgleda:

2.jpg

Kad sam vec otvarao, probao sam opet da zaustavim vent od napajanja stapicem za usi - nisam primetio promene u buci i vibracijama, znaci verovatno je hard glavni krivac?

Meni opet glupo okrenut kuler. Citam sad i vidim da kod amd postoji mogucnost rotiranja za 90 stepeni kod nekih kulera. edit: ili za ove egzibicije ipak treba neki poseban bracket. 

Sto se tice konstantne brzine da ovaj nije zakacio vent od kulera  na pogresno mesto?

edit: ovo bi trebalo da je tvoja ploca. Isprati pogledom gde je zakacio vent od kulera na plocu

Mogu da pogledam ako mislis da treba, prosto ne mogu da se oduprem osecaju da su opet nesto zasrali. No dobro, sad na sve ovo vec gledam s nekim budistickim mirom...

Edited by Calavera
Posted (edited)

Valjda ga je ubo kako treba...

Vidi da ga iz control centra sam pustis na max brzinu da vidis hoce li ici preko th 1100

edit: izgleda da u ovom zecu lezi grm

http://forum.giga-byte.co.uk/index.php?topic=14446.0

Ili batali sleep ili apdejtuj bios

Za pocetak probaj da restartujes komp i vidi hoce li raditi normalno. Izgleda da se zabaguje samo posle sleep-a

Edited by katamaran
Posted (edited)

Probao s restartom, i dalje ne ide iznad 1100 RPM na 72 stepena. Probao manuelno u control centru, ide do 2500 kako i treba. Da svejedno probam da apdejtujem bios?

Edited by Calavera
Posted (edited)

Eventualno da probas malo da se igras sa podesavanjima u control centru pre toga.

Nadji uputstvo kako se apdejtuje bios i pazljivo ga odradi.

Edited by katamaran
Posted (edited)

Mislim da je to komplikovanija varijanta. Pre ovako nesto. Sad cu da vidim da nadjem nesto na engleskom.

Pretpostavljam da meni treba ovaj prvi odozgo

Taj je najsveziji.

Ne znam sta je ovo. Zvuci ko da si skinuo pogresan bios. Gde ti je to izaslo?

edit: vidim. to je neka amd zazancija a oni mi nisu jaca strana.... koji cpu imas da probamo da utvrdimo da li jetrinity ili richland

1. formatiras fles kao i on

2. raspakujes bios update na njega

3.  ugasi AV i bilo sta sto bi eventualno moglo da smeta.

4. 2x klik na E7721VB5.exe

Edited by katamaran
Posted (edited)

Vidim da imas neki athlon x4

zackoljica je sto taj izgleda moze da bude i trinity i richland :)

Daj prvo da vidimo koji je pre bilo cega drugog

edit: ovo je izgleda nesto ako menjas jedan tip procesora drugim pa je procedura opisana u 

* Please make sure you have read the SOP before you update the BIOS.

Nemoj nista da radis dok neko vicniji amd-u ne razjasni u cemu je fora. Koliko vidim to je kad hoces jedan tip cpu-a da zamenis drugim

razlog vise da se ne zaleces sa ovim

* There is no way to reflash back to BIOS version Bxx if you already updated to version Axx.

edit: definitivno ne cackaj nista dok neko ne razjasni da ne napravis neki belaj. kod mene (asus/intel) je to mnogo jednostavnije islo.

Pretpostavljam da ti ono richland/trinity nije ni bitno jer ne menjas procesor ali je ovo suvise pipavo da bi olako usao u to. 

Valjda ploca u startu nije podrzavala richland procesore pa su kasnije dodali support. 

koliko kapiram ovo:

Please use Trinity CPU to update BIOS before changing to Richland CPU.

Znaci da ne mozes da ubacis richland procesor pa da apdejtujes bios nego da moras da ga apdejtujes sa trinity procesorom pa tek onda da ubacis richland. Valjda u startu rade samo trinity a posle apdejta rade i jedni i drugi. Samo laicka pretpostavka ali mislim da je u tome fora.

Kazu da apdejt moze da se pokrene duplim klikom na fajl koji je na flesu (onako kako sam ti opisao) ali u onom SOP uputstvu opsisuju proceduru kao u onom youtube klipu sto si ti postavio. Bolje ga odradi tim metodm kad ga budes radio.

Edited by katamaran
Posted

Uf, sad si me naplasio a bas sam mislio da uradim isto sto i onaj s jutjuba sto sam okacio. Procesor je Athlon II X4 740k. I jos nesto, trenutna verzija biosa mi je American Megatrends Inc. V32.0, datirana na 14. novembra 2013, a s ovog mog linka je najnovija verzija od 6. decembra iste godine. Mozda se i ne isplati zajebancija s apdejtom, nego da jednostavno opet kontaktiram ove u Emmiju i reklamiram da kuler ne radi kako treba?

Posted (edited)

Cekaj da malo istrazim. Izgleda mi da je ovo richland da se ukljuci integrisana grafika na procesoru.

Najbolje da sacekamo nekog strucnijeg za AMD za svaki slucaj ali mislim da ne bi bilo problema kad bi uradio apdejt. Sad cu da vidim o tom tvom procesoru

edit: tvoj je trinity. po mom shvatanju nema integrisanu grafiku

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16819113329

Mozes da pitas ove iz Emija da li da sam apdejtujes bios ili da ti oni to odrade. Mene bi mrzelo da im ga nosim ali je to realno sigurnija varijanta. 

edit: trinity je starija generacija. 

trinity

Trinity core was launched in May 2012. The first "Trinity" Accelerated Processing units were dual- and quad-core mobile products, branded as A-Series for notebooks. They were quickly followed by embedded R-Series APUs. Workstation-class FirePro series was introduced in August, and retail desktop "Trinity" were officially available only in October.
Both Trinity, and its predecessor Llano core, has been built on the 32nm manufacturing process. Internally the "Trinity" core integrated one or two Piledriver modules (2 or 4 CPU cores), and Radeon HD 7000 series graphics. Compared to Llano, Trinity APUs offered quite a few new features:
Piledriver (enhanced Bulldozer) microarchitecture
Modular design, where each pair of cores is organized as a single module with some shared components, including instruction decoder, L1 instruction cache and L2 cache. When the CPU cores execute 256-bit AVX code, they also share floating-point unit.
Support for SSE4, AES, AVX, FMA/FMA4, XOP and F16C instructions.
Significantly higher operating frequencies
Integrated HD 7000 series Graphics Processing Unit
New socket FM2 compatible package
AMD CPUs with Trinity core can be identified by:
Part number: part number starts with "AD", "AM", "AW" or "RE" and ends with "HJ" for OEM/tray processors, or "HJBOX" for boxed processors.
An example: AD560KWOA44HJ.
CPU ID: All Trinity microprocessors had CPUID 610F01.

richland

AMD Richland core, and the first microprocessors based on it, were launched in March 2013. The first announced products were A-Series mobile Accelerated Processing Units with 35 Watt TDP. Other Richland APUs, including desktop parts and ULV mobile parts, were introduced in May - June 2013.
Richland core is manufactured on 32nm technology, and it combines 1 or 2 Piledriver modules (2 or 4 CPU cores), and Radeon HD 8000 series graphics. Compared to its predecessor, Richland core doesn't have any new CPU features, however the integrated GPU is upgraded to Radeon HD 8000 series graphics. Both the CPU and GPU portions chips offer better performance mainly due to higher clock speeds. AMD also added support for DDR3-2133 memory to A10-Series APUs. Mobile Desktop Richland APUs are available in a socket FM2-compatible package. Mainstream mobile processors work in existing socket FS1 (FS1r2) motherboards, whereas mobile ULV processors are produced in a BGA package.
AMD Richland APUs can be identified by:
Part number: part number starts with "AD" or "AM", and ends with "HL" for OEM/tray processors.
An example: AM5750DEC44HL.

sacekajmo da neko potvrdi ali mislim da ne mozes nista da zeznes sa apdejtom biosa

edit: u svakom slucaju stavi kuleru na manual da vrti na nekih 1500-1600 dok ovo ne sredis. Jeste da ce biti bucniji ivise ce tresti ali ce procesor bityi lepo ohladjen. Premalo je 1100 bez obzira na opterecenje.

edit 2: mogao bi da probas speedfan. moguce da za njega ne bi morao da apdejtujes bios.

Edited by katamaran
Posted

Ovde je bolje pojasnjeno oko dinamicke brzine kulera. Malo konfuzno za moj ukus al bi se verovatno snasao

Posted

lol samo treba da podesi u biosu funkciju temp - o/min, pošto se žalio na buku to su mu ovi iz servisa podesili na 1000 o/min, 99 % sam siguran u to